nrk.no

Telenor med interne 3D-sendinger

Kategori: NRK


I forbindelse med Digitalforums møte i Filmens Hus i Oslo, kunne Teknologisjef Torkel A Thoresen i Telenor Satellite Broadcasting fortelle at Telenor skal starte med interne testsendinger i 3D under French Open fra 23. mai til 6. juni 2010.

Torkel A Thoresen, Teknologisjef, Telenor Satellite Broadcasting
Torkel A Thoresen, Teknologisjef, Telenor Satellite Broadcasting

Sendingene er ifølge Thoresen et samarbeid med Eurosport og Panasonic, og er Telenors første skikkelige test av 3D sendinger i HD. Testen vil være en lukket test og vil ikke være tilgjengelig for den jevne seer.

– Med sendingene skal Telenor øke sin kunnskap og forståelse for hvordan 3D vil påvirke verdikjeden, sier Thoresen. Han legger også til at Telenor ønsker å bruke tiden fram til standardene for 3D-TV er klare til å bygge opp erfaring slik at de bedre kan vurdere hvordan kundene deres skal oppleve 3D i framtiden.

Vi her på NRKbeta har i forbindelse med den voldsomme hypen rundt 3D-TV skrevet ganske mye om dette allerede, og det er derfor svært interessant å høre hva de gamle herremenn i TV-bransjen mener om fenomenet.

Arild Hellgren, Teknologidirektør NRK
Arild Hellgren, Teknologidirektør NRK

For mens Thoresen i Telenor er optimist, og altså starter testsendinger av 3D, er NRKs egen teknologisjef Arild Hellgren, mildt sagt skeptisk. Hellgren påpeker at det ikke finnes noe standard for produksjon av dette i den profesjonelle verden, og at det er store utfordringer knyttet til produksjon av dette rent teknisk, spesielt i forbindelse med zoom og det faktum at man må ha 2 full HD kanaler gjennom hele produksjonskjeden.

– NRK kommer til å sitte helt rolig i mange år framover, og for å være helt ærlig ser vi ikke vitsen med å sende Dagsrevyen i 3D med de enorme konsekvensene det har for produksjonskjeden, sier Hellgren.

Eurovision i 3D (NRKs Aprilspøk 2010)
Eurovision i 3D (NRKs Aprilspøk 2010)

Hellgren åpnet sin presentasjon med NRKs Dagsrevyinnslag fra 1. April hvor vi kunne fortelle at Melodi Grand Prix skulle sendes i 3D.

Se innslaget og les om aprilspøken hos NRK.no

Det er tydelig at det er to leire rundt 3D-TV også i den tradisjonelle fjernsynsbransjen, og at siste ord i denne krigen ikke på noe sett og vis er sagt.

17 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Uhm, Panasonic har jo sendt ut pressemelding om at disse sendingene fra French Open skal sendes i masse butikker?

  http://nrkbeta.no/2010/04/20/french-open-3d/

  Så da kan jo «den jevne seer» se dem?

  Det står til og med i pressemeldingen at folk kan se turneringen om de har Eurosport og 3D-tv. Sitat:

  Hele turneringen distribueres av Eurosport i 3D via satellitt til hele Europa. Blant annet vil over 3000 butikker i opp til 58 europeiske land vise turneringen på Panasonics 3D plasma-TV VT20. Har du parabol kan du også ta inn Eurosport og sitte hjemme i sofaen og se kampene i 3D. Butikkene som deltar i samarbeidet vil publiseres innen kort tid på Panasonics 3D-webside: http://fullhd3d.panasonic.eu/no_NO

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Øyvind Solstad)

   Jøss…

   Det var faktisk direkte spørsmål fra salen om det ble tilgjengelig for kunder hvorpå svaret var et krystallklart NEI fra Telenor.

   Skal se om han er her enda han Telenor-karen og høre jeg.

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Marius Arnesen)

   En kjapp prat med Thoresen her kan bekrefte at det IKKE blir mulig for «vanlige» Telenorkunder å ta inn disse sendingene slik det står i Panasonics pressemelding.

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Marius Arnesen)

   Litt pinlig for Panasonic da. Dette er jo en kampanje i en drøss med land, hvorfor ikke i Norge? Er det bare hos Telenor det ikke virker? Hva med folk som har Viasat eller andre parabolkanaler?

 2. Sikker på at samme man kunne ha sagt: «..og for å være helt ærlig ser vi ikke vitsen med å sende Dagsrevyen i HD med de enorme konsekvensene det har for produksjonskjeden…»

  En lite fremsynt holdning!

  Svar på denne kommentaren

  • turn.self.off (svar til Dan)

   vel, jeg ser ikke poenget heller. Men så spør jeg meg sjøl hva pokker en skal med HD i det hele tatt. Så langt virker det mest som en reklameavdelings drøm rettet mot må-ha mediafile den noe som faktisk har noen praktisk nytte.

   overgangen fra analog til digital ga oss nye muligheter innen lagring og tilgang. overgangen fra SD til HD gir oss hva i sammenligning, større skjermer?

   og nå 3D. Der tror jeg vi kan fint vente til en har mulighet til å stoppe sendingen PVR stil, og rotere scenen fritt. Men siden slik filming nok blir vanskelig å utføre i en nyhetsammenheng så blir det vel forbeholdt filmverden hvor en kan stable på med kamera, eller lage hele filmen basert på scanning av skuespillere. Og bli kvitt disse brillene.

  • turn.self.off (svar til Øyvind Solstad)

   vel nå hadde jeg fint lite problemer med VHS, utover de rent praktiske greiene med å måtte spole den tilbake etter bruk.

   tror jeg kommer til å stappe bluray inni pcen før den går under tven, da i BR-R variant.

 3. Martin Roedvand

  Naa er det vel ikke akkurat Dagsrevyen som gir de flotteste bildene i 3D.

  Her i Storbritannia har Sky lansert 3D for et utvalgt sett kamper fra Premier League. Disse vises paa puber med 3D-tver for oyeblikket. Stakk innom forrige Sondag og maa si at jeg ble imponert. De har en utfordring med saa faa kameraer som filmer i 3D per naa, men jeg ser absolutt en fremtid med sport i 3D. I pausen viste de ogsaa noen snutter fra golf, og det var virkelig imponerende. Man fikk en helt annen folelse av sporten enn man faar i vanlig 2D.

  Svar på denne kommentaren

  • turn.self.off (svar til Martin Roedvand)

   ja det er vel ett område det kan gi mening, hvor en har kjente posisjoner for kameraene og kan dermed muligens sy sammen datastrømmene slik at en kan flytte på ens posisjon.

   men det vil kreve 3d briller, ikke 3d tv, slik at hver enkelt kan ha sin egen plassering.

  • Martin Roedvand (svar til turn.self.off)

   Vi kommer nok ikke unna briller paa enda en stund, men det er ikke noe stort problem for meg. Saa litt morsomt ut der vi satt 20 stk med store 3D-briller.

 4. Joakim Skogvold

  Dere har bomma en måned med datoen for daten på French Open. Turneringen spilles på Roland Garros fra 23. mai til 6. juni.

  Ellers kan jeg bekrefte at det ikke er mulig å se 3D-sendingen hjemme i stua, men at turneringen vises i full HD på Eurosport HD.

  Men, som sagt tidligere vil det bli mulig å se 3D-sendingene i enkelte Panasonic utsalgssteder.

  Sport i 3D synes vi høres veldig spennende ut!

  Joakim, Eurosport Norge

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.