nrk.no

Verdig iPad-konkurrent fra Samsung

Kategorier: Gadgets & Konferanser og messer


Oppdatering:
Dette er en forhåndsomtale av Galaxy Tab basert på en kort test. Vi har nå hatt Galaxy Tab en stund og testet den skikkelig. Og vi er ikke spesielt fornøyde. Får håpe Android modnes fort for en mer strømlinjeformet opplevelse på nettbrett.

Opprinnelig artikkel:
En av nyvinningene som skapte stor oppmerksomhet på IFA i Berlin i år var Samsungs Galaxy Tab. En flat liten datamaskin med kamera, telefon, berøringsskjerm og det meste du kan forvente av denslag dingser i 2010.

Etter at Apple lanserte sin iPad har konkurrentene jobbet hardt med sine produkter for å komme på banen og kjempe om forbrukerens gunst i dette markedet av flate datamaskiner.

Og spesielt Samsungs Galaxy Tab har det vært knyttet forventninger til. Samsung har laget en del svært bra androidbaserte smarttelefoner og burde absolutt være rigget for å lage en litt større versjon også.

Jeg fikk en rask titt på Samsungs Galaxy Tab under den storeforbrukerelektronikkmessen i Berlin nylig. Og jeg likte det jeg så.

Det jeg har å sammenligne med er min iPad. Den har blitt en naturlig del av både måten jeg jobber på og måten jeg holder meg oppdatert på. iPad er en strøken dings, men den er ikke perfekt. Jeg savne kamera og telefonmulighet. Og den er litt tung i enkelte sammenhenger. Dessuten er det tåpelig at jeg må hacke den for å få lov til å koble til en mer nøyaktig og ekstern GPS eller endre på grunnleggende innstillinger.


(Video som viser Galaxy Tab)

Det som slår meg når jeg plukker opp Samsungs Galaxy Tab er først de åpenbare forskjellene. Den er mindre og lettere enn en iPad. Men skjermen har nesten like mange billedpunkt. Det betyr at du får plass til omtrent like mye grafikk og tekst i bildet, men det ser skarpere ut. Størrelsesmessig plasserer Galaxy Tab seg ganske nøyaktig midt mellom to av mine eksisterende bærbare dingser. Mindre og lettere enn iPad og større og tyngre enn iPhone.

Før jeg tok opp Galaxy Tab og fikk testet den må jeg innrømme at jeg tenkte noe i retning av: trenger jeg dette? Den blir for stor som telefon og for liten som datamaskinerstatning. Men formfaktoren er veldig fin. Skjermen er akkurat så mye større enn skjermen på en telefon at du opplever en tydelig forskjell. Både til filmer og til nettsider. Samtidig er den halvparten av vekten til en iPad. Noe som gjør at du kan holde den i en hånd over lengre tid. Generelt virker den mindre solid enn en iPad, men mer solid enn Samsungs mest avanserte telefon, Galaxy S. Men jeg får ikke følelsen av at Galaxy Tab vil falle fra hverandre med det første.

Et problem med mange av de android-baserte dingsene jeg har prøvd er at produsentene ser ut til å ha en tendens til å underdimensjonere maskinvaren. Ting går tregt. Responsen blir ikke umiddelbar. Jeg ender med å trykke to ganger når jeg skal trykke en osv. Det blir ikke flyt i navigeringen. Men Galaxy Tab har ikke det problemet. Den er rask og responsiv. Sider og programmer åpnes og lukkes når de skal.

Galaxy Tab har to kamera. Et rettet mot brukeren for videokonferanse og et rettet utover for foto og augmented reality. Hovedkamera er på tre megapixel og har en liten LED-blitz å støtte seg til ved dårlig lys. Galaxy Tab kommer nok ikke til å erstatte fotoapparatet ditt med det første, men til enkel dokumentasjon og notater duger kameraet helt fint.

I motsetning til iPad kan Galaxy Tab også brukes som telefon. Via handsfree eller høyttaler. Dette virker som et fornuftig valg. I noen tilfeller vil det føre til at du drar med deg færre dingser.

Konklusjon

Både formfaktor og maskinvare er lovende. Men Galaxy Tab har to utfordringer. Den kommer til å koste 7400,- kroner i Norge. Helt på høyde med det som kan komme til å bli prisen på den dyreste versjonen av iPad. Og Google har av en eller annen veldig irriterende grunn ikke åpnet den fullstendige versjonen av android market i Norge. Skulle jeg byttet fra iPad til Galaxy Tab i dag ville jeg umiddelbart savnet en del av applikasjonene jeg bruker ofte. Android har et veldig bra utvalg gratisapplikasjoner, men det er ikke nok. Google bør snarest godkjenne Norden som region i android market.

Men begge disse utfordringene kan fikses. Prisen kan presses litt og Google kan åpne markedet. Og selv om jeg bare fikk noen minutter med Galaxy Tab på IFA kan jeg slå fast at dette er en verdig utfordrer til noen av produktene i eplebutikken. Galaxy Tab skal i følge Samsung bli tilgjengelig i Norge i uke 44.

Bonus: FBI med spesialprogram fra IFA

Forbrukerinnspektørene var på IFA og laget blant annet et spesialprogram der Lars Karelius Noer snakket med redaktøren for Lyd og Bilde, Lasse Svendsen og undertegnede om både 3D-TV, Galaxy Tab og andre nyvinninger.

29 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til danijels)

   Hmm. Mulig vi kan finne det i loggene våre siden jeg besøkte NRKbeta fra en Galaxy Tab fra IFA… Skal sjekke.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til danijels)

   Desverre. Når vi graver i loggene på de tidspunktene jeg var innom ser va bare masse forskjellige Android-enheter. Ingen som skiller seg ut som Galaxy Tab.

  • Det synes jeg er pussig. Min N1 identifiserer seg detaljert med «Android+2.2;+nb-no;+Nexus+One+Build/FRF91», mens Galaxy S oppgir modellnavnet «GT-I9000», så en skulle tro at det var noen spor å hente.

   Men det kan hende at det produktet du testet var uferdig på den fronten.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til danijels)

   Mulig at dette kan være noe?

   «Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.2; en-gb; GT-P1000 Build/FROYO) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1»

 1. Selv venter jeg av flere grunner på ADAM fra indiske NotionInk, men Samsung Galaxy Pad er ikke dum den heller.

  Der er ikke umulig at Galaxy Pad vil selges subsidiert av ett eller flere mobilselskaper mot at man binder seg mot ett abonnement (på samme måte som med mobiltelefon), da er det vel snakk om en 2500-3000 som er prisen jeg har hørt rykter om.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Per)

   Skjermen så ut til å være omtrent like behagelig som iPad. Og jeg må innrømme at det er mer behagelig å lese på iPad enn jeg hadde trodd.

   Galaxy Tab vil gi et skarpere bilde, men tekst og elementer blir litt mindre.

   Jeg har generelt lest mye mer lange tekster på iPad enn jeg hadde trodd. Det største problemet er utendørs og sollys. Der kommer både iPad og Galaxy Tab til kort.

   Utover det tror jeg Galaxy kan være helt fin til bøker. Også fordi den er lettere enn iPad.

  • Anders Hofseth (svar til Per)

   Jeg har lest et par romaner på iPhone via kindle-appen. Det er ikke ideelt, men leser man noe bra går det fint. Galaxy har større og skarpere skjerm, så innendørs går det sikkert knirkefritt.

 2. Gunnar Garfors (NRK)

  I Korea kjem Galaxy Tab med innebygd DMB-mottakar. Det gjer den til ein fullverdig mottakar av både digitalradio (DAB og DAB+) og MiniTV (DMB).

  DMB kjem neppe i første Tab-versjon for Europa, men stadig fleire land på tre kontinent lanserer DMB, DAB og DAB+, så eg vil tru at Samsung vurderer det. Det vil også skilje den ytterlegare frå iPad og vere eit konkurransemessig fortrinn (funksjonalitet som iPad ikkje har).

  Svar på denne kommentaren

 3. Det eneste jeg liker ved Galaxy Tab er at Samsung har sett på iPad, og tenkt: ‘Ååh så bra! Vi lager noe sånt!’. For den er jo HELT klart basert på iPad. Så hva ved den taler for å kjøpe den fremfor nettopp en iPad? Ingenting! Ja, den kan ringe, men HVEM vil vel ha en så stor telefon? Å den kan ta bilder, men når jeg ikke overhodet vil bruke den som telefon, har jeg jo en telefon med et fabelaktig kamera, så det blir nesten overflødig. Dessuten er den jo ikke pen!

  Svar på denne kommentaren

  • Leste en kort anmeldelse forleden, og den var ikke akkurat overveldende positiv…

   En ting man bør legge spesielt merke til med Toshiba sin Folio (og sikkert også andre liknende enheter som kommer i framtiden), er at den ikke er er «Google Certified» (tror det bl.a. er pga. at den ikke har innebygget GPS, og en del andre ting). Konsekvensen av det, er at den ikke vil komme med de proprietære Google-appsene (dvs. Android Market, Gmail-appen og andre). Nå vet ikke jeg hva andre syns, men uten direkte tilgang til Android Market, så ville ikke noen Android-enhet vært mye verdt. Greit at det finnes alternative markedsplasser, men litt av verdien i et slikt system er at man bør kunne finne alt man behøver på en enkelt plass.

   Nå fører jo dette også videre til en annen diskusjon: hvorfor Google kun inkluderer Android Market (og andre av sine proprietære apps) på «Google Certified» enheter. Men det er kanskje en diskusjon som hører hjemme et annet sted og ved en annen anledning.

 4. Hva kan sies om lyden på iPad kontra Samsung ? Kontra en god laptop ? Tilbys stereo opplevelse på høyttalerne ? Fint med litt informasjon om lydkvalitet om anledningen byr seg. Takk for interessant artikkel. ch

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til carl)

   Det var umulig å teste lytteopplevelsen fra høyttaleren i all larmen i messehallen i Berlin. Så de testene får vi komme tilbake til. Min generelle opplevelse er at de flate datamaskinene med berøringsskjerm har dårligere høyttalere enn fullverdige laptoper.

   Ikke så rart kanskje. Større høyttaler = bedre lyd (opp til et visst nivå).

 5. Aleksander Wiken

  Jeg synes det største aberet med Galaxy Tab er prisen. Den billigste iPaden kunne jeg nok vurdert, men samtidig hadde jeg fortrukket noe som var litt mer åpent. Men så er jeg kanskje rar. Jeg har mac, men ingen iPhone, har en HTC Desire i stedet.

  Når prisene kryper ned mot 3k skal jeg heller vurdere det. For mitt vedkommende er den virkelige fordelen med en slik enhet forbundet til kalender og enkle notater på styremøter og lignende. Mobilen blir for liten og laptopen for stor samtidig som den tar lang tid å starte opp.

  Svar på denne kommentaren

 6. Litt interessert helt til dere kom til prisen. 7400kr for noe som i prinsipp er en «oppblåst» telefon? Du får jo gode laptoper til en billigere penge jo! Ser ikke meg selv bruke så mye penger på en dings som dette, samma hvor praktisk den måtte være. Den blir aldri en laptop.

  Svar på denne kommentaren

 7. Prisen er litt drøy, som mange påpeker.
  En annen ting jeg lurer på:

  Dere snakker om at Samsungen gir så mange fordeler med at den ikke er «lukket»? Hvilke fordeler har dette over iPad og dens tilgang til ca. 250000 apps som til en viss grad er kvalitetskontrollert?

  Batterikapasitet: Noen som vet noe om dette?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til HNR)

   Er usikker på batterilevetiden på Galaxy Tab, men kapasiteten er 4400 mah.

   Når det gjelder åpent vs. lukket har vi skrevet om det her:
   nrkbeta.no/2010/04/20/innelaast-i-eplehagen/

   Personlig savner jeg bla. muligheten til å koble til ekstern GPS på min iPad. Og muligheten til å sette opp et delt WLAN med min iPhone.

  • Takk for henvisning til artikkel.

   Angående batterikapasitet ser det ut til at
   Samsung har 7 timer og
   iPad har 10 timer
   i følge IDG.NO.

   Kan dette være en løsning for deg angående ekstern GPS?
   ipodtouchmaster.com/btstack-gps-lets-you-connect-external-gps-to-ipad-iphone-ipod/

   Selv bruker jeg en Tomtom GPS (med Linux-kjerne) som jeg ikke får til å bruke på Linux-maskinen min. Tomtom overser dette behovet totalt, så jeg må nøye meg med Mac OS X eller Windows. Ja, det er irriterende 🙂

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til HNR)

   BTstack funker strålende. Og er hovedgrunnen til at jeg har hacket min iPad. Men det burde jo være unødvendig å måtte hacke den for å få lov til å koble til en nøyaktig og ekstern GPS…

 8. Som start – uten om selve temaet – det nye moteordet «dings»:
  dings er et nød-hjelp-ord for fysiske gjenstander som folk flest har sett eller kjenner til, men umiddelbart ikke knytter noe gjenkjennbar ord til.
  (men sau i en flokk, dilter som bekjent etter ræva til de andre).

  Jeg har ikke vært på IFA i Berlin, og heller ikke på noen annen måte had en Samsung Galaxy Tab i hånden. Men er derfor henvist til å feste lit til de som har, og uttaler seg. Og alt hva jeg har sett av anmeldelser på norsk, har vært halleluja-sang. Forøvrig gjeller det stort sett alle IT-, mobil-, data sider. Er virkeligheten til norske redaksjoner så ille, at de må holde deg inne med de norske importørene og produktagentene ?

  Men i sterk kontrast til all lovprising fra Norge, kan jeg anbefale å se denne dansk anmeldelse – fra Dr. videoarkiv (23.nov.) :
  dr.dk/Forms/Published/PlaylistGen.aspx?qid=1861074&odp=true
  (kan åpnes både i en MediaPlayer eller direkte i nettleser)

  Jeg er ikke særlig begeistret for den «smarte» stilen til programverten i «So ein Ding». Men det oppveies til overmål (for en som ikke ønsker å bli forvekslet med sau) at han ikke prostituere seg for noen varemerker eller importører. Og pussig nok – sjøl om han er temmelig måteholden med at rose elektronikkprodukter, og ikke sjelden sabler ned et produkter – er han ikke svartelistet av selger/leverandører av de ting han anmelder.
  Er der allikevel større forskjeller på noen danske mentaliteter og norske, enn jeg liker å tro ?

  Jeg drister meg til å legge ut lenken til programserien «So ein Ding» :
  dr.dk/odp/default.aspx?template=flad_programserie&guid=FF391428-CEF9-4A2D-88E8-4861C489F80D
  den 30.nov. er (for noen) et greit innslag om «samarbeide» mellom TV-lokalnettverk-mobiltelefon via DNLA.
  I tillegg er utsendelsen fra 30.nov. et utmerket eksempel på om hvorvidt programlederen går i «trange sko» eller ikke.

  Forøvrig heller jeg nok til den retning at der foreksempel i deler av NRK finnes flere dyktige og fremadrettet medarbeider, men at disse – fra øver rekker – i bedrøvelig grad holdes stramt i tøylene, av NRK-økonomisk eller programpolitiske årsaker ? Og her tenker jeg ikke begrenset til nivå på programmer innen data/digital.
  Jeg nekter å tro der er en så markant (naturlig) forskjell i intelligens og nivå, på oss og et av våre nabolande.
  Prøv sjøl å finn og sammenlign programmer om økonomi, forbrukerstoff osv. fra Dr.dk/

  Svar på denne kommentaren

 9. Apple og Samsung: Kampen om den flate datamaskinen

  […] vil ikke la Apple være alene og i Berlin i fjor var det blant annet Samsung Galaxy Tab vi hadde forventninger til. Forventninger som ikke ble innfridd. Nå, et år senere er det langt flere som har kommet seg på […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.