nrk.no

Innhold for tavler

Kategorier: Internett, Media & NRK

Forventningsfulle NRK-utviklere med en iPad

Forventningsfulle NRK-utviklere med en iPad

Lanseringen av iPad her forleden har ført til at norske medier hamstrer iPad, blant annet fordi enkelte ser for seg at en hardt presset bransje kan finne nye inntektsstrømmer på dingser av denne typen. Men la oss for et øyeblikk heve blikket høyere enn til en spesifikk dings og snøstormen av hype og heller snakker om fenomenet:

Det dukker opp nye dingser for konsum av innhold, der iPad er et tidlig eksempel
• Dingser det er lettere å ha hvorsomhelst og i flere sittestillinger enn en laptop
• Dingser som oppleves som «alltid på», som ikke knirker le-e-enge før de er klare til bruk
• Dingser det ikke er så morsomt å bruke keyboardet mye på, men lett å multitouch-navigere på
• Dingser som er ganske touchy-feely [hva heter det på norsk?] • Med gode skjermer og OK lyd
• (og noen av dem støtter ikke Flash-formatet)

Kanskje vil dette fortsette det laptop over wifi allerede har startet: At innholdskonsumet på nett vil kunne bevege seg mer inn i lean back-land – et område tidligere reservert for TV og papiraviser.

Strategien vår er å være tilstede på alle viktige plattformer. iPad o.l. er ikke en viktig plattform idag, men vi regner med at det forventes av NRK at innholdet vårt likevel skal være tilgjengelig også fra dingser som dette.

Derfor foreksempel: Vi har mange små og store utviklingsløp som allerede går, hvor Nett-TV sikkert er det mest omfattende. Dukker det opp noen nye momenter vi bør ta hensyn til for at fremtidens eiere av iPadliknende dingser ikke skal bli like misfornøyde som dagens Linux- og macbrukere er med endel valg som ble gjort i NRK for alt for mange år siden?

Åpnes det noen nye muligheter?

Er det nye fine måter å dytte ut det vi allerede produserer som kan heve brukeropplevelsen for fremtidens nettavle-eiere?

Er det noen ting vi (eller andre medier som også har hamstret iPader) burde tenke på tidlig for å gi et best mulig tilbud til dere?

Eller noe helt utrolig juicy NRK burde tilby?

Skrik ut!

40 kommentarer

  • Sist jeg sjekket, så var det flere nettlesere som støttet video via flash enn det var som støttet video via html5, så hvis man vil ha store mengder, bør man vel strengt tatt gå for flash og ikke html5?
   Ikke at jeg er noen stor fan av flash, men uten flash ekskluderer man store deler av nettet.

   Ville ikke det beste vært å latt brukerne ta valget selv ?
   Jeg vil heller ha flash enn html5 til video, men helst vil jeg ha wmv.
   Hvorfor ? jeg kjører windows og wmv krever verken oppdatert flashspiller eller nettleser…

  • Toralf Sandåker (svar til Primax)

   Hva som «hadde vært best» blir jo helt teoretisk så lenge den desidert største aktøren på nettbasert mobilinnhold, Apple, ikke vil støtte Flash. Da er Flash ute, enten vi liker det eller ikke.

   Om Apple blir like store på mediefjøler, eller hva vi skal kalle iPad og dens konkurrenter, gjenstår å se. Men de har vel straks solgt flere enn Kindle, og Kindle er som kjent ingen plattform for levende bilder.

   Innholdsleverandører kan neppe koste på seg å drive mediepolitikk på den måten at de knytter seg til teknologier som ikke har støtte hos de største aktørene innen det medieområdet de utvikler for.

   Heldigvis tror jeg hverken folkene i NRK Beta eller norsk medieverden generelt har mye til felles med den lille anti-Apple geriljaen som alltid er kjapt ute med å male fanden på veggen så snart Apple gjør noe folk blir interessert i. De fleste som har kjøpt iPhone har ikke skrevet innlegg om det, men de er store innholdsbrukere.

   Den sikreste veien til fiasko på mobilt innhold ser ut til å være å gifte seg med teknologene i Seattle. Nå som Flash er i ferd med å bli en blindvei, bør innholdsleverandører stikke fingeren i jorden og vurdere en plan B. Den kan godt inneholde Flash, men bør da også ha et fullgodt alternativ – minst til samme tid som annet innhold.

  • Vel, som John Nack påpeker er det ikke nødvendigvis en forskjell på flash og html5 video (http://blogs.adobe.com/jnack/2010/04/flash_video_daring_fireball_engadget.html).

   Jeg skulle gjerne sett at NRK endelig blir ferdig med den nye nett-tv løsningen de nå har snakket om i halvannet-to år nå, dvs. h.264 encodet video levert i en flash spiller med muligheter for direkte streaming, svært gjerne en dual løsning med flash eller html5 player alt etter hva som er mest aktuelt for brukeren og apps til iPhone, iPad, Android, etc. og svært gjerne noe for Boxee/etc. også

 1. Atle Frenvik Sveen

  Ingen umiddelbare forslag, men kudos for å ikke vinkle hele artikkelen mot iPad, men mot det fenomenet den representerer. Det er ikke et fenomen å stikke under en stol, på lik linje med at «miniskjermer med telefonmulighet (aka iPhone og lignende telefoner)» ikke kan ignoreres, selv om en del er misfornøyde med fokuset på iP*.

  Dette synes jeg selv nrkbeta har syndet litt mot tidligere, der man har oppfattet holdningen veldig «vi jobber med innhold for Apples nye dings». Her klarer dere å formidle akkuratt det samme, uten å fremheve en spesiell leverandør slik at det virker biased.

  Og, poenget med å være proaktiv slik at dere ikke havner i den suppa dere har gjort i forhold til mac/linux-brukere i dag støttes! Husk bare på at det ikke er 100% sikkert at tablets er fremtiden..

  Svar på denne kommentaren

 2. Er det bare meg som fremdeles ikke har forstått hva mans kal bruke iPad til?

  Hadde den hatt HDMI ut eller lydutgang så kunne jeg kanskje brukt dem som en fancy medieavspiller eller Spotify-maskin.

  Virker mest som en dyr bok til sofabordet hvor Apple egentlig eier alt innholdet DU betaler for.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Berglund (svar til Earl)

   Det er nettopp derfor vi vil ha dine forslag, så det er bare å ramse opp! 🙂
   Hva slags innhold tror du kan egne seg på en iPad eller andre tavler?

  • Toralf Sandåker (svar til Earl)

   Det er vel ikke så vanskelig. En iPad er en interaktiv innholdsformidler. Det er ikke iPad i seg selv (som hardware) som er poenget, selv om den har noen nøkkelegenskaper som gjør den attraktiv. Det er hvor tett integrert den er med innholdsdistribusjon som er hovedpoenget med produktet. I tillegg til at den er et lukket system der ikke bare hardware, operativsystem og software er tett integrert, men også nettbutikk, royalty og betalingsløsninger.

   Et tips: se på iPhone. Det er en god, men ikke spektakulær telefon, med et svært enkelt kamera («digital lomo»), men med akkurat det som gjør innholdsleverandører og brukere til en opphøyd enhet med felles interesser: det har aldri vært lettere å finne nytteverdien og underholdningen, eller å bruke den. Musikk er bare én ingrediens.

   Det sier ikke lite at da Sony samlet nordisk teknopresse på kastrup på nyåret, viste de knapt én Walkman, og ingen lyd- eller bildeapparater som støttet Walkman spesielt. Alt var rettet mot – en telefon. Gjett hvilken.

 3. Nils Thomas Nøkleholm

  Jeg har sett litt på ABC appen på iPaden min (dvs jeg får ikke sett noen av programmene, bare menyene), og det hadde vært veldig stilig om NRK kom med noe tilsvarende. Mens vi venter på Nett-TV (som jeg forstod er ca ett år unna), hadde det vært fint med ihverfall Dagsrevyen i kompatibelt format (og bedre kvalitetet enn på podcasten) 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Støtter denne 100%. En lignende app som ABC-appen, ville garantert toppet downloadlistene i lang tid, og gjort NRK mer tilgjengelig for folket (noe som nok er et viktig poeng for NORSK RIKSkringkasting).

 4. @Earl
  Tenk på det som en hendig bærbar for å lese nettavisen, ikke som en ny og revolusjonerende ting.

  Hvorfor skal jeg drasse på en stor og tung maskin som er for varm til å ha i fanget, når alt jeg benytter på den er skjermen? At den i tillegg kan erstatte boken er jo bare en bonus.

  På en annen side er den fra Apple. Jeg venter til det kommer konkurrenter på banen.

  On-topic: Nå som google skal lansere sitt nye, åpne format for video er det vel bare å starte med HTML5 eller?

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Primax)

   @Primax: Bibliotekene er i høyeste grad klar over denne problemstillingen. Og de tenker mye på hvordan det skal løses. Det er klart at lån av bøker i den formen vi kjenner det fra dagens biblioteker, ikke uten videre lar seg overføre når bøkene er filer som leser på forskjellige skjermer kundene har.

   Jeg leser vel mellom linjene en skepsis til dette om skjermene skal ta over for bøkene?

   Elektroniske bøker står for bare rundt 1% av salget av bøker i USA. På den andre siden selger Amazon.com flest eksemplarer av Kindle-utgaven av bøker i de tilfeller der det finnes både en fysisk og en elektronisk kopi.

   Prisen spiller sannsynligvis inn, men det er et interessant fenomen.

   Jeg tror vi har en tendens til å avskrive teknologi på basis av en enkelt dings altfor raskt; fordi vi fokuserer på den ene dingsen og alt som evt. er feil med den – og glemmer å se langt fram på veien.

   Det har skjedd med SMS som i sin tid var en «tåpelig ungdomsgreie», med iPoden som folk latterliggjorte («Hva i all verden skal man med en harddisk med musikk?!»), med sosiale medier («tøys og tidsfordriv») og med internett i seg selv – som ble kalt «forbigående hype» og det som verre er.

   Jeg er overbevist at vi leser mesteparten av teksten vi leser – altså nettsider, bøker, aviser og magasiner – på skjerm innen ganske kort tid. La oss si fem år. Kanskje ikke blant 60-åringene (som ofte er de tregeste), men blant de under 30 og de aller eldste vil det gå raskt.

  • Toralf Sandåker (svar til Øyvind Solstad)

   Elektronisk litteratur utgjør mer enn 50 % av all faglitteratur solgt, leste jeg forleden – med kildeangivelse. Husker ikke om det var USA eller worldwide.

   Her i landet utgjør dessuten skjønnlitteratur langt under halvparten av bokomsetningen.

   Skjønnlitteratur vil nok mange fremdeles lese på papir, men for nyheter, oppslagsverk, referanselitteratur og faglitteratur er det ingen grunn til å tro annet enn at skjermlesing vil øke voldsomt. Se bare på den meget sterke nedgangen i verksalg i løpet av de årene Wikipedia har fått fotfeste.

 5. Nett-TV app med skikkelig arkivfunksjon blir killer på tavler tror jeg. Laid back i sofaen med gamle nrk-klipp er et sannsynlig brukerscenario siden dette nok blir en ganske personlig dings på linje med smarttelefoner.

  Ellers kan vel tilbudet av videopodcast utvides til å omfatte mange fler programmer. Ser for meg at det har mer for seg på en tavle enn en smarttelefon, selv om det fungerer bra begge steder. Særlig siden tavler tydeligvis skal kjøpes også uten 3G samt brukes på mye på reise. Sideloading skal ikke undervurderes!

  Jeg regner med at Silverlight ikke fungerer i safarileseren på iPad siden det ikke fungerer på iPhone, så da vil behovet for en annen nettbasert player eller tilpasning av mobilutgaven melde seg raskt. Dette vil i så fall redusere behovet for en app, selv om apper kan gjøres mer sexy. Må bare få sagt at jeg som fersk macbruker synes silverlight fungerer bra der.

  @earl: iPad har vel lydutgang, men man kunne vel ønsket seg optisk 3,5mm slik mac mini har. Ser ikke poenget dog. For HDMI-spm se http://www.roughlydrafted.com/2010/02/08/ten-myths-of-apple%E2%80%99s-ipad-6-it-needs-hdmi-for-hd-video-output/

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg vil veldig gjerne se en funksjon som lar deg abonnere på innhold (tv/radio) og gir deg en liste over innhold du enda ikke har sett/hørt når du logger inn, om det skulle være på nett-tv i nettleseren, app på iPhone, iPad eller hvilken som helst annet dings man logger inn fra.. Noe lignende slik podcast-løsningen fungerer mellom iTunes og iPhone i dag.. Det vil gjøre det lettere og mer attraktivt å følge med på innhold fra NRK.

  Andre ideer:
  -Live stream av tv-innhold til iPad.

  -Chat-program til iPhone/iPad som lar deg chatte med andre som ser på en bestemt NRK-kanal. F.eks. egen chat-kanal for NRK1, NRK2, NRK3 etc. så kan man snakke med andre som ser på samme sending som en selv.. Her kan man også få gode tilbakemeldinger fra brukere om sendingen, f.eks. rating av programmet eller lignende. Avstemninger kan gjøres live osv. (Stikkord: Gjør tv-titting mer sosialt).

  Svar på denne kommentaren

  • Leonard Kongshavn (svar til Eivind)

   Jeg vil ha en tjeneste ala ShowRSS for NRK sine programmer. Et sted der jeg kan hente ned torrent eller streame de programmene jeg vil se. Rett på min android/iPhone/iPad/Netbook eller HTPC. Gjerne som Apps og/eller spesialiserte nettsider. Jeg vil ha valget mellom HD og SD. Jeg vil ha valget mellom flash og HTML5.
   Jeg vil også ha muligheten til å streame alle NRK kanaler live. Jeg vil ha muligheten til å cache streamen på min lokalt på min enhet for å ta den med meg ut i verden.

   SVT Play/BBCplayer/Hulu og lignende er gode kilder for inspirasjon, men ingen av de er perfekte. Men det kan NRK sin tjeneste bli.

 7. Erlend Espedal

  NRK er jo mye mer enn lyd og bilde også. Hvorfor starter ikke NRK elektornisk avis? De har da muligheten til å legge inn alle nyheter de har. Ville vært en av de mest oppdaterte nyhetsavisene. De har også mulighet til å kunne legge inn topp kvalitet video og lyd i tillegg. Den beste aktøren til å lage norges mest interessante avis er NRK.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har hørt om denne geniale tingen hvor det er både tekst,bilde,video og lyd.
   Kalles visstnok internet 😉
   Siden ipad har nettleser, så leverer allerede nrk masse innhold til ipad allerede.
   Eller mente du at innholdet skal spesialtilpasset en enhet som under 2% av markedet har ?

   Om alle holder seg til samme standarder på nett, og enhetene støtter disse standardene, så er problemet løst imo.

 8. Både Vebb og Eivind har gode poenger her. NRK representerer mye innholdsmessig. En samlende NRK app for LIve, Arkiv, Radio, Podcast på både Radio og TV, Diskusjoner, Programblad med reminder, anmeldelser, oppskrifter, yr.no, vil gi padda et innhold som er fristende. La meg planlegge og padda sier i fra til meg når noe skal sees og referanser til andre ting i NRKs rikholdige arkiv. Å sitte i hagen og få med seg Urix hadde vært supert!

  Jeg satt nettopp med Opera på iPhone og brukte m.nrk.no som test og ser jo problemene med Mobil-TV som fungerer «noen» ganger. Rettigheter og DRM er jo et problem vi får håpe løses snart. Silverlight fungerer (så der) i dag, men er ikke særlig populært og er svært dårlig på mange mobile devices.

  Adobe kan komme til å pushe en rimelig DRM for H.264, men den vil nok bli wrappet i Flash = like langt. Der jeg jobber ønsker vi oss en felles, åpen standard for DRM som kan brukes på H.264, men overalt. Inntil da får man tilgjengeliggjøre det man kan. Man må også innse at man må ha forskjellige sikkerhetsmodeller på forskjellige devicer/protokoller enn så lenge.

  Muligetene er der, jeg har virkelig tro på en «ekstra-TV» som jeg drar med meg rundt i huset, naboen, hagen, hytta, båten etc. NRK må stå for gjennomføringen og sette av nok ressurser til å lage noe som er litt mer enn «godt nok» – men det tror jeg dere greier 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. HTML5 på alt av video er et must. (Planlagt i ny nett-tv så vidt jeg forstår?) Titt på app’en til ABC. Det er et riktig steg på veien. Mer innhold opp mot iTunes allerede fra nå av hadde gjort seg.

  Svar på denne kommentaren

 10. Harald Korneliussen

  «Dukker det opp noen nye momenter vi bør ta hensyn til for at fremtidens eiere av iPadliknende dingser ikke skal bli like misfornøyde som dagens Linux- og macbrukere er med endel valg som ble gjort i NRK for alt for mange år siden?»

  La dem bare bli misfornøyde! Når de selger sjelen til Steve Jobs, så … 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Esteban Furøy (svar til Tav Klitgaard)

   Stiller meg bak Klitgaard.

   I forhold til barn, lesing og læring er iPaden helt overlegen. Mashable hadde denne i går: http://feeds.mashable.com/~r/Mashable/~3/Thh-Gzw7MQQ/

   For meg fortoner iPad seg som et avansert lesebrett som fanger om alt det man kan ønske seg av funksjonaliteter. Muligheten til å sjekke facebook, følge lenker til wikipedia, ordbøker, translate osv.

   Jeg ser også for meg at nettsider, søk i arkiv, blogger ukeblader osv må ta inn over seg skjermstørrelse og mulighetene og utfordringene innenfor touchskjermen.

   Jeg gleder meg uansett aller mest til å sitte på sengekanten og lese for guttungen med lydeffekter og bevegelser som gir det skrevne ord en ny dimensjon. Man kan jo tenke seg at man må løse en oppgave for å komme videre i fortellingen?

   ps takk til alle lisensbetalerer for NRK BETA!

 11. Litt på siden, men samtidig egentlig ikke; Hva med apps/gadgets til TV-en?

  Tenker da på at en del/stadig flere nyere tv-er har nettverksport og gadgets for å se f.eks. youtube på tv-en. Og jeg merker ofte at jeg oppdager innhold på nett-tv som jeg egentlig har lyst til å se, men dropper det fordi det er upraktisk å se på en pc. (TV-en og sofaen er tross alt mer komfortabel enn pc og skrivebord eller en liten laptop.)

  Tror en nett-tv-app til tv-en sånn sett kunne gjort mye av innholdet i nett-tv mer tilgjengelig etterhvert som flere får seg tv med nettilgang.

  Svar på denne kommentaren

 12. @primax: det bør jo være innlysende at *utviklerne* hos nrk ikke kan sitte på bakbena og vente til «alle» har iphones (/android/etc.) eller mediabrett av noe slag før de begynner å teste ut innhold, funksjoner, grensesnitt, etc.

  tvert imot, som statskanal som folket har betalt for, er det viktig å være foran de andre, og på sikt levere et bedre og bredere produkt.

  til beta:
  dere har selv vist fram en del eksempler på magasiner som bruker levende bilder i stedet for stills. det er jo en liten begynnelse.

  selve grensenittet (touch screen heller enn mus) burde jo også inspirere til andre måter å navigere og manipulere innholdet.

  ellers tror jeg (og det gjelder for nrk.no også) at det burde være langt større muligheter til å velge hva slags innhold du ønsker å se på forsida. jeg tror at en fire-fem-seks selvvalgte bokser hadde vært mye bedre for min del på nrk.no, enn «alt-og-ingenting»-versjonen som har vært der i lang tid. generelt bedre tilknytning mellom lignende innhold hadde også vært en stor fordel.

  hvis jeg kunne gått inn på nrk.no/nettbrett med iphone eller ipad og fått opp et miljø som minner om tweetdeck, med stream av hva forskjellige grupper av folk/søkeord/enkeltbrukere tilbyr av tv (og evt radio), og der et klikk åpner videovindu, og der jeg lynkjapt kunne gå fram og tilbake mellom de kollonnene og videoen(e), så hadde jeg likt det, tror jeg.

  ellers så er jo twittertim.es ikke så helt på trynet, iallfall ikke ideen, om hvordan twitterbruken til dine venner genererer et visst innhold som du kan browse i.

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg har hatt hjemmedatamaskin siden 1987, og har aldri vært motstander av teknologisk inovasjon. Men iPad gjør meg litt skeptisk, i hvert fall tanken om at nettsteder skal tilpasse seg et produkt laget for å forbruke innhold.

  For kommersielle aktører er det fornuftig å lage innhold beregnet på en dings som folk kan kjøpe innhold til. For en allmenkringkaster er jeg usikker på hvor fornuftig det vil være å bruke krefter på inovasjon i denne retningen. Jeg vil være mer komfortabel med at mine lisenskroner går til utvikling av innhold som engasjerer, opplyser og bidrar til egenaktivitet (som NRKbeta), enn teknologi beregnet på å tilfredsstille passive innholdskonsumenter.

  Ressurser er alltid en begrensning. En lisensfinansiert allmenkringkaster burde, mener jeg, bruke sine ressurser på gode og åpne løsninger som fungerer på alle operativsystem/plattformer. Dyre designgjenstander som ikke er til salgs her til lands bør komme langt ned på prioriteringslisten.

  Svar på denne kommentaren

 14. @magnus: poenget her er jo at store touchscreens er i ferd med å bli normen for surfing på nett (og annen bruk av digitalt innhold); neppe i løpet av de neste par årene, men garantert i overskuelig, nær framtid. uavhengig av hvem som produserer dem.

  derfor må nrk begynne å finne ut hvordan de skal levere varene på det ustyret folk har. det var jo ikke slik at hele norge hadde tv før nrk begynte å kringkaste heller 😉

  Svar på denne kommentaren

 15. Fredrik Graver

  Ingen tvil om at iPad er, på godt eller vondt, et ledd i utviklingen fra papir til pixler. (selv om jeg tror papir kommer til å overleve på samme måte som vinyl, men det er en annen diskusjon)

  Hva skal NRK gjøre med det? På samme måte som jeg mener en rikskringkaster har et særlig ansvar å støtte flest mulig platformer på det som nå er blitt tradisjonell nett –> datamaskin distribusjon (når kommer nettradioen til å funke på Mac?) mener jeg det er viktig at NRK ikke blir så opptatt av en løsning som kun virker på iPad (uansett hvor fantastisk må være). I løpet av året kommer det helt sikkert andre medietablets basert på alternative operativsystem – og de må NRK støtte også.

  Innholdsmessig tror jeg dette er en glimrende mulighet å lage en app som kombinerer tekst, lyd og bilde på en elegant og brukervennlig måte. Selv ser jeg ikke poenget med streaming hvis man ikke har rettigheter til å streame alt som går på tv kanalene. Ingen ting er mer irriterende en å få «vi har ikke rettigheter…osv» meldingen.

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg spør igjen.

  På iphone kan man se hvertfall et utvalgt av netttv innholdet på.
  Hvorfor «blokker» dere videoene her for iPad? Får beskjed om at den ikke er støttet, men alt den skal gjøre er jo å spille av sqmme mp4-fil?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.