nrk.no

Slik får du tilgang til internett på ferie

Kategorier: Gadgets & Internett


I vår diskusjon om den optimale feriehuskeliste var det tydelig at en del mente at skikkelig ferie også betydde fravær av internett og datamaskiner. Jeg for min del kan kose meg med innhold fra nettet på samme måten som jeg kan kose meg med en god avis eller god bok. Også i ferien. Kanskje spesielt i ferien. Jeg har bedre tid og får lest ting jeg ikke hadde rukket på en vanlig hverdag.

Men da må du jo også ha tilgang til internett når du er på ferie. Der finnes det mange muligheter. Men det vanligste er å stole på en dertil egnet mobilleverandør og tilgang til datatrafikk gjennom mobilabonnementet.

Er du i utlandet kan det bli latterlig dyrt og blant NRKbetas lesere finnes det sikkert mange som har sett den litt kjipe men likevel høfflige tekstmeldingen du får når mobilleverandøren gjør deg oppmerksom på at «du har nå brukt kr. 1000,- i datatrafikk så langt i dag».

Nok om det. La oss si at du er i Norge og vil ha tilgang til nett. Du har et mobilabonnement med tilgang til datatrafikk og et SIM-kort. Er du hyppig bruker av datatrafikk kan det være lurt å skaffe et ekstra SIM-kort til databruk. To av løsningene jeg skisserer her fungerer absolutt best med eget data-SIM.

1. Bruk mobiltelefonen alene

Mange klarer seg sikkert med internett på mobilskjermen. Moderne mobilnettlesere fungerer så bra at den raske titten innom yr.no, noen nyhetsnettsteder, Twitter, Facebook og sjekking av mail går helt greit.

2. Gi datamaskinen tilgang til nett via mobiltelefonen

Såkalt «tethering». Du kobler telefonen til datamaskinen med en USB-kabel eller via bluetooth. Litt avhengig av hvilken telefon og hvilket operativsystem du har vil dette fungere bra for de fleste.

Har du full 3G-dekning kan faktisk forbindelse via bluetooth være en flaskehals. Så ved god mobildekning er USB-kabel best for denne metoden.

Personlig må jeg innrømme at jeg har fiklet mye med innstillinger både på telefon og på datamaskin for å få denne formen for sammenkobling til å fungere. Jeg har brukt denne metoden for å få tilgang til nett via mobil på både windowsmaskiner, macintoshmaskiner, via bluetooth og via USB. Og med telefoner fra Nokia, Ericsson og Apple. Ingen av kombinasjonene har vært fullstendig intuitive og 100% enkle. Når du tror at du endelig har en stabil kombinasjon finner et eller annet ledd i kjeden ut at det skal begynne å oppføre seg annerledes.

Men når det virker: en glimrende måte å få tilgang til nett. Og metoden krever ikke ekstra dingser eller ekstra SIM-kort.

3. USB-pinne

Telenor, Netcom og mange av de andre tilbyr egne løsninger med tilgang til mobilt internett via en egen USB-pinn. I realiteten en liten mobiltelefon bygget inn i en USB-enhet som du setter et SIM-kort i og kobler i datamaskinen. Her er det absolutt best med et eget SIM-kort for bruk i USB-pinnen.

Denne løsningen krever som oftest egen programvare i datamaskinen. Og jeg har ikke spesielt god erfaring med hvor ofte teleselskapene oppdaterer programvaren. Med andre ord risikerer du for eksempel å sitte uten internett etter oppgradering av operativsystemet ditt.

En annen ulempe er at med mindre du har en veldig lang USB-kabel er du avhengig av god mobildekning akkurat der du sitter. Og som du kan lese om i vår artikkel om Joikuspot er ikke dette alltid situasjonen der ute blant fjord og fjell.

4. La mobiltelefonen koble seg til internett og så dele forbindelsen via WLAN

Ved hjelp av programvare i mobiltelefonen kan du få den til å fungere som et trådløst nett omtrent som det du har hjemme. Jeg har erfaring med Joikuspot på Nokia og MyWi på hacket iPhone.

IMG_4875

Joikuspot har fungert strålende. Noe vi skrev om her på NRKbeta i fjor. Min erfaring med MyWi på iPhone har vært blandet. MyWi har rett og slett vært for usabilt. Men dette kan ha blitt rettet opp av programvareoppdateringer etter at jeg testet det sist.

siste versjon av Androidplattformen er WLAN-deling av nettilgang innebygget. Det liker vi!

For når denne formen for internettdeling er ferdig konfigurert fungerer den veldig bra. Den krever ingen installasjon av ekstra programvare i datamaskinen. Og gir de fleste former for dingser som kan snakke med et trådløst nett tilgang til internett via mobil. I motsetning til metode 2 og 3 vil du med denne metoden få tilgang til nettet på for eksempel iPod Touch og andre bærbare dingser som trives godt med et WLAN i nærheten.

Men vær klar over at de fleste telefoner deler et såkalt «ad hoc»-nett. Noe du stort sett ikke merker noe til om du kobler deg opp fra en datamaskin. Men for spesielle dingser som for eksempe Eye-Fi sine WLAN-minnekort er det bare spesielle modeller som kan koble seg til denne typen nett.

Siden denne løsningen fremdeles krever ekstra installasjon av programvare på de fleste telefoner kan vi likevel ikke skryte av 100% brukervennlighet. Så langt har vi hatt best erfaring med Nokia og Joikuspot. Men har stor tro på Android i nyeste versjon og innebygget deling av internett via WLAN.

5. Bruk et trådløst modem

Det finnes en del spesialiserte små bokser som gjør omtrent det samme som en mobiltelefon med Joikuspot eller en av de andre forslagene fra punkt 4. En boks som du setter et SIM-kort i og slår på. Så kobler den seg opp på det beste den finner av mobilnett og begynner å dele det via et trådløst datanett. Her anbefaler jeg også å ha et eget SIM-kort til denne boksen.

Denne løsningen er den jeg bruker selv for tiden. Det er den absolutt mest stabile og enkle løsningen jeg har testet. Det krever en ekstra boks, men denne boksen gjør det den skal veldig bra. Og gir deg et helt vanlig WLAN som både laptop, Nintendo DS, Eye-Fi og iPad kan koble seg til.

Det finnes flere modeller. Den som har vært min følgesvenn de siste månedene er en Huawei E5830. Batteriet varer i ca. 5 timer, den har et fint grensesnitt for administrasjon som du får tilgang til når du har koblet deg opp mot boksen. Og den har akkurat det du trenger av knapper: av/på, en knapp for å aktivere WLAN igjen dersom boksen har «gått i dvale» og en knapp for å aktivere mobiltilkobling manuelt når du er utenfor Norge og bare vil koble deg opp når det er strengt nødvendig på grunn av høye datakostnader i utlandet.

Min erfaring med Huawei E5830 er at den har relativt god antenne og gir minst like bra dekning som en god mobiltelefon. Med andre ord generelt bedre dekning enn min iPhone men omtrent det samme som min gode gamle Nokia N95. Likevel skulle jeg gjerne hatt mulighet for å koble til en ekstern antenne på Huawei. For å få enda bedre dekning i avsidesliggende strøk.

Jeg befinner meg for tiden på Justøya på sørlandet. Et sted som Telenor tydeligvis ikke finner spesielt viktig. Komplett fravær av 3G og svært ustabilt mobilnett generelt. Hele denne artikkelen er skrevet og publisert mens Huawei har gitt meg tilgang til nett. Jeg sitter i en hytte som knapt gir en skarve liten strek av utslag på mobilen. Men hengende i en litt improvisert flaggstang på taket nådde Huawei opp i full EDGE-dekning. Noe den så deler villig vekk som et trådløst nett ned i hytten. Hva gjør man ikke for å få sendt noen bits og bytes over til NRKbeta-serveren…

33 kommentarer

 1. Ikke et ord om ice.net? Jeg har ikke prøvet deres produkt men jeg synes deres 12V trådløse router er interessant. Wifi til alle på bilturen 🙂 Og så virker det uden meromkostninger i Norge, Sverige og Danmark.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg har erfaring med ice.net. Meget dårlig erfaring. Det fungerte lynbra på Oslo S midt på dagen, men i vinduskarmen hjemme i Oslo var det så dårlig hastighet at et gammeldags telefonmodem ville vært raskere. og ustabilt var det også. Dette var i et område innenfor det ice selv beskriver som svært god dekning.

  Fjorten eposter og involvering av forbrukerombudet og vips pengene tilbake. Makan til søppel og elendig kundebehandling…

  Svar på denne kommentaren

  • Som yrkessjåfør bruker jeg ice jevnlig, både i Norge, Sverige og Danmark. Dekningen oppleves som bra, selv om det selvsagt finnes noen sorte hull. Hastigheten varierer med dekningsgrad og hvor mange andre som er på nett i samme område, men det gjelder vel i stor grad alle leverandører.

  • Nicolai Syvertsen (svar til Jan)

   Bruker ice.net på hytta og der var jeg nødt til å anskaffe ekstern antenne som kan bestilles fra Ice for å få stabilt og bra signal. Men selv med antenne så er det perioder hvor hastigheten er lavere. Fakta er at nettverket har for lite kapasitet og dette gjelder også 3G selv om Telenor og Netcom gjør alt de kan for å skape et annet inntrykk.
   Enten må man sette av nye frekvensområder (helt nytt nett, ikke bare ny måte å utnytte de gamle frekvensene på) eller så må det settes opp tusenvis av nye mobilmaster rundt omkring.
   Det er ingen annen utvei hvis man skal ha skikkelig bredbånd på farta. Er skeptisk til om LTE er løsningen.

  • Sylvester (svar til Eirik Solheim)

   Dette er vel en aldri så lite skivebom Erik Solheim. Overskriften i artikkelen er «Slik får du tilgang til internett på ferie» ikke hvordan du kommer deg på internet med telenor og netcom.

   Jeg og de fleste av mine bekjente bruker ice.net på FERIE enten det er på fjellet, sørlandet eller i bilen når vi kjører(mer mobilt kan det vel ikke bli). Å skrive en artikkel om internet og feriebruk uten å nevne ice.net er ganske utrolig.

   Kvaliteten på tjenestene vil alltid være en egen diskusjon avhengig av hvor du befinner deg. Jeg kan også skrive om dårlig dekning og dårlig fart, men det gjelder alle leverandørene.

 3. Jeg har inntrykk av at mange av leverandørene av mobilt bredbånd via USB krever 12 mnd bindingstid, som er ugunstig når man egentlig bare er ute etter å ha nett på hytta i et par uker. Er det noen som tilbyr tjenester for bare noen uker/måneder?

  Svar på denne kommentaren

  • Hansh (svar til Hansh)

   Glemte å skrive at dette ikke kan bestilles på Telenor.no, men du får det hvis du ringer 09000.

 4. Jeg surfer med pc-en ved å koble den til mobilen via blåtann. Jeg kan opplever ikke alle de ulempene du beskriver, men det er kanskje fordi jeg bruker Mandriva linux.

  Enkelt er det også.
  1. Aktiver blåtann på mobilen.
  2. Åpne kontrollsenteret og velg «Sett opp nytt nettverksgrensesnitt»
  3. Velg «Bluetooth oppringing»
  4. Velg din operatør fra lista. (Finner du ikke din operatør velger du nettoperatøren, dvs. har du Chess velger du Netcom).
  5. Trykk på koble til.

  Ingen problem med oppdateringer heller. Når OS-et oppdateres, ja da oppdateres selvsagt nettverkssenteret som er en del av OS-et 🙂

  Farten begrenses — som det påpekes i artikkelen — av farten blåtannforbindelsen takler. Her jeg er betyr ikke det noe siden jeg kun har edge-dekning.

  Svar på denne kommentaren

 5. Etter flere turer til utlandet i år hvor jeg har erget meg grønn over ikke å kunne bruke iphonen når jeg _virkelig_ trenger den (maps, gowalla, osv) er jeg mye mer interessert i en artikkel som tar for seg dette temaet. Folk har blitt altfor flink til å sperre wi-fi nettene sine i det siste. I løpet av 3 dager i Sverige kom jeg meg ikke på nett en eneste gang (og jeg sjekket ofte når jeg ruslet rundt i diverse nabolag og byer)

  Her må det da være en gigantisk forretningsmulighet: Tilby billig bredbånd til reisende i diverse utland? Spesielt de store operatørene har lite insentiv til å gjøre noe med dette siden de tjener rått med penger på folk som ikke er klar over hvor inni granskauen dyrt det er, men noen av de mindre må da kunne kapre markedsandeler kjapt dersom de kommer opp med et billig alternativ….

  Jeg håper virkelig dette problemet er en saga blott neste sommer…

  Svar på denne kommentaren

  • Endre (svar til smtp)

   Heisann, FON var nytt for meg. Liker konseptet selv om det ikke er helt hva jeg etterlyser. En FON ruter burde være obligatorisk for alle som leier ut boliger/leiligheter… 🙂

  • smtp (svar til Endre)

   Jeg har lyst til å teste en FON router, så vurderer å bestille den nyeste.

   Men først skal iPhone 4 bestilles, så får vi se om det blir «Wifey approval» for en FON box etterhvert 😉

 6. Odin / Velmont

  Berre for å retta ein feil du gjer i nr 2.

  Med Android treng du berre putta inn USB-kabelen i datamaskina og inn i telefonen. VIPS so er du kopla upp. Eg hev ikkje gjort ein døyt for å få det til.

  Dette er altso i Ubuntu Linux, so det er vel truleg meir plug’n’play enn dei to største konkurrentane… 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Odin / Velmont)

   …og med kombinasjonen av min iPhone og min Mac er det kun å aktivere tethering i telefonen en gang, så gir den internettdeling med maskinen hver gang jeg plugger den i. Ingen tastetrykk osv. Bare å plugge den i eller koble til via blåtann.

   Men slik jeg bruker maskin / mobil hender det at jeg ikke vil ha internettdelingen på. Da må jeg inn å slå den av. Og så slå den på. Og av… Og slik dekningen er her jeg sitter nå ville ikke USB eller BT-tethering gitt meg nett i det hele tatt. Bredbåndet mitt henger og dingler på taket fremdeles…

   Men for all del: USB eller BT-tethering er en helt strålende løsning som ikke krever ekstra SIM eller ekstra utstyr.

   Men mengden tid jeg har brukt til «support» for familie og venner til akkurat dette er ikke til å ignorere.

   Kanskje jeg må bli flinkere til å få familie og venner til å bytte til Ubuntu + Android… 🙂

 7. Wireless tethering på Android-telefoner med Android 2.2 (Froyo) setter opp et trådløst nett i «infrastructure»-modus (ikke ad-hoc-modus). Min erfaring er at det fungerer meget bra.

  Svar på denne kommentaren

 8. Toralf Sandåker

  Blåser litt liv i denne, det er jo enda en del som har ferie.

  De av oss som allerede har en USB-pinne med SIM-kort og norsk abonnement, får jo ikke noe gratis når vi skal til utlandet. Noen som har erfaring med å kjøpe kontantkort med datatrafikk i utlandet og bruke disse der? Er de låst?

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Toralf Sandåker)

   Min Telenor USB-stick var i hvert fall låst da jeg forsøkte å bruke den med et australsk kontantkort i fjor.

   Det enkleste er kanskje å sjekke med teleleverandøren din.

 9. Jeg var en måned i Spania nå, der selger leverandørene USB-dongler med kontantkort som bare det. Ikke så rart, gitt alle som bor der på 2/3-måneders basis.

  Jeg tror de selger donglene låst, men de koster ikke mer enn 20€ så det blir fort verdt det.

  Svar på denne kommentaren

 10. Hvordan skaffe ekstra strøm til mobilen

  […] reise langt fordi vi har vist deg hvordan du skal beskytte telefonen mot vann og kulde. Og du vet hvordan du skal få tilgang til internett på reise. Men alt stopper likevel. Fordi du ikke har nok strøm. Så her er noen av NRKbetas beste tips for […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Rett på nett med kamera

  […] koble seg til. For eksempel nettet ditt hjemme, nettet på jobben, en del kjente offentlige nett og eventuelt nettet som mobiltelefonen din eller MiFi-boksen din setter opp. Da vil kortet begynne å laste opp med en gang det har koblet seg til et av de kjente […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Tordis Markussen

  Er det noen som vet hvordan man får tak i USB stikk ,og hvor mye det koster for dette,og så må man jo ha et som kort ,Vi er mye på farten i utlandet og skulle så gjerne ha det i Danmark. Tyskland og Sverige er greit , der har man kjøpt USB stikk og er kjempefornøyd. Men så kommer man til Danmark og der skjønner de ikke hva man skal ha ,enda man viser til Usb og simkort.

  Svar på denne kommentaren

 13. Hvilket Internett bør man velge? | bedriftweb.com

  […] kommer ofte i form av en USB-pinne, slik at man lett kan ta med seg bredbåndet overalt. Dette er den perfekte løsningen når man reiser eller er på hytta. For å bruke trådløst bredbånd, trenger man mobildekning i området der man befinner seg, […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.