nrk.no

Fungerer cover flow?

Kategorier: Design & NRK


Vi skal bygge en ny og bedre nett-TV. Men den er ikke ferdig i tide til reklamen fjernes fra nrk.no i høst en gang og vi må derfor gjøre noe småflikking på den gamle løsningen fordi det blir et hull etter reklamebannerne.

En ting vi har snakket litt frem og tilbake om, er en såkalt Cover Flow der man kan bla i videoene slik som hos SVTplay. Noen av oss liker det, andre ikke, men det blir mer synsing enn faktabasert diskusjon. Vi har sett litt på hva som sies om horisontal navigasjon på den ene side og det at endel synes apple-liknende navigasjon er tiltrekkende på den annen side, men har ikke klart å oppdrive den ene, store grundige analysen.

Kjenner dere til noen gode analyser av cover flows brukbarhet i interaksjonsdesign?

Hva brukertester sier?

Har dere noen synspunkter selv?

30 kommentarer

  1. Når jeg ser nett-TV på nrk.no så er det ofte en spesiell episode av et spesielt program jeg er ute etter. Hvordan dekker coverflow dette?

    Dere må sette dere ned og tenke ut use-cases, og så designe basert på det.

    I utgangspunktet synes jeg coverflow er mye eyecandy og lite brukbart.

    Svar på denne kommentaren

  2. Synes Cover-Flow funker fint hvis det er snakk om masser av klipp, sånn som f.eks. trailere på db.no. Når det er snakk om hele programmer ser jeg ikke nytten. Synes ofte det er vanskelgi å navigere i cover-flow, mye bedre med enn liste med tilgjengelige episoder på siden.

    Svar på denne kommentaren

  3. Coverflow er et forsøk på å gjenskape følelsen av å lete etter et cover i samlingen sin. Når dataalderen entret for fullt så kunne man få frem det man lette etter ved få tastetrykk på tastaturet. Å skulle gjeninnføre den gamle manuelle letingen er et skritt tilbake. Bruk heller resurrssene på sanntidssøk (og der kan man jo inkludere minatyrbilder i søkeresultatet.)

    Svar på denne kommentaren

  4. Formålet mitt med å bla gjennom ting er jo å finne noe, og helst så raskt som mulig. Cover flow bruker uforholdsmessig mye tid på animering. Og på SVTplay overskygger valgte «cover» forrige og neste, sånn at man ikke kan hente inn igjen litt tid med å begynne å få en idé om hva som kommer når man klikker seg videre.

    For et virkelig skrekkeksempel, se Auksjonshusets bildegalleri. Det er tilnærmet ubrukelig. Pluss for at man kan klikke på bildene for å bytte til «lysbildefremvisning», men uten preloading av neste bilde blir det mye ventetid der også, og etter et par sekund med spinnende hjul og endring av størrelse går det enda mer tid på «fade in» av bildet.

    Gi meg heller noe som hjelper meg å se igjennom og finne ting så raskt som mulig!

    Svar på denne kommentaren

  5. Thomas Sunde Nielsen

    Hvis man først skal lære fra Apple så er ikke cover flow veien å gå. Cover flow fungerer forsåvidt i iTunes, men på nett tror jeg ikke det er en god idé.

    Ytelsen blir for dårlig, spesielt i nettlesere fra MSFT og på mobile enheter, samtidig som det utnytter plassen dårlig.

    Hvis dere skal låne idéer fra Apple ville jeg heller sett på spotlight eller iTunes Store.

    Personlig er jeg superfan av søkesystemer hvor man får resultater etter hvert som man skriver.

    Til bruken som foreslås her så vil en sidescroller lik den på Apple.com/mac være et mulig valg. Man kunne også gått for en mer tradisjonel liste med store bilder eller rutenett med bilder.

    Svar på denne kommentaren

  6. En ting jeg alltid har savnet på Nett-TV er en statisk lenke til siste Dagsrevyen, siste Aktuelt og siste Redaksjon1 osv. Slipper å bla meg igjennom fire-fem undermenyer før jeg er ved det klippet jeg vil se. Og kan lett komme meg til siste utgave av programmene ved hjelp av bookmarks/speed dial.

    Cowerflow synes jeg ikke er en god idé

    Svar på denne kommentaren

  7. Coverflow fungerer i iTunes osv. fordi du der vet hva du har, og hva du leter etter. I en nett-TV-løsning tviler jeg det fungerer godt da man ikke alltid kjenner igjen bildene i coverflow-en, og uansett må stoppe opp ved hvert valg for å se hva det er.

    Svar på denne kommentaren

  8. Skal coverflow fungere må det være snakk om innhold som er kjent fra før, hvor du umiddelbart kjenner igjen de ulike coverene. Det vil, for eksempel, være meningsløst med coverflow for å navigere mellom 15 episoder av samme TV-serie ettersom de mest sannsynlig vil ha samme cover.

    Jeg kjenner også at det fort blir et irritasjonsmoment når de ulike bildene ikke laster fort nok.

    tl;dr Nei til coverflow i nett-TV

    Svar på denne kommentaren

  9. Jeg synes det er elendig å bruke coverflow til nettbasert videoinnhold. Jeg synes det er en helt forferdelig måte å bla i innhold på da du har null oversikt. Jeg synes heller ikke det ser noe bra ut.

    Vær så snill, ikke implementer dette!

    Svar på denne kommentaren

  10. Fredrik Stai

    Som Kenneth og Håvard er inne på, egner nok coverflow seg best til et begrenset utvalg. Som f.eks. å presentere et knippe anbefalte programmer.

    Det SVT Play mangler er en god oversikt over innholdet – iPlayer og iTunes Store gjør en bedre jobb der – derfor mistenker jeg at mange «kjører seg fast» i coverflowen.

    Men coverflow i seg selv synes jeg funker, så lenge det komplimenterer eller er likestilt med de mer effektive (vanlige) måten å dykke inn i arkivet på, som «nyeste», kategorier og søk.

    Svar på denne kommentaren

  11. Synes coverflow er litt usystematisk. Har en mac selv med det innebygd og det blir bare rot når man kjapt skal lete etter en bestemt fil eller musikk-klipp. Liker bedre en «bildekarusell» som på feks. tv.com/ og at det under kan være noen faste linker til det mest populære på nett-tv. som feks. Dagsrevyen eller siste nyhetssending.

    Dessuten synes jeg at man burde gjøre søkefunksjonen bedre. Med autocomplete og at når jeg feks gjør ett søk på dagsrevyen eller True blood så får jeg over de andre resultatene enn stor link til en samleside med alt til den programserien.

    Svar på denne kommentaren

  12. Min første tanke er at Cover Flow tar mye plass, er uoversiktlig og generelt et dårlig forsøk på å lage noe fancy. Synes likevel at Kenneth har et godt poeng i at det kan være egnet til inspirasjon hvis man for eksempel ikke vet helt hva man vil se. Hvis man klarer å lage en løsning som kan gi inspirasjon til programvalg så er det kanskje ikke en så veldig dum idé.

    For at et slikt design skal fungere tror jeg at man for all del må UNNGÅ følgende:
    – Fancy animasjoner som tar tid: Man må kunne bla gjennom i sitt tempo og ikke bli hindret av en animasjon.
    – Fancy animasjoner som går fort: Det hjelper ikke å sette opp hastigheten på animasjonene, det blir bare ubehagelig å se på.
    – Fancy animasjoner som hakker og ser dårlig ut: Sier seg vel selv…

    Videre tror jeg at man må prøve å få til en løsning med:
    – Mange program (dvs. mer inspirasjon)
    – Mulighet til enkel filtrering, f.eks. alle nyeste og etter kategori.
    – Mulighet til å hoppe til programmer lenger frem i køen (er jo derfor man ser de i flowen)

    En ting er i alle fall sikkert, SVT sin løsning syns jeg ikke var noe bra. Om det er mulig å lage en bra løsning er jeg ikke sikker på, kanskje jeg er for kravstor :p

    Svar på denne kommentaren

  13. Håkon K. Olafsen

    Jeg er ikke en stor fan av cover flow, jeg har Mac og har kun burkt det et par ganger. Jeg tror cover flow funker bedre på enheter med touchskjerm, hvor den å «flippe» videre blir litt mer naturlig.

    Bruk tid og krefter på noe annet!

    Svar på denne kommentaren

  14. Synes BBC iPlayer funker bra. Men SVTplay virker også grei. Coverflow funker greit som highlights på forsiden til nett-tv, men ikke mer enn det.
    Eventuelt gjøre noe lignende som Hulu.com. (som sagt tidligere med «karusell» a la TV.com)
    Jeg tror ikke dere bør gjøre alt for store forandringer på dagens format. Synes kategoriseringen og arkivet deres funker bra. Det eneste er å gjøre forsiden enklere og mer oversiktlig.

    Svar på denne kommentaren

  15. Sjekk heller Voddler som noen andre sier her, og bruk også litt energi på å vise relevante videoer av det man nettopp har sett f.eks. og spar oss for antall klikk for seneste Dagsrevyen… én fast url for siste video..? Og gjerne RSS med dagsrevy med noe annet enn podcast-format video. Og én ting til;
    Hvordan ser jeg Dagsrevyen på Android? Har HTC Desire. Anyone?

    Svar på denne kommentaren

  16. BTW- hva enn dere måtte finne på, vær så snill å ikke bruk Flash! Til og med Jobs har forstått greia etterhvert…(selvom det sikkert er av kyniske grunner, som alt annet han foretar seg)

    Svar på denne kommentaren

  17. Jeg synes bare cover flow fungerer der det er raskt og gir deg oversikt over innhold du allerede kjenner. I iTunes vet jeg hvordan coverne ser ut, mens jeg i deres nett-TV ikke vil vite hva bildene representerer – altså er det vanskelig å bruke det til rask leting.

    Når ytelsen heller ikke blir optimal (ser for meg mye klikking, litt a la cover flowen i Calibre for ebøker), er det ikke noe å satse på.

    Svar på denne kommentaren

  18. Ser for meg at grid-visning av innholdet er en bedre løsning på å navigere i ukjent innhold enn coverflow, der griden inneholder «bunker» av klipp.
    Hvordan man best mulig kunne åpne/se nærmere på bunker og gå tilbake til gridvisningen av ulike programmer, er et spørsmål jeg er litt mer usikker på.

    Svar på denne kommentaren

  19. Tv-programmer husker man jo som regel ikke med en visuell referanse, så en løsning som cover flow er nok ikke optimal.
    Hva med en liste hvor du kan klikke frem et raskt preview på noen sekunder?
    Søking på stikkord må vel være ønskelig? Hvis jeg vil finne en norge rundt episode med Tempo mopeder, så burde jeg kunne søke etter det.

    Svar på denne kommentaren

  20. Øyvind Solstad

    Skal vi tro spådommene til f. eks. Morgan Stanley så er mobilt internett større enn kablet internett innen 2015 – innenfor enkelte segmenter (betaling, reise etc.) til og med før det.

    I Norge er alt ca. 3 av 10 mobiler smarttelefoner og de har touchskjermer nesten alle sammen. Hos en operatør i UK med mye unge kunder er 80% av kundene brukere av smarte telefoner.

    Legger vi sammen dette så vil altså brorparten av bruken på nettet foregå på bærbare enheter med touchskjerm innen 3-4 år.

    Da blir cover flow en mye mer logisk måte å bla i et tilbud enn i dag hvor vi sitter med tastatur.

    For en stor oversikt vil fortsatt thumbnails og rutenett være en mer oversiktelig måte å se ting på.

    Svar på denne kommentaren

  21. Dette blir personlig synsing fra min side, ikke den grundige analysen eller brukertestingen som etterlyses, men:

    Jeg ser på coverflow mest som en brand-gimmick fra Apple, mer enn en nyttig måte å navigere på. Ikke ulikt «I’m feeling lucky»-knappen til Google. Den har ingen praktisk nytte, og det er generelt veldig ulikt Google å beholde den da. Men – den funker som en brand-gimmick.

    Slik ser jeg på cover flow også. Det kan godt være det ble lansert for å være nyttig og gi følelsen av å bla i platecovere, men brand-gimmicken har blitt tydligere etter hvert. F.eks. når du fra og med OS X Leopard kan bruke cover flow i Finder når du blar rundt på et nettverk, og da vil alle PC-er dukker opp som gamle, kjipe CRT-skjermer med den legendariske Windows-blåskjermen, mens alle Mac-er på nettverket er vakre, flotte iMac-er.

    Jeg er enig med Jørn i at i de fleste implementasjonene av cover flow er animasjonene for forstyrrende og oversikten for dårlig. Her er selvsagt mange fryktelig mye dårligere enn Apple, men selv den syns jeg likevel ikke fungerer veldig godt. Det er ganske håpløst å scanne fort igjennom, og da blir det i praksis å bla én etter én. Da syns jeg det brukes unødvendig mye plass til å vise alle de andre elementene rundt den ene som er i fokus. Jeg syns det er en veldig tvungen metafor.

    Jeg er enig i at grid-visningen fungerer enormt mye bedre for å få oversikt og scanne, og at dersom man ønsker virkelig store bilder og fokus på ett og ett element, så heller gjøre noe mer i retning av en gallerivisning som Voddler enn cover flow.

    Øyvind, jeg ser ikke helt hvorfor fremveksten av smarte mobiler skal endre dette? Eller, jeg skjønner vel hva du mener – poenget er vel at jeg ikke syns cover flow fungerer særlig mye bedre på mobiler enn det gjør på desktop-maskiner. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  22. Det Torgeir sa! Faste lenker til siste episode av dagsrevyen (og evt andre programmer med seere over en eller annen terskel, eller alle, typ `/program/siste`) hadde vært flott.

    Ellers så vet jeg ikke om coverflow er så praktisk som det er pent, men nå er jo jeg en av dem som helst grepper etter ting.

    Svar på denne kommentaren

  23. Den store hjernen fungerer bare sånn passe!

    […] på NRKbeta har man stilt spørsmålet: Fungerer cover flow. SVT Play ble brukt som eksempel. Og etter 48 timer diskusjon kom man stolt til konklusjonen, cover […]

    Svar på denne kommentaren

  24. NRK.no – nå også uten annonser

    […] at nett-tv har fått ny design, med bildekarusell på forsiden (vi droppet cover flow etter å ha spurt NRKbeta-leserne) og med informasjon om anbefalt aldersgrense, tids- og sonerettigheter på serie- og programsidene. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.