nrk.no

Den digitale feriehuskelisten

Kategorier: Foto,Mobil & Musikk og lyd

Foto: Strawberries and protein av jcoterhals on Flickr (Creative Commons)

Foto: Strawberries and protein av jcoterhals på Flickr (Creative Commons)

Vi ba NRKbetas lesere om hjelp til å lage en liste over hva det var viktig å huske før ferien og konklusjonen er: Den ene digitale feriehuskelisten finnes ikke. Noen mener det er viktig å ha med seg mest mulig av sitt digitale liv, andre minst mulig. Noen skal oppsøke høye fjell, andre dype daler. Kaldt vær, varmt vær, med unger, uten unger…

Det viser seg også å være flere ulike lister; ting å huske før avreise, ting å ta med, ting å huske underveis. Den som vant den utlovede Tskjorten kom med et forslag som løser endel av dette.

Men først noen highlights øst fra deres kollektive kunnskap og erfaring:

FØR AVREISE

Ta ut strøm, nettverks- og antennekontakter for å beskytte ting mot tordenvær og spare penger/energi/miljø. Ting som likevel må stå på, slik som servere og annet du skal ha kontakt med i ferien – sørg for at de har overspenningsvern og evt UPS om de må håndtere strømbrudd.

Ta full backup.

Gjem ting du bryr deg om.

Last opp ting og dokumenter du må ha tilgjengelig i skyen. Det finnes mange tjenester for ulike oppgaver, TripIt, Evernote, Dropbox… listen er uendelig.

Last over media du skal bruke underveis før du drar – selv billig roaming i utlandet koster MYE. Det blir fort en håndfull hundrelapper for noen sanger via Spotify.

Skru av roaming på telefonen, så får du både koblet mer av og sparer tusenlapper.

Sikkerhet
40% av NRKbetaredaksjonen (ja, de to mest fjomsete) har fått hacket Gmailen sin etter å ha logget seg inn på nettcafé der det var installert keylogger. Du kan sette opp en feriekonto på f.eks. Gmail med videresending fra hovedkonto, så ikke The Bad Guys får tilgang til ALLE kontakter og HELE mailhistorien din.

Elisabeth minner oss på at det er smart å endre passord til et passord du klarer skrive med et utenlandsk tastatur – eller du kan gjøre som Jon Ståle måtte gjøre på et tidspunkt – gå til en norsk nettavis og cutpaste ÆØÅ’er.

Har du et sikkerhetsregime på jobben med passord som skal endres med jevne intervaller, kan det være smart å bytte passord før lange ferier så det varer hele ferien om du behøver å komme deg inn.

Lag en fraværsassistent-melding som ikke forplikter deg til å lese all mail når du er tilbake.

TENK GJENNOM OM DU SKAL TA MED

Riktige ladere
Adaptere
Ulike dingser
Ledninger og overganger for tilkobling til TV’er og bilstereoer etc
osv.

UNDERVEIS

bytt minnekort i kameraet i ny og ne, om kamera blir stjålet mister du ikke alle bildene og om minnekortet blir ødelagt mister du ikke alt.

Sikkerhetskopiér bilder og last eventuelt opp highlights til Flickr, Picasa e.l.

Reiser du langt med bil, er lydbøker en fin måte å få reisen til å virke kortere. Selv har jeg kjørt en tur som var en halvtime kortere enn Roald Dahl-lydboken; min mor nektet å rikke seg ut av bilen da vi var fremme. Tordivelen flyr i skumringen er også en bra en.

TSKJORTEVINNER

Takk til: Martin, Ken H, Henrik Juhlin, Øydis, Nina, Rolf Valle, Tor Livar Flugsrud, Erik, Jens Christian, Kristin K. Wangen, tanketom, Toralf Sandåker, Lært av erfaring, Frank Eivind Rundholt, Martin Aa, Elisabeth Irgens, Kakespade, Eivind, Linda, LarsOlaEide, Anders, Ola Njå Bertelsen, Jan Ingvoldstad, Simon Sølberg, Ida Aalen, Joakim og Trond Gunnar Rasmussen for bidrag!

Vinnerforslaget – det ene tipset som tildels inneholder alle de andre – kom fra en av våre smarte jente-lesere. Et svar som ofte brukes av nerder på spørsmål om hvordan man skal få til etellerannet, er There’s an app for that.

Vel tipset er dessverre ikke en app på telefonen ennå, men det er ihvertfall en nett-tjeneste:

The Universal Packing List hjelper deg å lage en liste over det du trenger.

Som takk for at hun har gitt oss dette tipset, kan Ida bare dukke opp hos NRKbeta og plukke ut den Tskjorten hun helst vil ha ..men først skal vi på ferie =D

Og til dere alle: God ferie uansett hva du tar med.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.