nrk.no

Slipp hackerne til!

Kategorier: Foto,Open Source & Software


Ordet hacker forbindes av folk flest mest med ulovlig virksomhet og innbrudd på nettet. Men i teknologiverden brukes det ofte generelt for å beskrive mennesker som driver med over middels avansert programmering og gjerne komplisert justering av eksisterende programvare.

Dersom den nyinnkjøpte dingsen ikke virker akkurat slik de vil plukker de fra hverandre både maskinvare og programvare for å tilpasse den og gjøre den perfekt.

På nettet har denne kulturen ført til at de fleste moderne tjenester tilbyr et såkalt API. Et grensesnitt som gjør at programmerere kan bygge nye tjenester oppå den eksisterende. Billeddelingstjenesten Flickr er et godt eksempel på dette. Der har folk bygget masse ny funksjonalitet rundt de grunnleggende funksjonene som ligger i tjenesten. Og hva hadde Twitter vært uten all den ekstra programvaren og de ekstra tjenestene folk har bygget rundt? Eller enda mer åpenbart: hva hadde iPhone, Android, Windows, Linux og Mac vært uten all programvaren?

Men det er ikke alle som legger til rette for at publikum skal hjelpe til med videreutviklingen. Og et område som står for fall er fotoapparatene. Digitale fotoapparat begynner å bli ganske avanserte datamaskiner. Men de er fullstendig kontrollert av leverandøren. Vi kan ikke lage utvidelser eller nye funksjoner på kameraene våre.

Det er da hackerne kommer inn. De gir seg ikke så lett. De plukker programvaren ut av kamera og bygger videre på den. De gir både speilreflekser og kompaktkamera nye funksjoner.

Jeg er selv på utkikk etter et ekstra kamera. Noe som jeg kan ha med meg når det blir litt mye å dra på den store speilrefleksen. Jeg har vurdert Olympus PEN EP-2 og Panasonic GF1. Og hadde mer eller mindre bestemt meg for Olympus.

Men så kom nyheten om at noen hadde hacket Panasonic GF1 og fått den til å gjøre helt nye ting. De har blant annet klart å få kameraet til å levere mye bedre videokvalitet enn det kommer med i utgangspunktet. Hacket ble i utgangspunktet gjort for et annet panasonickamera, men modifikasjonen fungerer også på GF1.

Vips. Ut med Olympus, inn med Panasonic. Uten noe verktøykasse fra Panasonic har flinke folk klart å tyne en videokvalitet som tangerer det jeg får fra min speilrefleks ut av dette relativt rimelige kameraet. For meg er dette et stort kjøpsargument.

Jeg tror at den første leverandøren som åpner programvaren i kameraet sitt vil kunne se økt salg og en blomstrende kreativitet. For folk flest har kanskje ikke dette så mye å si, men for oss avanserte brukere ville det vært meget spennende med et kamera som kunne tukles med og bygges på uten avansert hacking.

Og det er avanserte brukere som oss som gir råd til andre. Derfor ville salget generelt ha økt.

Et annet eksempel er Sonys nye NEX-kamera. Disse har jeg også fulgt nøye med på. Anmeldelsene er ganske enstemmige: glimrende billedkvalitet, nydelig bygget og avanserte muligheter. Men veldig irriterende og til tider nesten ubrukelig grensesnitt. Altså dårlig og lite brukervennlig programvare i kamera.

Hadde kameraet vært åpent slik at avanserte brukere kunne programmert det om selv ville de ha fikset det fortere enn Sony selv klarer å levere programvareoppdateringer.

Siden det ikke er lagt til rette for omprogrammering av vanlige kamera er dette fremdeles en aktivitet for de mer avanserte. Men jeg benytter selv både MagicLantern på min Canon 5D MarkII for å få skikkelig VU-meter og CHDK på min SX200IS for å kunne skyte RAW. Og ser vi på populariteten til applikasjoner som ikke gjør annet enn å gi kamera i mobiltelefonen nye funksjoner og effekter kan vi uten tvil konkludere med et behov.

Kom igjen! Sony, Panasonic, Olympus, Nikon, Canon og alle dere andre: hvem lager det første åpne kamera som brukerne selv kan utvide?

Det nærmeste vi kommer nå er The Frankencamera fra Stanford University eller overvåkningskameraet de åpne og fleksible kameraene fra Elphel. Men vi kunne tenke oss et litt enklere åpent kamera mer i retning standard speilrefleks eller kompaktkamera også!

31 kommentarer

 1. Takk for interessant artikkel.

  Jeg kjenner ikke så god til HW i kameraer; bruker de ARM-arkitektur (eller snart Intel) kunne jo produsentene gjort et forsøk på å ta i bruk Android-platformen. Da ville man slippe unna med minimal tilrettelegging for åpen videreutvikling, hackere kunne brukt java, eclipse osv. som allerede brukes for å utvikle mot Android.
  Det hadde vært heftig.

  Svar på denne kommentaren

 2. Håkon K. Olafsen

  Og ikke minst ville de gode forbruker kameraene blitt brukt av en hel haug nye brukere. Det finnes en del kameraer hvor man har mye kontroll, men de koster alt for mye og har ofte bare middels kvalitet på selve kamera-biten.

  Gi meg full kontroll over 5D Mk II-en jeg har og bruksområdet ville ikke vært til å kjenne igjen!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Daniel)

   ..eller bare følg linken til CHDK og MagicLantern i artikkelen… (nest siste avsnitt).

 3. Please excuse me for posting in English, I read this nice article through online translator.
  I would not agree that we (Elphel) make «surveillance» cameras (or at least how it was translated). Being hackers ourselves we make really hacker-oriented free software/open hardware devices ( fsf.org/resources/hw/cameras ) that can be used for any purpose. The other mentioned in the article «Frankencamera» also uses parts of our cameras, there are many exciting project where people were able to do things with the cameras we could never think of ourselves – and that is our major goal. Being camera user myself (before starting Elphel) I was often frustrated that it was impossible to modify commercially available cameras to do what I needed. Sometimes it could be a minor feature, that could be easy to change, if… But that «if» was not possible with proprietary products.

  Andrey

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Andrey)

   Thank you! I’ve changed the article. Now saying «the open and flexible cameras from Elphel»

   …and I fixed the link to FSF in your comment. There was a problem with the ) at the end of the link.

  • Odin / Velmont (svar til Andrey)

   I love Ephel. And especially the project trying to make a real, rugged finished film camera using the Ephel.

   We were originally in 2009 having an Ephel at Froscon on our Lumiera (http://lumiera.org ) stand, but it never arrived. :/

 4. La oss si at Canon åpner opp, det kommer en drøss med hackere med hver sin programvare, mange brukere installerer dette, får trøbbel fordi kodene ikke var helt ferdige, løper til Canon som ikke vil høre på klager på uautorisert software, brukerne blir sure på Canon og poster masse dritt på masse fora.

  Hvem har tjent på dette? Canon? Hackerne? Brukerne?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Ken H)

   Har dette vært et problem med noen av de andre åpne platformene der ute?

   Mac, Windows, Linux?

   Apple var forsåvidt redde for noe av de samme da de «åpnet» iPhone og Appstore. Derfor kjører de er kontrollert regime. Ser ut som det funker ganske bra. Og jeg tør påstå at iPhone ikke hadde vært den samme om de hadde holdt seg til den lukkede førsteversjonen uten API og appstore.

   Og ser man på Androidplattformen ser jo den også ut til å fungere ganske bra. Selv om den er helt åpen.

   Kameraer er annerledes enn både datamaskiner og telefoner. Jeg tror det ville ha fungert omtrent slik:

   «Mannen i gaten» vil fortsette å være fornøyd med eksisterende funksjonalitet. De avanserte brukerne vil begynne å utvide og forbedre. Kameraleverandøren selv vil lære og kanskje implementere noen av utvidelsene i den offisielle versjonen av kamera.

   …med mindre en kameraleverandør hadde tatt den helt ut og laget et Appstore-lignende univers. Der det var like enkelt å installere og avinstallere programmer som på iPhone / Android / Symbian.

   Men jeg tror ikke du trenger å være redd. Tipper de fleste kameraprodusenter tenker som deg. Så et åpent kamera fra en av de etablerte produsentene ser jeg på som lite sansynlig.

   Og Apple kommer nok bare til å fortsette å forbedre kameraet i iPhone. Selv om det hadde vært kult om de hadde tatt opp tråden fra QuickTake (en.wikipedia.org/wiki/Apple_QuickTake) og laget åpent og brukervennlig kamera.

   Men: skal noe av det jeg har skissert i denne artikkelen bli realitet kommer det sikkert fra en uetablert leverandør og kanskje med Android som operativsystem.

  • Working in the area of Open Hardware I would agree, generally the hardware companies are less FOSS-friendly. But we found out that the demand for the open devices is growing, probably as more people get educated (I would even say «spoiled») by the availability of GNU/Linux and other high-end FOSS programs.

   The openness of the devices extend their applications to the areas that the original manufacturer could not even think of, even Apple doing their best to make it all easy and convenient for their customers, can not do everything for everybody, so they had to admit it and slightly open up.
   It is even more true for smaller companies. When Elphel was just a one-man-company we were able to successfully compete with large players in this area (including Canon) with our Elphel model 323 camera, these cameras collectively made many billions of high quality images.

   So freedom and openness of the devices add value, value that many customers are already looking for. That gives us business opportunities, you may see there are applications for such cameras all over the world ( http://map.elphel.com ) – including Antarctica.

   Our users are not all just geeks, GPL-ed hardware makes it possible to create derivative products without any (or very little of) our direct involvement. Of course, such derivative products have to be either distributed under the same license or used exclusively in-house, like the ones you might have seen roaming around the roads and taking images of your country.

   Andrey

  • Hvorfor er man «redd» hvis man tillater seg å tvile?
   For meg er dette en holdning mer trangsynthet enn hva diverse produsenter utviser…

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Ken H)

   Beklager om min ordbruk virket støtende. Ordet «redd» var kanskje ikke riktig her. Men jeg tror de fleste skjønner hva jeg mente.

   Enten du tviler, er skeptisk, tror åpenhet fra kameraprodusentene vil skape problemer eller hva det nå måtte være… Du har din fulle rett til å tvile på at dette er en god idé.

  • Nymus (svar til Nymus)

   Iphone og Osx er i utgangspunktet noe av det minst åpne du får tak i, og ikke spesielt bedre enn digitalkameraene. Du nevner appstore, men du nevner ikke jailbreaking..
   Eplefolk som disser kamera pga åpenhet er litt som om torq-skrueentusiaster skulle disset tri-wing for patenter.
   Skjønner heller ikke hvorfor åpenhet og brukervennlighet blandes om hverandre, det er to helt forskjellige ting.

  • Kristian (svar til Nymus)

   Noe av det minst åpne du finner?

   OSX core utvikles helt åpent igjennom Darwin som er branched fra en BSD versjon. Safari har Webkit i bunn, som utvikles helt åpent, og brukes i diverse andre browsere også. OpenGL, OpenCL, OpenAL, Open(whatever) er sist jeg sjekte åpne og viktige i osx. Så jeg ser ikke helt hvordan du får en slik bastant kommentar til å gå opp.

   Sluttproduktet er riktignok passelig veldig styrt av Apple, men veien dit er i stor grad åpen nok (selvfølgelig ikke linux åpen) og ingenting stopper en fra å gå helt åpent

 5. Dette prinsippet kan egentlig utvides til å gjelde det meste av elektronikk som vi omgir oss med etterhvert som programmerbare datamaskiner begynner å gjøre seg gjeldende. Det er bare et spørsmål om tid før vi leser artikler om hvordan hacke kjøleskapet og panelovnen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Interesant tema.

  Har litt kjennskap til et område der det er skjedd mye på «hacking», nemmelig satelittunere. Der er det nå slik at de tunerne som kjører linux og derfor er åpen for all verdens hackere er de klart beste på alle områder.

  Det finnes flere produsenter av disse linux-boksene, men Dream Multimedia må sies å være markedsledende og ha den største utviklingen på programvare (via hackere).

  Det finnes nå et utall av muligheter til å utnytte disse boksene til opptak (med mulighet for redigering, ekstern lagring/avspilling), multimadia (mp3 osv), streaming over nettverk, internett, youtube, osv. Det er også mulig å benytte kort fra flere leverandører i en og samme tuner. Det finnes også bokser med flere tunere, der tuner 2/3 kan være for feks. bakkenett. Desverre så er det i også muligheter for å dele kort mellom flere tunere, noe som faller de fleste leverandører tungt for hjertet.

  Dersom man er litt datainteresert selv og ønsker å utnytte de mulighetene som finnes så er det helt klart fordeler i å velge produkter fra leverandører som tilbyr åpne platformer, uavhengig om det er kamera, tunere eller noe annet (feks routere).

  Svar på denne kommentaren

 7. Markedet for speilreflekskameraer er svært begrenset.

  Så vidt jeg husker feiret Canon 10 millioner digitale EOSer for en stund siden. Altså 10 mill på 10 år.

  Når det gjelder hacking av Canon kameraer, så ser det ut til at de som vil klarer det.

  Det var en som grovportet CHK til 40D i sin tid.

  Svar på denne kommentaren

 8. Odin / Velmont

  Du nemner lette kamera. Eg hev reist i yver 1 mnd no, og kjenner verkeleg 10-20 mm-objektivet sin tyngde. So trass i at eg rett ut elskar bileta desse tunge dSLR-kamera tek, so lurer eg òg på å kaupa eit av desse nye avanserte, tynne små kameraene.

  Var litt skuffa av å sjå at Panasonic GH-1 òg var eit speilreflekskamera, – men det er altso mykje lettare? Det passar vel likevel ikkje i bukselomma då?

  Problemet er sjølvsagt at jo mindre du gjer biletebrikka og objektivet, jo dårlegare vert bileta (meir djupnefokus (æsj) og dimed flate bilete). Men byrjer verta leid etter fleire år med PC, kamera og eit par objektiv i sekken, det er for tungt å alltid drassa det med seg.

  Svar på denne kommentaren

 9. Svenn-Arne Dragly

  Nå har Frankencamera sluppet en API og et program til Nokia N900. Ganske utrolig å ha et mobilkamera med mulighet for å endre eksponering, ISO og fokus helt fritt, i tillegg til RAW-format og HDR bilder. Her er to eksempler på HDR-bilder tatt med N900 av noen ulike brukere:
  static.qaiku.com/de6/e45/309/de6e4530958a11dfb8b03151ce4964f664f6.jpg?t=1279800951
  the-buccaneer.co.uk/image_editor/images/Crugath/1279809705.jpg

  De av dere som eier en N900 kan sjekke ut instruksjonene for å installere fcam på fcam.garage.maemo.org/

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Bjørn)

   Dette er vel i hovedsak et API for å kontrollere kamera fra en datamaskin? Det aller kuleste hadde vært et API i selve kamera.

  • Ser slik ut, men jeg aner ikke egentlig, poenget var at det i allefall er litt åpenhet for programering rettet mot bruken av kameraer og at alt ikke er fullstendig stengt av.

  • I det minste et steg i riktig retning, kanskje etter hvert får vi mere OS-kameraer, men tror kameraprodusentene trenger slike ting som dette for å innse hvilken verdi det kan ha for dem å slippe hackerene til også i selve kameraet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.