nrk.no

Denne redder både nerden og nybegynneren

Kategorier: Mac,Nettjenester & Windows


Enten du er nybegynner på data og vil ha hjelp av den kyndige nevøen din, eller du faktisk er den kyndige nevøen som må hjelpe halve slekten med datatrøbbel trenger du denne tjenesten!

Datasupport, eller som på bildet her: fjernstyring av mediesenteret hjemme. LogMeIn hjelper deg.

NRKbetas skribenter og mange av NRKbetas lesere fungerer som teknologisupport for hele familien. Noe av det som kan gjøre supportjobber enklere er fjernstyring og monitorering av maskiner og det finnes mange løsninger som hjelper deg med akkurat det.

Gratisprogrammet VNC fungerer bra. Mac OSX har screen sharing innebygget og ved hjelp av tjenester som DynDNS kan man få kontakt med datamaskiner via internett. Symantec har sin populære PC Anywhere og via nettet kan du bruke GoToMyPC.

Oppdatering:
NRKbetas lesere har også svært god erfaring med TeamViewer. (Se kommentarene).

Men jeg må innrømme at jeg har brukt ganske mye tid på fikling med IP-adresser, porter, rutere, kryptering, passord osv.

Helt til jeg via en kollega kom over tjenesten LogMeIn.com.

Basisversjonen er gratis. Du registrerer deg og laster ned et lite program som du innstallerer på maskinene du vil ha muligheten til å fjernstyre. Dette programmet finnes for Windows og Mac. Når du har installert programvaren på en maskin dukker den opp i listen over dine maskiner når du logger deg inn hos LogMeIn.com

Er boksen du vil styre slått på dukker det opp en grønn knapp som heter «Remote Control» ved siden av den i listen. Klikk på den knappen, logg deg inn med bruker og passord for den aktuelle maskinen og vips har du full kontroll.

Det hele skjer via nettleseren. Og fra logmein.com kan du styre alle maskinene dine enten du sitter på en internettcafe eller foran din egen laptop. Eller foran din iPhone. LogMeIn har laget en svært bra app som lar deg styre alle maskinene dine fra telefonen også. Å styre en maskin med høy skjermoppløsning fra den lille skjermen på iPhone kan virke veldig vanskelig, men de har laget et system som utnytter den enkle navigeringen på iPhone på en måte som gjør at du fint klarer å styre og treffe det du vil med muspekeren.

LogMeIn er generelt veldig gjennomtenkt og gir deg en del nyttige funksjoner som jeg ikke har sett i andre tjenester. For eksempel kan du velge «laser pointer» når du er inne på en annen maskin. Da får du en rød prikk som du kan peke rundt på skjermen med uten at du overstyrer den som faktisk sitter foran maskinen og styrer musen.

Du kan også bytte skjermoppløsning og sende spesielle tastaturkombinasjoner til maskinen du styrer.

I pro-versjonen har du også full filutveksling, muligheten til å dele filer med andre, muligheten til å invitere andre til å titte på hva som skjer på maskinen din og haugevis av andre profesjonelle og nyttige funksjoner for dem som vil ha absolutt full kontroll over alle prosesser og ressursbruk på maskinen.

Hva foretrekker dere? Har dere erfaring med akkurat logmein, eller sverger dere til VNC? Fyr løs i kommentarfeltet.

39 kommentarer

 1. Brukt Logmein.com i mange år. Veldig bra og veldig enkelt. Har testet pro-versjonen også men jeg har ikke hatt behov for all den funksjonaliteten den medbringer. Holder meg derfor til gratisversjonen.

  Anbefales på det sterkeste.

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette virker skikkelig bra! Det eneste aberet er at man må logge inn med «nybegynneren» sitt eget brukernavn og passord, og det er noe vedkommende må si eller fortelle til den som skal logge inn. Etter all sannsynlighet blåser man da passordet man bruker til mail, facebook og andre tjenester.

  Det er ikke en funksjon hvor mottager heller takker ja til at angitt bruker logger inn?

  Svar på denne kommentaren

  • Vetle (svar til Dan)

   Du trenger ikke bruke passordet til brukeren. Du kan lage en «logmeinn» bruker som du benytter deg av når du skal fjernstyre.

 3. Har også veldig god erfaring med Teamviewer.com til fjernsupport for slekta. Gratis for ikke-kommersiell bruk, ett minutt å installere. Den som får hjelp leser opp en ID og passord for deg i telefonen før hjelpe-økta begynner. Support for slekta har blitt fantisk mye mindre frustrerende når jeg ser deres skjerm og de slipper å prøve å forklare hva som skjedde på deres skjerm.

  Svar på denne kommentaren

 4. Oceanwatcher

  Jeg har brukt Remote Helpdesk – gidsoftware.com/remotehelpdesk.htm . Det er ypperlig når det er en person i andre enden som trenger hjelp, ikke så enkelt om du bare skal fjernstyre en server el.l.

  Fordelen med Remote Helpdesk er at den du skal hjelpe ikke trenger å fikle med noe som helst. DU må åpne en port i ruteren din og så kan du sende et lite program til personen du skal hjelpe. De dobbeltklikker på filen (ingen installering) og så kobler de seg opp mot deg. Så om de ikke har sperret for all utgående trafikk, så funker dette bak de fleste brannmurer siden trafikken startes fra innsiden 🙂

  Har sett på Logmein og håpet det ville komme et slikt alternativ til Linux etter hvert. Jeg bruker for det meste Linux nå og har slektninger som bruker flere varianter av Windows + OSX.

  Svar på denne kommentaren

 5. Henrik Hodne

  Har ikke brukt LogMeIn på evigheter nå, så kan ikke akkurat uttale meg om det, men er storfornøyd med TeamViewer. De har også en god iPhone-app som gjør det enkelt å navigere rundt. Alt er gratis* (for ikke-komersiell bruk) som det allerede er sagt, så verdt å teste ut.

  * iPhone ikke inkludert

  Svar på denne kommentaren

  • Det finnes en gratisversjon av TeamViewer til iphone, hvor jeg til nå ikke har funnet noen restriksjoner (til min bruk ihvertfall).
   Har ikke prøvd betalingsversjonen, og hva den eventuellt tilbyr ekstra.

 6. Stemmer også for TeamViewer! Fordelen er at du kan gjøre det hos alle (trenger ikke å ha installert noe på forhånd) og de må selv gjøre noe aktivt for at du kan koble deg til (i motsetning til at du bare tar kontrollen – kan virke skummelt).

  Slipper selvsagt å åpne porter osv. og fungerer på Windows og Mac 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Sørbye

  På windows vil jeg anbefale Fjernhjelp, det følger med windows uansett. Et aber med å installere tjenester som VLC er at disse også må patches, som kan være litt kjedelig når du har installert det på alle maskiner til slekt og venner. Fjernhjelp patches av windows update automatisk, og er veldig lettvint å bruke.

  Svar på denne kommentaren

 8. Ble forelsket i Webex på gamlejobben.

  Fantastisk lett for den parten du vil fjernstyre (send en mail med URL eller les opp URL og en kode på telefon), og den krever ingen klient i andre enden.

  Webex virker desverre bare med MSIE og koster penger. Men for en IT-avdeling som hadde litt ymse spredt over hele verden, så var den gull!

  Svar på denne kommentaren

 9. Roy Sigurd Karlsbakk

  Slenger inn en stemme her for TeamViewer. Som Magnus sa over, er det en stor fordel at brukeren må starte dette manuelt og så oppgi en kode (med mindre det benyttes statisk kode) slik at man ikke kan gå inn i tide og utide uten at brukeren vet om det.

  Svar på denne kommentaren

 10. SSH(1) støtter filoverføring, GUI forwarding, port forwarding (begge veier), VPN, passordløs autentisering og mer til. Det eneste du trenger er et moderne operatisystem og port 22.

  Om en må kontrollere annen skjerm er VNC rette verktøy. Kan naturligvis også brukes via ssh. Fortjener hedersplass på lista IMYM.

  Svar på denne kommentaren

 11. Har brukt LogmeIn i en årrekke, men da jeg oppdaget Teamviewer byttet jeg ganske raskt. Teamviewer er lettere å bruke, og her trenger man heller ikke fikle med porter og brannmurinnstillinger. Programmet er også svært enkelt for folk som ikke har greie på datamaskiner — alt de trenger å gjøre er å laste ned en fil og dobbeltklikke på den. I tillegg er hele programmet 100 % gratis for ikke-kommersielt bruk.

  Svar på denne kommentaren

 12. Tobias Pettersen

  Finnes det et bra program som jeg kan styre maskinene mine via mitt lokale nettverk, sånn at jeg i prinsippet ikke trenger mer en ett tastatur og en skjerm? Jeg liker de mulighetene via internett men jeg sulle gjerne hatt et alternativ uten å måtte logge meg inn på en server.

  Svar på denne kommentaren

 13. Olaf S Løken

  Jeg bruker noe som heter Slink : slinkware.com/
  Detter er et program kun for MAC.
  Gir tilgang til maskinene men også til å høre på Itunes lib. +++
  Er gratis ( men i beta ). Krever en kode for å registrere tilgangen til maskinene.
  Bør prøves 🙂 Et virkelig must for folk som trenger tilgang til sine egne filer/tjenester og/eller har behov for å hjelpe andre.

  Svar på denne kommentaren

  • Hvis du bare skal bruke det i lokalnettverket ditt hjemme, så der det bare å bruke «remote desktop».
   «Start» -> «tilbehør» -> «tilkobling til eksternt skrivebord». Hvis du ikke har SP3 så ligger den under «tilbehør» –> «systemverktøy» –> «kommunikasjon» tror jeg.

   Så er det bare å åpne det programmet og skrive inn enten IP-adressen eller navnet på maskinen f.eks. «\\tobias-3»

   ::CHEERS::

 14. Tobias Pettersen

  Flotte greier Simon.
  Den windowsløsninger ser ut til å være fin, men når jeg skal logge meg inn får jeg spørsmål om passord.. Der stopper det opp for meg nå. selv om jeg har valgt «koble til uten varsling». Ingen av passordene jeg prøver slipper meg til..

  Svar på denne kommentaren

  • Hmm. Den spør jo etter et brukernavn og passord. Det er brukernavn og passord på maskinen du prøver å koble deg til. Forøvrig så _må_ du ha passord på alle maskinene som du ønsker å koble deg til.

   Sjekk også følgende: Høyreklikk på «Min Datamaskin», velg egenskaper. På en av «flikene» oppe står det på engelsk «remote settings» (husker ikke hva det er på norsk). Sjekk at det er krysset av for «Tillat eksterne tilkoblinger til denne maskinen» eller noe, Det er det øverste krysset.

   Håper at dette hjalp.

   ::SKÅL::

 15. En virtuell switch-box er Synergy. Litt fiklete å konfigurere, men etter å ha søkt på google etter hvordan folk faktisk har satt den opp gikk det greit. Fungerer på tvers av Mac/win/lin

  Har laptop ved siden av desktop (uavhengige maskiner) og mus og tastatur glir lett mellom maskinene. Fungerer med samme letthet som å ha flere skjermer, men med fordelen at hver skjerm er en maskin 🙂

  synergy2.sourceforge.net/
  youtube.com/watch?v=UdP1Rei2muw

  oj, glemte… Jeg gir også en stemme til Teamviewer. Bruker den i jobben. Beste verktøyet av den sorten på markedet. Selv den mest ukyndige kan bruke det, samtidig som det er kraftig nok for eksperten.

  Svar på denne kommentaren

 16. Hei, har hatt god erfaring med PC anywhere, men har det siste året bare brukt linux og glemt muligheten en har til fjernstyring av andre maskiner. Jeg lurer derfor på om noen har et liknende program og anbefale for linux.

  Svar på denne kommentaren

 17. Svein Slåtsveen

  Kunne aldri tenke meg å installere et program på PC’n fra en tilbyder der det er meningen å få tilgang til egen PC via deres nettsted.
  Var det noen som nevnte trojanere og sniffere
  Like dumt som å lagre data på en .com server i utlandet. Ville du oppbevart kreditt kortet ditt til en fremmet » for sikkerhetskyld»

  Svar på denne kommentaren

 18. Ulempen med disse produktene er at de starter opp når maskinen din starter og bruker ressurser, som du bare en skjelden gang trenger.
  derfor bør produkter som FJERNHJELP (Windows) bli enklere tilgjengelige og uavhengig av brannmur og portoppsett på router.
  Fordelen med LogMeIn er at en server holder rede på hvor du er og router deg frem til den maskinen du vil koble deg på.

  Svar på denne kommentaren

  • Smurfen (svar til Kjell)

   Fjernhjelp virker ikke bestandig gjennom alle brannmurer. Ikke alle har denne funksjonen slått på osv. Det å fortelle en gammel tante hvordan hun skal gjøre dette er det bare å glemme.

   TeamViewer fungerer på alle pc-er som jeg har testet det på. På jobb kjører VNC internt. Men med PC-er som f.eks er i Vietnam og kobblet til oss via en fast vpn tunell, så fungerer det faktisk bedre med TeamViewer en både vnc og remote desktop. TeamViewer fungerer bedre en alternativene når det er mye forsinkelse i nettet.

 19. LogMeIn er så absolutt genialt, har brukt det i et par år no. Ingen konfigurasjon av nettverk/ruter er så absolutt en fordel, og å kunne logge inn ifrå bak brannmurane på jobb.

  Svar på denne kommentaren

 20. Stemmer også for TeamViewer. Den er litt som Skype, den klarer å komme seg ut på nett, selv om nettet der du selv sitter er sperret på alle mulige vis utenom webtrafikk via en proxy.

  Jeg brukte VNC mye før, men den krever åpning av porter i brannmur. I tillegg er den ikke sikker, for plutselig en dag så jeg at muspekeren min begynte å bevege seg, til tross for mitt gode passord. Noen hadde klart å komme inn…

  Da jeg var på ferie, satte jeg igjen min 1920×1200 laptop hjemme med teamviewer, vnc og vpn-tunell. På hotellet hadde de sperret alt bortsett fra web via proxy. Men Teamviewer kom gjennom, og jeg fikk resizet hele mitt 1920×1200 ned på 1024×600 på mini-pc’en jeg hadde med.

  Prøvde LogMeIn også, men synes det var mye mer komplisert å sette opp enn teamviewer. I jobbsammenheng har vi 50 maskiner som styres av 3-4 personer. Alt dette måtte konfigureres i LogMeIn. I TeamViewer holder det med maskin-ID og passord.

  Det neste jeg ønsker meg, er en boks med VGA input og keyboard/mouse output, nettverk og teamviewer klient integrert. En magnetblokk for å trykke på av og på-knappen i tillegg, hadde vært gull 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.