nrk.no

Sminke – Nå også i HD

Kategorier: Media,NRK & TV


Det er ikke bare kamera og redigeringsutstyret som må oppgraderes når vi går over fra standardoppløsning til fine og sylskarpe HD-bilder. Alle som jobber med de visuelle delene av en produksjon får nye utfordringer. Rekvisitørene må være ekstra nøye med tingene de henter inn. Scenografene må være ekstra nøye med malingslag, bakgrunner og dekor.

Også dem som har ansvar for at alle folkene i studio skal se våkne, pene og friske ut får nye utfordringer. HD-bildene avslører nye detaljer og viser selve sminken på en annen måte.

Hanne Kari Fossum som vi her i NRKbeta kjenner fra Tekno kom innom en tur i dag fordi hun er på besøk på Marienlyst. Og en av oppdragene var å lære mer om HD-sminke. Siden dette i første omgang kunne høres ut som en aprilspøk allerede i mars hang vi oss på og ble med bort for å ta en rask titt på disse avanserte flaskene med farge, silikon og haugevis av andre ingredienser som får selv oss her i redaksjonen til å se friske og våkne ut når vi blir skremt inn foran kamera.

Det er ikke helt nye og ukjente teknikker som tas i bruk. De som har arbeidet med sminke for film har lenge vært nødt til å forholde seg til svært detaljerte bilder. Nå inntar altså mye av perfeksjonismen som tidligere var forbeholdt Hollywood og reklamebransjen våre TV-studio.

Oppdatering:
NRK skrev mer om dette i februar.

39 kommentarer

  1. Marius Krinnan

    Jeg så videoen på YouTube før jeg leste artikkelen, og visste ikke helt hva jeg skulle forvente når jeg så tittelen.
    Er det sånn at hele NRK skal over i HD i nær framtid?

    Svar på denne kommentaren

    • Simon (svar til Harald)

      Jeg tror flere blander sammen HD og digitale signaler. TV bildet blir jo mye bedre med en digital dekoder, alikevel om det fortsatt er snakk om SD sendinger.

    • Kristian (svar til Simon)

      nei, det er faktisk snakk om HD. NRK starta med HD-sendingar under OL og har eit langsiktig mål om at alt dei sender skal vera i HD. Dette vil skje gradvis, men ein del program som til dømes dagsrevyen er allereie i HD.

    • Odd Bakken (svar til Kristian)

      Nei,Dagsrevyen sendes IKKE i HD, men siden studiokameraene er HD-kamera, og reportasjekameraene er nye XD kamera med HD-optikk kan det nok virke om det er HD 🙂
      Ved å holde høyest mulig kvalitet i hele produksjonkjeden, kan faktisk SD se ganske bra ut..

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Klara)

      Jeg overlater til eksperten Hanne å svare på den. Hun blir sminket oftere enn oss her i nerde-avdelingen.

    • Hanne Kari Fossum (svar til Klara)

      Hei Klara!
      Jeg kan skjønne at det høres lite innbytende ut å smøre silikon i ansiktet, men den kjennes omtrent som vanlig foundation. Kremen er tyntflytende og glir godt inn i huden.

      Den legger seg altså ikke som en gummimaske over ansiktet som det går an å dra av etterpå 😀

    • Takk for svar. Litt skuffet over at man ikke bare kan dra den av som en maske må jeg innrømme.

      Er dette noe som bare kommer til å finnes i fjernsyns- og filmstudioer, eller kommer de til å selge det andre steder også tror du?

    • Hanne Kari Fossum (svar til Klara)

      Det merket vi bruker retter seg spesielt mot film- og TVbransjen. Men jeg ser på utenlandske nettsteder at andre merker reklamerer med tanke på vanlige forbrukere. Argumentene som da brukes er for eksempel at du har mulighet til å se naturlig ut i et hvilket som helst lys!

      Jeg vet ikke helt om det er nødvendig at vi alle går rundt med HD-sminke etter hvert, men på den annen side, den skal ikke være mer skadelig enn mineralsminken som det nå brukes mye av.

    • Liker egentlig kommentaren: «-men på den annen side, den skal ikke være mer skadelig enn mineralsminken som det nå brukes mye av.»

      Da kan jo vi vanlige dødelige som ikke bruker sminke (stort sett menn sannsynligvis) lure på hva fan…n som smøres i trynet på folk ;-))
      Og på toppen av alt så selges det i «helse-sjapper».

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Ragnvald)

      Vi lurte på det samme, men HD-sminken er altså bakoverkompatibel. Bare å hoppe inn i et SD-studio selv om du har på deg HD-sminke med andre ord. 🙂

  2. 3D er ikke et nytt fenomen og å kunne se blodårene og nesehårene på folk er lite interessant

    HD! 3D! Hva så enn må til så massene ikke tenker!
    What do you want?
    More lies & bullshit, please!!

    Svar på denne kommentaren

  3. Dette er jo bare urkomisk! «HD-sminke», hahaha!!!
    Her har NRK latt seg lure av noen skikkelige sjarlataner 🙂

    Hvordan i all verden vil NRK (f.eks ved den vitenskapelige redaksjonen i Schrödingers Katt) forklare hvordan man har greid seg uten «HD-sminke» til opptak med 35mm film og foto de siste 120 årene? Og som vitterlig har et sted mellom 5 – 10 ganger høyere oppløsning enn NRKS HD-kameraer?

    Foreslår at sminkørene hos NRK tar seg et lite kurs i filmsminke fremfor å søle bort masse penger på å kjøpe mere Lurium 2000-X 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Amund)

      Har du lest artikkelen? Eller skal jeg repetere litt for deg:

      «Det er ikke helt nye og ukjente teknikker som tas i bruk. De som har arbeidet med sminke for film har lenge vært nødt til å forholde seg til svært detaljerte bilder. Nå inntar altså mye av perfeksjonismen som tidligere var forbeholdt Hollywood og reklamebransjen våre TV-studio.»

    • Erik,

      Selvsagt har jeg lest artikkelen. Det dere EGENTLIG sier er at TV-bransjen må forholde seg til at langt flere detaljer synes nå enn før, og da blir det jo absurd å vinkle saken mot at sminken er ny, når det faktisk er arbeidsmetodene som må endre seg. Dette gjelder jo alle fagavdelinger som leverer ting som skal synes på kamera, være seg sminke, kostyme, rekvisitt, dekor og noen ganger mikrofoner (selv om det er akseptert at mygger m.m. synes på tv).

      Bare innrøm det, «HD-sminke» er et tulleprodukt der noen smartinger forsøker å slå mynt på uvitenhet. Sminke kan IKKE defineres i hhv SD og HD-kvalitet, men arbeidet bak kan selvsagt det.

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Amund)

      Da er vi jo helt enige. Og jeg syntes jeg har fått nevnt både referansen til filmarbeid og det faktum at alle som jobber visuelt i TV må ta hensyn til mer detaljerte bilder. Og at både arbeidsmetode og utstyr må endres.

      At sminkeprodusentene velger å merke filmsminken sin med informasjon om at den også kan brukes mot HDTV finner jeg ganske naturlig og relativt brukervennlig.

    • Greit nok 🙂

      Som film/videofotograf er mine beste sminketips for HD og film følgende:

      – Skru av eller ned sharpen-nivået på kameraet. Ingenting får fram porer og rynker bedre enn sharpen
      – Bruk et polafilter for å ta vekk skinn i nese og isse (må brukes med forsiktighet ellers blir resten av huden for matt). Det fine er at man får trinnløs justering av blankheten i huden!
      – Et svakt soft-fx filter skader aldri å bruke på kvinner litt over middagshøyden
      – Ha alltid en pudderkost for hånden, den trenger du ofte etter at sminkøren har forlatt settet. Dessuten er det lettere å be en mann bruke pudder enn full foundation, spesielt på korte opptak.
      – Be ankeret/skuespilleren/reporteren ta seg en tur til frisøren litt oftere. Folk flest reagerer mer på ufikst hår enn noen rynker og blank nese. Norske tv-ansikter har gjennomgående dårlig vedlikehold av håret sitt, og det synes

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Amund)

      Takk for veldig bra tips. Har faktisk ikke tenkt på det å bruke polafilter for å fjerne refleksjoner i ansikt.

  4. Morten Skogly

    Et problem med tv-sminke er at mange får utslett av det (f.eks meg), antageligvis fordi huden ikke får puste ordentlig. Det er på lol-haha-sminke-kommentarer her, men uten sminke, med så sterkt lys, så ser rett og slett huden veldig unaturlig ut, eller, vel, rævva ut på skjermen, så det er like mye det som at folk skal sminkes for å se pene ut.

    Men sminken er jo også der for å skjule feks kviser og porer og munnsår og gudene vet hva som det ikke er så veldig stas å vise frem for hundretusenvis av seere. Tror de færreste som ser tv tenker på hvor rart det føles å stå på andre siden av det kameraet. Sminken gjør at man ihvertfall kan slappe av når det gjelder bad-hair-day-greiene, og heller konsentere seg om hva man skal si, hvor man skal se, osv.

    Svar på denne kommentaren

  5. Men hva er så vitsen?

    Først klager vi fordi vi har dårlig oppløsning, der fine detaljer ikke synes. Så får vi HD, for å få frem fine detaljer, men så kommer sminkefolket for å ta bort de små detaljene som vi tidligere ikke så, og som jeg nå har betalt tusenvis av kroner for å få se.

    Da er vi jo tilbake til utgangspuntet….

    Svar på denne kommentaren

    • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Lars)

      Man sminker jo f. eks. ikke alle hårstråene dine, Lars. Eller pupillene. Eller pelsen på dyr… =)

    • Bra Øyvind. Du har akkurat sagt at dere går for stil fremfor substans. Hvis du skal argumentere for HD så ikke vær så lavpanna at du sier at det er fint for vi nå kan se pelsen på Postman Pats katt enda bedre. Ærlig talt…

    • Morten Skogly (svar til HDCam)

      Blæh, denne tråden begynner å bli litt lame. Det er selvfølgelig ja takk begge deler, film og tv er en god miks av begge deler. Å ikke snakke om sminke blir litt som å ikke snakke om effekter i Avatar. Det betyr jo ikke at man er shallow, men at man snakker om detaljer. Skjerpings.

    • Øyvind Solstad (NRK) (svar til HDCam)

      Eh. Da leser du dessverre mer inn i det jeg sa enn jeg mente. Poenget mitt var at med digital tv og med HD så ser vi flere detaljer enn før. Det er *spesielt synlig* i øynene og på hår som har små detaljer. Pga. lyset vi bruker i tv og på film så blir huden dessverre seende verre ut på enn i virkeligheten og derfor sminker vi folk.

      Det handler verken om stil eller substans.

    • Åsmund VT (svar til Jørgen)

      Klart det, vil anslå at man kan produsere minst 20-30 sekunder med innslag for pengene man i dag bruker på sminke i dagsrevyen. Men hvorfor stoppe der? Er jo vanvittig mye penger som blir sløst bort på unødvendige ting.

      For eksempel så kan man kutte ut fargefilter til lyset, hvitt lys holder lenge. Man kan også satse mer på gjenbruk av scenografi, er ingen som merker det om Desken og Trygdekontoret bruker samme scenografi som Nytt på Nytt. Vakthold koster også, der kan man spare mye dersom man kutter ut publikum i studio. Og dersom de slutter å ha gjester i studio under nyhetssendinger så kan man jo kutte ut to kamera!

      😉

    • Jørgen (svar til Åsmund VT)

      Jeg syns ikke du skal trekke det så langt, men man skulle tro det var endel ting som kunne bli tatt bort uten at vi hadde merket det eller tenkt mye over det 🙂

  6. Frank Eivind Rundholt

    Interessant å se hvor sminkeinteresserte NRKbeta sine lesere plutselig ble…

    Har HD-sminke høyere oppløsning enn vanlig standardsminke? Var det like stor ‘debatt’ den gang NRK gikk fra sort-hvitt sminke til farger?

    Svar på denne kommentaren

  7. Frank Eivind:

    Det er faktisk forskjell på sort-hvitt sminke og sminke til farger!

    Da tenker jeg på tiden før fargefilm, dvs det aller meste av spillefilm før midten av 60-tallet, samt f.eks portrettfotografering med sort-hvitt film frem til idag. Det finnes også egne fargefiltre for sort-hvitt film for å få frem de rette nyansene i hudtoner og ikke minst vegetasjon ved landskapsfotografering.

    Sort-hvitt film «oppfatter» farger på en annen måte enn fargefilm, iallefall den tidligere typen som ikke var panchromatisk. F.eks på filmopptak i gamle dager brukte man lilla leppestift for å få den rette «fargen», siden rød hadde en tendens til å se svart ut. Hvordan det var da man gikk over fra elektroniske sort-hvit kamera til fargekamera vet jeg, men det var nok en omstillingsprosess dengang også.

    Så dette med sminke er faktisk ganske vesentlig for alle opptak, og en god fotograf er aldri bedre enn den lysmesteren og den sminkøren han/hun bruker, for de er sterkt medvirkende til hvor bra folk ser ut på kamera.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.