nrk.no

Slik blir DU millionær

Kategori: Konferanser og messer


Richard St. John har funnet den nøyaktige oppskriften på suksess. Han sitter på et fly på vei til den prestisjetunge TED-konferansen som samler noen av verdens mest vellykkede og fornøyde mennesker til diskusjon og presentasjoner hvert år.

Ved siden av ham sitter en jente. Hun spør ham rett frem og direkte: Er du en millionær? Har du suksess? Etter litt diskusjon kommer det frem at jenten er overbevist om at hun aldri kommer til å gjøre det stort. Hun kommer fra en fattig familie og mener at hun ikke er smart nok. Er ikke pen nok. Har ikke nok hell og lykke med seg på veien.

Det får St. John til å tenke. Han er på vei for å møte verdens mest vellykkede mennesker. Hva er det som har ført dem dit? En rik familie? Hell og lykke? At de er mye mer intelligente enn andre? Dette gjør at han starter et langt prosjekt. Han vil intervjue folk som har gjort det bra. Og se om han ser noen sammenhenger. Hva skal til? Hva kjennetegner folk som har suksess?

Mer enn 500 intervjuer senere har han kommet frem til noen fellestrekk. Åtte kjennetegn som går igjen hos alle dem som har gjort det bra. På sin vei har han også intervjuet folk som ikke har gjort det så bra. For å sjekke. Er det slik at dem som ikke har gjort det bra ikke følger mønsteret til dem som lykkes? Og i følge St. John finnes det noen tydelige sammenhenger.

Han var nylig i Oslo for å presentere sine funn på årets gulltagg-konferanse.

Det aller første som kjennetegner dem som har suksess er lidenskap. De følger sine interesser og det de syntes er givende. Så kommer pengene etterpå.

Kort fortalt må du gjennom åtte trinn. Først må du følge lidenskapen. Så må du jobbe hardt, fokusere og presse deg selv. Så må du komme opp med nye ideer og forbedre deg. Og hele tiden være flink til å tjene andre. Ikke sette deg selv i fokus.

Og sist men ikke minst: tålmodighet. Alle som St. John har intervjuet har vært ekstremt tålmodige. Han mener det tar ganske nøyaktig ti år å bli skikkelig flink. Enten du skal bli OL-vinner, toppmusiker, investor eller designer. Det tar ti år å komme helt opp i verdensklasse.

Bilde: de åtte faktorene for suksess: 1. Passion, 2. Work, 3. Focus, 4. Push, 5. Ideas, 6. Improve, 7. Serve, 8. Persist.

Dette er dårlige nyheter for dem som tror at hell, lykke og medfødt talent alene skal føre dem til toppen. Richard St. John mener at hardt arbeid uten tvil topper talent.

Han er en strålende foredragsholder og fikk utdypet punktene i sin liste med egne erfaringer og gode eksempler. Her er noen flere notater:

Gå ut bredt før du fokuserer. Men da er det viktig å fokusere på et tydelig og viktig mål. Det å være sjenert kan hjelpe. Det gjør at du lytter og blir observant. Og husk alltid å skrive ned dine idéer. Ha med deg notatblokk! Og når du har lært deg å være tålmodig må du også være tålmodig gjennom feilskjær. Stå på, press deg selv og fortsett. Og ikke la pessimistene stoppe deg!

Richard St. John har holdt deler av foredraget han holdt i Oslo på den tidligere nevnte TED-konferansen. Her er kortversjonen av hans åtte trinn til suksess.

Og når du har kommet deg til toppen kan du ikke hvile på dine laurbær. St. John forklarer kort og greit hvordan du skal beholde suksessen.

Andre artikler fra Gulltaggen 2010:

Gi bedriften et mantra!
Guy Kawasaki: Du er en idiot om du forstår Twitter umiddelbart!

29 kommentarer

  • Morten N. Pedersen (svar til Blaze)

   Måtte le litt av denne kommentaren ettersom dette var noe jeg også irriterte meg grønn over.

   Når skal foredragsholdere lære at Comic Sans for et visuelt bevist publikum er som å banne i kirka? Nytter ikke å komme med geniale forklaringer når publikum sitter å irriterer seg over lite gjennomtekt fontvalg.

   Ellers flotte foredrag og interessant foredragsholder. 🙂

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Haldor Ramp)

   Joda. Det er bare så synd at for dem av oss som ikke er normale er det den styggeste fonten som noen sinne har sett dagens lys… 🙂

 1. Mats Staugaard

  Jeg snakket med Richard St. John på speakersball på Gulltaggen. Det som imponerte meg var at han faktisk hadde laget absolutt alt i presentasjonen i Powerpoint, inkludert illustrasjonene.

  Svar på denne kommentaren

 2. Klassisk feil… Vet ikke hvor mange som har prøvd å gjøre akkurat det samme før. Problemet er at han ikke har sett på de som har mislyktes, det kan (og mest sannsynlig) være tusenvis av mennesker som besitter akkurat de samme egenskapene uten å lykkes. Det som gjør at de som lykkes, lykkes kan stort sett tilskrives randomness. De egenskapene han beskriver er sikkert en nødvendig betingelse, men ikke en tilstrekkelig….

  Svar på denne kommentaren

  • Jan (svar til Knut)

   Klassisk feil … Har ikke lest artikkelen du kommenterer.

   «På sin vei har han også intervjuet folk som ikke har gjort det så bra. For å sjekke.»

  • Tobias (svar til Knut)

   Må si meg enig der, Knut. Dette er underholdning, men holder ikke som noe mer enn det.

   Nassim Nicholas Taleb har noen spennende teorier om nettop denne typen «forskning»: (men jeg må advare om at denne nettsiden ikke er noe for dere som vippes av pinnen av comic sans) fooledbyrandomness.com/

  • Andy (svar til Knut)

   Helt klart at dette er veien til suksess. Det ser jeg jo i mitt eget liv. Jo mer dedikert, jo lenger kommer man. Men derimot hvor suksessfull man blir, har nok kanskje noe med randomness å gjøre…
   Men igjen, mye handler også om prioriteringer! Hva vil man egentlig med livet? Som han selv sier, lykke er ikke bare penger… Etter det jeg kan se, heller ikke eget selskap eller høyestillinger. Ofte er det vanskelig å samkjøre en suksessfull familie med de to sistnevnte. Mange ekteskap i dag ryker pga av stress og jag etter suksess.
   Ære være de som klarer å være suksessfulle i alt!
   Men jeg sliter ærlig talt med å prioritere familie og venner, samtidig som jeg ønsker å være suksessfull i arbeidslivet. Jeg prøver… pusher.. har fokus… blir aldri fornøyd.. osv…
   Men viktigst for meg er uansett et suksessfult ekteskap og en lykkelig familie. Amen 🙂

 3. «som samler noen av verdens mest vellykkede og fornøyde mennesker til diskusjon»

  Jasså, så det er her de oppholder seg. Godt å vite at TED-konferansen er det øverste jordlige nivået før nirvana 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Magnus)

   Yepp. Det er der de er. Bare så synd at det er så sinnsykt dyrt å komme med på TED. Og så trenger du invitasjon i tillegg… Hvilket gjør at sammenlikningen med noe i retning religion kanskje bare blir enda mer aktuell. 🙂

   Hehe. Ser at den formuleringen er på kanten… Både fornøyd og vellykket er jo meget subjektive begrep…

 4. Jeg hadde tenkt til å skrive noe dypt om hvorfor dette var gode eksempler på dårlige TED-forelesninger (det finnes mange gode forelesninger også). Listen over stikkord inneholdt «uinteressante problemstillinger», «fordummende forenklinger» og mye mye mer. Kort oppsummert: Elitistisk anti-eletisme.

  Så fant jeg ut at Sebastian Wernicke har sagt det før – og mye bedre:

  ted.com/talks/lies_damned_lies_and_statistics_about_tedtalks.html

  Sebastian har også laget et eget interaktivt verktøy hvor du kan lage din egne gode (eller dårlige) TED-forelesning: TedPad.
  get-tedpad.com/

  ENjOY! Jeg håper dere tar ironien.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Magnus)

   Du er nok inne på noe og skal ikke se bort fra at det er veldig populært å gå på scenen på TED og holde et foredrag som forteller at alle som sitter i salen jobber hardt, er fulle av gode idéer, presser seg selv, tjener andre osv… 🙂

   Forøvrig må jeg si at jeg syntes Richard St. Johns presentasjon på Gulltaggen var bedre enn de korte utdragene jag har limt inn fra TED her. På gulltaggen fikk han gått mer i dybden.

 5. Jeg er alltid svært godt underholdt av kommentarer etter denne type fremtreden.
  Det har alltid forbauset meg at det er så viktig for enkelte å finne feilene, i stedet for å ta til seg det som er bra. Det er jo klart at denne mannen ikke hadde hatt denne posisjonen som foredragsholder med mindre han har i alle fall et par gode poenger…. Personlige meninger vil alltid være tilstede, og konstruktive sådanne ville jo vært å foretrekke.
  Kanskje skremmer han dem som håper på noen raske milioner, og de som er så opptatt av detaljer at de mister poenget….?
  Det er klart han sier ting vi vet, og at det tar hardt arbeid å nå toppen vet vi også. Dette er fellesnevnerene for mange nok av dem som har hatt sukssess til at det blir holdt foredrag om det rundt om i hele verden. Om du starter din egen bedrift så må du ha en forretningsplan, eller det ville være en stor fordel.. Dette vet vi, og vi vet at om vi ikke har det, så er muligheten for å mislykkes mye større. Det er allmenn kunnskap, men det blir skrevet bok etter bok om det. Hvorfor mener dere at dette skal være anderledes?? Ha lidenskap, ønske, kreativitet og driv til å innvestere i din egen fremtid. Sett av nok tid til å lykkes å lykkes, ikke ha det så fryktelig travelt. Sett pris på de seirene som kommer med milepælene, og husk at personlig lykke dessverre ikke kommer fra penger. Men det visste dere vel også…? 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Tobias (svar til Lille My)

   Det smigrede publikumet i salen gjorde nok det du foreslår: å ta til seg det som er bra.

   Jeg fremstår som en bitter bedreviter når jeg sier dette, men det får bare være. Jeg synes det er god grunn til å lete etter feilene, gå etter i sømmene, samt være skeptisk til alle påstander. Særlig når den som ytrer seg er en foredragsholder som underholder publikum med forenklinger.

   På den annen side er det antakeligvis fint med motiverende taler som denne, særlig for de som for eksempel er i oppstartsfasen av en entreprenørvirksomhet. Personlig er jeg allergisk mot alt som minner om coaching (uten at jeg skal sammenlikne dette foredraget direkte med det), men jeg vet at dette er noe veldig mange mennesker setter pris på 🙂

 6. Noen av de samme poengene kommer også frem i «Outliers» av Malcolm Gladwell. Syns boka var vel verdt å lese, selv om Gladwell sliter litt med å holde seg unna å generalisere for mye ut fra noen gode anekdoter. Han trekker også frem hardt arbeid (10,000 timer for å nå ekspert-nivå), men påpeker at suksess også kommer av å gripe mulighetene når de byr seg, dvs at det også er et klart innslag av tilfeldigheter inne i bildet.

  Boka inneholder en del artige betraktninger om hvordan kultur, arv og fødselsdato påvirker suksess, og gir dermed en kjekk liten nesestyver til de som tror at det bare er snakk om å jobbe livet av seg.

  Svar på denne kommentaren

 7. Veien til å bli millionær:

  1. Lage et foredrag om hvordan folk kan lykkes i livet og røpe at nøkkelen til dette er å tro på seg selv, utvikle seg selv på det man er god på og å være tålmodig..

  Svar på denne kommentaren

 8. Edvard Lehman

  Si det til alle de hardtarbeidende folka i afrika og andre fattige verdensdeler.. Det er enkelt! alle kan bli styrtrik!! bare følg denne oppskriften..!!
  Idiot-oppslag.

  Svar på denne kommentaren

 9. jeg foreslår til dere negative spøkelser følg denne oppskriften: Likegjyldig, latskap,ukonsentrert, treg,negativ, uten ideer, selvopptatt og arrogant, pesimistist, rastløst, egoistisk, så får vi se hvordan det går. Uansett hvor i verden du er og hvor fattig du er fra før!!!!

  Svar på denne kommentaren

 10. Hvis suksess er å jobbe rævva av seg i 20-30 år for så å bli millionær så vil jeg kalle det skivebom.

  Lykke er fravær av fattigdom, en interessant jobb og nok fritid til å kose seg masse med seg selv og familien sin. 🙂 Og det beste med det er at man kan oppnå dette på et blunk.

  Svar på denne kommentaren

 11. Arvid Tunholt

  I Norge har myndighetene vært svært lite interessert i småbedriftene. I motsetning til U.S.A hvor næringsdrift er selve bærebjelken i samfunnet. Når det forskes på disse stilles som oftest feil spørsmål.Dette på grunn av at forskeren selv ikke har bakgrunn og kunnskap om det å drive et lite firma. Drift av lite A/S i Norge er svært omstendelig. Et mikroselskap er påført revisjon og et skjemavelde så en skulle tro at det var børsnotert.
  Min erfaring som regnkapsfører er at virkelig suksess avhenger mye av tilfeldigheter. Av 100 personer som starter med næringsdrift vil 2 personer heve seg klart over gjennomsnittet. Den ene ved tilfeldighet og hardt arbeide. Den andre ved tilfeldighet og notorisk uærlighet. Av viktighet ellers er valg av bransje og markedet der den næringsdrivende arbeider. Det som trekker ned kan være kostbare hobbyer, dyre vaner, rusmisbruker i familien, ikke samarbeidsvillig ektefelle/samboer, sykdom m.m.

  Svar på denne kommentaren

 12. Dag 14, Lat søndag | Fra 125.9 kg til idrettsstjerne

  […] det kanskje går på bare fire også? Jeg skal gjøre mitt beste ihvertfall. Artikkelen om dette er her. Men når det skal sies, så satser jeg ikke å bli millionær, bare en idrettsstjerne. Fattig […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Blir ikke dette litt som i poker? Selv om man besitter de gode pokeregenskapene, så er det sikkert ti tusen mislykkede forsøk for hver suksess. Likevel velger man å se til de pokerstjernene med suksess for å gi en forklaring på hvordan suksess kan oppnås.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.