nrk.no

Den beste nummer to-nettavisen?

Kategorier: Internett,Media & Nettjenester


Mange ønsker seg en hendelsesnyhet-orientert hovednettavis, som f.eks. nrk.no. Men en slett ikke dum nummer to-avis, er paper.li, foreløpig i alpha-utgave. Det spennende med den, er at det er bekjentskapskretsen din som er redaktør og bestemmer hva som havner på forsiden. Tjenesten skrubber gjennom twitter etter innhold folk har lenket opp og presenterer det på en nettavis-liknende forside. Den gir faktisk et svært bredt utvalg relevant stoff – så lenge du setter den opp til å følge med på de rette folkene.

Du kan selv velge hvilken kilde Paper.li skal tråle igjennom; om den skal vise innhold fra alle personer en twitterbruker følger, om den skal følge en #hashtag eller om den skal følge en liste av folk.

Følg et menneskes krets
Den mest lettfattelige løsningen, er kanskje å sette inn sin egen twitterkonto som kilde, slik jeg har gjort i eksempelet over. Det forutsetter at de du følger er av typen som lenker til innhold og ikke bare bruker twitter til å skravle. På samme vis kan du snylte på kretsen til enellerannen med et interessant nettverk; la oss si Jens Stoltenberg, han har en stor og sammensatt krets av nordmenn som følger ham og er flink til å følge tilbake. Eller du kan følge noen med smalere krets innenfor et felt som interesserer deg. NiemanLab er et bra eksempel.

Følg en liste
Du kan følge en liste, men det bør da være en liste med folk som deler noe, Norske Pressefolk 1-listen gir foreksempel en elendig nettavis (ihvertfall i skrivende øyeblikk) – de er tydeligvis bare opptatt av å lenke til egne nettsteder eller prate uten lenker mens jeg skriver dette.

Følg et tema
Du kan også følge en hashtag og kun få nyheter merket, la oss si WorldCup f.eks. eller InteriorDesign.

Slow news
Tjenesten har fast oppdatering en gang i døgnet. Det gjør merkelig nok at den oppleves mye langsommere enn twitter, som den henter innholdet fra, og gjør den også mer til en avis man lener seg tilbake med, enn en man scanner for siste nytt. Om jeg en dag får råd til en tavle jeg kan lese i sofaen, kan det godt være at denne tjenesten blir en god venn. I mediekonsumsituasjonen jeg har idag, mangler jeg fordypningstiden som behøves.

Denne typen tjeneste vil uansett, sammen med f.eks. tjenester som Newsdesk (som er en skikkelig killer-app på iPhone), kunne gjøre det interessant både for nettavisene og for nisjemagasiner fremover.

5 kommentarer

 1. «….På samme vis kan du snylte på kretsen til enellerannen med et interessant nettverk; la oss si Jens Stoltenberg, han har en stor og sammensatt krets av nordmenn som følger ham og er flink til å følge tilbake……

  Og da får vi vite hva?

  Twitter og denne avisen er kun for folk som tror de ikke kan leve fullverdige liv uten at de får med seg alt det sludder og vås som sirkulerer rundt der ute. For å si det på nynorsk: Get a life!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Nils)

   Du står selvfølgelig fritt til å mene hva du vil, men skal du skape diskusjon eller nå gjennom med et budskap her på NRKbeta lønner det seg å begrunne påstandene du kommer med.

   …og folk bestemmer heldigvis selv hva som gir dem et liv. Enten det er Twitter eller noe annet. 🙂

  • Anders Hofseth (svar til Nils)

   Hei Nils
   Det er ikke så lett å se av kommentaren din om misnøyen din skyldes innholdet du finner på Jens Stoltenberg-siden om du tar deg bryet med å klikke på lenken eller om det er det at det er Jens Stoltenberg som brukes som eksempel som irriterer deg, jeg ser av bloggen din at du muligens ikke er blant Arbeiderpartiets kjernevelgere.

   Hovedpoenget med å velge statsministeren som eksempel, er at det både er ganske mange (rundt 25000) og et ganske bredt utvalg mennesker som følger ham på Twitter. Dette gir et helt annet innholdstilfang enn de rundt 250 jeg følger. Uansett. Det er bare et eksempel for å illustrere, og om du vil bruke en annen person står det deg selvfølgelig fritt å putte inn navnet på hvilkensomhelst twitterbruker. Eller du kan la være å bruke tjenesten overhodet. Ingen tvinger deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.