nrk.no

Verdens største multitouchskjerm er norsk

Kategorier: Software & Video


Hvis du synes den kommende iPad er for stor for lomma, er det ingenting mot denne 18 kvadratmeter store skjermen som Universitetet i Tromsø har satt opp. Hele 28 projektorer, 16 kameraer og 38 datamaskiner skal til for å kunne gi deg verdens største multitouchskjerm!

Ekstra kult blir det når du navigerer i Eirik Helland Urkes 22 gigapiksler store portrett av Tromsø. Se selv:

Tromsø-bildet er laget av Eirik Helland Urke som er mannen bak nettstedet gigapix.no hvor du kan se flere slike gigapikselbilder – om enn ikke på en så enorm skjerm.

Skjermen og programvaren som driver den er utviklet av Tor-Magne Stien Hagen, Daniel Stødle og Otto J. Anshus ved Universitet i Tromsø. Du kan lese mer om det på nettsidene til prosjektet.

Et annet bruksområde for samme skjermen er å lese tegneserier. Ja, du leste riktig. Tre år av tegneserien «M» på en skjerm.

Du kan også se videoer om hvordan systemet funker og hvordan kameraene finner ut hvor du har hendene dine.

10 kommentarer

  • Daniel Stødle (svar til Kriss)

   Hyggelig at du likte musikken! Den er faktisk egenkomponert. Jeg brukte en Korg NanoKEY og NanoPAD sammen med GarageBand til å komponere den. Er selv en stor fan av tracker-musikk, så den prikket du bra 🙂

  • Sveinung (svar til Kriss)

   Hei Kriss! Var positivt overrasket over musikkvalget selv. Det stod «captain/image» i rulleteksten, forresten.

   Og denne siden er flott, så lenge eieren oppdager at downloadlenka forsvant i redesignet. Stikk innom av og til og sjekk om det blir i orden for dette er en flott samling klassiske mods i lett remastret utgave på mp3format:

   every7years.net/?p=355

 1. Fet skjerm 🙂
  Vet ikke helt hvordan så store skjermer er laget, men det ser jo ut som det er flere små som er satt sammen til en stor. Virker som det er vanskelig å få samme farge eller kontrastforhold på alle skjermene. Ser jo ut som et sjakkbrett på avstand.
  Noen som vet noe om dette?

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til John Nyhus)

   @John: Ja, det er masse skjermer som er satt sammen. Og kalibrering slik at alle får samme farge er – som alltid – et herk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.