nrk.no

Asker Kommune bytter til OpenOffice

Kategorier: Linux,Open Source & Software


Asker Kommune har satt igang et eksperiment der de skal bytte en del av sine Microsoft Office-installasjoner med gratisalternativet OpenOffice. De håper å både spare penger og bidra til innovasjon. Microsofts Dagfinn Kolstad og friprogsenterets Christer Gundersen stilte i dag opp i NRK P2s Sånn er Livet for å diskutere saken. I den sammengeng ble også undertegnede kalt inn for å gi en kommentar fra nøytralt hold.

Og vi i NRKbeta er selvfølgelig interessert i å høre hva våre lesere har å si om saken.

Vi er uten tvil tilhengere av fri programvare og åpne standarder. Men kanskje aller mest tilhengere av ting som virker og som er enkle å bruke. Her hadde det vært spesielt interessant med innspill fra dere der ute. Hva er deres erfaringer med OpenOffice?

Personlig forsvant jeg fort tilbake til Apples KeyNote etter å ha testet presentasjonsmodulen Impress i OpenOffice. Den ble desverre bare som en litt gammeldags kopi av Microsoft PowerPoint. Og det er kanskje her et av problemene ligger? Prøver OpenOffice i for stor grad å etterligne eksisterende officepakker? Det fører jo ikke til innovasjon og bedre verktøy for oss som brukere.

Bilde: Designeren Wilson Miner er hvertfall sikker på hva han syntes er viktigst. Men det er kanskje ikke så rart siden han tidligere har jobbet for et ganske lukket selskap.

I denne omgang er vi altså ikke interessert i den store og til tider mer eller mindre religiøse debatten om åpen vs. lukket kildekode, men ønsker å høre om deres erfaringer med bruk av programvare basert på åpen kildekode.

Hør innslaget her:

Sånn er livet om OpenOffice i kommunene by NRKbeta

Og til denne saken skulle det vel bare mangle at vi også tilbyr filen i HTML5:

Direktelink til lydfil for nedlasting: mp3 eller ogg

40 kommentarer

 1. Synes uten tvil at Office 2007 er uten sammenligning. Jeg underviser i datakortet og har derfor svært god kjennskap til programpakken og dens funksjoner. Og som grafisk designer er utformingen, enkelheten og brukergrensesnittet helt nydelig.

  Jeg synes OpenOffice er et flott alternativ men kan på ingen måte måle seg mot det den prøver å kopiere.

  Svar på denne kommentaren

  • John Jensen (svar til Siljel)

   Har tatt min master hvor jeg måtte bruke Excel som verktøy. Da var jeg mye plaget med at programmet hengte seg opp når en kjørte de ulike boksene som jeg lagde i min applikasjon som kjørte i Excel. Det endte opp med at det til slutt kun kjørte i Excel som lå i Office 97. Jeg hadde Office 2000, Office 2003. Ingen av dem var stabil. Jeg fikk hjelp av en som kjører kurs i officepakken samt gir ut bøker. Han sa da at det ikke var mulig å få dette stabilt i Excel. Da stiller jeg meg virkelig bak slike programpakker som Open Office. Det har jeg brukt en god del. Jeg er i tillegg en bra superbruker på officepakken til MS. Det de trenger er en skikkelig konkurranse så de blir litt mer innovativ samt forbedrer sine programmer bedre.

  • Børge A. Roum (svar til MSG)

   Det er utrolig vanskelig å ikke mate troll. Jeg skal la være utenom å raskt nevne at det er Oracle, en av kjempene i dataverdenen, som lager OpenOffice.org. Jeg tror nok det er mye penger ute og går der, selv om de gir den ut gratis.

  • Kevin (svar til MSG)

   Det er stor forskjell på å gi ut eit produkt under ein fri lisens, og det å arbeide gratis.

   Eg får sjølv betalt for å utvikle programvare som du kostnadsfritt kan kopiere og køyre. Men eg får betalt for det arbeidet eg gjer, ikkje for kvar kopi. På same måte som folk i NRKBeta jobbar hardt, og får betalt, for å gi oss Bergensbanen ol. under CC-lisens 🙂

   (Onkelen min fekk ei gong betalt for å restaurere ei kyrkje. Han fekk berre betalt éin gong, sjølv om folk går inn og ut av kyrkja heile tida og ser på arbeidet hans gong etter gong.)

   —-

   Eg må seie eg blei svært positivt overraska over han frå Microsoft, og kor nyansert han snakka om fri/open programvare. Intervjuaren burde kanskje ha sett seg meir inn i ting først då…

 2. Jeg bruker OpenOffice fremfor Microsofts pakke. Det skal sies at jeg ikke er noen avansert bruker, og skal jeg lage presentasjoner faller valget lett på Keynote. Men til vanlig tekstbehandling (som 90% har klarer seg med), så er OpenOffice en genial løsning, med tanke på pris, multiplatform og et gjenkjennelig grensesnitt. (Kan imidlertid anbefale go-oo.org/ som er en raskere og bedre utgave av OO.)

  Problemet med OO, som Eirik tar opp, er nyskapningen. Det er lite inovasjon når det kommer til brukervennlighet og nye funksjoner. Det er forståelig at de har lagt seg på en linje som gjør at Microsofts brukere kjenner seg igjen fra de tidlige utgavene. Samtidig tror jeg tiden er veldig moden for å løsrive seg fra denne forpliktelsen, og gå nye og egne veier. Eventuelt å starte nye prosjekter parallelt med det gode, gamle og trygge.

  …eller kanskje man skulle begynt å etterligne Apples ‘office’-pakke isteden? Jeg hadde ikke blitt lei meg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Didrik Sæther

  Spent på hvordan dette kommer til å ende for de som trenger Microsoft produkter under Asker kommune.

  Jeg er fra Asker og gikk på IKT på videregående skole i Asker, hvis det her blir faset vekk Office programvare blir det spennende å se hvordan lærlingene kommer til å klare seg i en bedrift hvor de må supportere dette.

  Enig med Eirik i at Open Office pr. dags dato oppfører seg som en kopi av Micorsoft sin kontorvare pakke, og at dette ikke er innovativt og skaper konkurranse rundt utviklingen av bedre programvare.

  Svar på denne kommentaren

  • Det høyrest ut som du har svært lite tru på folk med IKT-utdanning, skal det liksom vere slik at den kunnskapen dei får på VGS er det siste dei klarer å lære seg?

   Og om ein bedrift (evt. skule) så køyrer OOo og dei berre har lært seg MS Office? Eller om MS Office kjem med ein ny versjon og dei berre har lært seg den gamle?

   Viss IKT-undervising på VGS er så nært knytta opp til spesifikke produkt, i staden for korleis ting faktisk fungerer, så ville eg iallfall aldri rådt nokon til å hyre ein person med IKT-utdanning frå VGS.

  • Didrik Sæther (svar til Kevin)

   Jeg har masse tro på folk med IKT utdannelse fra VGS, men her handler det veldig mye om læremiljøet og elevens egen evne til å ville lære.

   IT er et massivt emne og jeg kan si rett ut at jeg ikke lærte nok på skolen til å løse de arbeidsoppgavene jeg har til daglig i arbeidslivet. Derfor er jeg veldig fornøyd med å ha fått en kjempebra bedrift for lærlingtiden min (jeg er ferdig nå til sommeren).

   At de fleste store bedrifter i dag går for MS sine kontorstøtte systemer er ingen hemmelighet, og derfor mener jeg deg ikke alltid er feil å lære elevene litt om hvordan de fungerer.

  • Marius Krinnan (svar til George)

   Hvorfor ikke?
   Jeg har merket at det er noen ting OpenOffice ikke kan, men som regel er det ikke noe jeg har bruk for.
   Er nysgjerrig på hva som måtte gjøre deg helt avtent på OO.

  • Marius Krinnan (svar til Jonas)

   Det stemmer at skyen er en fin plass. Men den hjelper deg ikke så mye om du tilfeldigvis ikke alltid har nett-tilgang når du trenger dokumentene.

 4. Erland Flaten

  Som innholdsutvikler savner jeg skriveprogrammer med bedre støtte til tankeprosessen når man skriver. Assosiative verktøy.

  Kunne tenkt meg verktøy der vendinger, uttrykk, konklusjoner og spørsmål som brukes i manus, blir vist og sammenlignet med egne og andres tekster.

  Det blir kanskje gjort noen rundt dette i arbeidet med mønstergjenkjenning?

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei Eirik Solheim!

  Når du gjekk tilbake fra OpenOffice Impress til Appels KeyNote, nemner du i artikkelen at det var fordi Impress prøvde å ligne på MS Powerpoint,og at dette var lite nyskapende.Gjekk dette da på UI,funksjoner eller fremvisningseffekter?

  For ein god del år siden (husker ikkje eksakt,har prøvd å google for å finne nøyaktig årstall og storkonsern),fekk IBM (meiner det var dei) ein ny toppsjef som slettet alle presantasjonsmaler uten om en.Dette fordi vedkommende meinte at medarbeidarane fokuserte for mykje på fonter,effekter etc i presentasjonene i staden for å fokusere på det som var viktig, nemlig innholdet. Dette meinte vedkommende sjef at ville spare selskapet for mykje tid og penger.

  ————————————————————

  Men, når det kommer til spesifikke erfaringer sjølv, så er kompabiliteten mellom open sourcse («freeware eller ikkje»), og lukket kildekode noko av det viktigste.

  T.d : Har Open Office installert på min stasjonære pc og skulle sende ein elektronisk søknad til nokon, da det ikkje var spesifisert kva skriveprogram dei som skulle motta søknaden skulle ha,gjekk eg ut i fra at dei brukte MS Word, vel da vart spørsmålet kva word format eg skulle lagre søknaden for at sjangsen for at dei ikkje kunne opne dokumentet var liten.

  Da sendte eg først søknaden til noen bekjendte eg visste hadde MS Word,kun for å forsikre meg at dei fekk opnet dokumentet.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (svar til Mr.Hassan)

   Skjønner hva du mener. Det er mange som bare leter etter mest mulig effekter og fonter og fyrverkeri.

   Det er ikke det jeg savner i Impress. Jeg savner det at Impress ikke bruker grafikk-kortet optimalt. Noe som gir vesentlig dårligere rendring av bildet, dårligere overtoninger og bevegelser og langt dårligere håndtering av video.

   Jeg savner også den fleksible og stabile «presenter view» som alltid virker i KeyNote, og som jeg kan bestemme layout på selv.

   Og så ble jeg forvirret av selve interaksjonsdesignet. KeyNote fremtrer som mye enklere og tydeligere.

   Dessuten var min erfaring at Impress var dårligere til å lese PowerPoint-filer enn KeyNote.

   Om du lurer på hvordan presentasjonene mine ser ut finner du en her:
   nrkbeta.no/2009/04/23/publikum-hjelper-deg/

   Jeg klarte ikke å lage et visuelt uttrykk som var noe i nærheten av dette i Impress.

  • Martin Willanger (svar til Mr.Hassan)

   Skal man sende en søknad så er .pdf riktig format, ikke et redigerbart format som .doc* eller .odf

 6. Jeg bruker OO.o til vanlig, dvs jeg bruker skriveprogrammet. Jeg synes det er helt greit, for jeg trenger ikke så mange funksjoner, bare å sette inn bilder, tabeller og noen spesialtegn. Alt dette funker som fjell i OO.o synes jeg.

  når det kommer til kompitailitet når jeg sender dokumenter (oppgavebesvarelser, søknader etc) trykker jeg enkelt og greit bare på pdf-knappen! Da kan jeg vite akkurat hvordan mottaker vil se dokumentet og det er lite stress med programvare som ikke funker.

  Svar på denne kommentaren

  • Mr.Hassan (svar til Jonas)

   Hei Jonas!

   No,skal det skrives ( «,) ) at eg ikkje har sendt så mange søknader etc med Oo.o, tenkte ikkje på *.PDF da eg sendte (søknader har ein lei tedens til å bli sendt i siste liten 😉 ). *.PDF er nok greit for søknader, og trenger ein ein samarbeidsdokument finnes det nok kanskje andre løsninger i skyen og lignende som er meir egnende enn Oo.o .Skal uansett tenke på *.PDF formatet neste gang det blir aktuelt å sende søknader.

 7. Blir gøy og se hvordan dette utvikler seg. På alle elevpcene på skolen der jeg går, er OpenOffice installert istedenfor MS Office nettopp for å spare penger. Jeg har ikke akkurat hørt noe positivt om OpenOffice. MS Office har bedre UI, raskere og er i mine øyne mye mer stabilt enn OpenOffice.
  Lykke til Asker Kommune!

  Svar på denne kommentaren

 8. Magnar Jordal

  Veldig flott! 🙂 Blir nok supportkostnadene/tiden redusert betraktelig også… Er på tide andre plattformer får komme til, og Microsoft sitt udugelige «jerngrep» på offentlige institusjoner, skoler og næringsliv blir løsnet.

  Google Docs er jo også et fint alternativ.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hmmm – jeg bruker OO Word for å lage PDF – det var det ingen andre som tennkte på. Det hjelper på søknader og annet som skal være tilgjengelig. Bruk: «Ekporter som..» – .pdf. Da kan du skrive-beskytte, sette passord, og låse de feltene du ikke vil ha endret. Trenger du «samarbeidsdokumenter» så er vel ikke noe lettere enn dette formatet! Da kan det sirkulere med kommentarer og tillegg, og du kan flette det hele sammen.

  Dessuten så er OO-pakken tilgjengelig på Linux. Last ned Ubuntu fra http://www.ubuntu.com, og da kommer pakken med.

  Svar på denne kommentaren

 10. Det handler først og fremst om produktivitet. MS Office har i høy grad innfridd forventninger om produktivitet. Personlig bruker jeg både OO, Google Docs og Lotus Symphony. Men jeg forundrer meg over hvor lite debatt Office 2007 vakte. Selv følte jeg meg som en håndverker som oppdager at alle verktøy plutselig måtte letes opp da jeg motstrebende tok denne versjonen og det endrede grensesnittet i bruk.
  Jeg bruker verktøyene i stor utstrekning, slik at det var svært mye å «lete opp». Hvis en antar et effekttap på ca 100 arbeidstimer på å skifte versjon – er ikke det ganske kontraproduktivt? Og når en endelig er i mål – så finner en at dette i stor grad er «same shit new wrapping» (selv om versjonsendringen først og fremst gjaldt xml-formatet).

  Svar på denne kommentaren

 11. Ola Njå Bertelsen

  Jeg brukte OO i godt over ett år. Men fikk smaken på Apples Keynote, pages og numbers. Det føles mye lettere både å lage pene dokumenter, bilder har en helt egen evne til å leve sitt eget liv i OO etter min erfaring. Men for rene tekster eller brev fungerer OO tilfredsstillende og det tok litt tid før jeg vente meg til å bruke pages på heltid. Det som er overraskende er kanskje hvor lite innovative disse verktøyene har vært.

  Svar på denne kommentaren

 12. Eg skriv ikkje i OpenOffice sjølv… men eg må seie at PDF-ane frå OOo er utruleg mykje betre enn dei du får frå Word (som legg til stygge boksar rundt lenkjer fordi dei ikkje klarer å følgje PDF-formatet, endrar fontar, osb.).

  Eg burde vel bli betre til å ete hundematen min, men som programmerar synst eg det er så mykje meir naturleg å arbeide med rein tekst, som kan bli til vakker TeX. TeX har jo vore «fritt» sidan før fri programvare blei eit konsept.

  Men for dei som vil ha noko brukarvennleg i den retninga har eg stor tru på LyX, eit grafisk TeX-program.

  Svar på denne kommentaren

 13. Petter Berntsen

  OO er gratis og derfor et steg i riktig retning for oss som bor i Asker og som vet at det finnes mange gode alternative anvendelser av disse pengene. Men hvorfor ikke skritte litt lenger ut til gratis sky-baserte løsninger?

  Alt som koster penger er selvsagt ikke verdt pengene når det måles mot gode gratis alternativer. Men hva er gode alternativer? Hva er behovet? Er det virkelig nødvendig med all den funksjonalitet feks Word eller OO inneholder? OO ser jo ut til å ønske å være like gode, tilby like mye funksjonalitet som Microsoft. Kan sky-baserte løsninger avhjelpe andre behov, som bedre interaktivitet og gruppekommunikasjon mellom administrasjon, skole, elever, lærere, foreldre mfl i Asker kommune?

  Vi kjenner svaret fra iPhones suksess ift andre mobiler som var alt for stappfulle av funksjonalitet vi aldri lærte å bruke. Vi vet at tilsvarende gjelder for tekstbehandling. Jeg vet av erfaring at den funksjonalitet som tilbys i Googles applikasjoner for tekstbehandling, regneark og presentasjoner er mer enn nok for de aller fleste, både i kommuneadministrasjonen, på skoler, hjemme hos elever, osv.

  Microsoft kommer snart med tilsvarende web apps. Jeg har ikke prøvd betaversjonene, men det blir sikkert bra også. Google får konkurranse, hvilket er bra. Microsoft vil ikke ha noe annet alternativ enn å tilby dette gratis. Men uten reklame takk!

  Gratis for kommuneadministrasjonen og gratis for innbyggerne og alt tilrettelagt for et godt samarbeid kommune/ hjem/ skole der ute i skyen. Google apps og Microsoft web apps er et mye bedre alternativer enn dagens OO, men kanskje OO kommer i cloud versjon også? Hvis ikke vil valget av OO veldig raskt bli gammeldags.

  Svar på denne kommentaren

  • Mr.Hassan (svar til Petter Berntsen)

   Hei Petter!

   Vel,gratis programware kan komme både i lukket versjoner eller open source, og begrepet GRATIS,er eit begrep med modifikasjoner,sjølv om sjølve programmet/tjenesten er gratis,koster drifting,opplæring,support etc penger.
   No kan noen hevde at det vil ein gjere med programware ein betaler for også.Ligner programwaren tidligare utgaver eller det ein sjølv eller bedrifta ein jobber i betalte for,kan det være ein fordel da ein kan spare lisenspenger og mykje i opplæring om UIet på det/dei nye programma er forholdsvis like.Og det ser ut til at det var det OO prøvde på.For om/når (regner med dei har ein god brukerskare allerede) dei får mange MS Word brukere til å skifte,kan dei (som dei nok snart burde begynne å tenke på) oppdatere programa med ny og inovativ/funksjonell versjoner,for å lokke dei resterene (eller mange av dei) brukerene over til OO.

   Er enig,at «skyen-aplikasjoner/tjenester» er noko ein kan no (og i nærframtid) sjå og bruke meir av i framtiden (er int. som ein digresjon å følge med på kva Intel/Acer og andre hardware produsenter/leverandører tenker på framtiden om mange nok går over til skyen,da vi da kun vil trenge ei rask internett-linje og dumme klienter).

   Eg byttet ikkje ut min stasjonære PC som var ein P|| 233Mhz med maks RAM ut før i fjor.Ikkje fordi eg ikkje har/hadde råd til å kjøpe ny pc/laptop men,fordi eg greide meg godt uten,så lenge eg ikkje skulle spille resurskrevende spill.Tanken var å bruke delene til å lage ein mediacenter PC for stua.Ikkje det mest miljøvennlige kanskje med tanke på strøm-forbuk etc,sjølv om det koster å lage nye deler også,men liker å få mest mulig ut av rådane hardware.Kanskje eg kan bruke den som sky-pc allerde.Siden det finnes mange gode «sky-program/tjenester» der ute.

   Når det gjelder open sourse v.s lukket programware så er min erfaring at open sourse program ofte er mykje meir portable,enten i eigne formater som *.paf eller enkle å lage portable med hjelp av nullsoft-installer eller *.zip ->*.exe metoden.Synest ofte lukkede program gjerne er vel mykje bloatware altså at den er for mykje knytt opp mot OS,i form av t.d i Windows OS med *.dll filer.

   På min no nettopp kjære avdøde SE K800iv så hadde eg eit 8GiB MS M2 kort,der eg hadde SE K800iv driveren,egen «dock» og mange portable apps slik at så lenge eg hadde med meg mobilen og datakabelen (kunne også bruke blåtann til nøden) så hadde mange små og god standalone programer alltid med meg.Og slapp å laste ned alle mulige programmer til PCene eg låner og som eg ikkje har kontroll over.
   Også ein fordel med tanke på sikkerhet (legger i fra seg mindre spor (på PCen) enn om programma er lagret lokalt på PCen) så lenge eg får installert driveren og tilgang til USB-inngang uten for mykje plunder er eg lykkelig.

   Det er klart at t.d GIMP ikkje kan måle seg med Photoshop men,til mitt bruk er det nok.

   P.S : Det var ikkje meininga å sette rekord i antall ( ) i innlegget,det vart bare slik denne gangen.Men,no skal eg møte Jon Blund.Bare noen av mine tanker rundt open source og lukket programware.

 14. Jeg er ikke overbegeistret for OO. Jeg synes Microsofts programpakke ser bedre ut, har flere funksjoner og er bedre lagt opp og organisert. I tillegg synes jeg OO er tregere enn Office.

  Svar på denne kommentaren

 15. Eirik H. Urke

  At OpenOffice i såpass stor grad etterligner sine tilsvarende MS-produkter gjøres vel rett og slett for at det skal framstå som et tydelig alternativ. Et produkt som gjør akkurat det samme, men gratis.

  Neste naturlige steg for det offentlige er kanskje nettskybasert, som Google Apps eller tilsvarende?

  Svar på denne kommentaren

 16. Kim Lilliestierna

  Det som er viktigere er att OO bruker ett dokumnent format som er en open iso standard (ODF) uten propietære tillegg. Dvs att dokumenter ikke er kontrollert av en komersiel monopolist. Det betyr at det er lett at lave andre programmer som behandler informasjonen i dokumenterne på nye måter. Eller å bytte till en anntet dokument hånterings program dersom man ønsker, uten att konverteringen blir like kostbar.

  Svar på denne kommentaren

 17. Men kan ikke noen som faktisk har byttet ut f.eks. MS Office med OO fortelle hvordan det har gått?
  Jeg tenker da på bedrifter eller kommuner. At enkeltpersoner liker det ene kontra det andre interesserer meg ikke så mye.

  Det som er interessant er hvordan 100 (vis av) mennesker taklet overgangen. Hva med maler, ukjente knapper, Group Policy, opplæring, oppdatering av programvaren osv??

  Svar på denne kommentaren

  • Magnus (svar til Joe)

   München har gjort nettopp dette, som et ledd av overgang til å bytte ut softwaren til offentlige PCer til fri programvare.

   Så nå har de gått helt over til Openoffice, Firefox og Thunderbird. Og odf er nå standard filformat.

   Søk på LiMux på wiki, ellers så er det mye informasjon på blogen til en av de som styrer det.

 18. Eg har ein del erfaring med både OO og MO. Det dei skiller seg på synst eg er sære ting som ein normal brukar ikkje treng/nyttar i det daglege. Her vil eg trekkje fram to ting eg har kome i kontakt med:

  1) Fletting av dokument (sette inn data frå eit exel/spreadsheet-dokument inn i eit vanleg tekstdokument. T.d. adresse og namn i 1000 brev) Mykje enklare i MO.

  2) Formlar. Særs vanskeleg i OO. Skrive matematiske uttrykk skal gå i eit eige program i OO, men det går mellom anna ikkje å printe det ut (som er eit problem når ein skal td. levere ei oppgåve)

  3) Presentasjonar. Som det står i artikkelen, ein gamal versjon av PP

  4) OO kan ikkje lese database-filer som er laga i Microsoft Acsess. For oss som er så dumme at vi har medlemsregister i Acsess er dette eit problem.

  Til vanleg bruk er OO fantastisk. Aldri problem og dei opne flitypane tek som regel MYKJE mindre plass enn .doc og .rtf ol. Sidan Word no kan lese .odt-filer er det ikkje eit problem med filtype.
  For normale brukarar er det ikkje naudsynt å nytte pengar på MO.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Krinnan (svar til Kristian)

   «Sidan Word no kan lese .odt-filer er det ikkje eit problem med filtype»
   Var det noen gang det, da?
   I de årene jeg har brukt OO har jeg kunnet lagre som Word-fil. Det eneste problemet jeg kan forutse er om en ikke vet at det valget finnes. Eller om en ikke skjønner at .docx og .doc ikke er det samme.
   Kanskje det er et større problem enn jeg tror, om mindre datakyndige aldri greier å lære seg til å klikke «lagre som..»

 19. Ingen normale personer vil betale flere tusen ekstra for kontorpakken til Microsoft. Spærsmålet er mer hvilke gratis produkt skal en velge. Google App eller Open Office , Jeg velger Google App siden det er nettbasert og har tilleggsfunksjonalitet i forhold til autorisering, web presentasjon og ett veldig ommfattende programmerings api for å bruke dataene i andre applikasjoner.

  IT sjefer som idag velger Microsoft Office burde betale av egen lomme.

  Svar på denne kommentaren

 20. ZRMSolutions consulting over 5 years of experience we’ll ensure you always provide the best guidance. We serve a clients at every level of their organization, in whatever circumstances, we deliver the most useful and act as a trusted advisor.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.