nrk.no

Fjernkontrollen er død – bruk hendene

Kategorier: Gadgets,Konferanser og messer & TV


Eller kanskje ikke? I de endeløse gangene på en av verdens største elektronikkmesser finner vi et 3D mediasystem uten fjernkontroll. En prototype fra Toshiba. Det hele styres ved å vifte med hendene i løse luften. Vi får ikke helt Minority Report-følelsen, men som de nerdene vi er ønsker vi alle eksperimenter og prototyper velkomne!


(Video av 3D-skjerm uten fjernkontroll)

En åpenbar ulempe dersom dette skulle blitt brukt i stuen er den lille detaljen som antyder at dette bare virker dersom man står på helt riktig sted.

Oppdatering:
Som det blir nevnt i kommentarene: vi har mer tro på dette til dataspill enn til navigering i mediearkiv. For eksempel i form av Microsoft Kinect.

23 kommentarer

  • Liker verken touch eller veiving. Liker vanlige standard knapper, spesielt til fjernkontroll og telefoni.

   Touch skjermer må man gjerne se på skjermen for å se hva man trykker på, og motion detection krever mye mer energi enn vanlige knapper.

   Så vanlige fjernkontroller vinner med en faktor på over ni tusen.

  • (U)heldigvis vil horrorspillet Milo aldri forlate laboratoriet til Peter Molyneux. Så hvor mye som var scriptet og hvor mye som var intelligent får vi vel aldri helt vite.

   Vi kan regne med at Peter Molyneux vil overraske med nye spill med avansert AI i fremtiden, så snart han blir lei av å leke med «crowd ai» og «city ai» i Fable.

  • Rune Håkonsen (svar til Evil Even)

   @Evil Even

   Jeg trodde aldri det ville bli noe av jeg heller, men har fått høre at Milo-spillet vil komme til neste år.

   Likevel tviler jeg på at det blir så AI-drevet som vi har sett tidligere 🙂

 1. Det er morsomt med bevegelsesgjennkjenning, men for min egen del så vil selv ikke en mer avansert versjon av dette erstatte en god kontroll. Slipper å lure på om jeg ga rett kommando eller slå til sidemannen, osv.

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette blir en flopp..
  Å sitte å vifte med armene foran skjermen ser uendelig dumt ut.. De har dette i TV-serien NCIS-LosAngeles og det ser rett og slett for dumt ut..
  Hva skal folk med sykdommer eller skader gjøre ?
  Parkinson eller senebetennelse ??

  Svar på denne kommentaren

 3. Ja, konsuméntnyheter får mange diskutere i statens personlige eide media, men ikke mye annet.

  Bruk hendene i stedet for fjernisen?
  Hva med folk som gestikulerer mye?
  Hvordan skal dette fungere i f.eks. Italia?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Bjørn S.)

   Som jeg skriver i den første linjen i saken: «Eller kanskje ikke?».

   Er helt enig med deg. Tror ikke dette blir en slager som fjernkontroll til TV’en…

 4. Jeg har faktisk stor tro på at Microsoft er inne på noe med Kinect. Om det er godt nok til spill, bør det enkelt fungere til å bla i mediefiler, bytte kanaler, justere volum og lignende.

  Tror lett kombinasjonen av stemmestyring og bevegelser kan erstatte fjernkontroller om ikke så altfor lenge. Google er kommet (nokså) langt med stemmestyring på Android-telefoner, og bilprodusenter som Ford har også stemmestyrte mediesentre i nye biler som visstnok fungerer bra.

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen / @idaAa (svar til Ida Aalen / @idaAa)

   » The proposition is that human arm held in an unsupported horizontal position rapidly becomes fatigued and painful, the so-called «gorilla arm».[17] It is often cited as a prima facie example of what not to do in ergonomics. Vertical touchscreens still dominate in applications such as ATMs and data kiosks in which the usage is too brief to be an ergonomic problem.[citation needed]»

   en.wikipedia.org/wiki/Touchscreen#Gorilla_arm

  • Akkurat det punktet gjør at jeg er ekstra spent på både Playstation Move og Xbox Kinect. Siden begge systemene krever presise håndbevegelser for å fungere.

 5. Kan ikke forstå tidens oppmerksomhet rundt styring med kroppen for monitorer og konsoller. Er jo både ineffektivt, slitsomt og unøyaktig i forhold til tastatur og mus/knapper/pad. Dette skal effektivisere eller forbedre noens hverdag?

  Gimmick kalles det!

  Svar på denne kommentaren

 6. Jens-Petter Salvesen

  Jeg har større tro på Bluetooth koblet mot apps på smartphones. F.eks. fungerer det veldig godt å kjøre SqueezeBox’en mot Android-telefonen min via SqueezeControl. Plutselig kan jeg touche meg rundt i musikkbiblioteket mitt, går akkurat like raskt som å bruke hjulet på fjernkontrollen pluss at jeg alltid har mobilen i lomma så det er aldri noe problem å finne fjernkontrollen..

  Svar på denne kommentaren

 7. MIT Medialab har hatt et prosjekt på dette Sixth Sense utviklet av Pranav Mistry. Han lovet oss åpen kildekode da jeg så dette demonstrert i fjor høst, men jeg har ikke sett koden ennå. Det ligger et par TED-talks på prosjektsiden. Prototypen kostet rundt 350 dollar å bygge, så dette er helt klart innenfor det mulige.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.