nrk.no

Enkel og passordbeskyttet deling av feriebildene

Kategorier: Billedgalleri,Foto & Nettjenester


Det finnes veldig mange nettsteder som lar folk dele bilder med hverandre. Flickr er kanskje et av de mest kjente. Google har begynt å få dreis på Picasa Web Albums og her hjemme på bjerget er vi fremdeles imponert over norskutviklede Expono.

Trenger vi da enda flere muligheter? Ja, hvorfor ikke? Jeg er svak for det enkle og tydelige. Og Yogile er akkurat det. De tar utgangspunkt i en vanlig situasjon: flere mennesker har opplevd noe sammen. Ferie, et bryllup, en firmafest osv.

Etter arrangementet har de lyst til å dele bilder. Men ikke med hele verden. Og ikke med alle vennene på Facebook. Kun med dem som var med.

Og ikke nok med det. Mange tok bilder. Så deltakerne har lyst til å legge inn bilder i det samme albumet alle sammen.

Yogile løser akkurat det. Med et usedvanlig ryddig og greit grensesnitt kan du opprette en bruker og et album. Så kan du bestemme om albumet skal være passordbeskyttet. Og så kan du dele en mailadresse med de andre som var med. Alle bilder som sendes til denne adressen legges inn i albumet. Eventuelt kan du dele link og passord. Så kan folk laste opp bilder via nettsiden også.

Jeg hentet nettop ut noen feriebilder fra i år og laget et eksempel på et album fra NRKbeta. Det er ikke passordbeskyttet.

Og som en liten «NRKbeta-goes-reiseradioen»-greie: kan noen identifisere billen fra bilde nummer åtte?

Yogile er gratis for opp til 100 MB pr. måned. For 25 dollar i året får du ubegrenset med opplasting.

18 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Ole K)

   Godkjente denne for å få med linken. Skjønner ikke hvorfor den havnet i spam. Vi godtar opp til fire linker i kommentarer og du står IKKE på noen svarteliste hos oss hvertfall…

 1. Har jeg havnet på en permanent spam-liste her hos NRKbeta eller? Det ser iallfall ut til å være andre gangen på rad at kommentaren min blir filtrert ut… Kanskje jeg får begynne å skrive hyggeligere ting 😉

  Er det kanskje fordi jeg bruker lenker i kommentarene jeg skriver at de blir markert som potensiell spam?

  Men uansett, tilbake til saken her:
  Kan det være en Hairy Flower Chafer Beetle? Jeg hadde en link til en side med bilder av den i den første posten, men det gikk visst ikke. Dere får google navnet selv 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Ole K)

   Hmm. Skal ta en titt på hva som er grensen for antall linker i kommentarer. Trodde vi hadde en innstilling som tillater en del linker.

 2. Roy Halvor Frimanslund

  Billen er nok mest sannsynlig en «Bee beetle» skal en tru bilder en finner når en søker på det i google eller wikipedia. Navnet på norsk fant jeg ikke, men det ville vel blitt noe slikt som «Bie Bille» (Trichius zonatus)

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @Ole K og @Roy H. Frimanslund:
  Takker! Ser ut som om kjært barn har mange navn her også. «Hairy Flower Chafer Beetle» og «Bee Beetle» ser ut som to navn på den lille krabaten på bildet.

  Hadde ikke sett den før. Ble observert på en tistel i fjellheimen over Øystese i Hardanger…

  Svar på denne kommentaren

 4. Hehe, er jo såpass enkelt at det første man ser under «utforsk» er rett og slett hard core. expono.com/go/explore/albums

  Uansett, kommer til å teste denne opp i mot FB, er lei av bittesmå bilder med så mye kompresjon at ansikter ikke er til å kjenne igjen, i tillegg til at man kan bestemme rettighetene på bildene selv.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ole Emil Johnsen

  Ser jo ut til at de offentlige bildene som blir lagt tilgjengelig på Yogile både er delbare og mulige å laste ned, men de mangler en klar lisensieringsmetode slik jeg kan se det – for eksempel Creative Commons. Burde vel ha det slik at man vet om man kan bruke bildene på egne nettsider.

  Svar på denne kommentaren

 6. Harald Hundhammer

  En liten amatør ønsker å dele bilder og små snutter med interne kommentarer til et begrenset antall personer etter kurs. Er Yogile egnet eller kan det være andre baser som bør brukes? Har prøvd noen, men resultatene kan diskuteres. Dersom noen svarer, så må det forklares slik at eldre menn med liten datakunnskap skan forstå!

  Svar på denne kommentaren

  • Bjarte Minde (svar til Harald Hundhammer)

   Jeg har ikke prøvd Yogile, men siden ingen andre har svart så vil jeg anbelae posterous.com. Du oppretter en konto, slår på passord som du sender til de som skal ha tilgang, og legger eventuelt inn epostadressene til andre som skal kunne lage innlegg. Tekst/bilder/video/dokumenter legges inn ved å sendes på epost til [email protected]. Gratis og enkelt. Minuset er at en del blir på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.