nrk.no

Slett meg fra internett!

Kategori: Det sosiale nettet


Datatilsynet lanserte i dag tjenesten SlettMeg. Den tar sikte på å hjelpe folk som vil ha informasjon, bilder og videoer slettet fra internett.

Vi deler informasjon som aldri før. Informasjon om jobb, venner, barn, uvenner, tidligere ektefeller, festdeltakere og alt som faller oss inn. Det blir enklere og enklere. Og raskere og raskere. Ved hjelp av mobiltelefonen kan du dele hva du måtte ønske akkurat når du vil. Og noen ganger deles informasjon som av forskjellige årsaker ikke burde ha havnet i offentlighetens lys.

Facebook, YouTube, Flickr, Twitter og alle de andre tjenestene vi bruker er på mesterlig vis laget svært brukervennlige når man vil publisere. Men ikke alltid like brukervennlige når man vil slette.

SlettMeg skal hovedsaklig være en informasjonstjeneste. Du skal kunne finne ut hvordan du går frem om du vil fjerne informasjon fra nettet. Enten du har lagt den ut selv eller det er andre som har publisert. NRK.no har mer informasjon om tjenesten.

I utgangspunktet et strålende tiltak. Om jeg sender en mail til min dårlige kompis som publiserte det dårlige bildet av meg fra den dårlige festen og pent ber ham fjerne det er det godt mulig at svaret går i retning av «dette er mitt bilde og min facebookprofil, jeg publiserer hva jeg vil!».

Men om min henvendelse inneholder informasjon om hvilken norsk lov som blir brutt og hva strafferammen kan være kan det hende at svaret blir et annet. Mange ganger kan litt informasjon gjøre underverker. Og SlettMeg virker tydelig og oversiktlig. Den gir deg til og med gode muligheter til å faktisk få kommunisert med et helt ekte menneske også via telefon og mail.

Men oppgaven er formidabel. Mye informasjon er det ekstremt vanskelig å fjerne fra nettet. Uansett hvor mange lover, regler og kontaktpersoner man utstyrer seg med.

Datatilsynets nye tjeneste inneholder også informasjon om hvilket ansvar som hviler på deg når du publiserer. Og informasjon om hvordan du kan skjule nettsider for søkemotorer osv. Og dette er kanskje vel så viktig. SlettMeg er i hovedsak en reaktiv tjeneste. Mens det aller viktigste er å unngå at feil informasjon havner på feil sted i utgangspunktet.

SlettMeg fronter skrekkeksemplene. Men så må vi ikke glemme at all denne kommunikasjonen i all hovedsak er positiv. Vi treffer nye og gamle venner. Vi utvider vår horisont. Vi lærer om andre språk og kulturer. Vi får nye forretningsmuligheter. Vi kan samle mennesker rundt viktige saker. Og i beste fall skape en bedre verden.

Jeg var innom Radioselskapet på P2 og snakket litt med programleder Nina Stensrud Martin om datatilsynets nye tjeneste. Saken kan du lytte til nedenfor.

Radioselskapet: om tjenesten slettmeg.no  by  NRKbeta

Direktelink til MP3.

6 kommentarer

 1. Jeg skal bry meg når de kan hjelpe med å få fjernet skattelistene fra å være übertilgjengelige som de er idag.

  Det finnes et alternativ til dagens ordning, som ivaretar alle de gode tingene ved listene, samtidig som den begrenser de negative effektene. Eneste ulempe er at mediene ikke lenger får brukt listene til å skaffe annonseinntekter…

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg synes dette er et bra tiltak. Etter en kjapp titt inn så fikk det meg til å tenke. Ofte når folk publiserer bilder på facebook osv, så anser jeg det som greit så lenge bildene ikke er utpregende støtende for den det er blitt tatt bilde av. Når jeg leser informasjonen på slettmeg.no så går det jo klart og tydelig fram at bilder av personer på generell basis ikke skal publiseres, med mindre de er en del av et helt annet tema (de nevner bilde av folk i 17-mai tog som eksempel). Dette tror jeg går på tvers av den gjengse oppfatning om hva som er greit å publisere på nett. For min del har jeg av prinsipp alltid sperret bilder av personer for offentligheten, det har kanskje vært mer riktig enn jeg har innsett selv…

  Svar på denne kommentaren

 3. Slett meg fra nettet « Dyade-bloggen

  […] Den tar sikte på å hjelpe folk som vil ha informasjon, bilder og videoer slettet fra internett. NRKBeta: I utgangspunktet et strålende tiltak. Om jeg sender en mail til min dårlige kompis som […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Jon Tingvold

  Veldig bra tiltak. Det eneste jeg er skeptisk til er at med for mange slik tiltak blir lett at folk får en negativ holdning til at det ligger informasjon om dem selv på nettet. At alle enkelt kan finne fram til når du har bursdag, telefonnummeret ditt, hvor du bor, hva du står for og mener og hvem du er, er som regel veldig nyttig i mange sammenhenger. Og for de færreste er det verken krenkende eller på noen måte farlig.

  I det siste syns jeg det har vært ført (kanskje ubevist) en oppfordring fra offentlige myndigheter om at informasjon om deg selv på nettet er negativt. Oppfordringen mener jeg bør være informasjon om deg selv er bra! Men for å få det til, er det selvfølgelig viktig at alle føler de selv har kontroll over all informasjonen som finnes om dem selv.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.