nrk.no

Bla bla bla – Når ord ikke strekker til

Kategori: Konferanser og messer

Southwest Airline Napkin - Foto: www.backofthenapkin.com
Southwest Airline Napkin – Foto: www.backofthenapkin.com

Se for deg at du har lyst til å forstå den amerikanske helsereformen (H.R. 3962). Virkelig forstå. Du får tak i herligheten, som er på ikke mindre enn 1447 sider. Med renspikket tekst. Den inneholder ingen bilder, ingen grafer, ingen visuelle elementer what-so-ever.

Dan Roam på SXSW2010
Dan Roam på SXSW2010

Dette var utgangspunktet for journalist og visualiseringentusiast Dan Roam. Roam er forfatter av boka «Back of The Napkin», hvis hovedbudskap er at ethvert problem kan forklares med en enkel tegning, og at alle og enhver kan tegne denne tegningen.

Serviett-filosofien er at gode ideer lett skal kunne skribles ned på baksiden av en serviett, og at det holder for å forklare en ide, et problem eller en løsning. Et par morsomme eksempler er Roams historier fra den opprinnelige skissen av «The Space Needle» og historien om hvordan SouthWest Airlines ble grunnlagt.

Southwest Airline Napkin - Foto: www.backofthenapkin.com
Southwest Airline Napkin - Foto: www.backofthenapkin.com

Sammen med Dr. Tony Jones satte han seg ned for å forsøke å visualisere, og dermed også forklare helsereformen. En reform han mener den gjennomsnittlige amerikaner, eller nordmann for den del, ikke skjønner noe som helst av slik den kommuniseres på sine 1447 sider i dag.

View more presentations from Dan Roam.

Roam og Jones la så ut en presentasjon på 54 slides på nettstedet Slideshare, som raskt ble en superhit. Så langt er presentasjonen lastet ned nesten 200.000 ganger, og ble kåret til «årets presentasjon» på SlideShare. Suksessen for Roam og Jones skulle imidlertid ikke slutte der.

Kort tid etter at presentasjonen var blitt en snakkis på Slideshare, ringte FOX News og ville ha dem med i sendingen sin for å forklare helsereformen. Syv minutter i beste sendetid senere, ringte nok en gang telefonen hos Roam, med en samtale som i følge ham selv startet slik:

– Mr Roam, this is from the White House. We need to talk….

Hva Roam snakket om med i det Hvite Hus, var selvsagt konfidensielt, men historien om helsereformen er bare en av Roams mange svært interessante tilnærminger til hvordan det er mulig å bruke visuelle elementer, framfor tekst når man jobber gjennom ideer og problemstillinger.

Hvordan er så NRKbetas lesere med ideer og problemstillinger?

Er næringslivet, skolene og byråkratene flinke nok til å visualisere?

Hvordan unngår man å gå i «rapport-på-500-sider-med-tekst-rett-i-skuffen-fella?»

8 kommentarer

 1. Morten Skogly

  Utrolig bra presentasjon, skulle hatt en slik på statsbudsjettet også.

  Jeg tror ikke det er tilfeldig at slike viktige rapporter er skrevet i et språk nesten ingen forstår, eller har tid til å sette seg inn i. Jeg tror (i mitt konspiratoriske sinn) at dette er en bevisst strategi for å beholde makten innenfor en så snever sirkel som mulig. Alle diskusjonene og beslutningene er allerede tatt på bakgrommet lenge før rapportene presenteres (aka høring), og det betyr at den demokratiske arenaen også er flyttet til et sted hvor så å si ingen av oss har tilgang.

  Et stort demokratisk problem dette.

  Svar på denne kommentaren

 2. Harald Groven

  Hvordan sørge for at velgerne få oversikt over hvordan 787 milliarder USD i motkonkjunkturmidler etter finanskrisa blir brukt? For å visualisere og gjøre forståelig for folket hyret Obama-administrasjonen nylig grunnleggeren av faget informasjonsvisualisering (som Dan Roam er en dyktig eksponent for), statistikeren Edward Tufte som rådgiver. Tufte har skrevet firebindsverket som er en bibel innen faget informasjonsvisualisering. Hvordan forklare komplekse ideer og store datasett umiddelbart forståelig og på 1/1000 av plassen eller tiden som dokumentbunker tar?

  Svar på denne kommentaren

 3. Håvard Anda Estensen

  Likte veldig godt måten det var presentert på og synes (nesten) alle har mye å lære av ham når det gjelder visualisering og simplifisering.

  Presentasjonen er laget slik at alle kan forstå den og synes også at statsbudsjettet burde vært satt opp slik.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg lever ikke papirløst! « Ola Njå Bertelsen

  […] forklarer avanserte og sammensatte ting som for eksempel hvordan USAs nye helsesystem virker. NRK beta har et lite innlegg om Roam. Men den viktigste grunnen til at jeg lever et liv med papir og er stolt over det, er […]

  Svar på denne kommentaren

  • Argh! Og hvem bestemte seg for å legge webdagene samtidig med Open Video Conference?

   Vanskelig for meg å være både på webdagene og på scenen i NYC. Og Dan Roam er en av mine helter. Skulle gjerne hørt ham. 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.