nrk.no

Internet Explorer i ny versjon

Kategorier: Internett & Windows


Microsoft lanserte beta-utgaven av Windows Internet Explorer 9 på onsdag, og arrangerte i den forbindelse simultan-pressevisning i flere land. NRKBeta var på plass hos Microsoft Norge på Lysaker.

Når praten går om nettlesere, er det nesten utelukkende rundt Google Chrome eller Mozilla Firefox, mens Microsoft’s Internet Explorer (IE) – som brukes av 60% av nrk.nos besøkende – knapt nevnes, den bare er der. Nå ønsker Microsoft at IE skal komme tilbake i rampelyset.

IE-sjef i Microsoft, Dean Hachamovitch, fortalte på live webcast fra San Fransisco at de mener at «nettleseren bare er en scene for Internett, at det er sidene der ute som er showets stjerne». De vil la nettsidene skinne! Bort med nettleseren og frem med nettsiden. Deretter viste han verden en fin og diskré Chrome-aktig sak som ser slik ut:HTML5
Nytt i IE er støtte for HTML5, den nyeste versjonen av «markeringsspråk for formatering av nettsider», eller på folkemunne: nettsideprogrammeringsspråk, HTML. HTML5 vil ved å tilby videoavspilling og drag-and-drop-funksjoner minimere behovet for tredjeparts-programvare som Adobe Flash og Microsoft Silverlight. IE9 støtter nå også andre moderne web-standarder som CSS3 og SVG. Les mer på Microsofts skryteside BeautyOfTheWeb.com.

SAMSPILL MED WINDOWS 7
Akkurat som man i Windows 7 kan ha sine mest brukte programmer festet til oppgavelinjen kan man med IE9 også feste sine favorittnettsteder der, og de fungerer ikke bare som en enkelt snarvei. Ved å høyreklikke på ikonet får man opp en Hurtigliste, der man kan velge vanlige oppgaver og områder innenfor denne. Som Facebook:

oppgavelinjemeny i IE9

DESIGNDETALJER
Når man starter vinduet herfra vil tilbake- og fremover-knappen ta til seg sidens farger, samt smelle på en liten logo, slik:

FB-logo i back-knappen

Når man åpner en ny tom fane får man opp forslag om mest brukte sider, til og med med en liten graf som sier hvor mye brukt siden er. Man får også tilbud om å hente frem igjen sist stengte tabs eller å åpne forrige sesjon – kjente saker fra andre nettlesere, men like kjekt å ha likevel.

Microsoft IE9 screenshot

SIKKERHET
Microsoft kaller IE9 renere, raskere og sikrere enn noensinne. Sikkerheten er blant annet ivaretatt av «SmartScreen Application Reputation». Systemet kjenner igjen om det er en «ofte nedlastet fil» eller ei når du laster ned programvare, og gir brukeren beskjed om at den f.eks ikke er kjent og dermed kanskje kan skade maskinen.

For mer info eller for å laste ned og prøve dette selv, kan du laste den ned fra Microsoft
(IE9 Beta er kun tilgjengelig for Windows Vista og 7)

HVA TENKER VI?
Etter en dags lett lek ser denne beta-utgaven veldig bra ut i våre øyne. En ryddig, pen og rask nettleser som kanskje vil få undertegnede til å bytte ut sin Firefox når testing er over og «endelig» utgave er tilgjengelig. Uansett: Om noen år vil over halve Norge etterhvert ha fått IE9 automatisk og dermed bruke denne nettleseren, så det er bare å bli vant til synet av den.

Tanker/følelser/meninger, erfaringer eller bare et brennende hat? Kjør debatt!

21 kommentarer

 1. Dette ser bra, og etter hva man kan lese om denne på internett så har støtte for store deler av det nyeste innen webstandarder. Det virker som IE endelig er på rett kurs. Det blir spennende å se hvordan sluttresultatet blir.

  Svar på denne kommentaren

 2. Synd at Opera nesten aldri nevnes når det skrives om browsere i media. Spesielt norske journalister burde være oppmerksom på Opera, siden det er norsk programvare. Opera har i mine øyne vært den beste browseren på markedet i mange år, men dessverre aldri fått samme oppmerksomhet som browserne med de store, kjente navnene Microsoft, Google, Apple og Netscape (hvor Firefox har arven sin fra).

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (svar til Kvaks)

   Vi har snakket litt om Opera oss i mellom i NRKbeta, senest idag. Mange av oss brukte Opera for noen år siden og også på f.eks. N95. De siste årene har det imidlertid blitt Firefox og nå i økende grad Chrome som har hatt ledertrøya.

   Internt i redaksjonen er nå Chrome i ferd med å få mer enn 50% markedsandel 😉

 3. Kenneth Nordahl

  IE9 beta mangler fremdels essensielle CSS3 ting som gradients, animation og transition.

  Spessielt skuffet over mangelen på gradients da jeg helst vil bruke så lite bilder som mulig for raskere nettsider.

  Et stort pluss med IE9 er helt klart GPU akselerasjon av canvas / js. @einaros har laget en test side for å vise hvor god denne funksjonen er. ahttp://2x.io (fra twitter.com/einaros/status/24744563722 )

  Svar på denne kommentaren

 4. Ser jo ganske ren og pen ut den der faktisk. Et par spørsmål:

  – Dere sier at om noen år så vil halve Norge ha fått denne automatisk. Har MS nå ordnet med automatisk oppdatering på linje med det de fleste andre tilbyr? Jeg mener nå å huske at IE6 var den mest brukte versjonen av IE inntil forholdsvis nylig, så lite som var automagisk der så vidt jeg kunne skjønne? Mulig minnet mitt ikke er helt på stell…

  – Vil den støtte WebM?

  Svar på denne kommentaren

  • Alle med Windows Vista og Windows 7 vil bli oppgradert til IE9 når fullversjonen er ferdig. Når fullversjonen er ferdig er ennå uklart.

 5. – KUNNE ha vært LITT raskere på å åpne nettsider selv om den er rask nå
  – Masse ubrukt plass på toppen av IE9 vinduet
  – Plugins som Flash, Java og Reader blir ikke oppdatert automatiskt, og Flash blir ikke installert samtidig med nettleseren.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til gc)

   ettersom IE9 foreløpig er i betaversjon, noen brukere også rapporterer at den virker og den kun står for 1,06 promille av trafikken vår denne uken, kommer vi nok ikke til å bruke så mye krefter på å støtte den foreløpig – det kan for den del være en feil fra Microsofts side som blir løst innen nettleseren blir lansert. Men vi skal gjøre tester når det beveger seg nærmere lansering av IE9 og vi vil gjerne ha rapporter om feil dere finner.

 6. arild thøgersen

  NRK (nettutgave, nett-tv, nett-radio + streaming) fungerer strålende på min IE9, og har gjort det siden den ble installert for en uke siden.

  at man snakker om et generellt problem med IE9 må vel basere seg på mangelende kunnskap / lav netthastighet / «slapp» pc / feil instillinger

  min mening om de forskjellige nrk nett-tv etter å surfet på en rekke andre stasjoner fra inn og utland er udelt meget positiv.
  NRK ligger så langt jeg kan bedømme langt langt fremme når det gjelder den teknologien de bruker – for ikke snakke om innholdet. Men det er jo en annen story!

  Svar på denne kommentaren

  • Glad NRK.no fungerer fint på IE9 hos deg. Jeg er langt fra noen ekspert så jeg tar gjerne imot råd for å få den til å fungere. IE9 fryser før jeg kan begynne å scrolle nedover på første siden.
   Linje kapasiteten er høy/pc’en har i5 processor gledelig kjapp)/ jeg har ikke gjort noen innstillinger i IE9. Jeg kjører engelsk både på Win7 og IE9.
   Tips tas imot med glede. Stortives ellers med IE9.

 7. Google Chrome tar av

  […] ser en parallell utvikling i Microsoft, der IE-sjef Dean Hachamovitch under lanseringen av Internet Explorer 9 beta sa “nettleseren er bare en scene for Internett, det er sidene der ute som er showets stjerne” […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.