nrk.no

Kontroversielle filer

Kategorier: Internett & Media

Militærrapportene som ble lekket gir allmennheten oversikt over hva de militære styrkene foretar seg i Afghanistan. Foto: NRK/Marius Arnesen

Hvem som helst kan nå laste ned nesten 77.000 fortrolige dokumenter fra WikiLeaks og opprette personlige kopier av den hemmelige databasen. Slikt blir det bråk av.

For et par uker siden fikk omverden et dypere innblikk i skjebnene og de egentlige tallene bak krigføringen i Afghanistan. WikiLeaks-lekkasjen av 76.911 hemmelige militærrapporter gjorde det umulig, også for det norske forsvaret, å skjule omfanget av sivile tap.

I likhet med alle andre medier har også NRK lett med lys og lykter etter lokale forhold i databasen over militærrapporter.

NRKbeta kommer tilbake med en teknisk mer detaljert artikkel om hvordan vi bearbeidet dataene fra WikiLeaks på jakt etter nasjonale nyhetssaker.

Dataene består av en lang rekke rapporter av varierende lengde. De beskriver enkelthendelser og observasjoner knyttet til krigføringen i landet.

Krever dødsstraff

Hver rapport ledsages av en rekke datafelter som fra et journalistisk ståsted er meget interessante. Operatørene har blant annet ført detaljert regnskap over antallet drepte og skadde for hver oppføring. Datasettet omfatter også involverte grupper, tidspunkt, geografiske koordinater og mye mer.

Publiseringen er mildest talt kontroversiell. Amerikanske myndigheter fører en intens klappjakt på WikiLeaks’ kilde. Enkelte journalister i USA ble forsøkt nektet å befatte seg med materialet, og noen amerikanske politikere vil unnta nettsteder som WikiLeaks fra et fremtidig, lovfestet kildevern. Én representant foreslår dødsstraff for kildene til slike lekkasjer.

Tidligere har WikiLeaks havnet i søkelyset for å ha publisert videoen av et amerikansk Apache-helikopter som skyter og dreper minst 18 personer – deriblant to journalister. Den angivelige kilden til videoen, den 22 år gamle etterretningsanalytikeren Bradley Manning, er arrestert og anklaget for å ha utlevert hemmeligstemplet materiale til uvedkommende. Han risikerer inntil 52 års fengsel, dersom han blir funnet skyldig i anklagene som er reist mot ham.

– Vil kjempe som besatt

WikiLeaks startet opp i juli 2007, som et internasjonalt varsler-nettsted uten noen bestemt geografisk forankring. Nettopp det siste gjør det vanskelig for ulike lands myndigheter å sanksjonere mot nettstedet. Etter hvert har de publisert store mengder hemmeligstemplet materiale som de har mottatt fra kilder over hele verden.

Militærrapportene som ble lekket gir allmennheten oversikt over hva de militære styrkene foretar seg i Afghanistan. Foto: NRK/Marius Arnesen

Nettstedet tilbyr kryptert, ikke-sporbar opplasting av filer over internett. Systemet garanterer varslere full anonymitet, og en av nettstedets frontfigurer, Julian Assange, forsikrer at de vil gå langt for å beskytte sine kilder:

– Vi kommer til å beskytte dem. Dersom de blir eksponert, vil vi kjempe som besatt for å få oppmerksomhet rundt deres sak. Vi vil sørge for advokater og penger om nødvendig for å få dem ut av den vanskelige situasjonen, sier Assange til aljazeera.net.

Mystisk datafil som forsikring?

Det er ikke bare de anonyme varslerne som risikerer forfølgelse. Assange og de andre folkene bak WikiLeaks skal flere ganger ha blitt forsøkt overvåket av amerikanske agenter.

Mye tyder derfor på at også Assange og hans våpendragere har behov for visse forsikringer. På siden over nedlastinger har de gjort tilgjengelig en stor fil på 1.4 Gb, som de har kalt «Insurance file».

Filen er kryptert med AES256. Innholdet er dermed utilgjengelig for alle som ikke har krypteringsnøkkelen. Flere nettsteder spekulerer nå i om nøkkelen vil bli publisert dersom noe tilstøter Assange eller noen av hans kolleger.

WikiLeaks ønsker ikke selv å kommentere sikkerhetsprosedyrer.

6 kommentarer

 1. Kenneth Nordahl

  Jeg støtter WikiLeaks 100%.

  Få de skjulte data frem på bordet slik at vi som velgere har mulighet til å få vite sannheten istedenfor hva vi får servert.

  Jeg ser frem til å lese den tekniske artikkelen for å få et innblikk i hvordan dere i NRK har bearbeidet dataene. Jeg befinner meg bak den Australske internet muren, så er litt skeptisk til å laste ned filer fra wikileaks selv.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kevin Brubeck Unhammer

  Veldig kult om de viser korleis de fann fram infoen 🙂

  Fram til dette med WikiLeaks trudde eg eigentlig ikkje på at internett skulle ha noko verkeleg nytt å seie for journalistikk…

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg har stor respekt for Assange og Wikileaks, og har troen på at de over lengre tid vil gjøre verden til et bedre sted. Det er nok mye som helst bør holdes hemmelig, og Assange har sagt at de får inn mye mer enn det de publiserer. Jeg kommer til å følge godt med i tiden fremover. Dette er interessant!

  Svar på denne kommentaren

 4. Roy Halvor Frimanslund

  Spennende lesing, Wikileaks er en viktig «instans» i verden og jeg trur siden vi i Norge har fått mer beskyttelse og rettigheter for varslere ihvertfall kan se behovet for denne typen datapublisering, kanskje det trengs et regelverk som beskytter nettsteder som dette slik at de som laster opp filer fordi de er bekymret også blir beskyttet.

  Svar på denne kommentaren

 5. Databasejakt med WikiLeaks

  […] fra konflikten i Afghanistan har vært nøye styrt av de ulike lands myndigheter. Som lovet i en tidligere artikkel om WikiLeaks kommer NRKbeta her tilbake med en noe mer teknisk beskrivelse av hvordan vi utnyttet dataene fra […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Hei, har brukt samme medtoden i siden jeg kjøpte mitt første digitale speilreflex for 7-8 år siden, har også brukt nikon filmskanner men det går for tregt. I dag bruker jeg Nikon D3X med diaduplikator, det går for det første skitfort og attpåtil med bedre kvalitet enn diaskanneren fra Nikon. I tillegg kan jeg nevne at på duplikatoren er det 2,5 x zooming som gjør at jeg kan klippe til bildene i den istedet for å gjøre det i Photoshop. Dedikerte diaskannere er ut for min del….. har snart duplisert alt jeg har av gamle dias og sort/hvitbilder…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.