nrk.no

iPad – Hva mener NRKbeta?

Kategorier: Gadgets,Mac & Media

iTab med iBooks app åpent

Teknologinettsteder verden over har flommet over av rykter, tanker og nyheter rundt Apples siste kreasjon. Og alle trafikklogger viser at svært mange er interessert i nyheter om denne flate nye dingsen. Her på NRKbeta har vi delt meninger om hva denne enheten kan bety for skolene, hvordan den kan påvirke våre medievaner og hva vi syntes om lanseringen.

Vi skal snart komme oss ut av applesjefens berømte «reality distortion field» vi også, men må nok plage dere med noen konklusjoner fra redaksjonen før vi gir oss.

Vi er generelt ganske enige, men for å kunne synse i vei helt fritt deler vi det inn slik at det blir tydelig hvem som er avsender for de forskjellige tankene.

Eirik Solheim:

I første omgang må jeg si meg enig i noe så lite menneskelig som Apples aksjekurs. Den dalte jevnt under presentasjonen av iPad for så å gjøre et hopp da prisen ble avslørt. 499 dollar for den rimeligste modellen var lavere enn det folk hadde trodd. Og en svært viktig faktor for å kunne avgjøre om iPad kommer til å bli en suksess eller ikke.

Det er ingen tvil om at denne nye lille datamaskinen er estetisk lekker. Og i forhold til ytelsen og skjermstørrelsen er et løfte om 10 timer levetid på batteriet ganske imponerende.

Brukeropplevelsen baserer seg på det enkle og intuivite berøringsgrensesnittet som vi kjenner fra iPhone. Et grensesnitt som har endret måten vi behandler informasjon på bærbare enheter.

Mangler

Men som så mange andre tar jeg meg selv i å reagere på akkurat samme måte som da den første iPhone ble lansert. Jeg blir skeptisk fordi den mangler en del funksjonalitet som vi egentlig tar som en selvfølge:
– den har ikke kamera
– den kan ikke kjøre flere programmer samtidig
– den spiller ikke Adobe Flash
– den har ikke kortleser eller enkel tilkoblingsmulighet for ekstra lagring
– all programvare må godkjennes av Apple

Men iPhone ble en gedigen suksess selv om den ble lansert med et latterlig dårlig kamera, ikke mulighet for videoinnspilling, ingen GPS, ingen MMS, ikke støtte for Flash og relativt dårlig batterikapasitet.

Mye av dette har blitt bedre med nye versjoner av iPhone og nye versjoner av operativsystemet. Men iPhone ble en suksess før disse teknsike manglene ble rettet opp.

Fordi grensesnittet og enkelheten førte til at folk var villige til å droppe teknisk funksjonalitet til fordel for en mye bedre brukeropplevelse.

Hvor passer den inn?

I mitt store dingsregnskap gikk derfor iPhone rett inn og erstattet en annen dings jeg hadde slept med meg de siste årene. Nokia N95 røk ut av lommen og iPhone kom inn.

Men iPad skal ikke inn og erstatte en av dingsene jeg har. Den kan ikke på noen måte erstatte telefonen min. Og den kan ikke på noen måte erstatte laptopen min. Den skal komme i tillegg.

For meg personlig ville iPad i første omgang komme til å bli en veldig hendig liten dings til å ha liggende hjemme på bordet. For enda raskere og enklere tilgang til media. Nyheter, magasiner, bøker, musikk og video.

Grensesnittet på min iPhone er til tider så enkelt og intuitivt at jeg tar meg selv i å plukke opp telefonen for å sjekke Facebook og Twitter selv mens jeg sitter foran laptopen. Hadde det ligget en iPad på bordet der hjemme hadde jeg nok plukket opp den fremfor å sette meg ned foran en av de tilgjengelige stasjonære eller en av laptopene som slenger rundt i leiligheten.

Barnemaskinen

Og så er jeg veldig enig med Ida Aalen. Dette er en ypperlig maskin for barn. Det finnes et vell av underholdning og opplæring for de små til iPhone allerede. Og med sin store skjerm og kraftigere prosessor vil iPad være enda bedre egnet til video, spill, kreativ utfoldelse og opplæring.

Brukbar på scenen?

Som nevnt dalte min interesse i takt med aksjekursen under presentasjonen i går. Fordi jeg ikke helt klarte å se hvor iPad skulle passe inn mellom eksisterende dingser. Og fordi jeg ikke kunne se at den i noen som helst sammenheng kunne erstatte min laptop. Men i tillegg til prisen var det en annen greie som vakte min interesse. iWork og muligheten for å koble til en overgang slik at jeg kan kjøre presentasjonene mine fra iPad.

På korte presentasjonsoppdrag vil iPad kunne erstatte min store og tunge MacBook Pro. Jeg kan gjøre akkurat det jeg trenger. Sitte i taxi eller på tog og kikke gjennom presentasjonen. Endre litt på rekkefølgen. Rette små skrivefeil.

I den sammenheng vil jeg også kunne sette pris på at Apple har laget en overgang for å kunne koble digitalkamera til iPad slik at jeg eventuelt kan slenge inn et bilde eller to også mens jeg er på farten.

Så kan jeg avvikle det hele fra den samme dingsen. For kritiske presentasjoner kan den eventuelt ligge i sekken sammen med MacBook Pro som en sikkerhet dersom den store maskinen skulle få sammenbrudd.

Men hva med Ola og Kari Nordmann?

Hvordan blir det der ute i den store verden for folk flest? Det er ikke alle som krever full HD-videoredigering, håndtering av tusenvis av høyoppløselige bilder, videokonferanse og avansert behandling av grafikk. For dem vil kanskje iPad kunne erstatte en laptop?

Jeg kan nok desverre ikke uttale meg skråsikkert om hvorvidt denne lekre, brukervennlige, teknisk begrensede og programvaremessig lukkede dingsen kommer til å bli en suksess som endrer medieverden før jeg har prøvd den selv. Det var ikke før jeg testet iPhone skikkelig at jeg skjønte at jeg ikke trengte så godt kamera, MMS og video på min telefon.

Kanskje jeg er villig til å inngå flere kompromiss i forhold til laptopen min også, og ender opp med iPad i sekken oftere enn jeg skulle tro.

Som den nerden jeg er kommer jeg selvfølgelig til å kjøpe en, men det er ikke nødvendigvis en indikasjon på at alle andre kommer til å gjøre det. Såpass selvinnsikt har en person som både eide en Apple Newton en gang i tiden og som har en AppleTV stående hjemme og støve.

Og iPad blir ikke en suksess med mindre den får stor utbredelse. Rent teknisk er den for svak til det. Men kombinasjonen av spennende programvare, brukervennlighet og enkel tilgang på innhold kan gjøre den til en vinner.

Martin Berglund:

Det skulle godt gjøres å ikke bli litt skuffet etter gårsdagens lansering. I forkant av Apples lansering, ble iPad «hypet» opp fra alle hold. Produktet skulle gjøre alt!

Mangler

Muligheten til å kjøre flere programmer samtidig er mitt største savn. Det hadde også vært kjekt med en USB-port, og mulighet til å utvide lagringskapasiteten med et SD-kort. Manglende støtte for Adobe Flash er et mye diskutert tema. Jeg tror ikke folk flest bryr seg om hvilken teknologi som brukes til å presentere innhold på nett, så lenge det fungerer fint for dem. Apple risikerer å miste en del potensielle kjøpere på grunn av sin avgjørelse omkring Adobe Flash. Samtidig går selskapet foran, sammen med aktører som YouTube og Vimeo, for å åpne opp nettet. Jeg tenker da på HTML5, CSS3, JavaScript og SVG.

Positive sider

iPad passer perfekt som sofakrok-, busstur-, eller møteprodukt. Jeg synes det er spesielt interessant å se hvor mye av brukergrensesnittet Apple har hentet fra kjente bruksmønstere i den analoge (papir)verden. Da tenker jeg på hvordan man blar i bøker, magasiner, adressebok og kalender. Apple har også kopiert biter av det analoge utseende i flere av sine programmer, som igjen skaper trygge rammer.

iTab med iBooks app åpent

For meg kan iPad dekke en del av de enkle oppgavene jeg vanligvis bruker den stasjonære datamaskinen til. Den vil også kunne ta over mange oppgaver som jeg bruker iPhone til i dag. Med større skjerm, er det plass til mer.

Ønsker

I fremtiden håper jeg det dukker opp løsninger som lar meg bruke iPad som den ultimate fjernkontroll. Jeg vil styre TV, PS3, PVR og samtidig holde et øye med hva som foregår på iMacen. Tenk også på muligheten for å koble sammen digitalt speilrefleks- eller videokamera og iPad. Den store berøringsskjermen kan bli et uvurderlig hjelpemiddel for fjernstyring av en rekke ulike innstillinger.

Saken vil bli oppdatert med tanker fra andre kolleger i NRK.

Og som vanlig er vi veldig interessert i deres innspill. Fyr løs i kommentarfeltet.

86 kommentarer

 1. Jeg synes at oppløsningen kunne vært hakke vassere, samt at oppløsningen burde vært 16:9, som på iPhone. Widescreenvideo i landscape fullskjerm, og enda større viewport i Safari portrait.

  Svar på denne kommentaren

 2. Denne vil nok erstatte en ipod touch som ligger på stuebordet for å raskt kunne sjekke mail, slå opp noe på wikipedia, sjekke nyheter. Laptopen blir sjeldnere i bruk pga den har lang oppstartstid og da gidder man ikke sjekke mail evt annet hvis det bare var en liten ting. Vi er kommet dit at man ønsker svaret nå når man diskuterer noe ved stuebordet og da er muligheten til raskt å slå opp noe uten lang oppstartstid aktuelt. Denne blir nok fin også for å vise bilder ved besøk, hjemmevideo osv.

  Hvis det blir muligheter for å vise video som er lastet ned (jmf podcast- ikke streaming) så vil denne være veldig fin for barna i baksetet i tillegg til alle de spill, bøker, skrive, tegneprogram som de kan benytte den til.

  En enkel underholdnings-dings blir nok dette som raskt kan erstatte mange dingser for barn og voksne i familien, både hjemme og på tur i bil (baksetet!), tog og fly.

  Men jeg tror vi vil savne å kunne høre på musikk samtidig som vi surfer. Det vil nok tvinge seg frem raskt hvis det ikke er mulig allerede ved salg om et par mnd’er.

  Svar på denne kommentaren

 3. Om jeg ikke kan tegne med den eller kjøre fler programmer samtidig gjør den ikke stort jeg har behov for.

  En slik dings som derimot både kan brukes på internett, lese magasiner, brukes som tegnepad (med programmer) kjøre småredigering under research, trådløs kobling til kamera + redigering.

  Og kraftig nok til å kjøre 3D programmer og musikkprogrammer med softsynther (og touchkontroller..)

  Da hadde jeg kjøpt en, men det er jo bare å vente noen år, ingen vits i å kjøpe begrensede produkter når det senere vil komme bedre og mer allsidige produkter.

  Klarer meg derfor lenge med laptop og tegnepad til.

  Konklusjon, gjør ikke nok, heller gjør den ikke det den kan godt nok.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ble veldig , veldig skuffet. Teknologimessig så henger apple langt bak. har selv både mac book pro og iphone som jeg er veldig fornøyd med. Men jeg har ventet snart 2 år på at de skal implimentere en blue ray brenner i mac book pro og full støtte for å se HD filmer, dette er en sann skuffelse. Håper få personer kjøper denne Ipaden slik at de får opp øynene og produserer noe markedet lengter etter og ikke noe sånn tull som dette.

  Svar på denne kommentaren

 5. @håvard: mest sannsynlig siden det ville spise batteri? Jeg ser for meg at en, om enn nedskalert, versjon av OS X ville krevd kraftigere hardware for å fungere optimalt mtp brukervennlighet og batteritid.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det at den kommer uten kamera, som i det minste kunne vært i front for å gjøre iPad til en genial skype/video-kommunikasjonsenhet er sjokkerende.

  Blir spennende å se hvordan storebror til iPad utvikler seg.

  Svar på denne kommentaren

 7. Som Gizmodo og Engadget skriver i sine artikler i dag er det en mangelen på en feature som gjør at den i sin nåværende inkarnasjon mest fremstår som en stor iphone touch. Jeg snakker selvsagt om multitasking. Om jeg ikke kan chatte, høre på musikk og surfe samtidig hjelper det ikke at den er lekker. Min aldrende netbook kan det. Brorparten av de tabletene som ble presentert på CES i år kan det. Hvorfor ikke iPad?

  Jeg var veldig klar for å bytte min netbook ut med den tablet, og som en apple fan ville det naturlige valget vært iPad. Men produktet er etter min mening ikke godt nok, og gjør at jeg heller venter å ser hva konkurrentene (spesielt Notian INK sin Adam) tryller frem. Hvem vet kanskje HP sin slate faktisk blir bra…

  Svar på denne kommentaren

 8. Paal Harald Mork-Knutsen

  En av de tingene jeg har reagert på når det gjelder iPad er hvor avhengig man blir av å ha en annen maskin i tillegg. En mini-pc med windows kan i stor grad erstatte en vanlig bærbar eller stasjonær maskin, men jeg føler at en iPad er litt for avhengig av å ha en annen maskin lett tilgjengelig.

  Min iPod Touch er jeg veldig fornøyd med, men jeg kobler den stort sett daglig til pcen for å oppdatere bilder og diverste ting. Skulle gjerne ha sluppet noe sånt med iPad. Mulighet for å koble til ekstern harddisk for å overføre filer hadde gjort saker litt enklere 😉

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg mener dette (foreløpig) er en «nice to have» gjenstand som vil forenkle endel ting som man allerede har. Men jeg har nettopp pensjonert ut min gamle lampe iMac fra kjøkkenbaren til alles forargelse, men jeg kan trygt melde at mine venner vil få en erstatning til sommeren 🙂

  Det mest spennede synes jeg dog hvordan Apple bringer en finger-interface videre på en måte jeg gleder meg til å prøve. Jeg tror også neste versjon a iPhone OS 4.0 kanskje vil gi oss multitasking på endel områder. jeg opplever også at HW-specs blir mindre viktig, da det er opplevelsen jeg søker. Jeg vet også at alt jeg savner blir levert før eller siden.

  Jeg tror det blir den ultimate «jeg orker ikke dra på bærbar for denne lille turen» dingsen. Den vil gi deg det du i dag har på iPhone, men i bedre innpakning. F.eks GPS og kartnavigasjon vil bli en drøm og mail og web blir enklere.

  Jeg tror iPad vil føre til nye flerbruksapplikasjoner – både to-manns spill, brettspill for flere og betraktningssoftware. Dette er jo verdens mest avanserte fotoramme også. Den er også kjøkken-TV, kokebok, lesebok, musikkvideo-jukebox, Håndbok for hobbymekanikere, fotoalbum – som flere kan oppleve samtidig. Det er ikke «min iPhone», men «vår iPad».

  Noe som er interessant er at dette er produktet som har blitt vist som «fremtidsvisjone» siden tidlig på 90-tallet fra stort sett alle de store teknologileverandørene. Fjøla som idé har levd lenge – men ble virkelighet i går. Jeg er positiv – tror de har greid det igjen 🙂

  My five cents,

  Svar på denne kommentaren

 10. Dere skriver: «I den sammenheng vil jeg også kunne sette pris på at Apple har laget en overgang for å kunne koble digitalkamera til iPad slik at jeg eventuelt kan slenge inn et bilde eller to også mens jeg er på farten.»

  Det står nederst på sidene til iPaden ( apple.com/ipad/specs/ )at de kommer med plugginmodul for SD kort og for usb til kamera kontakt:) så jeg er spent på hvordan disse vil fungere.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg ser for meg at denne dingsen kan brukes til å utforme en betalingsløsning for nyhetsmedier og ikke minst ukeblader.

  Sports Illustrated har laget en mockup jeg synes beskriver mulighetene på en måte jeg synes er ganske kult: youtube.com/watch?v=ntyXvLnxyXk

  Jeg ville betalt for dette, kanskje ikke et sportsmagasin, men si et teknologimagasin eller en god avis i dette formatet. Avisene sliter og jeg håper vi kommer til å lese aviser på denne måten. Jeg tror jeg vil foretrekke det.

  En av kollegaene mine forsker på brukervaner hos magasin-lesere og beskriver et vakkert samspill mellom leser og de fysiske aspektene ved et ukeblad. Små rutiner vi lager oss rundt aktiviteten «å lese glossy magasiner». Et fargerikt lesebrett ser jeg for meg at er forenelig med disse ritene.

  Vi ser på TV med laptop’n i fanget. En iPad er konkurransedyktig med en laptop i sofakroken? Muligens.

  Svar på denne kommentaren

 12. Vi må ikke glemme prisen på iPad! Jeg ville mye heller hatt den rimeligste iPad’en i stedenfor en
  10″ laptop til 3000—3500 kr, som SJ sa: …“disse maskinene duger egentlig ikke til noe som helst!”. I tillegg så er nok en ny og bedre utgave av OS’et på tampen. Og det at den ikke hadde kamera passer veldig bra med tanke på oppgraderinger på 2.generasjons modellen, kanskje iChat er på vei til iPad/iPhone? Håper hvertfall det!
  Uansett, jeg skal ikke ha iPad. Har allerede en iPhone og en mb.

  Svar på denne kommentaren

 13. Synes at dette virker som en spennende nyvinning. Som lærer ser jeg at dette kan være veien å gå for å få til den digitale kompetansen som læreplanen krever for elevene. Ønsker pensum lagt inn på iPad. Ser for meg at bøker blir unødvendig etter hvert. Og med pengene som en sparer ved at en slipper å kjøpe bøker – 200 til 400 kr per bok – vil en iPad fort bli tjent inn. Ønsker Apple velkommen inn i skolen!

  Svar på denne kommentaren

 14. Jeg er ikke fanboi, så jeg gjør nok som «Hitler» og venter på at noen andre kommer med et litt mindre vingeklippet, litt mindre brukervennlig nettbrett.

  Men jeg har likevel et bruksområde i bakhodet for iPad: Bestemor.

  Da bestefar vandret heden ble PCen pakket vekk, og siden er det nok ikke bare meg i familien som har savnet muligheten for å kunne sende en epost, noen bilder og slikt innimellom. En iPad er kanskje det som skal til for å få henne på nett igjen.

  Svar på denne kommentaren

 15. Et helt unødvendig produkt. Hadde jeg hatt penger ville jeg kjøpt en bærbar PC i stedenfor den stasjonære……..
  Hva er egentlig så spesielt med Apple? Hardwaren er vel produsert i en hvilken som hels fabrikk i Shanghai og er hyllevare. Jeg kunne også reist til Kina og bedt dem om å sette sammen noe og så lage mitt eget Brand. Men det går bare for enkelte å lykkes med en sånn vri.

  Nå skal jeg søke på google etter «iPad sucks»

  Svar på denne kommentaren

 16. Apple har alltid vært bevist på hva de _ikke_ inkluderer i produktene sine, de droppet diskettstasjonen i sin tid, de inkluderer ikke BlueRay med alt lisens-«rælet» det ville innebære,
  og de inkluderer ikke Flash på iPhone.

  IMHO er dette en god ting.
  Jeg tror ikke mangel på Flash på iPad er noe større problem enn mangelen på BlueRay på Mac. Fordelen med å slippe er større.

  Da er jeg svært mye mer skeptisk til muligheten til å fjerne innhold og programmer utenfor kontrollen til eieren. Jeg får sansynligvis ikke ønsket mitt oppfyllt, men jeg håper inderlig at den flopper fullstendig som nyhetsformidler.

  Svar på denne kommentaren

 17. Problemet med iPad er ikke teknologien, men begrensningene. Den ekstreme bruken av sentralisert kontroll og DRM gjør at når du kjøper en iPad, så betaler du i realiteten for å *leie* den, ikke *eie* den. Innholdet som vises kan også sensureres og begrenses alt etter hva Apple finner for godt. Sikkert nyttig i Kina. Men også hos oss.

  Mer om dette her: defectivebydesign.org/ipad

  Svar på denne kommentaren

 18. Jeg tror dette er en dings som vil appellere tll uventede deler av befolkningen. Vi som ofte allerede har en laptop, en god smartphone eller iPod Touch og kanskje til og med en Kindle har simpelthen ikke bruk for denne, men for mange er det å sjekke mail, lese eBøker og surfe nettet fra sofaen ikke dagligdags. Ingen nåværende maskiner gjør dette enklere eller penere enn iPaden.

  Tenk på Nintendos Wii – den har dårligere spesifikasjoner og færre spill enn konkurrentene på alle områder, men har blitt en vinner i de fleste deler av verden på grunn av et intuitivt og lettforståelig grensesnitt. Det en Wii er for en PS3 eller en X360 er en iPad for en laptop.

  Tror dette er en dings som sakte vil få tak på mange som normalt ikke bryr seg om teknologi på samme måte som iPoden og iPhone har gjort det. Men det vil ta tid. Den vil nok koste rundt fem lapper i Norge i billigste utgave fra start, det er nok fortsatt for dyrt for mange. Det gjenstår også å se om de bakstreverske forlags- og avisbransjene her på berget skjønner tegningen fort nok og støtter opp om formatet.

  Svar på denne kommentaren

 19. Bjørn Smestad

  Hva som er «mangler» med iPad’en kommer helt an på hva man sammenlikner med. Siden en del snakker om å lese bøker på iPad (den har jo til og med innebygget bokhylle…) vil jeg nevne at skjermen er en opplagt mangel – den har ikke en skjerm som det er like behagelig å lese bøker på i timevis som de dedikerte lesebrettene.

  Svar på denne kommentaren

 20. Det er jo strengt tatt bare en forvokst iphone. Med alle fordeler og bakdeler det innebærer.
  Ikke mulighet for å bytte batteri, ikke hd(edit:high definition), responstiden på skjermen ville ikke apple opplyse om.
  En cpu til cpu/gpu needs, ingen multitasking.
  Ikke mulighet for tilkobling av ekstern skjerm om man skulle vise noe fram. Osv osv.
  Det er ikke en erstatning for de gamle lesebrettene heller, kindle osv er som det nevnes over her, mer behagelig å lese på, de har lenger batterilevetid osv.
  Så iPad er vel mer en erstatning for digitale bilderammer.
  Ja, det finnes de som må ha alt fra apple, som kommer til å kjøpe dette, men når noen drar en slik opp på kafebar blir det neppe noen wowfaktor…

  Men alle mangler, er egentlig markedsstrategi.
  Hver mangel = ny release = mer gratisreklame = mer salg
  Og litt metroseksuelle personer som er desp. etter å være «moteriktig» vil gå i fella.
  Og de som er med i religionen, vil kjøpe produktet nevertheless.

  Hvor mange patenter denne tingen bryter vites ikke, men det er nok et parr nokia patenter 😉
  Akkurat som iphone..(men apple taper jo den saken sakte men sikkert)

  Tror jammen ikke den får beholde navnet ipad. iPad er eid av Fujitsu. iTablet og iSlate er også eid av andre enn apple.

  I går, så kom den en artig pressemelding fra Fujitsu.
  «Thats so 2002»
  De har en telefon, med de samme funksjonene som den «nye ipad», ute med navnet iPad, ute allerede 2002. Og nekter apple å bruke navnet «iPad» 😀
  Fikk noen med seg pressemeldingen ?
  Jo, en eller to våkne journalister har skrevet om det, men ikke de samme som har hyllet iFlop.

  Apple gjentar historien fra iPhone som også var et trademark, også hadde store mangler, også brøyt patenter.
  Og meningheten roper halleluja, nå kommer løsningen til alle skolebarn, løsningen til alle politikere, osv osv.

  Neitakk, jeg står over.

  Svar på denne kommentaren

 21. Fred UT:
  btw: nds har blitt en suksess fordi nintendo lager spill for barn. psp har masse spill de også, men det hjelper lite med 15-18 års aldersgrense for en 7 åring. Samme gjelder wii/ps3/360.
  I tillegg er det enkelt å piratkopiere på nintendo ds, min 8 år gamle gutt laster selv ned spill å legger dem på minnekortet.
  Så det er også en av grunnene til at nds/wii selger som varme hveteboller.

  Om noen påstår grensesnittet til nds/wii er enklere enn psp/ps3 eller 360, så har de rett og slett ikke brukt alle konsollene.
  Det er betraktelig vanskeligere å sikte for å finne spillet/programmet man skal kjøre enn å bare klikke opp/ned/start.
  NDS er ikke lettere enn PSP.

  Piratkopieringen hjelper også wii, da du med et spill og et minnekort kan installere homebrewchannel enkelt, og deretter spille piratkopierte spill.
  Tror du virkelig de fleste med wii bare spiller wii sports?
  Nei de fleste laster ned, 5-700 kr er for mye.

  Mens psp er vanskelig å cracke i forhold, ps3 er enda ikke cracket.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hvorfor i alle dager skulle man putte et kamera inn i dingsen i det hele tatt? ALT trenger ikke ha kamera – det er tross alt et enkelt surfebrett!

  Jeg mener dette er et strålende produkt som gjør akkurat det som det er lagd for å gjøre. Igjen, det er ikke «super-dingsen».

  Svar på denne kommentaren

 23. Thomas Fossgård

  Jeg for min del tror det største med Ipad er å simpelthen kunne bruke fingrene direkte til å surfe og jobbe. Tror denne måten å jobbe og leke på fremdeles er i barndommen, men kan komme til å eksplodere etterhvert som tusenvis av app-makere har tilgang til 10 fingre, i stedet for kun 2 som på iphone. (Ihvertfall tommel og pekefinger, som brukes til 99% av funksjonene)

  Selvfølgelig har Apple utelatt essensielle deal-makere som kamera og chatte multitasking. Dette kommer jo i neste modell kan du skjønne! Mange klager over at man ikke kan spille musikk og jobbe samtidig. Nå spiller da min iPhone vitterly musikk samtidig som jeg gjør alt mulig annet på den, og har ikke lest noe sted at dette ikke skulle være mulig på iPad. Etterhvert kan man sikkert også høre på nettradio samtidig, som man kan i iTunes hvis den ikke da vil støtte full multitasking.

  Dette blir garantert ikke bare en flopp, da så mange apple-fanboys allerede er klare til å kjøpe, bare for å eksperimentere med sin egen mediehverdag! Om det kommer til å endre mennesker flests data-hverdag gjenstår å se.

  Svar på denne kommentaren

 24. Apple hater fortsat bøker. Ebokslæseren iBooks giver ingen mulighed for at lave noter, sætte mærker, eller at bruke gul tush.
  Ekstremt primitivt for et firma der påstår at sætte studerende højt.

  Svar på denne kommentaren

 25. Mange av tingene som iPad mangler hadde jeg helt fint klart meg uten, som kamera, nevnt ovenfor.
  Derimot er mangelen på fleksibilitet noe jeg ikke kunne ha kommet over. Jeg er redd for at det i det hele tatt vil bli vanskelig å bruke den til noe nyttig. Ingen kommer til å kjøpe denne dingsen istedet for en liten bærbar, og om du kjøper den i tillegg vil en aldri komme over tanken om at hva enn du driver på med, ville vært letter gjort på en ‘ordentlig’ maskin.

  Og hvorfor i all verden ingen USB port? Jeg håpte så smått at den kunne fungere som en mobil mediaserver, hvordan nå jeg skal kunne koble til min DAC og spille litt godlyd?

  Svar på denne kommentaren

 26. Det er tull å kalle dette for et lesebrett. iPad har vanlig skjerm, og det er ubrukelig å lese bøker på. Jeg kaller det å lure forbrukerene. Kindle er et lesebrett med e-ink teknologi. Jeg anbefaler alle som vurderer iPad til å lese bøker på å abonnere på Paracet eller Ibux om de skulle kjøpe den.

  Svar på denne kommentaren

 27. Genial dings for aviser, tegneserier og bøker. Grensesnittet og responsiviteten viser én gang for alle at «netbooks» var og blir en dårlig idé. Tablets fins så visst fra før men disse prøver dessverre også å leke PC. Det gjør heldigvis ikke iPad. Endelig kan vi kvitte oss med all den unødvendige bagasjen som har samlet seg opp gjennom årene. Det var helt riktig av Apple å basere seg på iPhone OS (det enkleste alternativet) fremfor OS X og heller bygge opp ny, spesialtilpasset funksjonalitet gradvis.

  Det mange ikke ser er at mye av Apple sin suksess ligger i alt de IKKE tar med i produktene sine. Folk tror de trenger alt mulig de har hørt om eller vendt seg til bare for å senere oppdage at det ikke var så viktig likevel. Apple skal ha kudos for å våge å gå nye veier og ikke prøve å tilfredsstille alle hele tiden. Som et eksempel gir fraværet av Flash en mye bedre brukeropplevelse og fjerner også de verste formene for reklame. Måtte Flash aldri bli støttet på disse nye dingsene!

  Svar på denne kommentaren

 28. @Sindre: Jeg ser for meg at en, om enn nedskalert, versjon av OS X ville krevd kraftigere hardware for å fungere optimalt mtp brukervennlighet og batteritid.

  Nå er det jo nettop det OS’et i iPhone, iPod touch og iPad er; -en nedskalert utgave av OS X….

  Svar på denne kommentaren

 29. Mye negativitet her … men, husk å se tilbake på hva dere har sagt om dingsen.
  Mange var veldig negative om iPhone, også.

  Jeg ville heller vært flustrert over at det bare er Apple som kommer opp en slike løsninger.

  Svar på denne kommentaren

 30. Og jeg tar meg selv i å tenke: Hvorfor får denne gjenstanden så utrolig stor medieomtale? Her på NRKbeta er det ikke mindre enn fire saker.. Teknologisk er denne dingsen utdatert før den er lansert – og bedre alternativer har fantes lenge. Brukervennlighet er en vits idet man ikke engang kan høre musikk mens man leser eller gjøre oppslag mot internett mens man chatter.

  De fleste medier, med NRKbeta som et lite unntak, har glatt oversett problematikken om at dette er en gjenstand man leier men ikke eier (som så presist kommentert over). Skyldes oppmerksomheten kun at Apple sitter på en av verdens beste PR-avdelinger, og at firmaet skjøt gullfuglen med musikkspiller og ny telefon noen år tilbake? Eller er det noe med denne dingsen jeg rett og slett ikke har forstått?

  Svar på denne kommentaren

 31. John Kristian Aasen

  Noe slo meg plutselig….

  Hvor genialt hadde det ikke vært med teknologi a’la microsoft surface i denne?!

  Jeg er langt fra noen applefan, men elsker dynne, lette laptops og telefoner. Bare av den grunn kan jeg finne på å kjøpe denne. MEN. Jeg tåler ikke iPhone (hero ftw), og det å lansere et iPhone-like OS på boler på denne paden er SKIKKELIG nedtur mener jeg. Hvor genialt hadde det ikke vært å kunne kjørt Win7/OSX/Linux på denne … evt i strippet form såklart.

  Dette ligner jo bare en diger iPod.

  Svar på denne kommentaren

 32. «Jammen det er jo bare en stor iPod touch!»
  Jo, nettop! Nå skal du høre: Moren min har relativt store problemer med å installere programmer på sin iBook, hun klarer ikke helt å kjøre Firefox istedenfor Safari. Ikke for å snakke om resten av familien med Windows-PCene sine. Men dæven har hun ikke Facebook, NRK Radio og yr.no på iPhonen sin! Helt uten at jeg har hjulpet henne med noe.

  Dette er i høyeste grad en stor iPod touch og det er nettop det som er det geniale. Jeg er trist og lei av å reparere familier, naboer og venner sine PCer med Norton antivirus i bakgrunn, fire mailapplikasjoner og bonzi-buddy installert. I min erfaring med pc-reperasjon har «normale» brukere veldig store problemer med å forstå akkurat konseptene programinstallasjon og multitasking.

  Å putte desktop OS med touch på en tablet har Microsoft prøvd i mange år nå, og vi ser jo hvor stor suksess det er blitt med forbrukerene. Det faktum at hele it-verdenen holdt pusten under konfransen og ventet på hva de kom til å gi ut sier oss noe om at markedet for talbeter ikke akkurat er veldig spennende.

  Såvidt jeg kan se så har Apple ingen planer om å kaste MacBookene ut av markedet og jeg er sikker på at det fortsatt vil være mulig å kjøpe ukomfortable Windows-tablets en god stund fremover. Så det vil være nok av multitasking og fri programvareinstallasjon igjen å ta fra for de som klarer å takle det, men det var absolut på tide at noen laget et produkt for de litt mindre it-tekniske blant oss.
  (iPad er samme grunnen til at jeg var så hyped over Chrome OS, OS-støttehjul til de som trenger det)

  Svar på denne kommentaren

 33. P33r: så det du sier er at dette er noe for folk som er skikkelig skikkelig dårlig i å bruke datamaskiner ?

  Jeg lærer venner/kjente/naboer hva de har gjort galt, og forklarer samtidig som jeg hjelper dem med å reinstallere.
  Du har rett, er ikke alle det er mulig å lære noe. Men slike folk bør man ikke hjelpe, så er de nødt til å enten betale, eller lære selv.

  Joda, så vil mødre av apple frelste sikkert kjøpe en.
  Min mor hadde veldig problemer med å få iphonen sin synchet.
  Ikke bare fordi mine foreldre har 7 forskjellige datamaskiner, men også fordi den ikke hentet kontaktinformasjonen korrekt.
  Det endte opp med at vi måtte installere sharepod og endre itunes ide`en slik at den var identisk på alle maskiner, poenget er at det er ikke alt som er så brukervenlig.

  Youtube krever vel flash ? Cartoonnetwork som unger besøker ofte krever flash, mange nrksuper sider krever flash.

  Oi, plutselig ikke så barnevenlig gizmo alikevell? Legg til klissete fingre og touchscreen…

  Personlig hater jeg flash, men uten flashstøtte spår jeg mange supportsamtaler «kommer meg ikke inn på juuuutuuube»

  Svar på denne kommentaren

 34. Øyvind Solstad (NRK)

  Krunk skrev:

  Youtube krever vel flash ? Cartoonnetwork som unger besøker ofte krever flash, mange nrksuper sider krever flash.

  Nei, YouTube leverer video uten Flash om ikke nettleseren din støtter det. De har till og med begynt å støtte video-tag’en i HTML5.

  Svar på denne kommentaren

 35. Ble utrolig gira når jeg så dette. Det er ikke dingsen i seg selv som er det mest spennende, men den ideologien den representerer. 
  En ny verden innen databehandling.

  En datamaskin for alle de som strengt tatt ikke vil bruke en datamaskin. 
  Men som vil surfe på nettet, sjekke epost, skrive, se film, lese bøker osv osv. 

  Her slipper du å tenke på filsystem, hvor ting og tang er hen, antivirus, diskfragmentering, backup og alt det helvetet som burde vært forbeholdt ingeniørene og entusiastene. 

  iPad er begynnelsen på datamaskiner som gjør all administrasjon i bakgrunnen. Sånn at vi kan konsentrere oss om å skape og nyte 🙂 

  Anbefaler denne bloggposten skrevet av en programutvikler. Han er spot on i mine øyne!

  stevenf.tumblr.com/post/359224392/i-need-to-talk-to-you-about-computers-ive-been

  Jeg er utrolig spent på å se hvor dette fører hen!

  Svar på denne kommentaren

 36. Vidar S. Ramdal

  «- den kan ikke kjøre flere programmer samtidig»

  Dette er en sammenblanding av to ting, mener jeg. Én ting er bakgrunnsprosesser. Enig i at det kan være greit å kunne ha en IM-klient, f.eks., eller Spotify kjørende mens man jobber med et tekstdokument.

  En annen ting er muligheten til å skifte mellom forskjellige kjørende programmer, for eksempel å bytte mellom tekstbehandleren og nettleseren for å gjøre research til dokumentet sitt. Dette tror jeg blir mindre viktig.
  Allerede nå, på iPhonen min, legger jeg merke til at flere og flere applikasjoner har mulighet til å fortsette fra der man sist var, når man starter dem.
  Ta f.eks. Notater-applikasjonen – den åpner med det notatet jeg sist skrev. Hvis det samme gjelder for Pages i iPad-versjon, er det ganske smertefritt å bytte mellom Pages og Safari. Nå vet jeg ikke hvor lang tid iPad-Pages trenger for å starte og åpne et dokument, men iPad’en har jo SSD-disk, så så veldig lang tid kan det ikke ta.

  Dermed kan iPad være ganske fristende som skole-/student-maskin – koster ikke stort mer enn en netbook, og er mye mer hendig.

  Svar på denne kommentaren

 37. Ingen iPad på meg… « fredsnotes

  […] iPad vil bety for, for eksempel filmbransjen eller bokbransjen. Og NRKbeta er som vanlig ute med en detaljert og gjennomtenkt analyse av den nye teknologien, og ser også på ting som hva en slik dings kan bety i skolen. Og det […]

  Svar på denne kommentaren

 38. Frank Johansen

  Er det ingen som klager på disse induktive touchskjermene? Jeg kan da ikke anvende denne elektroniske firkanten når jeg har på mine hvite hansker i fint selskap. Nuvel, klask, klask.

  Svar på denne kommentaren

 39. I tillegg til de manglene dere nevner, så er det to ting som gjør at jeg ikke vil kjøpe denne dingsen og heller går for en notebook:

  1. Ingen hdmi utgang. Hvis denne burken først og fremst er tiltenkt mediebruk, så er hdmi en nødvendighet. Å enkelt kunne koble denne til tv’en hadde vært gull verdt.

  2. Ingen mobil keyboard støtte.
  Ja, jeg vet at det er mulighet til å kjøpe et keyboard og dock til iPad’n, men når jeg ser på bildene så ser keyboardet stort ut, og er ikke sammenleggbart. Jeg vil ha et lite keyboard som jeg enkelt kan ta med meg på reise og koble til.

  Svar på denne kommentaren

 40. Apple iPad – jeg kunne ikke la være! « Nicolai Alexander's

  […] nemlig the iPad. Det har blitt skrevet utrolig mange gode kommentarer på dette produktet (bla. NrkBeta, EspenAndersen og Tom Arild Haugen), så jeg skal kun komme med et par bemerkninger jeg har i […]

  Svar på denne kommentaren

 41. Blir sannsynligvis ikke noe. Hvem vil ha noe slikt liggende uten å kunne beskytte skjermen? Dessuten er det ett titalls bedre tablets allerede på markedet. Den mangler omtrent allt som en forventer noe som skal være teknologisk nytenkende må ha. iPhone brukere har lært seg til å akseptere det nest beste og de nytter det ikke å argumentere med. Det er noen som forlanger å betale for mye for lite uansett. Er du en av de så løp og kjøp!

  Svar på denne kommentaren

 42. Har ikke mye tro på iPad som en ny suksess.

  For ikke lenge siden var mye av ny teknologi basert på nødvendighet for informasjon, spre informasjon. Så utviklet det seg i retning underholdning, men i den senere tiden har det gått mer og mer over til produkter der produsentene finner økonomiske gevinster . Der ser jeg ikke at iPad har det store potensialet, og derfor tror jeg den fort vil falle vekk.

  Som det blir nevnt i bloggen ligger den for mye i klem mellom allerede etablerte medier som jeg tror kommer til å skvise ut iPad. Men at spesielt interesserte kan få både nytte og glede av denne dingsen betviler jeg ikke.

  Svar på denne kommentaren

 43. Slik jeg ser det er iPaden det ideelle verktøyet for en student. Når fagbøker kommer digitalt, kan man ta med tableten i stedet for kilovis med bøker. Det vil være lettere å søke seg frem til relevant stoff, og teksten kan supleres med feks. illustrerende video. På forelesninger kan man ta enkle notater på iPaden (det kan da være en fordel at den ligger på pulten). I forbindelse med notering burde de lagt inn en enkelt tegneprogram for frihåndstegning av figurer ol. Lydopptak kunne også vært en fordel. Det vil gjerne oppstå problemer om man skal ta notater fra en e-bok på iPaden…

  Til «standard» studering fyller iPaden så og si alle behov, som mail, surfing, kalender, osv. I mine øyne har har iPaden et stort potensiale, om øynene mine tåler å se på LED-skjermen i timesvis…

  Svar på denne kommentaren

 44. Det er da på grensen til utrolig hvor mye spalteplass disse produktene til Apple skal få. Hver eneste dag lanseres det nye teknologiprodukter, og oftere enn man kunne tro er noen av disse like, om ikke mer, interessante enn dette lite innovative surfebrettet.

  Gjennom det gode stoffet dere generelt leverer har dere fått meg til å fast frekventere bloggen deres. Fortsett med det! Nå tillater jeg meg imidlertid å sutre litt, da man for meg her fremstår som nyttige idioter for et selskaps velberegnede markedsføringsstrategi.

  Det hadde holdt med ett innlegg om Apple iPad. Ikke fire på rad.

  Svar på denne kommentaren

 45. Eirik Solheim

  Har forståelse for den. De redaksjonelle valgene på NRKbeta tas som en kombinasjon av hva vi tror leserne vil ha, hvilke prosjekter vi ønsker å informere om og hva dere lesere selv ber om.

  For å finne ut hva dere ønsker benytter vi en kombinasjon av trafikkanalyse og god gammeldags dialog gjennom kommentarfeltet.

  Desverre så skriker både trafikktall og mengden kommentarer i retning av at mange av våre lesere ønsker ekstra mye infomasjon om produktene til Apple.

  …men vi skal roe oss ned nå. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 46. Dings som kan ligge på stuebordet hos bestemor, og som kommer til å bli brukt mye der? Joda mye mulig.

  Vil jeg kjøpe den selv? Det tviler jeg sterkt på, jeg har allerede en laptop og en smartphone og ser ingenting i mitt bruk som disse to dingsene ikke kan dekke. Jeg sitter med laptopen i fanget når jeg sitter i stua. Null problem.

  Svar på denne kommentaren

 47. Jeg tror at mangelen på et «fullt» OS er en av de største featurene til iPad. Se f.eks. på demonstrasjonen av Archos 9, som leveres med Windows 7

  youtube.com/watch?v=6cTfXgbuenk

  Jeg synes den ser alldeles grusom ut å bruke. En maskin som skal opereres med fingrene må faktisk ha et annet GUI enn en som opereres med mus og tastatur.

  Kamera, derimot, er en seriøs mangel i mine øyne. Her skal maskinen liksom være den ultimate Facebook/Twitter-dingsen, også kan man ikke knipse et bilde av det man vil skrive om? Hadde den hatt et webcam, kunne den også vært genial som videotelefon via Skype e.l. I tillegg kan kamera brukes som strekkodeleser, og det finnes vel flere nyttige programmer til iPhone som utnytter dette?

  Svar på denne kommentaren

 48. Kevin Brubeck Unhammer

  The thing that bothers me most about the iPad is this: if I had an iPad rather than a real computer as a kid, I’d never be a programmer today.
  […]
  Once upon a time, Apple made the machines that made me who I am. I became who I am by tinkering. Now it seems they’re doing everything in their power to stop my kids from finding that sense of wonder. Apple has declared war on the tinkerers of the world. With every software update, the previous generation of “jailbreaks” stop working, and people have to find new ways to break into their own computers. […] And that’s a real loss. Maybe not to you, but to somebody who doesn’t even know it yet.

  diveintomark.org/archives/2010/01/29/tinkerers-sunset

  Svar på denne kommentaren

 49. Øyvind Solstad (NRK)

  Mye bra tanker hos Mark Pilgrim. Samtidig er det verdt å nevne at det aldri har vært flere utviklere som skriver kode for iPhone, iPad og Mac OS X. Det er over 100 000 apps i butikken, og WWDC (Apples utviklerkonferanse) samler over 5 000 utviklere fra hele verden.

  Så ja; hvis du BARE hadde en iPad så hadde det kanskje ikke blitt noe koding. Akkurat som det ikke hadde blitt noe koding om du BARE hadde en mobil. Eller bare en PS3. Eller bare en Nintendo DS. Eller?

  Svar på denne kommentaren

 50. Kevin Brubeck Unhammer

  @Øyvind: Ikkje trekk fram OS X i same setning som iPad – OS X er POSIX-kompatibelt og kan altså køyre det meste som kan køyrast på GNU/Linux etc., med relativt få endringar (du må ikkje eingong betale Apple for å få lov til å fikse programmet ditt om du køyrer OS X).

  Elles har eg aldri hatt PS3 eller DS så det skal eg ikkje uttale meg om, men poenget med artikkelen var vel at iPad viser utvikling i ein skummel retning. Sjølvsagt blir du ikkje hindra i å kode på Ubuntu-maskinen din av at det ligg ein iPad i huset. Men eg ser det som svært trist at ein i utgangspunktet ikkje har lov til å programmere på ein maskin ein sjølv har kjøpt (eg ser ikkje for meg at mange foreldre legg med midlertidig programmeringstilgang for $99 i iPad-julegaven).

  Svar på denne kommentaren

 51. Øyvind Solstad (NRK)

  @Kevin: Selvsagt kan jeg trekke fram OS X i samme setning som iPad. De fleste jeg snakket med på WWDC drev med begge deler.

  Det som Apple burde gjort, var jo å lage det superenkelt å programmere selv, og fjerne det at det koster penger å være developer.

  Svar på denne kommentaren

 52. Kevin Brubeck Unhammer

  Haha, eg ser at eg ikkje var heilt tydeleg der. «Samtidig er det verdt å nevne at det aldri har vært flere utviklere som skriver kode for iPhone, iPad og Mac OS X» — poenget mitt var at argumentet om (å skrive kode for) iPad ikkje gjeld (å skrive kode for) OS X, ein kunne like godt sagt «det har aldri vært flere utviklere som skriver kode for iPhone, iPad og GNU/Linux».

  Elles er det nok vanskeleg å finne nokon på WWDC (eller kor som helst) som «driv med iPad og ikkje OS X 😉 Som Pilgrim antyder er det superenkelt å programmere for iPad; om du allereie har ein Mac å gjere det på. Dei er ganske lure, Apple…

  EDIT: Når eg tenkjer meg om har det aldri vore fleire som skriv kode, punktum. Eg bør nok slutte å henge meg opp i journalistikk.

  Svar på denne kommentaren

 53. Fint utseende, men iPad kommer ikke til å revolusjonere e-bokmarkedet av den enkle grunn at det IKKE er behagelig å lese bøker på en LCD-skjerm. Batterilevetiden er heller ikke god nok. Kindle kan man ha med seg på en lengre fjelltur, men ikke iPad. Som avisleser kan den nok funke, men til ebøker – nei.

  Ingen multitasking på et multimedieprodukt i 2010 – dette punktet taler for seg selv.

  Valget av 4:3-standarden er litt merkelig med tanke på video. Man får altså ikke HD-bilde, og må belage seg på svarte felter i topp og bunn av skjermen. 16:9 hadde kanskje vært et tilsvarende vanskelig valg for bøker, men de kunne valgt en mellomløsning (som med iPhone).

  Jeg tror Apple har bommet grovt med dette produktet. De fleste av funksjonene har vi allerede på smarttelefonene våre (musikk, telefon, spill). Er folk villige til å betale 4000/5000/6000 kroner for å kunne lese aviser og se video i et litt større format? Jeg tror ikke det.

  Svar på denne kommentaren

 54. Eirik Solheim

  Jeg er helt enig med Mark! Ja, det er strålende at Apple lager sikre produkter som bare funker og som min svigermor kan bruke uten å være redd for å ødelegge noe.

  Men, det er kjipt at de ikke har en «unlock-everything»-knapp i innstillingene et sted. Den kan være bortgjemt og den kan gjerne kreve et par «are-you-shure»? Men den burde ha vært der.

  Slik at min sønn kunne ha trykket på den og hacket sin egen iPad sønder og sammen.

  Jeg kjenner meg nemlig igjen i Marks historie. Store deler av min karriere baserer seg på at jeg kunne programmere min Commodore 64, min Amiga, mine Macer og mine Windowsbokser uten å kjøpe en egen lisens til $99,- og så få tingene jeg laget godkjent av Apple før jeg kunne la mine venner prøve dem.

  Apple må få gjøre som de vil, men jeg tror de hadde tjent mer om de hadde åpnet litt opp. Som jeg har nevnt tidligere her på NRKbeta mener jeg at for eksempel AppleTV kunne vært en suksess i stedet for en flopp om Apple hadde åpnet den.

  Og med en helt åpen iPhone, iPod og iPad ville vi sett mer kreativitet rundt produktene. Apple kunne beholdt appstore og godkjente programmer for menigmann, men latt de som vil leve farlig få lov til å herje fritt med utstyret de har kjøpt. På lovlig vis. Uten å måtte bryte sperrer.

  Apple tapte over 90% av datamarkedet forrige gang de valgte å være lukket. Det blir spennende å se hvordan det går denne gangen.

  Svar på denne kommentaren

 55. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg må vel få ut fingeren å få lagt inn mine meninger i denne artikkelen. Busy uke. Er ikke spesielt enig i mye av det som er sagt her, både i artikkelen (hehe) eller kommentarfeltet.

  Svar på denne kommentaren

 56. «[…]iPad kunne erstatte min store og tunge MacBook Pro.»

  Er dette noe du VIRKELIG mener??? Seriøst, 13″ veier 2kg, og 15″ 2,4kg, hvis dette er tungt, så…

  Og iPad er ikke i næææææææærheten av en laptop mtp på det meste.

  Men det er jo klart, har man såpass med midler at det ikke gjør noe å bruke 4-8 tusenlapper så er det jo bare å slå til- jeg ville kjøpt tre eller fem stk om jeg hadde råd, men det har jeg altså ikke…

  Svar på denne kommentaren

 57. Dette ser ut til å være akkurat det eg treng for å erstatte min «sofalaptop» som no har teke kvelden.
  iPad blir ikkje noko arbeidsverktøy, til det har eg stasjonær og jobblaptop, men til sofabruk trur eg den er optimal.

  Manglar multitasking = ikkje høyre på musikk under surfing?
  jaja, eg får vel klare meg utan det…

  Svar på denne kommentaren

 58. Leif W. Erichsen

  SingleTask-multimedia-propritær-overpriset, men med lekker design! Apple iPad blir en parantes i dingsehistorien!

  erdetmuliglwe.blogspot.com/2010/01/apple-ipod-flopp-eller-nyttig-gadget.html

  Å bruke 1 år med små styrte produktlekkasjer fra epplehagen, lansere iPad med brask og bram worldwide med guru&glamfaktor, kunne levere produktet først etter mange måneder (og til de relgiøse som står i køen)

  Dette er akkurat samme markedsføringstaktikk som IBM var best i på 80-tallet, og Microsoft tok etter på 90 tallet.

  I 2010 tror jeg det umulig kan fungere – er vi så lettlurte?

  Hadde Apple enda kommet med en gamechanger- innenfor tekstbaserte informasjonsverden…. men da må det mere enn en relansert tablet som har feilet x ganger tidligere….
  iPad blir en fin MM fjernkontroll som elskes og kjøpes dyrt av 5% av befolkningen. Jeg håper inderlig resten av industrien kommer på banen med noe virkelig innovativt – som kan hjelpe, glede og inspirere folk i informasjonssamfunnet!

  Svar på denne kommentaren

 59. ADAM ser veldig spennende ut ja. Kanskje spesielt pga dette:

  Dual Display
  A full color LCD transmissive mode; a low-power, sunlight-readable, reflective e-paper mode; and a transflective mode, which makes the LCD display visible in sunlight, all in One! Proprietary Algorithms for automatic brightness control.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jostein Austvik Jacobsen)

   Ny Nett-TV vil basere seg på H264 som videostandard. Det gjør det enklere å støtte flere enheter. Akkurat hvordan funksjonaliteten vil bli bygget for set top bokser, iPhone, Android, Symbian, iPad osv er ikke avgjort. HTML5 kan være et alternativ.

 60. En måned med iPad: kneblet revolusjon

  […] Steve Jobs i vinter annonserte eplefirmaets siste nyvinning fulgte vi nøye med. Den karismatiske toppsjefen stod på scenen og lovet en revolusjonerende og […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.