nrk.no

Slik ser du NRK1 i HD

Kategorier: NRK,TV & Video


Fra og med i kveld, fredag 12. februar kl. 20.05 kan du se NRK1 i HD. Som vi tidligere har skrevet om vil NRK nå begynne å sende NRK1 i HD på enkelte sendinger. I første omgang er det OL i Vancouver.

De neste 14 dagene får du over 500 timer OL på NRKs kanaler, og sendingene på NRK1 er i HD.

Men hvordan får du inn NRK1 i HD? Her er oppskriften, og vi tar gjerne i mot spørsmål hvis det er noe du lurer på. Det er tre ting du trenger:

1. TV som støtter HD
2. En mottaker som kan ta i mot HD
3. HDMI-kabel

Her går vi gjennom detaljene for hvert av punktene:

1. TV som støtter HD

Først og fremst må du ha en tv som støtter HD. TV-apparatet ditt må være merket med «HD Ready» eller «Full HD» for at du skal kunne se HD-sendinger. De aller fleste tv-apparater på markedet har dette.

La oss fort se på hva de tre forskjellige formatene er et tv-apparat kan ha:

Standard oppløsning

«Vanlig tv» kaller vi på fagspråket SD – Standard Defininition – eller standard oppløsning på norsk. Oppløsningen er 720/768 x 576 piksler. Det er det de vi sender NRKs tv-kanaler i nå.

HD Ready

«HD Ready» er en betegnelse på tv-apparater som kan vise høyoppløselige signaler opptil 1280 x 720 piksler. Disse apparatene er altså gode nok til å vise NRK1 i HD fordi vi sender i nettopp denne oppløsningen, som vi kaller «720p» til daglig. «HD Ready» er altså betegnelsen på et apparat som kan vise en slik oppløsning, mens «720p» er betegnelsen på videoformatet som vi sender ut.

Full HD

«Full HD» er den beste oppløsningen du kan ha på tv’en. Opplsøningen er da 1920 × 1080 piksler. Du må regne med å betale litt mer for en flatskjerm med «Full HD» enn med «HD Ready». En rask sjekk på nettet viser at du kan få «HD Ready» ned mot 3 000 kroner, mens en brukbar «Full HD» begynner på 5-6 000 kroner. Akkurat som i punktet over, så skiller vi mellom et apparat som kan vise HD, og videoformatet som sendes til apparatet. TV-apparatene som klarer dette merkes altså «Full HD», mens videoformatet kalles «1080i».

Skal du kjøpe ny tv i forbindelse med OL, så anbefaler vi å kjøpe en tv med «Full HD». Dette er spesielt viktig hvis du skal se film i Blu-ray eller om du har en spillkonsoll som Playstation 3 eller Xbox 360. Disse maskinene leverer et signal som er i «Full HD». De vil virke også på tv-apparater med SD og «HD Ready», men du får bedre bilder med «Full HD».

Hvorfor sender ikke NRK i Full HD?

NRK er medlem i EBU, den Europeiske Kringkastingsunionen, og de anbefaler oss å sende i 720p. De fleste kringkastere i Europa som sender i HD, bruker 720p. Et unntak er BBC som sender i 1080i. De fleste amerikanske HD-kanaler sender i 1080i.

For de spesielt teknisk interesserte så er HD i NRK på 1,5 Gbit, som enten kan brukes til 720p50 (720 med 50 bilder pr sekund) eller til 1080i25 (1080 med 25 bilder pr sekund). NRK har pr i dag ikke produksjonsutstyr som greier 1080p50 som da blir 3 Gbit. Det er det heller ingen settopp bokser som greier. NRK har derfor valgt og produsere i 1080i25 og sende i 720p50, med konvertering i NRKs hovedkontroll, fordi vi mener dette gir det klart beste bildet på flatskjermene hjemme hos dere.

Ok, så da har du et tv-apparat som støtter HD, enten med «HD Ready» eller «Full HD». Neste trinn er mottageren.

2. En mottaker som kan ta i mot HD

Noen tv-apparater har en innbygget mottaker som kan ta i mot Riks-TV i HD. Dette gjelder blant annet endel modeller fra Sony, Samsung og Grundig. Om tv-apparatet ditt ikke har en HD-mottaker innebygd, må du ha en egen boks for dette. Denne kan enten være for mottak visa satelitt eller kabel. Har du satelitt har du allerede en boks som har HD, siden begge de norske satelittselskapene gikk over til HD-mottagere for noen år siden.

Her er oversikt over hvordan du går fram for endel leverandører.

Riks-TV

Kanalen heter «NRK1» og finnes på kanal 1. Informasjon fra Riks-TV om godkjente mottagere.

Canal Digital

Kanalen heter «NRK1 HD» og finnes på kanal 15 om du har satelitt eller på kanal 13 om du har kabel-tv fra Canal Digital. Informasjon fra Canal Digital om NRK1 i HD.

Viasat

Kanalen heter NRK1 og er på kanal 1. Informasjon om hvordan du får inn NRK1 HD hos Viasat.

Get

Kanalen heter NRK1 HD og ligger som kanal 158. Den kommer dog først opp om du trykker HD på fjernkontrollen. Du må ha en Get-mottaker som støtter HD. Informasjon fra Get om NRK1 i HD.

Altibox

Kanalen heter NRK1 HD og ligger på kanal -1, dvs at du trykker en kanal bakover fra kanal 1 på fjernkontrollen. Du må ha HD-mottaker fra Altibox for å kunne ta inn NRK1 i HD. Informasjon fra Altibox om deres tilbud i HD.

NextGenTel

NextGenTel tilbyr NRK1 i HD via sin tjeneste Next-TV. Mer informasjon fra NextGenTel. Takk for tips Morten og Christian!

Homebase

Homebase sender NRK1 i HD til sine kunder. NRK1 HD ligger på kanalplassen etter SVT2. Mer informasjon fra Homebase. Takk, Sigurd!

Andre selskaper

Om det er andre som leverer HD hjem til folk i Norge, som vi ikke har fått med her, så bruk kommentarfeltet. Da oppdaterer vi artikkelen.

3. HDMI-kabel

Det siste punktet er en HDMI-kabel mellom HD-mottageren og tv-mottageren. Det hjelper ingenting om du har grom flatskjerm og boks som tar inn HD om du ikke har en kabel som sender det fine signalet over. En Scart-kabel duger IKKE! På enkelte Riks-TV mottagerbokser vil ikke tv-apparatet ditt vise HD om Scart-kabelen står i. Så sett inn en HDMI-kabel og fjern Scart-kabelen for å få HD.

Er det noe du lurer på så spør gjerne her, så skal vi og andre som kan dette hjelpe til å besvare. Tekniske spørsmål angående kabelnettet eller satelittmottageren din er utenfor hva vi kan svare på, men du kan jo forsøke – så kanskje noen av våre flinke lesere har svaret!

Sendingene på NRK1 HD vil være både i SD og HD. Alle HD-sendingene vil bli merket med egen HD-logo i øvre høyre hjørne sammen med NRK1-logoen. Når det går distriktssendinger på NRK1 HD, vil vi vise Østlandssendingen i SD.

Les også om NRKs OL-tilbud på internett, hvor vi sender absolutt alt fra OL i HD på internett.

141 kommentarer

 1. Homebase har også NRK HD:
  Informasjon fra de:
  > Endringer i kanallisten:
  NRK1 HD vil ligge på kanalplass 19, 20 eller 21, avhengig av hvor i landet du bor og dermed hvor lokalkanalen er plassert. Dersom du ikke ser kanalen på en av disse plasseringene etter sendestart 12.februar bør du restarte dekoderen. Denne restartes enten ved å trekke ut strømmen i 10 sekunder, eller se beskrivelse i veiledning for å velge Ekstrakanaler. Bruker du favorittliste vil kanalen ikke automatisk legge seg inn der, du må først finne den på plassering 19-21 og legge den til i favorittlisten.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  @Aksel: Vi skryter vel ikke, bare informerer om det? Dessuten sendes faktisk OL i HD på nett. Når det gjelder alle de over 75 000 klippene vi har i Nett-TV så er de ikke i HD av to grunner.

  1) De er ikke produsert i HD.
  2) Vi har ikke en infratruktur og Nett-TV-løsning som støtter dette ennå. Det krever enormt mye mer lagringsplass, overføringskapasitet og serverkapasitet.

  Vi jobber dog med ny Nett-TV og vi kommer med mer informasjon på NRKbeta etterhvert om hva den skal inneholde av muligheter.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hei!
  Vil NRK SD og NRK HD ha nøyaktig samme sendeskjema? Slik at jeg bare kan bytte ut NRK SD med NRK HD i favorittlisten min? Regner med at det er sånn, men TV 2 opprettet jo egne HD-kanaler i forbindelse med fotball-VM i 2008 og fjernet dem etter mesterskapet, så det kunne jo være at NRK gjør det samme nå. Derfor spør jeg for sikkerhets skyld.

  Uansett litt rart at dette ikke er presisert noen steder. Verken på NRK sine nettsider eller på TV-distributørenes sider. Heller ikke nettsteder som Din Side og Teknofil sier noe om det.

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi har snakket med Altibox som sier at så lenge du har en HD-mottaker fra dem, så kan du se NRK1 i HD uten å betale ekstra. Derfor har vi oppdatert artikkelen her, og Altibox kommer til å svare selv i den andre artikkelen der det diskuteres.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jens Christian

  Til Get, Canal Digital og dere andre: Hva er vitsen?

  Hvorfor må man trykke på en egen knapp for å få HD-sendingene? Hvorfor kan ikke alt være enkelt av typen:
  «Når NRK sender i HD så vil bildet som vises være i HD»
  istedenfor
  «Når NRK sender i HD så gjør XXXX [masse drit] og så kan du se på sendingen i HD»

  Keep it simple stupid!

  Svar på denne kommentaren

 6. Er tilknyttet et lokalt kabelselskap via HD dekoder.
  Dei har lagt ut NRK 1 HD, men signalet vi får inn på boksen er 576i.
  Kan kabelselskapet ha kjørt ned signalet fra 720p til 576i?
  Ser en del forskjell i oppløsning mot standard NRK 1 som også mottas digitalt, men det kan ha noe med at bitstrømmen er større.

  Svar på denne kommentaren

 7. @Øyvind Spørsmål omkring HD-kvalitet (spesielt på nett) minner meg om debatten rundt MP3 som er i «CD-kvalitet» eller ei.

  Debatten om HD bør mao ikke bare knyttes til antall linjer som vises på skjermen, men også hva slags kompreasjonsrate/-teknologi som benyttes. F.eks. har Youtube HD langt dårligere kvalitet enn en blueray-disk.

  Jeg er likevel klar over mange av de tekniske problemstillingene rundt linjekapasitet, lagringsplass og krav til klientmaskin som skal spille av materialet. Jeg ser likevel frem til de streamingtjenester som både finnes og er i ferd med å etableres på nettet. Glimrende om NRK er med på å drive utviklingen fremover (som f.eks. distribusjon via bittorent).

  Svar på denne kommentaren

 8. Hva i alle dager er det dere driver med dere som er ansvarlige for dette forumet? Jeg postet nettopp et saklig spørsmål her, og så får jeg beskjed om at det ble tatt for å være spam! Hva i himmelens navn? For noe tull!

  Spørsmålet var:
  Vil NRK SD og NRK HD ha nøyaktig samme sendeskjema, slik som f.eks. TV Norge SD og TV Norge HD har? Jeg regner med at det er sånn? I så fall kan jeg erstatte NRK SD med NRK HD i favorittlisten min.

  TV 2 opprettet jo egne HD-kanaler i forbindelse med fotball-VM i 2008 og slettet dem etter mesterskapet, så det kan jo være at NRK gjør det samme nå. Derfor tenkte jeg å spørre for å få klarhet i dette.

  Forresten synes jeg at det er litt rart at dette ikke er presisert verken på NRK sine sider eller TV-distributørenes sider. Heller ikke nettsteder som Din Side og Teknofil sier noe om det.

  Svar på denne kommentaren

 9. du trenger ikke å trykke på hd-knappen på get boksen for å komme til nrk hd, det er kun raskere å finne frem, holder med å trykke på 1,5 og 8 vips så er du på nrk hd uten å trykke på hd-knappen!

  Svar på denne kommentaren

 10. Øyvind Solstad (NRK)

  @per s: Men det er vel for å få HD-boksen? Det er vel ikke konkret for NRK1 i HD? Eller?

  De fleste kabelselskapene tar ekstra betalt for at du skal få en HD-mottager, så det i seg selv er ikke så spesielt. Men om de tar ekstra bare for at du skal få NRK1 HD, da vil vi gjerne vite det.

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  @Tore: Til spørsmålet ditt: NRK1 i HD er et permanent tilbud. Vi skal sende filmer, dokumentarer, Eurovision Song Contest og Himmelblå i HD. Og ja, programmene er kliss like. I hovedkontrollen vår sender vi bare et program av gangen. Er det et HD-program, så sender vi det i HD, men skalererer det ned til SD for de som har dette.

  NRK2 og NRK3 vil komme i HD i løpet av de neste årene.

  Svar på denne kommentaren

 12. Frank Eivind Rundholt

  Gleder meg veldig til å se OL i HD. Så at promoen for OL blei sendt i HD allerede i går, selv om det ikke varte så lange var det hyggelig å se at det sto NRK1 HD oppe i høyre hjørne.

  Svar på denne kommentaren

 13. Skaleringsproblemer HD til SD?
  Jeg har en RiksTV-mottaker (Sagem DTR94250HD). Siden onsdag har kvaliteten på bildet til NRK1 blitt plaget med «støy». Jeg mistenker at dette er interpoleringsproblemer. Jeg har en 4:3-TV, så boksen lager SD letterbox-format før det sendes til TV-en.

  Kan det være at signalet sendes i HD-oppløsning, og at omformatteringen av signalet til SD letterbox gir dårligere bilde pga interpoleringsproblemer?

  Noen som vet noe om dette, og om evnt. NRK1-signalet fra RiksTV vil fortsette slik det har vært de siste par dagene?
  NRK2 og NRK3 vises fint i SD 4:3-letterbox.

  Jeg har testet å konfigurere boksen slik at den videresender 16:9-signal til tv-en, og da blir bildet mye bedre på min tv (men da blir det naturlignok strukket i høyden til å fylle hele 4:3-skjermen).

  Er det noe håp for meg å få bildekvalitet av brukbar kvalitet uten å bytte tv-apparat?
  Er det softwaren i Sagem-boksen som er svakheten?

  Tar gjerne imot tips.

  Svar på denne kommentaren

 14. Hmm. Ser at det er oppdatert noe i artikkelen for teknisk interesserte. Det oppklarer litt, men jeg mener likevel at denne påstanden er feil:
  TV-apparatene som klarer dette merkes altså “Full HD”, mens videoformatet kalles “1080i”.

  Jeg mener at Full HD = 1080p.

  Svar på denne kommentaren

 15. På NRK.no står det nå at man IKKE vil få HD-kvalitet ved bruk av komponentkabel. Men jeg ser ikke hvorfor det ikke skal fungere ettersom man kan oppleve HD via en Playstation 3 med komponentkabel. Kan noen gi meg tips til hvilken komponentkabel jeg bør kjøpe? og hva trenger jeg for å få lyd? (Jeg har en eldre HDTV uten HDMI mulighet).

  Svar på denne kommentaren

 16. Pepperstad.net » Slik ser du NRK 1 i HD

  […] 12 februar Slik ser du NRK 1 i HD Publisert av Stål Hermo, Nyhetskategori: Pepperstad.net På NRK Beta sine sider står alt om hvordan se NRK1 i HD […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Paul F. Sørensen

  Jeg har en 37″ flatskjerm av merke «TFT LCD TV», trolig produsert i 2006/07. Den har inngang for å ta videosignaler fra en HDTV Player, men jeg kan ikke finne noen angivelse som tyder på at den er HDReady. Jeg finner ikke noen HD-tast på fjernkontrollen. Kan noen bekrefte om den er HDReady eller ikke ??
  Takknemlig for svar.
  Vennlighilsen Paul

  Svar på denne kommentaren

 18. T & B Hansen er kabel-TV-operatør i Sørum. De har lagt ut NRK HD, men man må kjøre et nytt kanalsøk.
  Velg kanalsøk og så transpondersøk.
  I «frekvens» taster du 450MHz
  I «symbolrate» taster du 6875
  I modulasjon velger du «256Qam»
  (dette er standard prosedyre for å søke opp HD-kanaler)

  Svar på denne kommentaren

 19. Og da var NRK1 i plass i HD på kanal 19 på NextTV. Observerer at den ikke er «lokalisert» korrekt – jeg får Østlandssendingen her i Bergen nå på distriktssendingene kl 18.45, mens «vanlig» NRK1 viser Vestlandsrevyen. Er det noen andre her på Vestlandet, eller andre deler av landet utenfor Østlandet som opplever dette? Lurer på om det er NRK eller distributøren som er årsak til dette.

  Svar på denne kommentaren

 20. alt man trenger er
  1. DVB-T TVKort til PC
  2. Windows 7 med Media Center
  3. Minimum ATI Radeon HD 2400 eller nyere, NVIDIA 8400 eller nyere
  4. HDMI eller DVI utgang til en 40″ eller større 1080p FullHD TV 😛

  Dette er alt man trenger for å få inn NRK i HDTV

  Svar på denne kommentaren

 21. Er det ikke en lov som sier at NRK skal være tilgjengelig til alle?
  Du Geir du kan jo kjøpe deg et DVB-T kort som vil også funke i Sverige/Danmark og England 🙂

  så du har jo win/win på DVB-T kort =)

  Svar på denne kommentaren

 22. Jeg har sett NRK1 i HD på Get sitt kabelnett i over 1 uke direkte på min Toshiba tv jeg kjøpte på lørdag forrige uke. Like etter jeg hadde søkt inn kanalene fikk jeg servert en fin film med bruce willis (Hostage) på Lørdag i praktfull hd 😀 Jeg søkte etter kanaler direkte på tv’en og hadde ikke koblet til verken dekoder eller kort. Det var bare 3 kanaler som virket på Get direkte på min Tv. Den ene NRK1 var i HD og den andre var NRK1 i SD og Tv-norge i SD. Ingen av de andre kanalene på get fungerte direkte på min tv. Det er forferdelig dritt at jeg må bruke den stygge standard dekoderen (uten HDMI!) fra Get for å se alle de andre kanalene. Nå har jeg satt inn en 10 cm ledning som antenne for Riks-TV, for i dag er NRK1 i hd på riks-tv også. Jeg mistenker at Get vil gjøre HD kanalen fra NRK utilgjengelig for direkte mottak uten dekoder for å tvinge på folk å leie HD dekoder og fra Get og tegne abonnement på HD kanaler.

  Svar på denne kommentaren

 23. Er det slik at NRK sender ut både HD og SD, og at det bare er HD-sendingene som har HD-logo?

  I så fall må jeg ta en alvorsprat med kabelleverandøren min 😉
  Jeg kan nemlig ikke se noen HD-logo hos meg, og jeg ser heller ikke noen forskjell på SD- og HD-varianten av NRK1. Riktignok ser det bra ut, men det er ikke i nærheten av BBC HD og Discovery HD.

  Svar på denne kommentaren

 24. Syns det blir for dumt å anbefale folk til å bruke flerfoldige tusen på Full HD, når de færreste ser forskjell og attpåtil må sitte under 2 meter fra TVen for å se forskjellen. For ikke å nevne at man må kjøpe seg bluray eller spillkonsoll for å utnytte det.

  Svar på denne kommentaren

 25. @Stian Berger: Såvidt jeg har fått med meg så blir programmer som er produsert i SD oppskalert på HD-kanalen. Så selv om TV-en mottar 720p så er nok nyhetene fremdeles SD. Er antagelig pga høyere bitrate at det oppskalerte signalet ser bedre ut enn det gjør på SD-kanalene.

  @gei: Jada, HD-TV’er har ikke noe problem med å håndtere SD-signaler, de vil bare bli oppskalert internt i TV-en. Eneste man evt må være obs på er om videokameraet tar opp i 4:3 eller 16:9, det kan hende man må inn i menyen på TV-en for å få bildet til å vises riktig.

  @Frank Eivind og Sturle: Helt riktig, 1,5 Gbit er bitraten for ukomprimert 720p eller 1080i. (1080p er 3 Gbit, 576i er 270 Mbit.)

  @Basse: Er på litt tynn is her, men ja, du vil antagelig få best resultat om dekoderen sender ut samme signal den får inn, og overlater eventuell oppskalering til TV-en.

  @Yes: 1080i er ikke nødvendigvis bedre enn 720p…

  Svar på denne kommentaren

 26. Jeg har en Altibox, og har nå fått NRK1 HD. Men logoen i øverste høyre hjørne sier fortsatt bare «NRK 1» og ikke «NRK1 HD» som flere andre tydeligvis ser.

  Er det noen grunn til dette, har jeg egentlig NRK1 HD?

  Svar på denne kommentaren

 27. Tror det er akkurat som det skal være :). Vises ikke hos meg heller på dette programmet. Var HD-logo tidligere i kveld. Det er antagligvis likt for alle og ikke noe å trekke forhastede slutninger over. Tipper du har HD-kanalen du også 🙂

  Svar på denne kommentaren

 28. Når NRK1 HD sender norske programmer i SD er de tekstet uten at det er mulig å fjerne teksten. (Jeg får signal via Altibox) For å unngå teksting (for hørselshemmede) må man derfor bytte til en NRK1 SD kanal for så å bytte tilbake hvis HD sending. Når det sendes i HD er tekstingen for h.h. borte.
  Jeg vil kunne bruke NRK1 HD som standard kanal, men det blir jo håpløst når man skal «slite med» denne tekstingen…

  Svar på denne kommentaren

 29. Ingrid Sørgaard

  Skal jeg ikke kunne se HD uten å ha kabel eller parabol? Jeg har miniriksTV (bare NRK)via fellesantenne i borettslaget,HDready SonyTV og Grundig boks. Koblet via HDMIkabel i går, men ser ingenting hvis ikke scarten er på plass!

  Svar på denne kommentaren

 30. Vi har en Sony med innebygget bakkenettdekoder. Allerede fra torsdag fikk vi NRK1 i utmerket HD, men det var først på fredag at sendingene ble merket med HD og det gjelder bare OL-programmene. Er HD «hele tiden» en spesiell service til bakkenettbrukere i Osloåmrådet?

  Største overraskelse med Dagsrevyen i HD er at programlederene plutselig synes å ha blitt 5 år eldre.

  Svar på denne kommentaren

 31. Tar inn NRIK1 via CD. Ser på reprisen på åpningssermonien og NRK1 HD er uskarpt. NRK1 er faktisk bedre. Har ikke det problemet med de andre kanalene som CD viser i HD. Andre som opplever dette?

  Svar på denne kommentaren

 32. Hjelp ! NRK HD er som så se tv gjennom tåkefilter !

  Vi har ny Sony flatskjerm (KDL-40W5500 ) Canal Digital parabol (med HD PVR mottaker) og HDMI-kabel mellom mottaker og TV. HD-kanalene på Canal Digital funker brillefint, inntil NRK HD kom. NRK HD ser ut som grøt på skjermen, hele bildet er svært uskarpt, og håpløst å se på. Hva kan feilen være ??

  Svar på denne kommentaren

 33. @Ingrid: Jo, du skal kunne se HD med HDMI. Du har kanskje ikke valgt riktig inngang på TVen? Bruk fjernkontrollen og velg den inngangen som tilsvarer den kontakten HDMI kabelen er tilkoblet. Hvis dette virket, husk å koble ifra Scart-kabelen igjen…

  @Eyvind og Vidar: Vet ikke, men det er mulig det skjer en konvertering til 576i hos dere når dere står på NRK1 HD. Sjekk om PVRen spiller ut 720p.

  Svar på denne kommentaren

 34. Snakket med CD. Ser ut som om signalet inn i huset har falt fra ca 175 til rundt 140. Ifølge CD er det for lavt. Målt for 2 måneder siden i forbindelse med installasjon av internet via kabel. De skulle se på saken ..

  Svar på denne kommentaren

 35. @Jo: HD logoen kommer bare opp når det sendes programmer som er «ekte» HD. Det vil si programmer som er filmet/produsert/etterbehandlet i HD-oppløsning og som går igjennom hele sendekjeden uten å ha vært innom SD-oppløsning. Programmer uten HD logo er enten produsert i standard eller har vært igjennom en prosess som gjør at NRK ikke godkjenner det som HD.

  Svar på denne kommentaren

 36. Knut A. Helgeland

  For å være litt pedantisk: Det er en forvirrende og strengt tatt gal bruk av begrepet «HD ready» i denne artikkelen. Merkelappen «HD ready» sier faktisk ingenting om skjermens egenoppløsning, det betyr kun at skjermen har en digital inngang som støtter HDCP kopibeskyttelse, og at den kan vise bilde når den får 720p og 1080i over denne. Native-oppløsningen på skjermen kan godt være lavere enn 720p selv om den er merket «HD ready», feks finnes det plasmaskjermer med 1024×576 oppløsning som er fullt ut «HD Ready».

  Svar på denne kommentaren

 37. Tor Even Mathisen

  @Vidar og @Eyvind, står dekoderen i 1080i eller 720p? Snakket med en kollega av meg, og han fikk mye bedre bilde med 720p. (på Riks-tv) Og det høres jo logisk ut siden signalet går ut som 720p50 fra HK.

  Hilsen Tor Even i Vancouver

  Svar på denne kommentaren

 38. Flere som har problemer med streamen fra nrk.no/ol ? Fungerer verken i ubuntu eller windows for meg. Feilmelding om application error i windows , og i ubuntu skjer det veldig lite. Nyeste moonlight/silverlight installert på begge platformer.

  Svar på denne kommentaren

 39. Get benytter nøyaktig den samme HD-signalet ifra NRK som Canal Digital, Viasat, Altibox m.fl. Lydformatet er MPEG1 Layer 2 på 256 kbit/s (Ofte Bare kalt MPEG-2). Dette er det samme som benyttes på SD-tjenestene. Grunnen til at det ikke er noe HD-lydformat er at dekoderene jevnt over ikke har støtte for dette. DD 5.1 jobbes det med, men lanseringsdatoen er foreløpig litt usikker.

  Ivar, NRK Marienlyst

  Svar på denne kommentaren

 40. Thorstein Johannessen

  @Ivar, MPEG-2 er betegnelsen på videoformatet (enten PS (DVD) eller TS (DVB)). MPA, MP2 og MP3 er det som oftes brukes om lydformatene, selv om de strengt tatt heter, som du skriver, MPEG-1 Audio Layer 2 eller 3. MPEG-3 var forøvrig ment til å brukes om en multi-komprimerings og oppløsningsuavhengig drøm av en standard. Den ble aldri realisert, og er såklart ikke det samme som MP3 🙂
  En skikkelig røre, når man begynner å blande inn MP4 også, som brukes om hele videoformatet MPEG-4. Man kan forøvrig bare se frem til mer glede i MPEG-7 og MPEG-21.

  Det virker forøvrig som om det er noe DD 5.1 greier hos enkelte av Gets HD-kanaler.

  Svar på denne kommentaren

 41. Har samme problem som flere andre, Canal Digital parabol (med HD PVR mottaker) og HDMI-kabel mellom mottaker og TV. HD-kanalene på Canal Digital funker brillefint, inntil NRK HD kom. NRK HD ser ut som grøt på skjermen, hele bildet er svært uskarpt, og håpløst å se på. Hva kan feilen være ??
  Er det noen som har en løsning.

  Svar på denne kommentaren

 42. Jeg har ikke en gang bilde(svart skjerm), bare lyd. Canal digital hd pvr,hdmi og hd tv..Noe som vet hva problemet kan være? alle andre hd kanaler funker brille fint.

  Samme problem for meg også. Jeg har en Tandberg TV.

  Svar på denne kommentaren

 43. Jeg har ikke en gang bilde(svart skjerm), bare lyd. Canal digital hd pvr,hdmi og hd tv..Noe som vet hva problemet kan være? alle andre hd kanaler funker brille fint.
  Samme problemet her – ikke bilde bare lyd..
  Kan noen hjelpe oss…?

  Svar på denne kommentaren

 44. Vet ikke om andre har opplevd det, men om HD-kanalene «fryser» på NextTV så hjelper det med en restart på ADSL-modemet. Kun skjedd én gang her nå, så velger å tro at dette ikke er et vanlig problem.

  Svar på denne kommentaren

 45. Noen som vet hvorfor ikke Canal Digital (parabol) og Viasat sender én NRK1 HD SID per lokalområde, slik de gjør med SD-kanalene?

  Der endrer de bare til rett lokal VPID/APID når sendingen starter, og når det er riksdekkende sending bruker alle NRK1 SIDs/kanaler samme VPID/APID igjen, så det vil jo ikke gå med mer båndbredde annet enn litt overhead til de ekstra SID/kanalene.

  Jeg merket at sendingen på NRK1 HD automatisk gikk over til SD oppløsning når lokalsendingen (fra Osloområdet) startet denne uka, så da kan det vel ikke være noe problem med at dekoderne ikke takler automatisk overgang mellom HD og SD heller?

  Så hvorfor er det da ikke SIDs for «NRK1 HD Østnytt», «NRK1 HD Nordnytt» osv. i muxen hos CD og Viasat på parabol, slik at brukere utenfor Osloområdet slipper å skifte kanal for å få sett rett lokalsending og HD ellers.

  På bakkenett er jo ikke dette noe problem der HD-signalet sendes på begge de to lokalvariantene i muxen på samme måte.

  Svar på denne kommentaren

 46. Homebase skuffer på HD sendingene… bildet er fint, men hjelper lite når det stopper opp hvert 5. sekund. De andre HD-kanalene fungerer bra, men NRK får de ikke til. Mon tro om man kan kreve pengene tilbake, får ihvertfall ikke det jeg betaler for.

  Svar på denne kommentaren

 47. Hei. takker for hd på nrk1, men er det andre som erfarer at signalene i live-sendinger blir hakkete med Rikst-TV? Har skjerpet antennen men en ny Triax 10 og ekstra forsterker. Merk at problemene gjelder kun for nrk1 HD. Andre kanaler (inkl. tv2 hd) vises aledeles perfekt.

  Svar på denne kommentaren

 48. @Svein Ølnes: Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt, fordi det gjerne kommer an på hvordan mottakerutstyret ditt er istand til å gjengi den fulle kvaliteten av HD. Men om dette er på plass og alt utstyret er tilnærmet optimalt konfigurert burde HD vise en klar kvalitetsforskjell. Dette selv om SD-sendingene holder relativt sett høy kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 49. En generell oppfordring til dere som opplever hakking/grøt eller andre problemer: Fint om dere også oppgir fabrikat og modellnummer på mottakeren deres i tillegg til distributøren. Da kan det være mulig å se en sammenheng på hva som feiler. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 50. Jeg opplever også at det hakker («lagger») i sendingene til nrk1. Dette startet når ol startet, og jeg lurer på om det kan ha en sammenheng med HD. Alle andre kanaler fungerer fint. Jeg tenkte at det kanskje var den gamle tven min som var problemet..

  Svar på denne kommentaren

 51. Jeg har litt problemer med å se NRK HD
  Jeg har tilgang på kanalen, har «altibox» + HDMI + 32″ full HD skjerm. (LG)
  Når jeg ser hvilket signal som kommer til skjermen, står det 576p, som er SD.

  Hvorfor skjer dette?

  Kabelen kjøpte jeg rå-billig, men den har klart å vise i hvertfall 1080i (fra PS3).

  Allikevel ser jeg litt forskjell fra vanlige nrk og nrk hd 🙂
  Regner med at når signalet blir 720p så blir det enda bedre.

  Svar på denne kommentaren

 52. LG’s «TruMotion» er en teknikk som er ment å redusere «uheldige» effekter av filmer og annet materiale som er skutt i 24 eller 25 frames/s. Dette kalles gjerne «film mode» Du har sikkert vært på kino og sett at bildet lugger f.eks. når et kamera panorerer eller en bil kjører forbi.

  Det er vanlig at LCD-paneler tilbyr denne muligheten. Produsentene har gitt denne funksjonen ulike navn. Generelt sett, selv om det enkelte ganger vil oppleves som en fordel, har slike ekstrafunksjoner lagt som menyvalg på TVen en tendens til å forårsake en eller annen effekt på bildet som ikke er gunstig. Det er m.a.o. en grunn til at den er valgbar.. Materiale som er skutt/filmet for å vises på TV, slik som OL-sendingene, vil ha en ulempe av å ha denne funksjonen slått på.

  Vi anbefaler da selvsagt å skru «TruMotion» av. 😉

  Svar på denne kommentaren

 53. Og jeg lurer fortsatt på hvorfor i all verden norske SD program alltid er tekstet på NRK1 HD kanalen når man ser dem der… (ikke nyheter)
  Mulig at et NRK-menneske har et svar???
  Prøvde å spørre for en uke siden….

  Svar på denne kommentaren

 54. NRK1 HD – Problemer med bare lyd og svart skjerm på kanal 15 på Canal digital ( PVR dekoder )?
  Da må du oppdatere softwear.
  Ut med strømkabel, inn igjen.
  Når fire 8 tall vises trykk på OK & Meny i rask
  rekkefølge.
  Da skal det komme fram 00 i displayet, deretter
  teller den oppover. Du må ikke røre noe mens den jobber.

  Svar på denne kommentaren

 55. Mine gamle foreldre har Riks-TV med Sagem-boks.
  Etter den 12.februar har de ikke fått inn NRK1. Alle andre kanaler fungerer som før.
  Antar det har sammenheng med HD-sendingene. Hva må de gjøre for å få inn NRK1, som HD eller ikke?

  Svar på denne kommentaren

 56. @Pål: NRK1 HD benytter seg av en teknologi for underteksting som heter DVB Subtitling. Det sendes to datastrømmer med teksting. Den ene bærer den normale teksten som er teksting av fremmedspråk, mens den andre bærer teksting for hørselshemmede. Sistnevnte vil ofte inneholde teksting av norskspråklige programmer.

  På mottakeren kan en velge hvilken av disse to en ønsker. En kan også slå av undertekstingen om man vil. I ditt tilfelle står boksen din til å ta imot teksting for hørselshemmede. Så du må gå inn og sette det andre valget om du bare skal ha teksting på fremmedspråk. Standard setting skal være denne.

  PS. SD-kanalen har såkalt «innbrent» tekst i selve videobildene. Om en skal ha tekst for hørselhemmede må en bruke tekstTV side 777.

  Svar på denne kommentaren

 57. @Eyvind: Mest sannsynlig trenger mottakeren en softwareoppgradering. Dere kan gå inn i menyen for å sette igang dette. Hvis ikke det fungerer kan det jo være noe annet feil med boksen. Da må den i tilfelle tas med til reparasjon.

  Mvh
  Ivar

  Svar på denne kommentaren

 58. har ikke fått et levende bilde fra Vancouver via Ubuntu 9.10 64 bit, men greier det via virtualBox og WinXP. Håper det jobbes iherdig med dette, og tror de vet om det hos mono, da jeg har fått en oppgradering 2.00.99? som heller ikke virker.
  noen med andre opplevelser?

  Svar på denne kommentaren

 59. Fikk opp på PC’en NRK HD kanalen med Canal Digital igår (Terratec Cinergy C kort). Bra bilde, men PC’en er ikkje rask nok til å takle dei mest intensive delane…påtide å oppgradere PC 🙂

  Svar på denne kommentaren

 60. Opplevde i går at lyden på NRK1 HD falt ut innimellom, i noen sekunder om gangen. Bl.a. under curlingkampen Norge-Sverige. Ikke krise men litt irriterende. Jeg har NextTV fra NextGenTel, lurte på om dere med andre leverandører opplevde det samme?

  Svar på denne kommentaren

 61. Hei,

  Kjapt spm:

  Monterte opp min nye Samsung 40″ LE40B755U1WXXE på lørdag, med programkort fra Riks-TV + CA modul. Utendørs antenne, med antennekabelen rett inn i tv’n.

  NRK-kanalene, inklusive HD, poppet opp med én gang; knivskarpe bilder og fantastisk kvalitet!!
  NRK-kanalene fungerte brillefint fra lørdag formiddag og frem til i går ettermiddag. Da forsvant de plutselig, og ville ikke la seg legge inn på nytt via kanalsøk.

  I dag har jeg fått på plass Riks-TV-kanalene, men NRK-kanalene mangler fortsatt.

  Noen idéer om hva som kan ha forårsaket at de plutselig falt ut (ingen modifikasjoner ble gjort i mellomtiden) – og hva kan jeg gjøre for å få de tilbake?

  Svar på denne kommentaren

 62. Thorstein Johannessen

  Fordi, den dagen man starter med 1080-sendinger, vil man ha et fullt brukbart arkiv i 1080i/25. Hvis arkivet florerte med 720p, så vil man ikke ha optimale bilder. Uansett om man i fremtiden sender i 1080i/p50/60 så vil 1080i/25 være brukbart i mye større grad enn 720p50 pga oppløsninga. Dessuten er det EBU som anbefaler å sende i 720p50. BBC sender forøvrig i 1080i, så man er ikke nødt akkurat.

  Angående doble bilder… 1080i/25 = 1080i50. i/25 betyr 25 bilder i sekundet interlaced, dvs at man sender 50 «fields» i sekundet, hvor hvert «fields» utgjør annahver linje i et bilde. To etterfølgende fields kan forøvrig være ulike, slik at man får en «stripe-effekt» ved f.eks panorering. Når man konverterer signalet til 720p50 vil man få bort denne effekten. Hvorvidt man får doble bilder eller ei er jeg litt mer usikker på. Hvis kameraet og utstyret frem til 720p50-konverteringen kjører 50 bilder i sekundet gjør man ikke det.

  Men, man står forøvrig fritt til å skyte meg og mine wikipedia-kunnskaper, for dette er ikke noe jeg har 100% kontroll over 🙂

  Svar på denne kommentaren

 63. @Thorstein Johannessen Jeg tar poengene dine ang fremtiden.

  «NRK har derfor valgt og produsere i 1080i25 og sende i 720p50, med konvertering i NRKs hovedkontroll, fordi vi mener dette gir det klart beste bildet på flatskjermene hjemme hos dere.»

  Jeg antar at denne setningen ikke betyr at produksjon i 1080i25 med konvertering til 720p50 blir bedre enn produksjon og sending i 720p50. De mener vel at 720p50 er bedre tilpasset gjennomsnitts nordmannens TV (fordi de aller fleste flatskjermer kan sende dette). Fordi ved sending av 1080i25 ville de med 720 oppløsning på TVen sitte igjen med 720i25 når de ser på TV.

  Svar på denne kommentaren

 64. Thorstein Johannessen

  De vil isåfall sitte igjen med 720p25 eller p50, siden 720i ikke finnes. Det som skjer hvis signalet sendes i 1080i/25 helt frem til TVen er at TVen automatisk prøver å tilpasse signalet 720p. Det kan da oppstå litt flimring og bildet kan se litt rart ut etter det jeg har sett og erfart. Det «beste» i et slikt tilfelle er om dekoderen står stillt inn på 720p, slik at konverteringen fra 1080i/25 skjer før signalet når TVen. HD-ready betyr at tven skal være i stand til å ta imot alle HD-signaler som blir sendt igjennom en HDMI-kabel til tven.

  Svar på denne kommentaren

 65. Bak kulissene: OL i Vancouver

  […] Signalet ble konvertert fra 1080i60 til 1080i50 før det ble sendt til Oslo. Ut fra HK ble signalet igjen konvertert til 720p50. Les ellers mer om NRK1 i HD her. […]

  Svar på denne kommentaren

 66. «Fra og med i kveld, fredag 12. februar kl. 20.05 kan du se NRK1 i HD.»
  Dette stemmer sånn omentrentlig med når det ble bråstopp med å se noe som helst fra nettTV.

  Hva med å følge opp med at infrastrukturen deres er klar for dette.

  Svar på denne kommentaren

 67. Hvorfor blir det ikke spesifisert mer at mange av dagens HD Ready og Full HD LCD og Plasma skjermer faktisk tar inn NRK1,2 og 3 uten en såkaldt Cam modul. Kravet er at apparatet har en innebygd MPEG-4 mottaker. Mange modeller fra bl.a Sony og Samsung har dette. For disse apparatene trenger en ikke CAM modul. Cam modul er KUN nødvendig hvis en ønsker å abonnere på eks. Riks TV pakken.
  I store deler av landet er det bare å plugge inn en bordantenne i det vanlige antenne uttaket på tv’n og foreta et kanalsøk. I løpet av minuttet har en alle NRK TV kanalene samt mange radiokanaler. «Gratis» eller mer riktig, betalt via NRK lisensen.
  Det virker som forhandlere og kabel/parabolselskaper bevisst holder tilbake informasjon om dette for i stedet å anbefale dyre program pakker.
  I f.eks hytter og i båter er det for mange mer enn nok med bare NRK kanalene. Min konklusjon er at det burde være en plikt for forhandlere og parabol/kabel selskaper å informere i stor skrift om denne muligheten. NRK selv burde stille krav om at slik informasjon når ut til kunden. Det gjør det helt klart ikke i dag.

  Svar på denne kommentaren

 68. Mens NRK har media folk – så er der ingen her med forståelse for infrastruktur (computer science) etter hva jeg klarer å lese meg til her.
  Det hjelper ikke med flott format – så lenge dere ikke forstår hvorfor infrastrukturen deres ikke kan levere fram til brukerne.

  Har dere en adresse det går ann å sende mail til ang. dette (med nærmere forklaringer).

  Jeg synes denne bloggen er bra,for all del – og all ros til dere for dette.
  Men den helt uten bakkekontakt og kunnskap innen infrastruktur og datateknologi.

  Svar på denne kommentaren

 69. Tor Andersen

  Jeg ser HD via Get pvr på kanal 158.
  Det står HD i feltet for programoversikt, men ikke den HD logoen dere hadde på OL sendingene.

  Vil det stå HD øverst i høyre hjørne ved siden av NRK når dere sender HD programmer.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.