nrk.no

Hvordan Penguin ser for seg fremtidens bøker

Kategorier: Det sosiale nettet,Gadgets & Video


Det britiske forlaget Penguin driver og tester ut prototyper på hvordan fremtidens bøker skal se ut. Eller fremtidens, her snakker vi vel i grunnen om nært forestående ting. Allerede i mars/april kommer iPad på markedet, og slik ser Penguin for seg at noen av deres bøker skal fungere på en iPad.

Et godt spørsmål skrives i kommentarfeltet på YouTube:

I wonder who’ll be the first to introduce ‘social reading’, e.g. enabling comments on pages in a book.

Se også hva Penguins CEO John Makinson sier om planene, fremtiden og bokbransjen:

Makinson ser for seg mye av Penguins innhold aldri blir bøker i ordets vanlig forstand, men heller applikasjoner. Og at selve definisjonen på hva en bok er, forandres:

So for the time being at least we’ll be creating a lot of our content as applications, for sale on app stores and HTML, rather than in ebooks. The definition of the book itself is up for grabs.

Han mener også at dette fører til at forlagene blir MER relevante, ikke mindre. Dette fordi forlagene selv kan teste ut prismodeller og nye formater. Og fordi de får mer informasjon om kundene.

Det er en utfordring også, og Mankinson mener forlagene må være villige til å ta sjanser, teste og prøve ut, og høre på hva publikum sier.

7 kommentarer

 1. Endelig noen som tenker nytt. Det jeg alltid har sett for meg at er den digitale bokens forse er muligheten til å legge til lyd, animasjoner, flere lag med informasjon, mulighet til å følge referanser. Jeg har drømt om at når jeg leser en roman og det blir nevnt et musikkstykke eller en annen bok eller en historisk hendelse så kan jeg trykke for å høre musikken, trykke for å få opp et lite vindu med informasjon om den nevnte boken og mulighet til å kjøpe denne, trykke for å få opp wikipediasiden til den historiske hendelsen. Skuffelsen var derfor relativt stor når forlagene frem til nå stort sett bare har digitalisert bøkene og de fleste forfattere ikke har sett muligheten til å utvide sitt uttrykkrepertoar.

  Svar på denne kommentaren

 2. @thlom: Høres nesten ut som en OK webside det der. Fikk litt samme følelse som når Store Norske (eller Caplex, husker ikke) ble lansert på CD-ROM i sin tid… Jeg betviler dog ikke at brukeropplevelsen blir litt bedre med iPadden.

  Det mest interessante tror jeg blir hvordan browseropplevelsen på iPadden kan gjøre spesialtilpassede websteder og widgets vel så interessante som app’ene som skal selges gjennom iTunes. (Ref Google sine browerbaserte produkter til iPhone)

  Det er ihvertfall ingen tvil om at jeg skal ha en, men det store spm er om det blir en suksess. «A definite maybe» fra meg.

  Svar på denne kommentaren

 3. Inger Carin

  @thlom Helt enig, jeg vil gjerne kunne klikke meg videre. Jeg vil også gjerne kunne skrive notater som jeg kan velge om jeg vil dele med andre eller ikke.

  @vebb Selvfølgelig fins dette allerede på nett, det er kanskje derfor vi etterspør det for ebøker også.

  Kanskje dette viser at Finansdepartementet ikke er så akterutseilt allikevel når de regner ebøker som it-tjenester og ikke som bøker: dagbladet.no/2010/03/04/kultur/litteratur/ebok/eirik_newth/moms/10697845/

  Svar på denne kommentaren

 4. Johannes Rummelhoff

  I wonder who’ll be the first to introduce ’social reading’, e.g. enabling comments on pages in a book.

  Har dere sett graphic.ly/ ? En tegneserie applikasjon til windows, mac og snart iPhone og sikkert iPad. Den baserer seg på nettopp de sosiale aspektene ved å lese; du kan feks. kommentere på enkelte sider, se hva andre leser mm.

  Virker veldig lovende. Har prøvd beta versjonen litt, men jeg finner ikke gleden av å lese tegneserier på en laptop, så gleder meg til å kunne gjøre det på iPad.

  Svar på denne kommentaren

 5. Morten Skogly

  @Johannes Har meldt meg på Graphic.ly beta, håper jeg får snart. Enig med deg om Ipad, å lese på laptop utgår, og jeg tror tegneserier funker heller dårlig på iPhone (i motsetning til tekstbøker, hvor Kindle-appen for iPhone er helt herlig).

  Svar på denne kommentaren

 6. Things, Places, People & Stories » Drømmen om mellomformatet

  […] Det er en del av den trenden som vi i dag særlig ser knyttet til lanseringen av iPad og drømmen om å finne nye muligheter for magasin- og bokforlag i formater som kan distribueres via App-store eller lignende, og som forener nettopp de to kvalitetene. Det har avfødd en frenetisk prototypevirksomhet som har gitt oss mye spennende, sist representert ved Hvordan Penguin ser for seg fremtidens bøker. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.