nrk.no

Mix10: Microsoft viser fram Silverlight og NRKs OL-løsning

Kategorier: Konferanser og messer,Software,Streaming,Video & Windows


Under OL hadde en NRK en stor satsning på video på nett. Vi sendte samtlige øvelser direkte på nett, og på det meste gikk ni øvelser samtidig, alle tilgjengelige på nett. Teknologien bak var Microsoft Silverlight og hele tjenesten ble levert av firmaet Deltatre med distribusjon fra Akamai.

I artikkelen «En totalopplevelse fra OL 2010 på nrk.no» kan du lese mer om teknologien som ble brukt:

Løsningen er basert på Silverlight-teknologien fra Microsoft og tilbyr omfattende videoinnhold med full PVR-funksjonalitet. Det betyr at du kan spole, pause og se innhold i “slow motion”. Kvaliteten justeres kontinuerlig og automatisk basert på nettverkshastigheten din. Med god nok linje får du se innholdet i HD. Eller for å være helt nøyaktig: det som kalles “HD-Ready” (1280×720).

Vi får for ordens skyld ta med det som vi skrev i den opprinnelige artikkelen, siden det alltid blir diskusjon og spørsmål om dette:

Valget av Deltatres løsning påvirker ikke NRKs arbeid med å få på plass en ny Nett-TV for vårt øvrige innhold. Det arbeidet går sin gang og det er besluttet at videoformatet i den nye løsningen skal være MPEG4/H.264. Vi jobber parallellt med både teknisk utvikling og rettighetsklarering. Vi håper at vi kan tilby så mye som mulig av vårt innhold både via streaming og nedlasting. Vi følger også nøye med på det som skjer rundt HTML5 og helt åpne videostandarder.

Mix10

Mix10 er Microsofts konferanse for utviklere, og foregår i Las Vegas akkurat nå. I en av keynotene ble NRKs OL-løsning nevnt. Dessverre er det ikke embed-koder på videoen så vi får ikke plassert den i artikkelen, men sjekk hva Scott Guthrie og Joe Belfiore viser på Mix10s nettsider. Biten om OL begynner på 28:20 og varer rundt 3 minutter.

(Takk til Arne M for tips! – tips oss gjerne om ting dere tror kan ha interesse for oss!)

Bruk Silverlight til egne streamingtjenester

De forteller også at teknologien bak nå kan lastes ned gratis fra Microsoft, og brukes til å bygge tilsvarende løsninger. Adressen er smf.codeplex.com.

21 kommentarer

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Ole Andreas)

   En av de viktigste grunnene til at det funket så bra, var at hostingen var hos Akamai, som er knallgode på slikt. Med en bra hosting, hadde man nok kunne kjørt en slik løsning på nesten hva som helst av streamingformater, både Silverlight, Flash, H.264 etc.

  • Poenget var vel at video distribusjonen benyttet seg av Smooth Streaming ( demo her smoothhd.com/ ). Dette gjør det mulig å få frem høykvalitets video over varierende nettverk og wifi forhold. video strømmen tilpasser seg hele tiden nettverksforholdene og CPU belastning på klienten. Smooth streaming supporter video codecer som wmv / VC1 / h.264 etc. Smooth streaming er åpen og hvem soom helst kan lage enn avspiller for dette. idag kan spilels av via Silverlight plug in på PC og MAc, Moonlight plug in for Linux, iPhone og Xbox 360. Teknisk ukeblad skriver litt om dette her; tu.no/innsikt/article233838.ece

  • Ole Andreas (svar til Thomas)

   Det er kjempemessig at NRK prøver seg fram med teknologi 🙂 Diverre virka dette utmerka dårlig i linux, for meg og veldig mange andre. Ingen nettlesar kom lengre enn ei melding om feil Moonlight-versjon. Prøvde òg å rulle tilbake versjonen som skriven i ein annan artikkel, utan hell. Det er vel uansett betre enn ingenting.

   Må vi sjå langt til nokon limer saman ei løysing med open kjeldekode for innhald i nettlesarar?

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Harald)

   Ok, noe offtopic: Om du så sendingene på Mac i en nettleser, funket de fint for de aller fleste. Jeg så selv en rekke sendinger med Silverlight i Safari og hadde aldri problemer.

 1. Jeg slet med at sendingen av og til stoppet opp (ca. 2-4 ganger per time), og kom i gang igjen etter 10-30 sekunder, men da ute av fullskjerm-modus. Flash-spilleren har fungert bedre og vært mer stabil.

  Jeg kjører Windows XP med 3.5 MBit linje fra NextGenTel.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kris Skarbø

  Jeg brukte NRK sine nett-tjenester hyppig under OL og fikk med meg ca alle øvelsene og repriser da jeg ville.
  Tjenesten funket så og si perfekt på min side.
  Jeg kjørte Silverlight perfekt på Windows 7 og Chrome. Den gjorde virkelig jobben når mine torrent-ignorante romkamerater lastet ned for fullt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Nei det er ikke akkrat open-scource vennlig at det gjør noe dessverre noe jeg syns kanskje et statlig firma burde heller gå for, men teori og praksis er som oftest to helt forskjellige ting.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til b-real)

   Som vi har forklart etterhvert ganske mange ganger: Under OL hadde vi i grunnen valget mellom en ganske dårlig løsning basert på den Nett-TVen vi alt har (med Windows Media) eller ikke noe. I forrige OL hadde vi store kapasitetsproblemer fordi vi hostet all trafikken selv. Under dette OL funket det for de aller aller fleste, selv om endel hadde problemer.

   Ja, det funket dårlig på Linux men alternativet var at det ikke ble noe.

  • Er klar over det dessverre. Hva for slags planer har dere framover egentlig? Blir dere å beholde Silvelight som platform framover?

 4. Jeg synes det var helt konge at det gikk an å se OL med norske kommentatorer også i utlandet! Jeg benyttet meg flittig av denne eurivisionsports.com eller hva den nå het, som dere linket til dersom jeg kom med utenlandsk ip til deres nett-tv. Supert! 🙂

  Jeg bruker forresten linux, fungerte finfint for meg! Måtte riktignok bruke firefox eller chrome da, men jeg er ikke så kravstor at det er et problem.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg synes OL dekningen i år var glimrende! Jeg så selvfølgelig på NRK1 HD, men også gjerne en eller to HD streamer fra nettv. Og det fungerte perfekt gjennom hele OL. Thumbs up!

  Jeg er spent på hva vi får se om fire år. Direkte HD til mobilen kanskje? 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. Oppløsningsmessig var det kanskje i HD, men kvaliteten var så som så. Veldig blasse farger, ikke mulighet for (strukket) fullskjerm og avspillingskontroller som ikke lot seg fjerne. Mye heller NRK1 SD enn HD via nett på 10mbit fiber.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Sjur)

   @Sjur: Bildene på tv var bedre, men der kunne du ikke (med mindre du hadde egen boks til det) pause bildene, spole tilbake og ha full resultatservice samtidig. =)

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Britt)

   @Britt: Silverlight er en teknologi fra Microsoft som brukes blant annet til å lage streamingtjenester og kart på nett. Sammenlignes ofte med Adobes Flash og er i mange tilfeller direkte konkurrenter.

   Les mer på Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Silverlight

   Akamai er et stort amerikansk selskap som blant annet leverer servere til firmaer som streamer video. Kort forklart så streamer vi som eier innholdet til Akamai, som så har servere over hele verden. Når du som bruker vil se streamen f. eks. på NRK.no, så kommer ikke selve bildene fra våre servere, men fra Akamai sine. Siden de har masse servere og egne linjer mellom dem, så går distribusjonen mye raskere og vi i NRK slipper den enorme belastningen det blir med tusener som ser OL direkte på nett.

   Les mer om Akamai her: en.wikipedia.org/wiki/Akamai_Technologies

 7. Øyvind, spørsmålet mitt ble ikke forstått.

  Kommentaren min var relatert at dere framstiller Silverlight som et stykke teknologi i videre forstand enn hvordan en bruker ordet «teknologi», så jeg fant det malplassert.

  Akamai kjenner jeg – men igjen så synes jeg konteksten ble så mye feil at det ble litt parodi:
  «Teknologien bak var Microsoft Silverlight og hele tjenesten ble levert av firmaet Deltatre med distribusjon fra Akamai.»

  Nok om det – dette er deres problem (men også seernes)

  Er dette årsaken til at nettTV ikke fungerer lenger fra ikke-norsk IP-nummer?
  Hvert program som går over til HD, feiler – det ene etter det andre.
  Det startet ved OL, og deretter har alt feilet.
  NRK er det eneste som feiler over hele linja.
  I dag gikk pgså Dagsnytt 18 i frø (med en stort bilde som sier HD feil hos NRK).

  Kroken på døra?

  Jeg har sett denne tabben hos en del grupper: Folk ansetter hva de selv kan.
  Dette er en spissformulering – men det nytter ikke å være god på media om dere ikke forstår infrastruktur.

  I tillegg så er det normal nettikette å legge ut en melding om, eksempelvis: Vi klarer ikke å sende noe til ikke-norsk IP-nummer.
  «Hjelp» siden kan med fordel oppgraderes til relevant data.

  Meldingen om Silverlight til alle Macbrukerne (som MS pleier å dytte på sine ofre) er ingen brukerhjelp, kun et politisk manifest.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Britt)

   Ok, det er greit nok det. Da har vi forskjellige tanker om hva teknologi er.

   Mange av NRKs videoer på nett-tv ble sperret mot utlandet under OL fordi vi ikke har et system som gir oss god nok kontroll på hva vi kan sperre og ikke sperre for enkeltvideoer.

   I det hele tatt er hele NRKs nett-tv under forbedring. Vi jobber knallhardt med å forbedre absolutt alt; kvalitet, design, hosting, features, deling, formater – alt.

   Så vi noterer at du ikke er fornøyd med måten det gjøres nå. Det er ikke vi heller men det er ikke så mye vi får skrudd til på «den gamle bilen». Vi må rett og slett bygge en bedre for å få til det vi ønsker.

   Vi tilbyr Silverlight for å gi brukerne en bedre opplevelse av nett-tv. Det rapporterer mange at de får. Det er ikke et politisk manifest men en quickfix som løser mange problemer for Mac-brukerne av nett-tv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.