nrk.no

Philip Bloom gir oss verdifull kunnskap om speilrefleksvideo

Kategorier: Film & Foto


Den velrenomerte filmfotografen og regissøren Philip Bloom var i Oslo denne uken for å undervise og holde foredrag om filmproduksjon med speilreflekskamera. Over tre dager har han i regi av Digital Storytelling øst av sin kunnskap til film- og videointeresserte i Norge.

Bilde: Selv Philip Bloom bruker mobilen når han skal ta bilder til twitter.

NRKbeta var heldige og fikk en prat med ham før hans «Master Class». Vi har latt ham snakke ut og serverer herved tyve minutter filosofering, tips og informasjon om høykvalitets filmproduksjon med kamera som egentlig ble bygget for å ta stillbilder. Fra en mann som jobber med størrelser som for eksempel George Lucas…

Vi fant det selvfølgelig passende å gjøre hele intervjuet med et speilreflekskamera. Så det er filmet med en Canon 5D Mark II som var utstyrt med en Røde direktiv mikrofon og en Canon 24-105 f4 L IS.

I intervjuet snakker blant annet Bloom om hvordan alle som skyter video med for eksempel 5D2 bør holde seg helt og holdent til manuelle innstillinger. De som bruker automatikk bør skamme seg. Jeg sitter jo da og intervjuer ham med en 5D2 og titter ned på «program mode», «auto ISO» og et par andre innstillinger… Det vet jo forsåvidt ikke mitt intervjuobjekt noe om på det tidspunktet. Men etter avsluttet sesjon tar Bloom kameraet mitt for å titte på hvordan jeg bruker det.

Som et eksperiment hadde jeg satt fra meg et annet lite HD-kamera for å eventuelt få noen innklippsbilder og litt ekstra lyd. Dette kameraet gikk fremdeles da Bloom sa hva han mente om mine auto-innstillinger. Og jeg kan jo ikke annet enn å servere dere denne lille perlen av en bakom-film også. Det var tilfeldig at jeg fikk med dette og jeg får bare beklage både dårlig utsnitt og dårlig lyd.

Men klippet er morsomt og lærerikt. Philip Bloom gir deg (og meg) her en fullstendig leksjon på hvordan sette opp en speilrefleks for videoopptak.

De som vil lære mer kan følge Philip Bloom på Twitter og kose seg med all informasjonen han legger ut på bloggen sin.

Han var også involvert i de grundige testene som ble gjort sammen med utstyrsleverandøren Zacuto tidligere i år.

32 kommentarer

 1. Jeg liker Phillip Bloom mer og mer. Men at han ga ut en instruksjons-DVD for rundt 1000 kr, hvor han reklamerer for utstyrsprodusenter (noen han selv jobber for, andre som sponser han med utstyr), gjør at han mister integritet.

  Likevel, det han sier, både om DSLR-filming, og utstyr, stemmer.

  Fin video. Jeg likte spesielt at intervjueren ble tatt med buksa nede med auto-ISO og Program-mode. Trodde dere viste bedre.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Det er fordi jeg stort sett vet hva jeg gjør at jeg med god samvittighet kunne poste den lille avslutningen.

  Philip Bloom får si hva han vil, men noen ganger fungerer automatikken helt strålende. Spesielt når du ikke jobber fulltid som fotograf, men bare av og til vipper opp kamera for å gjøre et intervju.

  Avhengig av hvor mye tid jeg har til forberedelse, hvor komfortabel jeg er med utstyret jeg bruker og hvilke lysforhold som er på stedet velger jeg manuelle og automatiske innstillinger om hverandre.

  Men Bloom har hovedsaklig helt rett. For video vil du sjelden at kamera skal justere ting opp og ned automatisk.

  Og jeg innrømmer også at jeg lærte noen nye triks av mitt intervjuobjekt denne gangen.

  Svar på denne kommentaren

  • Alexander Evensen (svar til Eirik Solheim)

   Det fungerer helt klart flott til det bruket, men skal man lage en video hvor man har tid er det kjekt å ha full kontroll, på samme måte som forskjellen mellom typiske feriebilder av familien og bilder man tar når man er ute kun for å ta bilder.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Alexander Evensen)

   ER helt enig i det. Og når man jobber profesjonelt ligger etter hvert de fleste funksjonene mer eller mindre «i ryggmargen» og da kan man etterjustere manuelt med bedre resultat en en hvilken som helst automatikk.

   Men, når det gjelder 5D2 har den som det også blir nevnt i intervjuet en del begrensninger. Mangel på sebrastriper og VU-meter under opptak gjør at automatikken kan være god å ha noen ganger.

  • Jonny Pedersen (svar til Eirik Solheim)

   Jeg synes det er helt ok,
   er enig med deg at av og til reagerer kamera raskere og bedre enn i gjør. Ideelt gjør vi som Bloom her sier,
   men jeg jobber mye med dokumentar «on the run» og da funker kombinasjonen med manuelle instillinger og auto bra.
   Har akkurat fått mitt første DSLR (Canon 550D) og har for liten kjennskap og kunnskap til å uttale med om det. Men har jobbet mye med andre kameraer, som HVX 200, HPX 171, Sony PD 150, EX1 og EX3… og ser at av og til har jeg nok med å henge på å få gode bilder..under variasjoner.. da hjelper auto…
   KUL REPORTASJE::

 3. Summen av denne reportasjen er veldig bra. En liten grei introduksjon om DSLR-filming fra Mr. Bloom, og en helt genial liten snutt på slutten. Bra jobba Solheim;)

  Da er det bare å vente på at man får inn nok penger til et 5DmkII som jeg har sikla på siden jeg fikk prøve det av en kompis…

  For min del blir det først og fremst for stillbilder, men det kan bli gøy å eksperimentere litt med filming etter denne artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Fredrik Kilander

  Jeg sikler litt på et nytt kamera, men er redd 5D blir i dyreste laget for meg. Er det noen som har erfaringer med, eller kan linke til noen gode omtaler/tester/sammenlikninger med feks 7D og kanskje noen konkurrenter som Nikon eller andre?

  Svar på denne kommentaren

  • Fredrik Kilander (svar til Fredrik Kilander)

   For å holde seg til saken, så skal dere ha skryt for den journalistikken dere driver, som denne artikkelen er et godt eksempel på. Og spesielt det at dere deltar så voldsomt aktivt i diskusjonene som kommer.

   Off-topic igjen:
   Holder dere «kommunikasjonskurs» for andre i NRK? Altså med tanke på bruk av kommentarfeltet på nett, og evt «sosiale medier». Kunne det kanskje vært noe å prøve?

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Fredrik Kilander)

   Takk for kompliment! Slikt er alltid hyggelig og gir alltid motivasjon. 🙂

   Når det gjelder «kommunikasjonskurs» i NRK er vel svaret ja. I form av at vi jobber ute sammen med andre redaksjoner og driver med utstrakt presentasjonsvirksomhet rundt i huset.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jonny Pedersen)

   550D har fått strålende kritikker over det hele.

   Den ble trukket frem av Philip Bloom i hans masterclass som kvalitetsmessig ganske identisk med 7D både for video og stills.

   …mens 7D ble trukket frem som svært rask og ekstremt solid og tett.

  • Fredrik Kilander (svar til Eirik Solheim)

   Takk for kjappe svar!
   «Ekstremt solid og tett» er nøkkelordene som kan få meg til å gå for 7D, selv om det er nesten dobbelt så dyrt. Har en lei tendens til å drasse med kameraet ut i situasjoner som mange vil mene jeg ikke burde. Til nå har Olympus E-1 fungert ypperlig til det, og tålt forbausende mye, men det er jo blant annet et kamera som setter seg fullstendig på bakbeina når ISO settes til over 400, og det er faktisk også 6 år gammelt – en mannsalder i moderne teknologiutvikling.

 5. John Andreas Andersen

  Mr. Bloom har tydeligvis kommet til mange av de samme konklusjonene vi fant da NRKbeta uformelt testet aller første versjon av 5d MkII mot Red i 2008; sensorstørrelse vs. pris, den suverene lysfølsomheten og begrensningene ved h.264. Enig med ham i at dette virkelig – i vår lille kameratekniske verden – var en slags revolusjon.

  At 35mm film er uinteressant p.g.a. «stillstand» i teknisk utvikling, er jeg derimot rykende uenig med ham i. Men det er klart – det er fryktelig irriterende for enhver japansk ingeniør at de fremdeles ikke har klart å fremskaffe en digital teknologi som gir bedre resultat enn noe som ble oppfunnet da oldefar ble født. 🙂

  Uansett; noen mente jo at video/filmbransjen fikk sin «Dekstop Publishing»-demokratisering med DV-kameraet. Tenker det heller var med into av 5d MkII, jeg!

  (Ville vært morsomt å gjort en ny test nå; med siste firmware, sharpness/kontrast på 0, og større mulighet for manuell kontroll.)

  Var ellers på besøk hos MBF i Frankfurt forleden, som også lager/selger en del tilbehør til dette bruk – bit.ly/cY2U5g – bl.a. en PL-adapter bit.ly/dv0ix9.

  Dessverre passer denne adapteren kun til et begrenset utvalg linser, for det meste Angeniux zoomer. Men er tross alt veldig mye billigere enn Hot Rod’s løsning… bit.ly/bbhSbA

  Kan forøvrig være sannhetsvitne på at Hr. Solheim er fullt kapabel på operering med manuelle innstillinger :-).

  Svar på denne kommentaren

  • Hadde anledning til å teste en Angenieux 50x zoom til studiokamera for noen år siden. Det er det mest ekstreme jeg har prøvd så langt når det gjelder fokus.

   Den kunne fokusere fra linsglasset og utover. Dvs. at det var mulig å legge et lysbilde flatt inn mot frontglasset og fokusere på det. 50x zoom i studio… Og et svært beist av et objektiv!

   Om selve saken:

   Nydelig sak – bra opplysninger, og tillegget på slutten er et godt eksempel på en intervjuer som er trygg på seg selv og ikke trenger å bevise noe som helst!

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Knut)

   Har tenkt på å lage en liten demo som viser forskjellen spesielt når det gjelder billedprofilinnstillingene som gir et «flatere», men bedre bilde for etterarbeid.

   …men det blir nok en stund til jeg får tid til det.

  • Tore Ringdal (svar til Eirik Solheim)

   Ser fram til dette. Har akkurat kjøpt 550D og testet litt med video. Synes bildet blir veldig «flatt» som du sier og har null erfaring fra fargejustering o.l.under etterbehandlingen. Er det noen som har noen linker til sider som tar opp dette?
   Ser at veldig mange som driver med dette bruker Mac, bør min neste datamaskin bli fra Apple eller kan jeg gjøre slikt i f.eks. Premiere på en PC?

  • Eirik Solheim (svar til Tore Ringdal)

   Min erfaring er at Premiere Pro CS5 faktisk er det beste verktøyet for redigering av DSLR-materiale akkurat nå. Jeg kjører det på en Mac, men er imponert over hvor mye jeg kan gjøre i sanntid uten å måtte konvertere eller rendre.

   Så du behøver ikke bytte maskin. Det viktigste er at maskinen er noenlunde kraftig. Masse RAM, store disker og bra skjermkort. Enten det er en Mac eller en PC.

 6. Morten Hoff

  Dette med at ISO 160 og multipler av det skulle ha minst støy – fikk du noen nærmere forklaring på hvorfor? Finnes det dokumentert noe sted, og er det i så fall spesifikt for 5D Mk II eller er det tilfelle for 7D også? Ble nysgjerrig nå…

  Forøvrig takk for et interessant intervju!

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg husker ikke lengre kilden, men for noen år siden leste jeg hvordan kameraprodusentene kommer frem til ISO. Akkurat som film, så har alle kamera en «native ISO», og alt annet er en boost/gain av signalet for å øke sensitiviteten. Det Canon har gjort er å bruke kalibreringsverktøy til å finne den ISO’en som er nærmest tradisjonell film-ISO, og satt denne til å være 100. Dette er for at overgangen fra film til digitalt skal bli enklere.

   På flere av Canon-kameraene er denne ISO’en tydeligvis 160. Men det merkelige er at det blir mere støy på lavere ISO-verdier, noe om ikke stemmer med gain-forklaringen jeg har lest. En mindre gain skal føre til mindre støy, ihvertfall etter min erfaring.

  • John-Erling (svar til Rune)

   CMOS-sensorer er visst nok naturlig tilsvarende 160-180 ASA, og som du sier, alle andre verdier er mer eller mindre intelligent boosting av dette signalet (eller som Arri gjør med Alexa, putter i en kjapp nok prosessor til å hente ut informasjon to ganger per bilde.) Det vil si at egentlig egentlig egentlig er både RED og Arri D21 og alt av HDSLR-kameraer 160 ASA ut av selve sensoren, før signalet behandles videre i systemet og blir det det blir. Moderne teknologi gjør selvfølgelig en bedre og bedre jobb med signalet, og dermed øker sensitiviteten uten at vi får nevneverdig støy. Dette er i alle fall forklaringen jeg har fått fra de som kan dette.

 7. Morten Hoff

  Andreas Martin: Takk for linken, jeg har sett den videoen før en gang også. Men han som har lagt den ut skriver: «For this test I shot the camera with different settings and filtered the signal to make the noise visible.» Så hva har han egentlig gjort? Betyr det at støyen ikke var der i utgangspunktet? Han skriver ikke mer konkret om hva slags prosessering han har gjort.

  Svar på denne kommentaren

 8. Arnljot Bringedal

  Mr.Bloom har gjort en flott jobb med å åpne øynene våre rundt DSLR mulighetene når det kommer til video.

  Nå syns jeg derimot at man bør komme seg bort fra tech-fokuset og se mer på hvordan man kan bruke dette til annet enn testsekvenser og «pene bilder «only.

  Det var fantastisk spennende å se House M.D sesongfinale i USA – hvor hele greia er skutt på 5Dmk2. DET er den hellige gralen, ikke «pene bilder» i Blooms stil.

  Det hele minner meg om Rob Galbraith, som var digi-foto pioner på tidlig 90 tall. Han var kanon på tech, men etter en stund kom alle opp på samme kunnskapsnivå ( og tok bedre bilder enn hann ) – and he faded into oblivion ( Almost ).

  Vet noen forresten noe om en TV – serie ( fiksjon ) som TV2 skyter i Oslo? Den skal være 5D skutt, har jeg hørt

  Svar på denne kommentaren

 9. Jakten på det perfekte kamera – Fujifilm X100 og Sony NEX5

  […] fra X100, men det er mye bedre en de oransje bildene fra de to andre kameraene. Og jada, jeg vet at proffene sier at vi ikke skal bruke autohvitbalanse. Realiteten er likevel at de fleste vanlige forbrukere aldri […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.