nrk.no

One Dingz To Rule Them All

Kategori: Gadgets


Det har plutselig gått opp for meg. Revolusjonen alle har pratet om i årevis er her faktisk! Jeg er usikker på hva det egentlig var som vippet vektskålen, men jeg mistenker at det var et lite program som tracker hvordan jeg sover om natten. I min lille verden, er nemlig spådommen om at det til slutt vil være en liten dings som gjør ALT, så og si fullbyrdet.

Smartphone VS
Smartphone VS

Vi snakker selvsagt om den moderne Smartphone’en. I mitt tilfelle en iPhone, i mange andres en Android, Nokia eller Palm. Felles for dem alle er at de har GPS, kompass, akselerometer, kamera og en kraftig prosessor. De er rett og slett små håndholdte datamaskiner, hvor det også er mulig å installere små programmer for nær sagt alle formål. Og akkurat her ligger mye av nøkkelen til både deres suksess og evne til å ta over for andre, mer tradisjonelle dingser.

iPhonen er foreløbig kongen på haugen hva mangfold av applikasjoner angår, og kan i skrivende stund skilte med 150 000 ulike «Apps». Android Markets inneholder rundt 26.000, mens Palm App Catalog ved årsskiftet hadde rundt 1000 applikasjoner . Nokia har også entret banen og har lansert sin «Ovi Store».

Smarttelefonen min har rett og slett tatt over for svært mange av de andre dingsene jeg tidligere hadde. Noen fornuftige, andre ikke fullt så fornuftige. I mitt tilfelle er den med meg hele døgnet, og er langt på vei blitt den «multi-dingsen» alle forståsegpåere for få år sa at den kom til å bli.

En vanlig dag

Jeg står opp til det iPhonen min mener er riktig tidspunkt med hjelp av SleepCycle. Når jeg koker egg til frokost er det ikke en egen egg-timer som avgjør når egget smiler, men iPhonens innebygde timer. På vei til jobb sørger navigasjons-softwaren TomTom for at jeg i ørska ikke glemmer fotoboksene langs Ring 2. 1881 har sørget for at jeg lett gjør oppslag i telefonkatalogen fra telefonen.

Skal det knipses kjappe bilder til bloggen, er det stort sett også telefonen som sørger for det. Så også med enkle videoer. Scanneren på jobb aner jeg ikke hvordan fungerer, men alle kvitteringene mine fra reiser scannes med DocScanner. Aldri skal jeg miste en kvittering igjen.

Værmeldingen leveres av yr.no i egen applikasjon, mens voice-recorderen sørger for at alt fra intervjuer til personlige huskelapper også lagres i telefonen. Kveldens skitur i nordmarka trackes med RunKeeper, som også holder treningsdagbok for meg. Mine kompiser som er hakket mer nevedyktig enn meg påstår de bruker vaterapplikasjonen når de skal være handy-men, jeg for min del koker middag med med iPhonen ved min side. Utallige kokebøker er lastet ned. Det står en haug i hylla også. Men de står mer og mer i ro.  Diskusjon rundt verdensproblemer over en øl på Løkka avgjøres oftere og oftere ved hjelp av applikasjonen fra Wikipedia. Før jeg tar kvelden tar jeg en runde gjennom et par tre spill. Fortsatt på samme mobiltelefon. Jeg har en PSP og en Nintendo DS liggende i en skuff et eller annet sted…

Så var det på’n igjen med SleepCycle. Natta!

I tillegg til alt den har tatt over for, kommer en drøss med nye tjenester som jeg benytter meg av i tillegg

Hva så med mediabransjen?

Det er mulig vi lever inne i en teknologi-boble og derav er noe ekstrem i vår omgang med dingser, men også for flere og flere uten den ekstreme interessen for dingser blir mobiltelefonen en stadig mer sentral enhet. Også for alt annet en SMS og telefoni.

Telefonen min har også til en viss del tatt over for den tradisjonelle musikkbutikken, noe vel musikkbransjen kanskje endelig har skjønt?! Papiravisa egner seg også utmerket i det lille formatet. Nå har jeg plutselig fersk NY-Times på bussen, hele verdens videounivers, i form av YouTube, på do og P3 i bilen selv der det ikke er FM-dekning.

Hva skjer så videre? Tar Smartphone’en over for mediekonsum på TV og PC også?

Jeg synes noe av det mest spennende i så måte er lanseringen av iPad og tablets generelt. Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle bruke min smarttelefon til en brøkdel av det jeg faktisk bruker den til idag, og jeg lo nok litt i Sci-Fi-skjegget når de mest framtidsvisjonære påstod dette kun fem år tilbake.

Med en tabletskjerm som er ca fire ganger så stor som den skjermen jeg idag bruker på iPhonen, er jeg helt sikker på at nye muligheter og bruksområder vil åpenbare seg. Ganske sikkert på bekostning av noe.

Kanskje blir det også mulig å begynne å bruke smarttelefonene opp mot andre enheter. Det var mye hype rundt akkurat denne muligheten da Apple slapp 3.0 versjonen av iPhone OS’et. Blodtrykksmålere, insulinmålere og alskens annet eksternt dilldall ble forespeilt oss. Der har det vært kjedelig stille.

Personlig ønsker jeg meg en pulsmåler til iPhonen som snakker med RunKeeper. Men dette har vi jo ønsket oss leeeenge her i NRKbeta…

Hva mer ønsker du deg av din smartphone?

31 kommentarer

  1. Gunnar Michelsen

    Veldig bra artikkel. Likte perspektivet. Utfordring: Vær litt vill og gal framtidsvisjonær og skriv om hva BETA ser 5 år fram i tiden? En treffprosent på 20 vil være glitrende 🙂
    (Nå CeBit2010)

    Svar på denne kommentaren

  2. Nicolai Alexander

    Er det et paradoks at jeg ikke får sett filmene i de linkede artiklene på Nrkbeta med iPhonen min?

    Bortsett fra det så veldig bra artikkel (og veldig gode linkede artikler).

    Svar på denne kommentaren

  3. Ok artikkel.

    Personlig synes jeg at det er for mye fokus på hvem som har størst AppStore (generelt). 100 000, 10 000, 1 000. For såvidt grei men det er egentlig helt uinteressant hvor mange programmer de har. Hvor mye av disse appene er nytte?

    Har selv en iPhone og har lastet ned (gud vet) xx kjøpte og gratis app. De fleste programmene er gått i søppelbøtta!

    Sitter egentlig igjen med 4-5 app som er verdt å ha på telefonen. Mesteparten er bare «møkk» i mine øyne. Skal selvfølgelig applaudere Apple for at de har laget en business som DE tjener masse penger på.

    Svar på denne kommentaren

  4. Erlend Espedal

    Bjørn Are: Tenk på hvor mye søppel som finnes på windows da? Enig i at det er mye som ikke er bra, men jeg er som deg; har noen gull-aps som gjør verdien på telefonen større enn da jeg kjøpte den. Tenk på det :-). Dessuten tror jeg ikke Apple tjener mye penger på applikasjonene, men applikasjonene får folk til å kjøpe mobilen. Og DET tjener de GODE penger på 🙂

    Svar på denne kommentaren

  5. @Øyvind: Tweetie, Brightkite, LinkedIn, RunKeeper, YR, Meebo, 1881, GuleSider, iMExhange, Navigon, Shazam, Microsoft TAG, Drool Radio, MobileRSS og Google.

    OBS! Det ble vist 15 apps 🙂

    Svar på denne kommentaren

  6. Jeg synes fortsatt smarttelefoner tar for dårlige bilder og video, og har alt for liten batteri tid. Det er noen ganger telefonen ikke strekker til, men jeg er stort sett enig i at telefonen kan ta over for veldig mye.

    “hva skjer om 10 år.. eller bare 5?” +1

    Svar på denne kommentaren

  7. Etter snart 2 år med iPhone, merker jeg at jeg bruker den bærbare macen min mindre og mindre når jeg er hjemme. All surfing foregår på telefonen. Nå er det bare å glede seg til iPad. For med slike tablets tror jeg papiravisene dør raskere enn noen har turt å tro før

    Svar på denne kommentaren

  8. Offtopic men orker ikke maile dere:
    Om man går inn på nrkbeta.no med internet explorer så går focus automatisk til google elementene langt der nede.
    Tipper ingen har merket noe siden hele nrkbeta redaksjonen bruker safari eller firefox.

    Svar på denne kommentaren

  9. Erlend Espedal

    Hvor er vi om 5 år? Tenk heller på hvor vi var for 5 år siden? Hvem hadde tippet:
    Facebook
    iPhone
    Google Nexus

    Så la oss starte der i stedet. Hva var det vi ikke hadde for 5 år siden som er en selvfølge og mye brukt i dag?

    Svar på denne kommentaren

  10. Kjøpte en sånn dings for 4 år siden. Bestilte vel den der iPaq 6915 den dagen den ble annonsert og venta i flere måneder på at den skulle komme. Ja, den var en windows mobile sak med innebygd Tomtom gps, telefon, kamera, WiFi osv..

    Problemet var bare at selv om alle disse fine tingene hver for seg fungerte så fungerte de ikke mer enn ok. Dvs at telefonen hadde dårlig lyd og dekning, GPS’en slukte batteriet og hvis du hadde GPS’en på og snakka i telefonen (handsfri) så ville også GPS’en slå seg av hvis du avslutta samtalen fordi de to funksjonene delte «knapp». Kameraet var også dårlig sammenlignet med vanlige telefoner. Til å skrive tekstmeldinger med så var den nesten håpløs. Ikke var det T9-støtte og qwerty-tastaturet var ikke laget for høyhastighetstasting. Skjermen hadde også ustandard oppløsning sammenlignet med andre PDAer så det var ikke alle applikasjonene du lastet ned som fungerte bra.

    Migrerte tilbake til «vanlig» telefon og har også lagt merke til at de vanlige telefonene sakte men sikkert har fått det meste som jeg hadde på den PDA’en samtidig som at det faktisk fungerer.

    Svar på denne kommentaren

  11. Den største endringen i egne medievaner siden jeg skaffet meg en Android-telefon har vært programmet Acast som jeg har satt til å abonnere på podcasts; et par dager i uken lastes det automatisk ned nye podcasts over wifi hjemme i stua, resten av uken bruker jeg mobilen som «radio» som kun handler om temaer jeg er interessert i.

    Ellers bruker jeg den smarte telefonen mest til det samme jeg brukte den «ikke-smarte» telefonen jeg hadde tidligere: Telefon, meldinger, vekkerklokke, nedtellingstidtaker, kalender, nødkamera og musikkspiller.

    At flere oppgaver løses av samme dings synes jeg er mindre interessant enn at ny teknologi legger til rette for nye behov og vaner. Jeg tror de «smarte» mobilene vil gjøre at stadig flere tilpasser sine medievaner ut fra tematisk interesse, og at dette kan gå på bekostning av de klassisk videre og mer generalistiske massemediene som skraper i mange overflater. Tabloidsjangeren er, etter noen år, særdeles forutsigbar. De gir et greit overblikk, klarer sjelden å gå nok i dybden til at de klarer å beholde i hvert fall min interesse. Dette lover vel godt for nrkbeta tilsvarende nisje-medier med en klart definert profil…

    Svar på denne kommentaren

  12. Her kan du grafse i politikernes privatliv

    […] politikernes bruk av sosiale medier på Kulturnytt for ikke lenge siden. Og for dem som våkner til sleepcycle i stedet for klokkeradioen innstillt på P2 får dere saken i reprise […]

    Svar på denne kommentaren

  13. Fin artikkel. På tide å endre Title-tag på disse sidene?
    «NRKs sandkasse for teknologi og nye medier» har den siste tiden vært noe misvisende: «NRKs blog for Steve Jobs-fans og nye Appleprodukter» virker mer passende. 🙂
    Jeg er fan av nrkbeta og åpne standarder. Det er litt for mye ukritisk omtale rundt apple/iphone/quicktime-appen itunes. Dagbladets Jan Omdahl er inne på noe her: dagbladet.no/2010/02/02/kultur/data_og_teknologi/tekno/apple/ipad/10206715/

    Men for all del, fortsett med godt arbeid – jeg gir dere ikke opp med det første. Og betaler lisens med glede! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  14. Marius Arnesen (NRK)

    @Håvard: Så du synes at en artikkel som omhandler konseptet med Smartphoner generelt, men som bruker iPhonen som et eksempel på en slik telefon, er grunn til at vi bør skifte tagline på NRKbeta?! Fascinerende!

    Jeg er også fan av åpne standarder og fri kildekode, men jeg er mer fan av ting som fungerer optimalt og er med på å endre måten vi omgir oss med teknologi på. Har det begge deler er det ingen ting som er bedre.

    Når det kommer til å legge lista et hakk høyere for hver gang de gjør noe er (dessverre?!) Apple og Steve Jobs i en særstilling.

    Nå omhandler nå engang denne artikkelen Smartphones generelt, og det aller meste av det som her er beskrevet av funksjonalitet kan også oppnåes med en Nokia eller en Android telefon.

    At jeg bruker iPhonen, som by far har flest applikasjoner og dermed kan by på rikest funksjonalitet, bør ikke være viktig når vi snakker om de prinsipielle sidene rundt det faktum at det er en dings som tar over for mange andre.

    Svar på denne kommentaren

  15. @Marius: Forslag på endring av tagline burde nok stått i en tongue-in-cheek-klamme. 🙂

    Jeg synes det er skummelt når forbrukere blir «fans» – og ikke kunder – men klarer ikke selv helt å si noe om hvor den grensen bør gå.

    Når det gjaldt artikkelen så mener jeg absolutt at den har mange gode poeng, og en symbian eller android gjør samme jobben som en iphone. Når det er sagt så vil en dings som skal kunne alt bestandig være et kompromiss. Jeg mistenker at det er en del folk som om noen år ser tilbake på feriebildene tatt med telefonkameraet sitt tidlig på totusentallet og lurer på hvorfor i all verden de ikke skaffet seg et ordentlig kamera…

    Svar på denne kommentaren

    • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Håvar)

      @Håvar: Jeg tror enda flere vil se på albumet fra FØR mobilen kom og lure på hvorfor de ikke tok flere bilder av alt de var med på…

  16. NRKbeta viser deg sine favorittapplikasjoner

    […] Et av de store buzzordene siste år har vært “apps”. Applikasjoner, eller programvare som vi kalte det før i tiden. Ved hjelp av programvare kan du utvide bruksområdet for din mobiltelefon og til slutt kan den gjøre de utroligste ting. […]

    Svar på denne kommentaren

  17. Hvordan skaffe ekstra strøm til mobilen

    […] Så selv om batteriene også har blitt bedre og bedre med årene så har telefonene våre blitt kraftigere og fått utvidet bruksfelt mye fortere. Nå har mobiltelefonen blitt kamera, videospiller, navigeringssystem og all verdens andre ting i tillegg til en dings å prate i. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.