nrk.no

Vi vet hvor du er, Andreas!

Kategorier: Internett & Kommentar


CellSpy og liknende iPhone-applikasjoner solgte en del i iPhone’ns barndom. Der taster du inn telefonnummeret til en venn og får opp et kart som med mye effekter forteller at den scanner og viser mer og mer nøyaktig hvor han er, inntil et trådkors med skremmende presisjon treffer ham AKKURAT DER HAN ER! Uæææh, Storebror ser deg! Bortsett fra at det er en spøk, da. App’en viser hvor DIN telefon er – han er samme sted som deg og din telefons posisjon utgis for å være hans.

Men bildet over er ikke fra en practical joke-app for folk med 6 kroner å kaste bort. Det er fra Google Latitude og viser at kollega Andreas denne søndagsformiddagen er hjemme hos seg selv på Bislet. Og denne gangen ER det telefonen til Andreas vi holder øye med, selv om laptop’en hans via nær sagt hvilket som helst WiFi i tettbygd strøk også kan gi oss en god posisjon. Da Google var ute med Google-bilen og tok bilder av landets gater til Google Street View, snoopet de nemlig opp posisjonen til alle trådløse nettverk, likegyldig om de var åpent kringkastende eller hadde skjult SSID som kollega Ståles hjemmenettverk, og plasserte dem på kartet. Dermed kan maskiner med trådløst nettverk plasseres med forbløffende nøyaktighet på kartet, selv når de er koblet med kabel, fant vi ut da dere hjalp oss med posisjoneringstesten.

Det første scenariet med jukse-app’en til iPhone presterer ifølge egnereklamen å skremme vannet av personen i den andre enden av vitsen, det andre scenariet møtes stort sett med skuldertrekk eller halvinteressert mumling for eller imot.

EDIT: Andreas og jeg kjenner hverandre og han har gitt Google Latitude tillatelse til å fortelle meg hvor han er. Som andre tjenester som bruker posisjonering, spør Latitude pent om lov. Det er likevel noen mulige hull i dette som er blitt tatt opp bl.a. her. Googles systematiske innsamling av informasjon om private nettverk og kobling av dem med kart har laget endel bølger i Europa, bl.a. i Tyskland og UK, der Google i utgangspunktet ble pålagt å slette alt. I Norge har det vært ganske rolig og de personvernmessige spørsmålene målt opp mot den ubestridelige nytteverdien for publikum gjør at det ikke er bare lett å si hurra eller æsj.

Hva tenker dere?

15 kommentarer

 1. Marius Krinnan

  Husker en liknende practical joke. Var en nettside der man taster inn telefonnummer, hvorpå siden zoomer nærmere og nærmere inn på et boligstrøk og til slutt ender opp med å vise «Meatspin».

  Men denne saken er ganske alvorlig. Leste en artikkel i avisen forrige uke om dette med Googlebilen. Er det noe som aktivt gjøres med saken? De kan da umulig hatt tillatelse til å snappe opp private nett?

  Svar på denne kommentaren

 2. Tor Henning Ueland

  Marius: Å bare notere seg hvor et trådløst nettverk er, er i seg selv neppe ulovlig, hvem som helst med WLAN-mottaker kan jo gjøre det. (Og mange scanner jo etter WLAN når de velger et WLAN fra listen i f.eks Windows)

  Elers anser jeg ikke denne saken(Latitude) særlig alvorlig, i forhold til DLD så vil man måtte godkjenne at gitte personer skal få lov å se hvor du til en hver tid er.

  Svar på denne kommentaren

 3. Marius Krinnan

  Poenget er ikke at de har notert seg trådløse nettverk, men nettopp at de ligger lagret sammen med geografiske data om hvor disse er.
  Men kan være enig i at DLD er et mye større problem.

  Svar på denne kommentaren

 4. Kanskje en ide å poengtere i artikkelen at denne Andreas må eksplisitt ha gitt deg tillatelse til å se posisjonen hans.
  Google Latitude fanger ikke opp posisjonen til hvem som helst. Det er ikke nødvendig å skremme mer enn nødvendig….

  Svar på denne kommentaren

 5. Steinar Bleken

  Nei dette har jeg ikke sansen for – verken når Google gjør det eller om teleselskapene gjør det. Her er det vel ikke snakke om å lagre hvor du HAR VÆRT, men bare hvor jeg ER. Det er likefullt krenking av mitt personvern, da jeg ikke kan bevege meg fritt uten frykt for at hvem som helst kan lokalisere meg.

  Svar på denne kommentaren

 6. Eg har funnet ein applikasjon til dama mi(HTC Desire),som heiter EnRoute (tidligere On My Way (måte skifte namn pga. namnerettighet Gi den neste advokaten DU ser ein STOOR klem.. 😛 )) Som lar meg sende ein midlertid link som gir mottaker mulighet til å sjå kor du FAKTISK befinner deg.Vedkommende du sender linken til får ein link til Google Maps der sida blir oppdatert med kor du befinner deg,EnRoute bruker den innebygde GPSen til finne ut kor EG er.DU/VI kan bestemme kor lenge vedkommenede eller DEI vi velger å sende linken til skal sjå kor vi er.Med «knapper» i programmet som «STOP SHARING» :)Veldig OK,da ein ikkje trenger å registre seg for å bruke applikasjonen som ligger gratis i markedet.Neste gang vi vil dele kor vi er,kan vi bestemme om vi skal oppdatere og bruke forgje link (så vi slepper å sende fleire meldinger/epost etc til dei samme personene igjenn.Eller vi kan generere en ny link.Veldig pratisk om/når vi er forsinket fra å komme til eit møte etc.Bare å sende ein link så slepper ein alle SMSene/telefonsamtalene om starter slik : «Kor er du no»..Fordel om den du sender linken til har tilgang til ein PC/laptop eller smartmobil.

  Eg har nettopp begynnt å bruke applikasjonen men,kommer nok til å bruke den mykje meir framover 😉

  Kan anbefales på det sterkeste.

  Så om Dere er forsinket til jobb/skule i morgen er det bare å sende sjefen/kollegaen eller lærererene dine ein link 😉

  Svar på denne kommentaren

 7. Latitude var veldig kjekt når vi var en gjeng i London. Noen ville finne en pub, mens noen ville handle litt først. Ikke noe problem å finne hverandre etterpå når alle hadde iPhone eller Android med Latitute. Genial tjeneste, må bare huske å fjerne tilgangen igjen etterpå.

  I Latitute kan du også pr. «latitude venn» spesifisere om de skal se nøyaktig posisjon eller kun på «bynivå».

  Svar på denne kommentaren

 8. Oceanwatcher

  Ang. Google og deres innsamling av WiFi data:

  Nøyaktig hva slags data har de samlet opp? Kunne faktisk være interessant å se det. Og dette burde egentlig norske myndigheter forlange å få vite for så å offentliggjøre det.

  Regner med det i hvert fall er:

  SSID
  MAC adresse
  Evt. IP adresse
  Om SSID er åpen eller skjult
  Hvilken krypteringstype som er brukt
  Hvilken kanal som er brukt
  Signalstyrker
  Og ut fra variasjoner i den forrige: Geografisk plassering.

  Dette kan selvfølgelig alle gjøre selv ved hjelp av et program som Netstumbler eller lignende. Men satt i system slik Google har gjort det så er det et problem.

  Problemet med dette er at det blir vanskelig å «skjule» seg igjen. Selv om en endrer MAC adresse, offentlig IP adresse og SSID, så endrer ikke dette at Google vet det finnes en trådløs router på det punktet.

  Jeg bor ikke i Norge lengre, men det hadde vært interessant om noen som vet at deres router har blitt registrert fikk byttet MAC adresse, SSID, IP adresse etc. for så å sjekke om lokaliseringen fremdeles fungerer.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg er faktisk litt imponert over at dette er noe som plutselig vekker oppsikt.

  Først om fremst vil jeg påpeke at posisjonering ut i fra nettverksposisjon ikke er noe som Google har funnet på eller introdusert til Norge. Så vidt meg bekjent har http://www.skyhookwireless.com/ hatt informasjon innsamlet av frivillige i Oslo-området relativt lenge (typisk samlet inn ved såkalt war driving).

  Jeg syns også det er viktig at man tenker over hvordan man faktisk bruker trådløse nett. Sannsynligheten er nok stor for at flere ser på dette som et nett som hører innenfor husholdningens vegger. På tross av hva som måtte være lov og ikke mot trådløse nettverk, tror jeg man gjør lurt i å se på disse, i hvertfall aspekter av de, som offentlig tilgjengelige. MAC-addresse, synlig SSID samt eventuell ukryptert data burde alle ses på som fritt tilgjengelig. Er man bekymret for at folk har mulighet til å spore/logge disse, burde man rett og slett holde seg unna trådløst som medium. Uansett sikkerhetstiltak vil utstyr kringkaste informasjons som passivt lar seg fanges opp. At dette samles opp bør ses på som høyt sannsynlig.

  Anonymisert SSID og sikre krypteringsnøkler burde egentlig fort være en selvfølge med så mye tilgjengelige trådløse nett.

  Svar på denne kommentaren

 10. Har hatt Android-telefon siden ifjor høst, og har brukt Latitude omtrent siden jeg fikk telefonen. Har delt posisjonen min med to kompiser, som da også har delt sin posisjon med meg.

  Om det er en «trøst» for dere som er bekymret for personvern, så fungerer det idag såpsass dårlig at nytteverdien er veldig lav. Noe som også gjør at få kommer til å ta det i bruk i stor grad.

  For det første skjer oppdateringen av posisjonen med veldig varierende frekvens, slik at det ofte kan ha gått et par timer siden forrige oppdatering. Og hvor nyttig er det egentlig å vite hvor en kompis var for 2 timer siden?

  De har også en varslingstjeneste, som sender sms/mail dersom du er i nærheten av en du deler posisjonen med. Noe som da fungerer tilsvarende dårlig, siden man gjerne får meldingen 1-2 timer etter at man har satt seg ned ved samme bord som kompisen…

  En ting som kan være litt skremmende, og også tankevekkende, er å gå inn på det såkalte Dashbordet til Latitude. Har du kan få opp full statistikk over hvor du har befunnet deg siste uke. F.eks. hvor du har vært oftest, hvor mange timer du har vært på jobb, hvor mange timer du ikke har vært hjemme osv. Dette er det selvsagt bare du som ser, og ikke vennene dine. Imidlertid er det en til som ser denne informasjonen: Google.

  Som igjen reiser spørsmålet: Hva vet vi om hva Google gjør med denne informasjonen? Hvordan kontrollerer vi hva Google gjør med denne informasjonen? Og hvordan vet vi at Google ikke gjør mer enn de sier med denne informasjonen?

  Å sammenligne dette med DLD blir selvsagt i utgangspunktet helt feil, siden Google Latitude er frivillig å benytte, mens DLD blir påtvunget. Men etter min mening er Latitude en måte å se hva DLD vil kunne innebære i praksis. Det er helt enormt hvor mye man kan få ut av informasjon med dagens tekniske hjelpemidler. Da er det en viktig oppgave for Stortinget å kontrollere hva denne informasjonen benyttes til.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.