nrk.no

Hvordan skaffe ekstra strøm til mobilen

Kategorier: Gadgets & Mobil


På de fleste områder blir teknologien stort sett bedre og bedre. Men når en type teknologi ikke utvikler seg like fort som en annen kan vi få følelsen av at ting bare blir dårligere.

Så selv om batteriene også har blitt bedre og bedre med årene så har telefonene våre blitt kraftigere og fått utvidet bruksfelt mye fortere. Nå har mobiltelefonen blitt kamera, videospiller, navigeringssystem og all verdens andre ting i tillegg til en dings å prate i.

Derfor blir opplevd batterilevetid bare dårligere og dårligere. Vi i NRKbetaredaksjonen er nok ikke de eneste som må lade telefonene våre flere ganger om dagen når vi er mest aktive. Men der det finnes et behov finnes det løsninger.

Du kan reise langt fordi vi har vist deg hvordan du skal beskytte telefonen mot vann og kulde. Og du vet hvordan du skal få tilgang til internett på reise. Men alt stopper likevel. Fordi du ikke har nok strøm. Så her er noen av NRKbetas beste tips for ekstra strøm på farten.

1. Tilgang til lading

Du har jo selvfølgelig alltid med deg en lader i vesken. På konferanser og på reise kan det være lurt å ha med seg en ekstra skjøteledning og et forgreningspunkt også. Jeg har fått mange nye venner når jeg har vippet en «padde» med fire uttak ut av sekken og gitt flere rundt meg tilgang på strøm der vi fant den ene ledige kontakten på flyplassen eller i konferansesalen.

For utenlandsreiser må du huske eventuelle overganger. World Electric Guide gir deg full oversikt.

2. Eksterne batterier

Her finnes mange typer. Kjøp et med god kapasitet. Den måles ofte i milliamperetimer (mAh). Min erfaring er at 2000 mAh er minimum for å kunne gi skikkelig strøm. Et eksternt batteri med den størrelsen vil kunne gi litt mer enn en full lading til en moderne smarttelefon. De fleste løsningene kan lades opp via USB og har også USB som sin utgang. Heldigvis kan de fleste nye telefoner lades med 5 volt fra en standard USB-port.

Her er noen av de vi har testet:

Det ubrukelige.
900 mAh. Denne lyseblå lille dingsen ble kjøpt billig i en eller annen nettbutikk. Har solcellepanel som skal kunne lade den opp i tillegg til at den tar lading fra USB. For lite batteri og for lite solcellepanel. Gir knapt en kvart lading på en vanlig telefon. Og solcellepanelet trenger minst 10 timer med knallsol for å gi litt lading.

Det litt bedre.
2600 mAh. Større solcellepanel. Lader seg opp vha sol eller USB. Med sol trenger du også her veldig mye. Fem til seks timer i direkte sollys. Vil gi de fleste telefoner minst en full lading. Har oppført seg ustabil mot iPhone, som tydeligvis er litt sær og krever mer strøm enn mange andre telefoner for å bli fornøyd og melde at den lader og koser seg.

Denne ble kjøpt hos NRKbetafavoritten Dealextreme. Siden vi fremdeles ikke er helt fornøyde må vi nok ut og bestille noe enda større. For eksempel dette på 8800 mAh. Det skal til og med kunne gi laptopen din ekstra strøm.

Det spesielle for iPhone 3G og 3Gs
Det finnes mange «batterifrakker» til iPhone. Og vi liker akkurat denne. Den er på 2100 mAh og gir iPhone en full lading pluss litt til. Det fine er at den også har en USB-utgang slik at du kan lade andre dingser med den. For eksempel GPS-enheten eller MiFi-boksen.

Fordelen er også at du ikke får noe som henger utenpå telefonen med ekstra ledninger. Og USB-inngangen er standard mini-USB. Når telefonen står i batteriet kan du dermed lade både iPhone og selve ekstrabatteriet med en vanlig USB-plugg. Fint om du har glemt den spesielle iPhone-kabelen.

Men det er jo ikke alle dingser som har like godt utvalg spesialtilpassede enheter som legger seg tett rundt og lar deg lade begge enhetene med samme kabel.

NRKbeta-metoden

Da kommer vår favorittløsning inn i bildet. Den krever loddebolt og en holdning som tilsier at produktgarantier er for pyser. Vi har med stor suksess modifisert en Nokia N95 og en Huawei MiFi-boks med denne metoden.

Den går i korthet ut på å parallellkoble flere batterier og feste dem på best mulig måte. For Nokia N95 betydde det å erstatte bakdekselet med gaffatape. For Huawei brukte vi vår gode venn stanleykniven til å skjære et hull i bakdekselet som lot oss feste på et ekstra 2000 mAh batteri. Se på dette som dingsmodifiseringens svar på å skjære hull i panseret på bilen for å få bedre luftinntak osv.

For vår gamle Nokia fant vi to ekstra batterier av samme type som stod i telefonen. Med litt nøyaktighet klarer du å lodde en ledning fra pluss til pluss og en ledning fra minus til minus. Ved parallellkobling på denne måten får du enkelt og greit noe som for telefonen ser ut som et større batteri. Du må for all det ikke seriekoble. Da dobler eller tripler du spenningen fra batteriet. Noe som vil kunne gi fatale følger for den aktuelle dingsen du mofifiserer. (Nei, du får ikke bedre mobildekning på iPhone 4 ved å gi den flere volt…)

Det vanskeligste er å koble seg på det batteriet som skal innerst og fremdeles passe i batterikammeret. Der må du være forsiktig slik at eventuelle spor og kontakter fremdeles passer.

Denne telefonen har gitt meg kontinuerlig WLAN via Joikuspot i opp mot 10 timer sammenhengende. Men jeg må innrømme at jeg har vært litt nervøs hver gang jeg har vært ute og flydd med denne i sekken. Er usikker på hva Homeland Security ville sagt om de tok en nærmere titt på den. Så langt har den glidd gjennom helt enkelt. Som den ufarlige men modifiserte lille dingsen den er.

Da jeg byttet fra Nokia og Joikuspot til Huawei Mifi tidligere i sommer var det jo bare å gjøre samme operasjon på den. De opprinnelige fem timene med levetid som den hadde var ikke nok. Jeg ville ha muligheten til å legge den i sekken om morgenen. Og så nyte 3G-WLAN hele dagen uten å tenke på den. Her gjorde vi det samme. Men litt mer stilfullt. Fant et batteri som hadde samme størrelse som det opprinnelige og loddet det i parallell med det eksisterende. Før vi skar det tidligere omtalte fine hullet i bakdekselet og monterte begge batteriene på plass.

Og resultatet? En genial liten boks som gir WLAN hele dagen uten å mase. Og som kan lades med en hvilken som helst USB-lader.

En annen fordel med denne løsningen fremfor eksterne batteripakker er at dingsens eksisterende indikasjon på batterikapasitet ser ut til å fortsette å fungere og ta hensyn til det ekstra batteriet. Hvertfall på Nokia- og Huawei-dingsene som vi har testet.

Her er det også på sin plass å nevne at NRKbeta ikke på noen som helst tar på seg ansvaret om du brenner deg på loddebolten, ødelegger telefonen din eller blir sendt til Guantanamo av Homeland Security.

Som vanlig setter vi vår lit til at NRKbetas lesere deler sine erfaringer i kommentarfeltet. Hva er deres favorittløsninger?

18 kommentarer

 1. Bjørn Anders Jørgensen

  Har sett på tilsvarende og funnet ut at de har for lite batterikapasitet.
  Har man solcelle vil man kanskje kunne lade PC og kamera i tilleg.

  Vurdere å kjøte et 50 Wh batteri med større solcellepanel som kan brettes sammen.
  Dette koster rundt 3k og kan utvides til 100 Wh med et ekstra batteri for rundt 4k.

  Totalvekt litt over 1kg for 50 Wh.

  – Anders

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Dillemikk)

   Vi tester og utvikler mobiltjenester, så NRK dekker mitt abonnement opp til en viss sum. Jeg bruker mobilen desidert mest til data. Derfor har jeg et abonnement med fri bruk av datatrafikk i Norge.

   Det er i utlandet at prisen kan bli høy. Og der må jeg innrømme at jeg har gått langt over grunnsummen som dekkes av arbeidsgiver et par ganger ja… 🙁

 2. Sindre Skrede (NRK)

  På tur i fjellet og ellers steder det ikke er så lett tilgang på strøm, har jeg med meg et nokså lite solcellepanel, rundt 2,5 watt, som også har en liten batteripakke på 0,6 Ah (nyere versjoner har 0,9 Ah).

  Saken heter SolarMio 31, er lett og liten, og festes enkelt på toppen av sekken på tur. Batteripakken har USB ut, i tillegg til muligheter for adaptere tilpasset de fleste dingser. tinyurl.com/27a6p9v

  Den driver NAVSTAR-mottageren min direkte, selv i overskyet vær, uten problemer. Da kan jeg lett gå hele turen uten å bruke strøm fra de oppladbare batteriene i mottageren, som da heller kan spares til en dag det er tungt skydekke eller regn. Bilde: tinyurl.com/2u4vn6q

  For å ta vare på mer av strømmen som ellers ville gått til spille, har jeg også kjøpt en liten batteripakke fra Kensington (modell K38021). Denne har god kapasitet, uten at jeg nå klarer å grave frem antall ampéretimer. Solcellepanelet lader også denne med letthet, og en kan bruke strøm fra batteripakken samtidig som den lades. tinyurl.com/28do68t

  Å lodde ekstra batteripakker på ting, er ikke en dum idé – så lenge en klarer å lage det robust nok.

  Jeg gleder meg dog til den dagen vi kan drive mobiltelefoner og datamaskiner vha. hydrogen. Da kan en telle batteritid i måneder, og ikke timer.

  (Og angående flyplass-sikkerhet, så har jeg gått gjennom sikkerhetskontrollen med en diger skalpell og 10 ekstra blader til denne de siste gangen jeg har fløyet… Men skrubits til Leatherman, det får en IKKE ha med seg.)

  Svar på denne kommentaren

 3. Jørgen Fundingsrud

  «Og USB-inngangen er standard mini-USB»

  Burde det ikke vært trekk for at det ikke er micro USB, som er den nye standarden for ladere? Greit nok at en teknologisk oppegående person har begge typer kabler, men så snart mobilladere standardiseres vil det jo være lett å finne en vegglader omtrent hvor som helst.

  Svar på denne kommentaren

 4. Dere vet at den lille lyseblå dingsen skal lades opp med USB første gang sant? Jeg har en selv, bare rosa og den klarer 1100 mha nok til å lade opp 80 % av iphone 5 🙂 Så er bare til å lade når du går ned på 30 % ellns og ikke bruke Iphonen imens så funker det fett! (Y) Jeg bruker denne bare på telttur eller andre reiser pågrunn av at jeg liker å tracke turene mine med GPS, som alle vet sluker batteriet for en dag 🙂 Så for min del foreslår jeg den… kan kjøpes for 199 kr på Chlas ohlson, og så lenge du har den ute eller i bilvinduet / hvilket som helst vindu når du ikke bruker den, vil den være charged and ready når man trenger det (Y)

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sondre)

   Yepp: «Har solcellepanel som skal kunne lade den opp i tillegg til at den tar lading fra USB.»

   …og min erfaring er at den selv etter en full lading via USB ikke klarer å gi spesielt mye til telefonen. Men det er godt mulig at modellen vi har er dårligere enn den som Clas Ohlson selger.

 5. Mitt spesialfelt!

  Både Zaurusen min og mobiltelefonen til kona (eg har ikkje mobiltelefon sjølv), andre dimpar og ofte Eee-en min går på solenergi. Til reise har eg ei veske med solcellepanel og batteri frå Sunload. Veska er at ho har stort batteri, to USB-portar og eit uttak med 12V til PCen. Eit stort minus er at solcellepanelet på loket eigentleg er litt for lite til å lade det store interne batteriet. Det tek fleire dagar med sterk sol. Heldigvis kan veska òg ladast frå vanleg kontakt i veggen eller frå sigarettennaruttak i bil. Om nokon ser ei gul veske ved ein stikkontakt på ein flyplass eller ein kafé, er det sannsynlegvis eg som tankar opp både PC og veske med straum før eg skal vidare. 🙂

  I tillegg har eg ein liten batteripakke som ladar godt sjølv med lite lys på solcellepanelet. Ei full lading i denne er nok til å lade ein vanleg mobiltelefon eller Zaurusen min frå flatt til fullt batteri. Eg pleier å ha han tilkobla solcellepanelet i veska over når eg ikkje kan plassere veska direkte mot sola heile tida, og eg brukar han mykje heime mot eit større solcellepanel som heng på veggen på heime eller på hytta når eg er der.

  Det store, samanrullbare solcellepanelet heiter Powerfilm R15-600. Det ladar både veska og den vesle batteripakka veldig effektivt i sterk sol, og den vesle batteripakka kan få full lading sjølv på ein overskya dag.

  Frå november til februar hender det vi må finne fram ein stikkontakt for å lade, men elles i året går alt vi har av utstyr som kan ladast frå USB på solenergi frå desse dimpane. Den vesle batteripakka åleine har servert dimpane våre 1,5 kWh solenergi på litt over eit år. Det har gått sport i å klare seg utan straum frå veggen til desse dimpane, so det vert meir bok og mindre film og nett på Zaurusen når vermeldingane framover er dårlege. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Tekno episode 5 – Betalingsløsninger, virituelt forbruk og spillutvikling

  […] dings. Enten det er mobilen, spillkonsollen eller den lille bredbåndsboksen. Vi dekket en del av mulighetene her på NRKbeta i fjor sommer. I programmet nevner jeg at jeg har utvidet den lille batteripakken med et ekstra batteri. Jeg […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.