nrk.no

Hvordan beskytte mobilen mot vann og sand

Kategorier: Gadgets & Mobil


Når du er på ferie blir mobiltelefon, kamera og andre elektroniske dingser utsatt for ekstra påkjenninger. Om vinteren er det kulde som er hovedproblemet. Om sommeren er vann og sand to utfordringer.

Det finnes en god del ferdige produkter på markedet, men når du befinner deg langt fra de store mobilbutikkene og spesialleverandørene av duppedittbeskyttelse kommer du langt med noen småting fra kjøkkenskuffen. Og løsningen er så enkel at mange av dere sikkert har erfaring med den allerede. Men for min del ble det en liten «hvorfor-har-jeg-ikke-gjort-dette-før»-opplevelse.

I sommer overlevde både iPhone og iPad strand- og båtliv ved hjelp av noe så enkelt som en gjennomsiktig plastpose og litt tape. Berøringsskjermen på begge disse dingsene fungerer helt fint gjennom plastposen. Og med litt tape får du posen til å ligge tett og fint. Jeg brukte klassiske plastposer fra Ziploc i forskjellige størrelser.

Takketvære ziploc kunne jeg bruke iPad som kartplotter i båten i sommer. Også når vi mot formodning hadde litt regn eller vind og sjøsprøyt.

Skjermen på iPad er akkurat såvidt god nok til å vise kart ute i solen og ryktene sier at GPS-enheten i iPad 3G er bedre en den relativt unøyaktige saken som sitter i en del telefoner fra samme leverandør. For min WLAN-iPad som ikke har GPS i det heletatt ble løsninge å hacke den for å kunne koble til en svært nøyaktig ekstern 51-kanalers Qstarz GPS via bluetooth.

Og uansett er det her på sin plass å nevne at analogt kompass og draft på papir er viktig i tillegg til GPS. Jeg ville aldri lagt livet mitt i hendene på satellitter og batteriavhengige dingser alene.

Selv om illustrasjonsbildet bærer preg av at en del av mine bærbare dingser for tiden er laget av en leverandør med eple i logoen så betyr ikke det at plastposetrikset ikke kan benyttes på andre enheter med berøringsskjerm!

Og kameraet? Det er en Canon D10 som er vanntett til 10 meter. Der ble plastpose overflødig.

25 kommentarer

    • foxy (svar til Geir)

      neida de blir er trykket på plast 🙂
      – og man får gratis opplæring i å lese kart vs hvor man befinder seg på sjøen.

      tipper 95% av de som bruker gps baserte systemer hadde ikke klart denne prøven 🙂

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til foxy)

      Sitat fra artikkelen:

      «Og uansett er det her på sin plass å nevne at analogt kompass og draft på papir er viktig i tillegg til GPS. Jeg ville aldri lagt livet mitt i hendene på satellitter og batteriavhengige dingser alene.»

      🙂

      Og kartene jeg bruker trenger plastmappe. Så der er det ikke så stor forskjell.

      Min løsning er ja takk, begge deler…

    • foxy (svar til foxy)

      bra eirik! sett faktisk sjøkartet liggende på gulvet i båten på bildet nr. 2!

      Min erfaring er at man helst skal unngå å ta med elektroniske dingser med på sjøen. Bare i år har jeg mistet en iphone i sjøen og laptopen knuste etter «gigantbølge ;-)» traff båten og den falt ned…

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Simon)

      Vi måtte fjerne innstikket som fikset mulighet for editering av kommentarer da vi oppgraderte WP sist. Skal sjekke om innstikket har kommet i ny versjon nå…

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Trond Kristiansen)

      Takk! Ser ut som bra produkter. Og vesentlig mer solide enn en plastpose. Hadde vært interessant å vite om skjermen på iPad og andre tablets fungerer gjennom plasten på Mapcase?

    • Trond Kristiansen (svar til Eirik Solheim)

      Touch fungerer uten problemer på iPhone dersom det er samme type plast burde det fungere bare fint. Jeg skal ta en runde i noen sportsbutikker ila uka.

    • Trond Kristiansen (svar til Trond Kristiansen)

      Begge watatait posene bruker:

      FABRICS: 40D N66 TPU
      Double TPU-coating (thermoplastic urethane) which is excellent for RF and heat welding.

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Trond Kristiansen)

      Da er det vel overhengende fare for at Mapcase også fungerer for berøringsskjermer. Og er dermed uten tvil et mer robust alternativ til Ziploc. 🙂

  1. Jeg var på ute etter en måtte å ikke ødelege en mobil når du mister den i sjøen. Jeg er 14 år gammel og har ødelagt to mobiler i sommerferien. Jeg vil helst ikke ødelege en til mobil, men hvordan kan jeg redde mobilen utenom å tørke den lenge…? Jeg vet ikke hva jeg skal gjør. En venn av meg var på ferie i utlandet der hun misten mobilen først i sjøen og når hun skulle springe bort for å legge den til tørk mistet hun den i sanden. Nå er det fult av sand og vann inni mobilen. Har dere noen gode råd til oss om hva vi kan gjøre?

    Svar på denne kommentaren

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til anonym)

      Saltvann er desverre noe av det verste du kan få inn i elektronisk utstyr. Den beste måten å kanskje redde telefonen er:

      1. Ta ut batteriet så fort som mulig!
      2. Skyll telefonen i ferskvann.
      3. La den tørke i flere dager

      …men saltvannet både kortslutter og korroderer. Så sjansen for å redde en mobil eller et kamera som har vært i saltvann er liten.

  2. Hei Eirik!

    Eg ser at du ikkje har tatt med i betraktningen at vi går mot ein kaldere periode av året og at plastposer kan føre til at det elektroniske utstyret i posen blir skadet av kondens.Det hjelper kanskje å ta på posen rett før ein går i båten slik at lufta i posen og ute er mest mulig lik.

    Svar på denne kommentaren

  3. Hvordan skaffe ekstra strøm til mobilen

    […] kan reise langt fordi vi har vist deg hvordan du skal beskytte telefonen mot vann og kulde. Og du vet hvordan du skal få tilgang til internett på reise. Men alt stopper likevel. […]

    Svar på denne kommentaren

  4. Favorittapplikasjoner til iPad

    […] 10. Navionics Marine Norway HD Gjør iPad med GPS om til kartplotter for bruk i båt. Vær oppmerksom på at det bare er iPad med 3G som har GPS. Og at det er lurt å beskytte den med en plastpose når du er på sjøen. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.