nrk.no

Storbritannia gir dataene til folket

Kategorier: Det sosiale nettet,Forskning,Internett & Nettjenester


I november skrev vi om Storbritannia som frigjør kart – mye på samme måte som Statens Kartverk har gjort i Norge. I dag åpnet Storbritannia neste trinn; data.gov.uk. Her kan utviklere og vanlige brukere finne nesten 3 000 datasett som de kan bruke til det de ønsker – nye nettjenester, forskning, journalistikk med mere.

Dette er hakket kvassere enn satsingen i USA, der data.gov ble åpnet kort tid etter at Obama tok over som president.

data-gov

Vi har skrevet endel om dette med frigjøring av data, og håper norske politikere ikke bare kopierer Obama – men også Storbritannia. Her i Norge går det i riktig retning i forhold til åpne formater i kommunikasjon med borgerne. Men dataene er fortsatt forholdsvis låst inn, og frigjøringen av kart fra Statens Kartverk er foreløpig bare et testprosjekt.

Vox Publica har samlet en rekke artikler om frigjøring av data, og har nylig skrevet om en forskningsrapprt fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Denne tar for seg datakilder i offentlig sektor, og er resultat av en kartlegging som en prosjektgruppe ved instituttet har utført fra august 2009 til januar i år. Rapporten kan lastes ned her.

13 kommentarer

 1. Statens kartverk tester frigjøring av kartTJENESTER. Ikke frigjøring av kart, data eller kartdata, men kartTJENESTER. Grunnen til at jeg insisterer på dette er naturligvis at jeg ønsker kartdata frigitt 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. En liten digresjon, synes NRK bør holde seg for god til å true med søksmål om en skarve nyhetsblogger bruker noen av deres bilder som illustrasjon til et blogginnlegg. NRK bør huske at de eies av folket—-

  Svar på denne kommentaren

 3. @osol synes ikke det var helt off-topic det Geir skrev. Fotos er vel også data, og NRK er vel offentlig (i hvert fall finanisert over det offentlige). Synes godt NRK kunne godt i bresjen og legge ut masse video/foto/tekst som bloggere, utviklere og andre kunne boltre seg med – hadde sikkert blitt mye medieinnovasjon av det?

  Svar på denne kommentaren

 4. Det offenlige holder på å legge grunnlaget for en slik dataoffenlighet i Norge også. Veritas, Brønnøysundsregistrene, Helsedirektoratet, Skattedirektoratet, SSB m fl holder på å lage en felles standard for format på offentlige data slik at både forskjellige etater kan bruke hverandres data og borgerne kan få data fra alle etater i samme sammenlignbare format. Mer om semicolonprosjektet her: semicolon.no/

  Svar på denne kommentaren

 5. Tilgang til offentlige data i Norge og utlandet – Nedrelid.com

  […] om tilgang til data i offentlig sektor. Fra før har vi den amerikanske portalen data.gov. På NRK Beta og kanskje spesielt på Origobloggen har det vært interessante diskusjoner. Mange har etterlyst en […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Slipp offentlige data fri « Paul Chaffey

  […] initiativer som Gordon Brown og Barack Obama har gitt sin offentlige tilslutning til. Man kan lese mer om både det britiske og det amerikanske nettstedet på NRK Beta. Og The Guardian har laget en slags felles portal med inngang til alle offentlige nettsteder som […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.