nrk.no

Fremtidens bok: Gyldendal sitter på svar

Kategorier: Apps,Media & Mobil


For ikke lenge siden lanserte Gyldendal sin klassiske bok «Sikre sopper» i en ny utgave. Oppdatert og moderne. Som en egen applikasjon for iPhone. Og det er flere grunner til at akkurat denne utgivelsen kan gi en indikasjon på om det er håp for norske elektroniske bøker.

1. Selve produktet
Applikasjonen baserer seg på en eksisterende bok. Med andre ord har ikke innholdsproduksjonen vært spesielt dyr. Bilder må konverteres, tekst må tilpasses. Men det grunnleggende innholdet eksisterte.

Selve programvaren er gjennomarbeidet, men ikke unødvendig avansert eller overdådig. De har implementert bokens innhold i en enkel navigering. Og utvidet med en interaktiv guide for å finne frem til forskjellige sopptyper. I tillegg har de lagt inn mulighet for å merke av soppsteder basert på GPS-posisjonen i telefonen. Svært nyttig når du er ute og finner et nytt soppsted som du vil huske.

2. Plattformen
iPhone er en stor og moden plattform med et velutviklet betalingssystem.

3. Salgstallene
På kort tid har Gyldendals Soppguide klatret helt opp i toppen av salgslistene i iTunes. Den ligger i skrivende stund på andreplass under «paid apps», bare slått av Angry Birds. Men enda viktigere: den ligger for tiden på førsteplass på listen over «top grossing», som viser hvilke aplikasjoner som faktisk bringer inn penger.

Dette gir ikke oss utenfor Apple og Gyldendal noen konkrete salgstall. Men en tur innom topplistene betyr at den selger bra.

Svarene

Gyldendals Soppguide er ikke en elektronisk bok i ordets enkleste forstand. Det er ikke en ren elektronisk versjon av boken slik du finner dem i Apples bokbutikk eller Amazons Kindle. Det er en egen applikasjon der utgiver har lagt til ekstra funksjonalitet. Funksjonelt men ikke på noen måte revolusjonerende. Og med et innhold med en klart avgrenset målgruppe. Men kombinasjonen av en rimelig produksjon, en pris over gjennomsnittet for applikasjoner og brukbare salgstall: Om ikke denne enkle lille saken kan bringe inn noen penger i forlagskassen er er jeg redd det blir vanskelig å leve av norske kvalitetsverk i en elektronisk verden.

Forbedringspotensial

Som et lite notat til slutt. Jeg skrev at applikasjonen er gjennomarbeidet. Det er den. Men den har absolutt forbedringspotensial. Bildene bør oppdateres til den høyoppløselige skjermen på iPhone 4. Jeg ønsker meg et vanlig fritekstsøk i tillegg til den interaktive «soppfinneren». Og jeg ønsker mulighet til å lime inn GPS-koordinater for å legge inn soppsteder. Samt et sørre utvalg kartdata. For å nevne noe.

25 kommentarer

 1. Stig Ove Voll

  Bådd soppboken og reiseguidene fungerer bra som selvstendige applikasjoner, men annen litteratur ville jeg nok foretrekke å ha i en elektronisk bokhylle, som i iPhones tilfelle er iBooks. Men kudos til Gyldendal for at de prøver 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Nå skal jeg desverre ikke kommentere på soppsaken eller noe annet veldig relevant, jeg har bare en ting og si.

  Kjære Eirik Solheim, dette er ikke på noen som helst måte vondt ment, men for guds skyld, gjør noe annet enn å poste på NRKBeta over midnatt.

  Med mindre dette var en auto-post, noe det i all sannsynlighet er, men jeg innså ikke dette før jeg hadde kommet hit i kommentaren min, jeg må virkelig legge meg.

  Svar på denne kommentaren

 3. Harald Fougner

  Hei! Vi er veldig mottagelige for tilbakemelding på denne applikasjonen, dette er jo en ny type utgivelse for oss. Fritekstsøk er allerede på lista over utbedringer. Vi skal se på dette med bildestørrelse på revisjonsmøtet tirsdag, men dette henger også sammen med den totale størrelsen på applikasjonen. Skal ta med dette om GPS-koordinater også. Hilsen Harald Fougner, digital redaktør, Gyldendal.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg lurer på om dere kommer til å lage en lignende sak til android ?
   iom at android har en større forbrukermasse enn ios, både i Norge og i resten av verden.

   Eller er det bare eplebrukere som skal få interaktiv sopp ?

  • Harald Fougner (svar til Anon)

   Ja. Vi har absolutt som ambisjon å lansere våre applikasjoner for Android og vi følger spent med på utviklingen i Android-markedet. Vi antar at Android-baserte telefoner vil ta igjen Iphone i løpet av ganske kort tid. Problemet er at vi ikke kan ta betalt for applikasjon i Android appstore, så vi avventer nyheter om dette. Vi er i utgangspunktet ikke i markedet for gratisprodukter.

   Her er en markedsoversikt:
   google.com/support/androidmarket/bin/answer.py?hl=en&answer=138294

   Når man har en velfungerende betalingsløsning for Android er det svært sannsynlig at vi vil begynne å lansere applikasjoner på begge plattformer. Vi har på ingen måte noen prinsipiell preferanse for iOS, men vi trenger en markedsplass.

 4. Morten Skogly

  Kudos til Gyldendal for denne appen. Et ønske fra meg ville være en form for billedgjenkjenning, at man kan ta bilde av soppen og søke basert på det. Avansert funksjon, men burde være mulig? Et annen ønske ville være sosiale funksjoner, feks mulighet til å diskutere med andre soppelskere og vitere.

  Svar på denne kommentaren

  • Billedgjenkjenning vil være livsfarlig ! Man kan ta et bilde fra oversiden av en hvit fluesopp og den ser ut som en champingon ! !

  • Harald Fougner (svar til Morten Skogly)

   Ja vi vurderte det med bildegjenkjenning, for det hadde vært morsomt. Men i tillegg til at det var teknisk litt komplisert konkluderte vi med(som Ravigutt påpeker) at siden visuell forveksling er noe av utfordringen ved soppplukking, og dette er en applikasjon som skal gjøre det tryggere, så ville funksjonaliteten blitt for upresis.

 5. Urmaker Larsen

  Vel er det lav standard på språket i de fleste kommentarer, her og på andre sider. Men enkelte innsendte er rett og slett uforståelige, f.eks. Heffalompen sitt.
  Og så heter det «kommentarer TIL…».

  Svar på denne kommentaren

 6. Sophia Fergus

  Har prøvd ut appen i skogen og synes den fungerte veldig bra, men savner en gradering, det står ingenting om de er gode eller bare spiselige. Artig funksjon at man kan legge inn GPS posisjonen til soppstedene sine. Fin start!

  Svar på denne kommentaren

 7. På nettsamfunnet Glad i Sopp har vi diskutert denne appen ei stund, både teknologielskarar som meg, men også flinke analoge soppkontrollører. Dei kjem med andre forslag og nytteverdi for ein slik app. Vanskar med kartlegging av nye artstypar blir trukke fram, og dei ser potensialet i at registreringsarbeidet kan bli mykje lettare med lokasjonstjeneste på appen.

  Veldig kult om Gyldendal kan laga ein sosial app som bruker folks engasjement til å samle enda fleire artstypar.

  Meir om dette i gladisopp.origo.no/-/bulletin/show/589621_sopp-appen-har-komt.

  Svar på denne kommentaren

  • Vil ikkje kartlegging av nye artstypar fort stride mot premisset som er gjeve i tittelen «Sikre sopper»?

  • Harald Fougner (svar til Unn)

   Jo, soppapplikasjonen tar i dag utgangspunkt i boka «Sikre sopper» og hovedmålgruppen til applikasjonen er egentlig tenkt å være et verktøy for dem som trenger en god og sikker inngang til det å begynne med sopp-plukking, med et begrenset antall sopp og fokus på mulige forvekslingser.

   Men nå er jo rammeverket lagt og det er sannsynlig at vi vil utvide med flere sopper (fra «Norske Sopper» for ekspempel). Da vil man også kunne vurdere ny type funksjonalitet.

 8. Jeg har lenge ønsker meg en håndbok for identifisering av fugler til iPhone. Det er jo også en bok hvor lydeksempler har en naturlig plass og hvor en elektronisk bok har store fordeler.

  Det er flere amerikanske fuglehåndbøker som er flotte; men de har jo ikke rett artsutvalg.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Gisle Aas)

   Ja, den appen / boken er det nok flere som vil ha. Både fordi det er enkelt å utvide en slik bok med lyder (og lydene vil gi en stor verdiøkning), men også som du nevner fordi vi har andre arter her enn i for eksempel USA. Derfor er det uten tvil behov for en norsk utgivelse selv om det finnes amerikanske varianter også.

 9. Som Sophia også sier, jeg savner også gradering av soppen. Hva med å legge inn de godt innarbeidede stjernene etter hvor gode soppene er? Tilsvarende antall kors etter hvor giftige de farlige soppene er.

  Svar på denne kommentaren

 10. Hva med å kjøre mer rendyrka anmeldelser av applikasjoner, sosiale nettsteder o.l på NRKbeta, med en variasjon av terningkast og det hele? Med eget arkiv som gjorde det lett å finne fram til mer om det samme? Det ville ialelfall vært noe for meg!

  Svar på denne kommentaren

 11. Roy Halvor Frimanslund

  Jeg må si at dette er tydeligvis en god retning å gå for å få solgt mer litterært innhold og konkurrere mot andre nye medier(i andre nye medier), men jeg trur det vil være enda bedre å skape en applikasjon som kan kjøre denne typen innhold uansett håndholdt enhet og OS, så en slipper lage ny applikasjon for hver bok som skal gis ut per OS, da ville det være mulig å skape bøker (med utvidet funksjonalitet) bare en gang, men som funker inne i et rammeverk som det finnes versjoner av for hvert OS (windows, Android, Apple OS, blackberry etc..)

  Svar på denne kommentaren

 12. De som nekter å rette seg etter den digitale revolusjonen er de som kommer til å tape mest på det. Tiden går fort, spesielt på den digitale fronten, så å prøve å hoppe inn i det nye markedet etter det har satt seg kan vise seg å være en farlig manøver.

  Jo mer Norske forlag tviholder på det gamle styresettet – jo mer vil de svi for det i fremtiden.
  I stedet for å se potensialet av billigere bøker / mer salgsvolum, ser de kun minsket inntekt.

  Det er et faktum at de første som har begynt å bruke et digitalt format istedet for en bok I Norge nå leser mer og mer bøker på Engelsk siden de er mer tilgjengelig i digitalt format.

  Amazon selger vanvittig mange elektroniske bøker nå til kindle, the nook fra barnes&noble er ute, snart kommer ipad til norge, for ikke å snakke om de utallige billig leserne som snart vil kaste seg over markedet i håp om å få en del av kaka de vet vil eksplodere.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.