nrk.no

Film: Den ekstreme nettpioneren du ikke visste noe om

Kategorier: Film & Internett


Fredag 20. august er det norgespremiere på filmen «We Live in Public» i Oslo. Den handler om gründeren, kunstreren, eksentrikeren og nettpioneren Josh Harris.

I april i år fikk jeg sett denne filmen under en førpremiere i regi av filmnettstedet Montages. Og deres egen oppsummering av filmen er ganske treffende:

«Resultatet er både et gnistrende karakterportrett, en syretripp gjennom internetts historie og en inngående, kritisk og reflektert gjennomgang av vårt offentlige liv på nettet.»

Josh Harris tjente sine første millioner ved å starte analyseselskapet Jupiter Research. Og senere gjennom nettvideoselskapet pseudo.com. Sistnevnte førte til at Harris på et tidspunkt var god for 80 millioner dollar. Pseudo sprakk sammen med mange andre selskaper mot slutten av nittitallet da dotcombølgen stilnet. Men Harris ga seg ikke. Ved tusenårsskiftet startet han opp et gigantisk big-brother-konsept. Hundrevis av mennesker levde i full offentlighet i et lukket kjempelokale i New York. Der alt ble overvåket av kamera og distribuert på nettet. Prosjektet ble kalt «Quiet: We live in public».

Filmen er et portrett av en ekstrem personlighet og gir også et innblikk i den etter hvert surrealistiske verden som utviklet seg. Der til slutt alle tabloidfavorittene kunne brukes for å beskrive det som skjedde: sex, vold, dop og intriger. Og uten å røpe for mye kan jeg si at det endte som det måtte.

Etter dette begynte Harris å eksperimentere direkte på seg selv. Og levde en periode i full offentlighet sammen med sin kjæreste. I et hus der det var mikrofoner og overvåkingskamera over alt. Jeg skal la de som vil se filmen få se selv hvor Harris til slutt ender opp. Men det er ingen hemmelighet at det har vært ganske stille rundt ham de siste årene.

Helt til han dukker opp med en pitch hos investorer i USA nå i sommer. Erick Shoenfeld hos Techcrunch snakket med ham og fikk en gjennomgang av det Harris selv kaller en oppsummering av alt han har gjort så langt: Wired City.

Jeg kan absolutt anbefale We Live in Public. Den er spennende som et rent personportrett. Men også en flott oppsummering av nettets historie og et innblikk i eksperimenter som raskt bringer tankene mot Facebook, Twitter og dagens mest populære tjenester på nettet. I tillegg til dette er den rent dokumentarteknisk imponerende. Med råstoff fra et utall forskjellige formater og en opptaksperiode på ti år.

Og om du er i tvil: her er traileren.

5 kommentarer

  1. Etter å ha sett denne filmen i går kveld så må jeg innrømme at jeg ikke helt skjønner hva den har på kino å gjøre. Fortellingen kommer ikke veldig tett på Josh Harris, selv om den gir et lite innblikk i galskapen som var rundt .Com før .Com ble til .konk.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.