nrk.no

Filmpremierer på nett

Kategorier: Fildeling,Film & Radio


Svensk filminstitutt ønsker at filmer skal ha premiere på kino og nett samtidig. Et tiltak som de tror kan dempe ulovlig nedlasting.

Kulturnytt hadde en sak om dette i går og vi er selvfølgelig interessert i å vite hva dere mener. Direktelink til MP3.

Kulturnytt om filmpremiere på nett by NRKbeta

Høres ut som om noen faktisk ønsker å gi fansen det de vil ha?

Les også hva NRKbeta skrev om «Gratulerer med våte bukser» under Pirate Bay-saken i 2009:

Jeg kan fortsatt ikke kjøpe amerikanske serier selv om jeg betaler flesk her i Norge. Jeg kan fortsatt ikke streame amerikanske filmer på bokser fra f. eks. Get eller Apple før uker etter at filmene har kommet i USA. Jeg må fortsatt vente til filmene er ferdig på kino før jeg kan se dem hjemme. Hva er det for en merkelig tankegang? Hvorfor er det ok at jeg betaler 100 kroner for å se en premierefilm på en kino, der det er flere ledd mellom de som lager filmen og meg, mens det ikke er mulig å betale 100 kroner for å se samme filmen lovlig hjemme? Det henger ikke sammen i det hele tatt. (Det er dessuten lite miljøvennlig fordi jeg må reise til kinoen og dessuten kjøper unødvendig snop og blir usunn).

Kaaaaaaanskje det etterhvert skjer en forandring?

14 kommentarer

 1. magne gisvold

  ser med glede at dere har begynt å bruke soundcloud.
  (har selv brukt tjensten ei stund: soundcloud.com/captain-charisma/captain-charisma-mid-flight-munchies)

  det er jo i og for seg topp – men hva betyr det for nrk, i forhold til embedding av audio?

  * legger/kommer journalister til å legge ut reportasjer via soundcloud i nettsaker framover?
  * eller kommer nrk til å utvikle egne applikasjoner/widgets? (oppå/via nrks DMA, ventelig?)

  så jeg lurer vel kort sagt på hvorfor dere bruker den, og hva vi kan vente oss fra nrk framover.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  En av NRKbetas oppgaver er å teste nye tjenester og distribusjonsmetoder. Akkurat nå bruker vi YouTube til videoene våre og SoundCloud til lyd. I et generelt eksperiment som går ut på å se hvordan ting fungerer når vi baserer oss på eksterne tjenester.

  Så dette er kun små tester fra NRKbeta sin side akkurat nå. Så får vi se om det blir aktuelt å benytte for eksempel SoundCloud mer i fremtiden. Så langt ser det veldig bra ut.

  Det gir enkel avspilling og mulighet for at andre kan lime inn lydklippene på sin side. Når vi supplerer med direktelink til MP3 får vi støtte for dem som ikke bruker Flash også.

  Svar på denne kommentaren

 3. magne gisvold

  ok, takk for svar 🙂

  kommentarfunksjonen er også fin – ikke at jeg har brukt den hittil, men kanskje spesielt med tanke på radioreportasjer er det en fin funksjon at man kan kommentere på et spesielt tidspunkt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Espen Strand Henriksen

  Klart dette kommer…. men Cameron, Spielberg og gutta er jo, som kunstnere & kreatører, veldig opptatt av kino sine fabelaktige presentasjonsegenskaper…….og det har fortsatt litt å si…..men det kommer, som med musikk og nå bøker. politikk, penger & makt 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. magne gisvold

  det visste jeg ikke – det er kult.

  noen som vet hvor mange brukere soundcloud har, sånn omtrent? de har iallfall satt standarden for brukervennlighet og sexyness – men er samtidig mer gjennomsiktig enn andre fildelinssystemer som zshare, etc. (der uautorisert lyd, altså musikk, deles mye mer).

  Svar på denne kommentaren

 6. Kinoforeningen er skeptiske, ja. Det var bombe. Det er vel berre dei som har noko å tene på dagens håplaust utdaterte system.

  Film er ikkje lengre best på kino. Folk vil ha både film og tv-seriar rett heim i si eige stove, tilgjengeleg når som helst. Nye filmar bør sjølvsagt verta tilgjengeleg på alle plattformar, i alle land samtidig, til glede både for forbrukarar og produsentar. Om enn ikkje mellommenn.

  Håplaust om kinoeigarar skal stoppa utviklinga. Det blir som om faksmaskinprodusentar skulle ha stoppa internett.

  Svar på denne kommentaren

 7. Har dere testet eller planer om å teste Voddler? Det er en del betabrukere i Norge vet jeg. Jeg gjengir mine syn her, selv om det er litt off-topic.

  Har hatt det siden jul, men på grunn av dårlig utvalg på filmfronten har jeg ikke sett en eneste hel film.

  Voddler har en veldig enkel Mac-klient i Plex/Frontrow-stil med oversiktlig browsing av filmer (Som forøvrig Get Fimleie kunne lært et og annet av) De har greid å imitere look and feel fra hvordan man kikker på filmer i en videosjappe, noe jeg hele tiden har ment at Get også burde hatt.

  Filmene starter nesten uten lag, og det er en liten blokk med reklame før filmen starter. Filmene kjører tilsynelatende uten hakking på mitt Get Large BB.

  Kvaliteten på filmene ligger etter mitt utrenede øye i underkant av vanlig TV, men her må noen med mer pixelerfaring gi en vurdering. Lyden er også i samme kategori.

  Se en grundigere test på: nettavisen.no/it/article2673569.ece

  Hva synes NRKBeta?

  Svar på denne kommentaren

 8. Voddler er søppel i nåværende form. De kjører en buggy XBMC-port, har dårlig utvalg samt dårlig kvalitet. Headweb er mye bedre, og har plugin til f.eks. Plex. Men gratis er det ikke…

  Etter å ha sett Avatar i 3d, er jeg sikker på at det er kinoens redning. Jeg vet i hvert fall at jeg kommer til å gå mye mer på kino dersom den visuelle kvaliteten er like bra. Filmer gjør seg faktisk best i 3d. Nå må vi bare få igang 4d-kinoer i Norge også…

  Svar på denne kommentaren

 9. @Øyvind: Enig. Uten 4D blir film ganske stillestående. Bokstavelig talt.
  Men, alvorlig: Jeg så Avatar i dårlig 2D-kvalitet. Da var det kun en alminnelig kjedelig film som jeg slo av omtrent havveis.
  Det er egentlig litt ille at innpakningen skal bety så mye i forhold til innholdet.
  Så til tema. Vil ikke en samtidig nettlansering bare føre til at TPB (og alle de andre piratene) får inn kvalitetskopier tidligere og dermed kun redusere tiden med elendige camcorder. Hvilket sannsynligvis fører til mer nedlasting.
  (ps. Jeg skal selvfølgelig kjøpe filmene digitalt på nett, men så er det da også 50år siden jeg var 14.)

  Svar på denne kommentaren

 10. Stian Grindvoll

  Film på nett på såkalt lovlig vis, har jeg en sterk mistanke vil være pakket med DRM og derfor også bare være aktuelt på systemer som syns DRM er bra for brukeren slik som windows og os x. GNU/Linux brukere kan dermed se langt etter å delta i slike løsninger.
  DRM i seg selv er jo en uting for brukeren, samme hvilken form det kommer i.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.