nrk.no

Dagen musikk ble sosialt

Kategorier: Det sosiale nettet, Media & Musikk og lyd

d5 - Hovefestivalen 2009 - Foto: Kim Erlandsen, NRK P3 (CC)
d5 – Hovefestivalen 2009 – Foto: Kim Erlandsen, NRK P3 (CC)

Misforstå meg riktig altså. Jeg er klar over at musikk for de fleste av oss er akkurat det. Sosialt. Men fram til nå har de fleste av oss også, til tross for tjenester som Last.fm og iLike, hatt et ganske usosialt forhold til den digitale musikken vår. Mye av dette ble åpnet med Spotify og deres mulighet til å dele spillelister. Nå skrur nok en gang svenskene sosial-musikk-bryteren ett hakk nærmere elleve.

Spotify med sosiale funksjoner
Spotify med sosiale funksjoner

Den siste versjonen av Spotify, som fortsatt rulles ut blant brukerne, men som de heldigste av oss fikk allerede for et par dager siden, er nemlig spekket med ny og relativt game-changing funksjonalitet. Det mest opplagte er den tunge integrasjonen mot Facebook, og muligheten til å ha egne «Spotify-venner», men også muligheten til å importere egen musikk inn i Spotify-klienten er en kjærkommen funksjon for de som sitter på mye egen musikk som Spotify ikke har. Nå blir det mulig å ha «hele verdens musikkarkiv» tilgjengelig i samme program som din egne musikk.

Det sosiale

Spotify har satset mye av den sosiale integreringen sin inn mot Goliat innen sosiale medier, Facebook. Det er svært enkelt å nå knytte Spotify opp mot Facebook, og vips så knyttes du sammen med alle dine Facebook-venner som også har knyttet sin Spotify til Facebook. Du får tilgang til å se alle spillelister og favorittene som vennene dine har delt, samt å abonnere på de samme spillelistene.

Det er også mulig å legge til venner man ikke har på Facebook. Har man aktivert «Spotify Social» er man automatisk tilgjengelig for folk som ønsker å følge deg. Ikke ulikt Twitter i tankesett og logikk.

Spotify Social venn
Spotify Social venn

Det er også mulig å sende låter direkte til personer inne i Spotify. Låten dukker da opp i din Inbox. Spotify tilbyr også en funksjon som heter Library, som kort oppsummert er all den musikken du enten har importert, merket med stjerne, lagt til en spilleliste eller kjøpt inne i Spotify.

Egen musikk

Den andre store endringen i denne versjonen av Spotify er at det faktisk er mulig å legge inn egen musikk i biblioteket til Spotify. Du kan enten scanne harddisken for musikk, eller direkte importere bibilioteket fra iTunes. All metadata og coverart du måtte ha med denne musikken følger også med inn i Spotify.

Lokale filer i Spotify
Lokale filer i Spotify

So what?

Så hva betyr det så for musikk-på-nett markedet at Spotify kommer med en såpass kraftig oppgradering?

Kokurrentene

Spotifys direkte konkurrent i Norge, Wimp, har garantert fått noe å tenke på. Spotify er den ledende utvikleren av musikkstreaming i dag, og de er nesten irriterende gode på det. Også i den nyeste oppgraderingen får man følelsen av at de har truffet spikeren på hodet, til helt riktig tid. Funksjonsmessig ligger nå Wimp, som er et samarbeid mellom Telenor, Aspiro og Platekompaniet, et aldri så lite lysår etter sin svenske konkurrent. Spesielt hva sosiale funksjoner angår. Mange sverger likevel fortsatt til Wimp på grunn av deres gode musikkanbefalinger, og annerledes brukergrensesnitt.

Les mer om konkurransen mellom Spotify, Wimp og iTunes

Men det er ikke bare Wimp som bør klinke inn et sjette gir hva utvikling angår, også den gamle kjempen iTunes ligger tilsynelatende nede for telling. Det er lenge siden det skjedde noe radikalt i den gården også,  spesielt hvis man ser bort fra Genius, og det foreslår jeg at vi gjør.

Å avskrive Apple og deres iTunes er likevel noe de færreste av oss tør gjøre.

Ryktene har lenge svirret rundt Apples nye gigantiske datasenter i North-Carolina. Er det slik at Apple også sysler med tanken om at iTunes-musikken ikke lenger trenger å lagres lokalt, men faktisk skal finnes hos Apple? Ingenting er selvsagt bekreftet fra One Infinity Loop, men skal Apple befeste sin posisjon som ledende innen digital musikkdistribusjon, har de det relativt travelt.

Brukerne

CC foto fra: http://www.flickr.com/photos/williambrawley/
CC foto fra: http://www.flickr.com/photos/williambrawley/

Det er hos brukerne den største endringen ligger. Spotify Social åpner for en helt ny dimensjon hva deling av musikk angår, og dermed også muligheten til å oppdage ny musikk. Har du en populær spilleliste på Spotify idag, har man med Spotify Social plutselig muligheten til å se hvor mange abonnenter man har på akkurat sin spilleliste. For den musikkinteresserte delen av vennekretsen er dette en gylden mulighet for å endelig kunne fortelle den mer uopplyste delen av kretsen, om hva som virkelig gjelder av musikk.

Musikerne

Når Spotify nå åpner for muligheten for å importere sin egen musikk setter dette også musikerne i en ny posisjon.

Spotify har fått mye tyn for at de ikke gir nok kickback til den enkelte artist, og flere av de store selskapene har truet med å trekke sine artister fra tjenesten. Når det nå blir mulig å importere sin egen musikk inn i Spotify, blir plutselig disse truslene mindre effektive. Spotify tar sikte på å være det stedet hvor du faktisk opplever musikk. Uavhengig av om du har kjøpt den lovlig, lastet den ned ulovlig eller ønsker å streame den direkte mot reklame eller en hundrelapp i måneden.

d5 - Hovefestivalen 2009 - Foto: Kim Erlandsen, NRK P3 (CC)
d5 - Hovefestivalen 2009 - Foto: Kim Erlandsen, NRK P3 (CC)

Allerede nå ser man konturene av at skillet mellom «egen» musikk og streamet musikk i Spotify er i ferde med å viskes ut.

For musikerne og plateselskapene kan det se ut som om valget nok en gang er ganske tydelig: Vær på Spotify som streaming eller ta sjansen på at folk kjøper deg lovlig og ikke laster deg ned ulovlig. Brukerne vil uansett hvor musikken kommer fra oppleve produktet ditt i ett og samme grensesnitt.

Les vår artikkel «Nowhere Man», som omhandler akkurat denne problematikken

Siste versjon av Spotify rulles fortsatt ut, og i takt med utrullingen dukker det opp nye venner, med nye spillelister og ny musikk i min Spotify. Hvordan folk kommer til å bruke dette blir svært spennende å se, og vil nok garantert avgjøre hvordan den sosiale utviklingen av Spotify og lignende musikktjenester arter seg.

PS: Det ser fortsatt ut til at det er mulig å gå på http://www.spotify.com/no/download/ og laste ned siste versjon for de av dere som ennå ikke har fått auto-oppgradert herligheten.

13 kommentarer

 1. Spotify er definitivt kommet for å bli! Apple bør begynne å få opp farten hvis de skal ha en sjanse å ta litt av kaka Spotify har fått her i Europa. Men det er uansett bra at Spotify får konkurranse fra Wimp og sikkert Apple også en gang i fremtiden, det gjør bare tilbudet for oss forbrukere bedre.

  vet noen forresten hvordan man legger til venner i Spotify som ikke er på Facebook?

  Svar på denne kommentaren

  • Christian (svar til Kristoffer)

   Hva med den dagen Apple lanserer streaming av alle sangene i ITMS, både på web og i programmet til samme pris som Spotify? De har nettopp kjøpt Lala, og jeg tipper de er omtrent ferdige med produktet, men mangler noen avtaler. Den dagen har 50 millioner kunder tilgang til all musikk, kjapt og enkelt. Må si jeg er spent på hvordan Spotify skal reagere på noe sånt.

  • Jon Tingvold (svar til b-real)

   Synd Spotify Mobile med lokale låter krever premium, ellers hadde det virkelig vært en iTunes/iPod/iPhone-killer.

  • Mr.Hassan (svar til Jon Tingvold)

   Vel,JON,no veit eg ikkje om du er medlem av Dessertgenerasjonen,men gratis lunch er ikkje hverdagskost for dei fleste av oss,trur eg.Det einaste som hindrer meg fra å kjøpe meg eit Premium abonement er mangelen på ein smart mobiltelefon.Liker å utforske og tweeke mobilene eg har mest mulig.Men,no er min gode K800iv dødsleiet så i neste mnd. blir det nok ein HTC Desire.Kan nesten ikkje vente..

   Spotify Premium,here I come.. 😉

  • Odin Hørthe Omdal (svar til b-real)

   Eg brukar despotify. Fri programvare. Han er ikkje heilt god då, og manglar alt av dette nye fancy greiene.

   Men vil jo ikkje bruka ufri programvare, – og despotify gjer det han skal: speler musikk. 🙂

 2. Feil feil feil, spotify kan legge seg hoved problemet for spotify er deknings omraade som er veldig lite wimp ogsaa apple tenker globalt lille spotify har ikke noen mulighet for og leke med de store gutta der.

  Svar på denne kommentaren

 3. Så vidt jeg ser er den sosiale biten av programmet gjort litt halvhjertet. At man kan motta sanger fra venner er supert, men man vil kanskje sende noen ord tilbake og da blir ting litt tungvint dersom man må åpne Facebook for å svare?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.