nrk.no

Nå kommer 3D på tv – så kanskje det ikke var så lurt å kjøpe TV akkurat nå?

Kategorier: Gadgets & TV


Butikkene er fulle av smekre flatskjermer som ser ut som smykker på veggen. 40 tommer, 46 tommer, 55 tommer. Kino hjemme! Prisene er satt ned i januar, og NRK melder at både OL, Eurovision og Himmelblå skal sendes i HD. Ut og kjøpe ny tv!

Eller…? For om bare noen måneder er den splitter nye flatskjermen din utdatert.

I løpet av sommeren kommer nemlig en rekke flatskjermer til å kunne vise 3D i stua di. Om du da har en Sony Playstation eller Blu-ray spiller med 3D, vil du kunne kjøpe filmer som «Avatar» og «Istid 3» i 3D. På med brillene hjemme i stua, og helikopterne i «Avatar» suser rundt midt i stua di, mens bestemor presser seg opp i et hjørne i forbløffelse.

Bilde fra filmen «Avatar» som nå går i 3D på norske kinoer.

Den store forbrukermessen CES er akkurat avsluttet i Las Vegas i USA, og der var det naturlig nok flatskjermer overalt. Og de var større enn noen gang. Her er våre reportasjer og artikler fra messen.

[seriesposts]

I artikkelen «Livet etter Full HD» skriver Marius om Panasonic som introduserer en tv med noe som kanskje kan kalles “Ultra High Definition TV” og byr på en oppløsning på hele 4096 x 2160 piksler. Dette er en konsept-tv som kanskje kommer i salg, men uansett vil filmene du har på Blu-ray være «vanlig» HD. Så er et stykke fram før du og jeg kan se film i så høy oppløsning

En standard for 3D på vanlige TV-apparater

Det som derimot er en standard, som vil komme ganske snart OG som det finnes innhold til, er 3D på TV og Blu-ray. Det er da tre ting som skal til:

1. TV-skjermene

Der har produsentene faktisk blitt enige. Alle de store kommer til å bruke samme system, og både Sony, Panasonic, Samsung, LG, Toshiba og JVC har annonsert at det vil komme med modeller som støtter 3D i løpet av første halvdel av 2010. Nettstedet Marketsaw som skriver om filmproduksjon i 3D har en liste over modellene med 3D-støtte som annonsert på det amerikanske markedet. Wired har en artikkel om 3D-TV, med bilder av en rekke av modellene som kommer.

Legg spesielt merke til at Samsung – som nå selges med spesialtilbud hos både Elkjøp, Lefdal og Expert – kommer med 3D-støtte i både series 7, 8 og 9 i løpet av sommeren. Med andre ord: Kjøper du en Samsung flatskjerm nå, vil du ikke kunne se 3D-TV på den når filmene kommer på Blu-ray i løpet av året.

Dette er ikke en anbefaling om å ikke kjøpe flatskjerm nå. Som sagt i overskriften så skal NRK sende OL i HD, vi skal sende alle finalene i Eurovision Song Contest i HD, serier som Himmelblå og Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» og en rekke filmer. En rekke av de andre kanalene sender i HD, og filmer på Blu-ray begynner endelig å få normale priser etter å ha vært idiotisk overpriset i over et år.

Så kjøp for all del flatskjerm nå, men vær da klar over at du ikke uten videre kan oppgradere den «nye» tv’en din til 3D. For i motsetning til datamaskiner og spillkonsoller så kan ikke tv-apparater oppgraderes via programvare. Veldig få tv-apparater har foreløpig tilkoblng til internett, og da får de ikke lastet ny programvare enkelt.

2. Avspillerne

Det er nemlig det som skal skje med Sonys Playstation 3. Der er det en Blu-ray spiller inni, og ved hjelp av en programvareoppdatering som kommer om en stund, vil du kunne spille av filmer i 3D på Blu-ray. Denne oppdateringen kan du laste ned senere i år om du kobler opp PS3’en til internett.

En rekke produsenter har annonsert at de vil komme med Blu-rayspillere som støtter 3D; nyheter fra Sony, Toshiba, Samsung, Panasonic, Panasonic med flere.

Legg forøvrig merke til at den vanlige DVD-standarden IKKE vil kunne spille av 3D-filmer. 3D krever høy opplsøning for å funke, så du må enten ha en oppgradert PS3 eller en ny Blu-ray spiller som støtter Blu-ray 3D. Du kan lese mer om de såkalte «3-D Blu-ray» spesifikasjonene på interesseorganisasjonen for Blu-ray sine nettsider.

Nvidia er verdens største produsent av grafikkort til datamaskiner, og de har også annonsert støtte for 3D i grafikkort. Kjøpe stor skjerm til PCen, nytt grafikkort, og slemmingen knyttneve eller Gønner-På-Størrelse-Med-En-Middels-Moped kommer rett opp i fjeset ditt.

Siden Playstation 3 får 3D-støtte snart, vil det ganske raskt komme spill til PS3 med 3D, mens Microsoft ikke har sagt noe ennå om hva de skal gjøre med Xbox 360 og 3D.

Oppdatering: Dagbladet skriver i dag om 3D og spill:

Spesielt arkadespillet «Super Stardust HD» skal ha imponert stort i 3D, der kosmiske eksplosjoner og fargerike lyseffekter syntes å sveve som fyrverkeri foran skjermen – noe som dro spillerne enda mer inn i spillet.

3. Filmene

Så hjelper det lite om du har tv som kan vise 3D og avspiller som kan spille av 3D, om du ikke har noe innhold å stappe inni spilleren! Da er mitt første tips:

Om du ennå ikke har sett en film i 3D på kino – kom deg opp av stolen!

Kom deg på kino og se Avatar eller en av de mange animasjonsfilmene som finnes i 3D. Dessverre finnes det ikke så mange kinosaler ennå som har 3D-visning (er det noen som vet om det finnes en komplett liste noen steder?). Men i de største byene er det muligheter. Gå på den største salen du kan finne, og plukk deg en plass litt foran, midt i salen om du kan. Da får du maks effekt av det.

Om du har sett teite 3D-forsøk før, med røde og grønne glass på brillene… Vel, dette er noe helt annet. Du får ikke følelsen av å være inni filmen, det er tross alt et firkantet lerret der foran, men du får følelsen av at objekter henger i lufta foran deg. Jeg tok meg i å strekke ut armen for å ta på et frø da jeg så filmen Avatar.

Avatar kommer på 3D Blu-ray i sommer, og da kommer det også en rekke Disney og Pixar-filmer i 3D. Det ryktes at de to kommende filmene om Hobbiten skal komme i 3D (noe annet ville vært rart spør du meg), og en rekke storfilmer som kommer vil ha 3D. Se den gromme listen hos Marketsaw.

I USA starter både DirecTV og ESPN opp HD-kanaler i 3D i år. Der vil det sendes filmer, sport, natur og underholdning. Idretter som basketball og baseball gjør seg bra i 3D og naturserier i 3D flytter dyrene helt opp i sofaen din.

4. Ditt eget innhold

Så kunne jeg egentlig stoppet der, da har du tv, avspiller og filmer. Men mange av oss vil lage ting selv! Panasonic har annonsert nye kameraer for opptak av 3D, som koster buksa. Kanskje vi må spille inn Bergensbanen en gang til – andre veien – denne gangen i 3D?

Det finnes også vage rykter at Canon jobber med kameraer for det øvre konsumentmarkedet som støtter opptak i 3D. Gi det et år så kan du kjøre ned bakkene med opptak i 3D.

Kjøperåd

Jeg vil bare gjenta et kjøperåd til slutt: Om du trenger en ny tv nå, kjøp en. Sjekk anmeldelser og kjøp en som passer deg nå. Og lukk øynene. Om noen måneder kommer samme tv til å koste mange tusen mindre, være lettere, finere og mer avansert.

I det hele tatt; kjøp elektronikk til heimen etter kjøttdeig-prinsippet:

Kjøp det du trenger når du trenger det.

Du kjøper ikke inn kjøttdeig mange dager før du trenger det, og du kjøper akkurat så mye du trenger og ikke mer.

Så om du lurer på å kjøpe ny fet tv til OL, så er det bra tilbud nå. Men om noen måneder er de uansett billigere, finere og bedre – og til sommeren har samme tv’en fått 3D.

51 kommentarer

 1. Christian Løverås

  Veldig enig i kjøperådet til slutt, spesielt med tanke på at jeg i dag kan kjøpe en TV for 8000kr som er mye bedre enn min 3 år gamle som kostet 23000kr. Lurer forresten hvor lenge vi må leve med fysisk distribusjon på plater. Skulle gjerne kjøpt film og TV-serier som ble raskt levert med BitTorrent e.l.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ove Kristensen

  Interessant artikkel!

  PCMag Radio var i siste podcast-episode (link) overraskende negative til 3DTV, og hevdet (slik jeg tolket det) at 3D var en teknologi som egnet seg bedre på kino enn i stuen. Noen av argumentene var: man har best synsvinkel (les: 3D-effekt) RETT FORAN skjermen, og det å ommøblere stuen slik at alle seerne har god vinkel kan for noen være utfordrende. Brillene man må bruke fungerer i en kinosal der man kun sitter stille og ser film, men i en stue foran en tv kommuniserer man mer med hverandre, og det å sitte med briller på skaper litt «barrierer». Et eksempel de bruker er en guttegjeng som sitter og ser fotballkamp, med og uten («de teite») brillene.

  Ikke mine synspunkter, men jeg syntes de hørtes med i debatten.

  Øyvind: kan/vet du som er «i systemet» si noe om når NRK tidligst kan sende (evnt produsere) innhold i 3D?

  Svar på denne kommentaren

 3. Hallvor Engen

  Hvis det bare er en software oppgradering som skal til for å få 3D på en TV som er ny i dag burde det ikke være noe problem. TVen min, en fancy og altfor dyr Samsung LED ting, er da allerede på internet. Mulig den ikke kan gjøre oppgraderinger derfra, men jeg vet i hvert fall at den kan oppgraderes selv om jeg tror det var fra USB.

  Så enten må det gjøres noe i hardware, eller så vil TV produsentene at vi skal kjøpe nye TVer for å få 3D derfor vil de ikke legge ut oppgraderinger til de vi allerede har.

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Mulig jeg formulerte meg dårlig, men på tv’ene tror jeg fatisk det er snakk om ny hardware. Prøvde å si noe om den vesensforskjellen det er når man bygger opp en tv versus en spillkonsoll. Tv’en er ikke lagd for å oppdateres, det er en spillkonsoll.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg tviler på at film er nok til å få meg til å investere i 3D, men sport har jeg ganske stor tro på, så jeg vil ikke se bort fra at jeg kan komme til å kjøpe meg 3D-utstyr til fotball-EM 2012 eller -VM 2014.

  Men… Det er jo en bransje som pleier å være veldig tidlig ute til å ta i bruk ny teknologi, og jeg kjenner på meg at jeg er litt småredd for hva de kan finne på i 3D 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Morten Skogly

  DVD-spilleren vår gikk heden før jul (og alle vet at juleferie + unger – videospiller = katastrofe) så jeg tok meg en runde for å kjøpe ny, fortrinnsvis en blu-ray. Fant raskt ut at prisene på blu-rayspillere var ganske over the top, Coop solgte en til 2400,- Gleden var derfor absurd stor da jeg så at playstation3 med 120gb kostet 2500,- = man skal være ganske insane for å IKKE kjøpe en playstation3 for tida. Ekstra gøy da å se at den også får 3d-oppdatering, snadder. Det ryktes også at filmleie/kjøp også blir tilgjengelig i Norge med tid og stunder.

  Selv har jeg holdt tilbake på tvfronten, og det var nok klokt. Da den gamle tven døde i fjor (arvet fra besteforeldre) kjøpte vi en 32″ widescreen kjøpt via finn for 100 kroner, som får duge til lcd-hysteriet har lagt seg.

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  @Trond M: Det sies jo at «ingen teknologi som ikke har blitt (mis)brukt av pornobransjen har livets rett», og det er forholdsvis nært sannheten.

  Og ja – det blir nok pupper med mere i 3D ganske kjapt når -hadde jeg nær sagt – utstyret er i orden: smh.com.au/digital-life/hometech/porn-studios-lead-the-stampede-into-3d-tv-20100111-m19e.html

  Gizmodo hadde en sak om dette nettopp, med videoreportasje som tar for seg dette. Litt NSFW men det er mest praten.

  Svar på denne kommentaren

 8. Alexander Nossum

  Hvilken teknologi/metode er det egentlig som brukes for å få til 3D i kino og i nær fremtid på TV’er? Og hvilke briller trengs? Jeg vet det finnes ihvertfall 3 ulike metoder å gjøre dette på; ulik polarisering, anaglyph (rød/grønn briller) og briller som «slår av og på» annethvert brilleglass. Noen som vet hva som gjelder idag – og evt. hva bransjen ser for seg i fremtiden?

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg har en TV fra midt på 1990-tallet, bildet er litt forvrengt og det er helt greit for meg. Trenger ikke noe mer, er ikke hekta på hele tiden å skal jage etter det siste/nyeste. Det kommer alltid noe som er enda nyere. Dere nerder om det!

  Svar på denne kommentaren

 10. Martin Rødvand

  3DTV er jo faktisk mulig å få sett i Norge også, selv om løsningen er litt kronglete.

  Sky, i England, skal lansere en 3d-kanal i år, og om man får tak i et abonnement så kan man, ihvertfall de som bor litt sør i Norge, få inn disse signalene. Det er blant annet planer om å sende Premier League i 3D (enkelte kameravinkler).

  Svar på denne kommentaren

 11. Må si du har gått rett på limpinnen til produsentene, Øyvind! De har opplevd en problematisk stagnasjon av salget på TVer, ikke bare pga finanskrisen, men også pga at dagens tver har kommet til et nivå der de ikke blir stort bedre. Folk trenger derfor ikke bytte til nytt tv hvis de har kjøpt nytt de siste åra. Mens Oled fortsatt er for dyrt og lite utviklet, måtte de derfor hype en annen må-ha nyhet. Det ble 3D. Har prøvd denne typen 3D, og synes det var artig de første 5 minuttene, følte meg etterhvert svimmel og uvel, og ble fort lei av «synsbedraget». Foretrekker god gammeldags HD.

  Svar på denne kommentaren

 12. Det aller lureste er nok da og vente til 3D tvene er her og kjøpe en bra 2D TV på salg. Så kan De andre bare sitte der med de teite 3D brillene sine og se Avatar på repeat og spise Paracet til de blir blå.

  Produksjon ,distribusjon og ikke minst applikasjon av 3D-innhold har langt igjen før det er modent for de store massene. Det er og blir en gimmick enn så lenge. Tenker vi sier fotball-vm 2014 jeg.

  Hvis du ikke tror på det kan du spørre deg selv hvorfor 3D ikke en gang har slått ann i spillbransjen enda, hvor det faktisk er enklere og implementere og kan gi brukeren mer enn jeg får av å se Skavland i 3 dimensjoner.

  Trenger du ny tv så kjøper du ny tv. Hvis ikke kan du jo se på den du har så lenge.

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  @Geir: Det stemmer ikke helt. Ja, hver femte nordmann har behov for briller eller linser. Det betyr IKKE at hver femte nordmann ikke kan se 3D-TV. Om du bruker briller eller linser (og dermed har korrigert synet ditt), vil du få samme opplevelsen av 3D-TV som de med «normalt» syn.

  Det har heller ingen betydning om du har feil med fargesynet ditt, fordi den nye teknologien baserer seg på passiv (som bruker polarisering for å få 3D som kinoene bruker) eller aktiv (som har en slags lukkerfunksjon i brillene for å få frem 3D-effekten).

  Se filmen der en representant fra LG forklarer her:

  I sum så betyr dette at så lenge du ikke har sterkt nedsatt syn på et av øynene, vil du se 3D-effekten. Og det er langt mindre enn hver femte nordmann dette gjelder.

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  @Alexander: På kino er det passiv – altså polarisering. På tv vil det være briller der linsene slår seg av og på i takt med tv’en. Som forklart i videoen i svaret over. 3D ved hjelp av farger er HELT ut, det var leketøy man drev på med i steinalderen.

  Svar på denne kommentaren

 15. Øyvind Solstad (NRK)

  @Arne Sortis: Vi har også en gammel tv, som funker helt fint. Den er stor og tung og tar altfor mye plass i heimen. Kommer nok til å oppgradere til flatskjerm når 3D kommer til sommeren. Det er helt greit å ikke kaste seg på det nye hele tiden, men ta deg en tur og se Avatar i 3D på diger kino før du avskriver dette. Og 3D-effekten på TV er visstnok enda bedre enn på kino fordi tv bruker aktive briller.

  Svar på denne kommentaren

 16. @Bob: Tror du tar feil.

  Denne gangen er teknologien blitt så bra at 50 tommers 3D-TV med bilde i kinokvalitet blir tilgjengelig til en pris som er akseptabel for vanlige hjemmekino-entusiaster.

  I tillegg til dette er PC-spill-teknologien nå kraftig nok til å kjøre hyperrealistiske 3D-spill, så dataspill kommer også til å være en drivende faktor i dette.

  En annen viktig faktor som kommer til å være avgjørende for vanlige folk er design på 3D-brillene. Det er mange som ikke vil bruke klumpete tunge stygge 3D-briller som ser ut som industrielle vernebriller. Forhåpentligvis forstår nå markedsavdelingene til TV-produsentene dette og vi vil i løpet av året se pene og lette innfatninger som ligner vanlige briller.

  Gleder meg!

  Svar på denne kommentaren

 17. Øyvind Solstad (NRK)

  @J.L: Neida, har slettes ikke gått på limpinnen. Jeg spør som jeg har spurt endel andre; har du sett Avatar eller noen av Pixar-filmene i 3D på kino? Dette er virkelig en nyskapning, og helt annerledes andre forsåk på 3D som har vært gjort før.

  Du kan vel ikke ha sett en test av 3D på tv med mindre du var i Las Vegas for noen uker siden? Siden dette ikke er i salg ennå?

  Det kan finnes mange grunner til at man ikke liker 3D. Det er uvant, man har noe med synet som gjør at man ikke får utbytte av det, eller at filmskaperne ennå ikke har klart å bruke det nye verktøyet de har fått på en bra nok måte ennå.

  Jeg mener bestemt at om du skal kjøpe ny tv i år, må du seriøst vurdere om du skal vente til det kommer tv-apparater med 3D. Om du tror du vet hva du snakker om, gå og se en ordentlig 3D-film på kino.

  Dette er ikke en ny hype, det er en samlet bransje som står bak, alle fra de som lager film, de som produserer film, de som lager programvaren som brukes til å lage filmene og de som lager kamera og tv-apparater.

  Og først i køen er gigantfilmer som Avatar. Dette blir endel på samme måte som da Blu-ray kom. Da var det noen storfilmer som var først. Det var de som var knallinteressert som kjøpte Blu-rayspillere først, og så tok det en tid før folk flest kastet seg på. Filmene var dyrere i starten og spillerne var kjempedyre.

  Med 3D kommer også storfilmene først, men her vil det ganske raskt komme 3D i de fleste flatskjermer over en viss prisklasse. Det kommer tv-kanaler som sender i 3D alt i sommer, og store arrangementer filmes i 3D. Fotball-VM i sommer blir f. eks. filmet i 3D.

  Du kan komme tilbake her om et år, jeg er sikker på at 2010 blir året da 3D tar av.

  Svar på denne kommentaren

 18. Øyvind Solstad (NRK)

  @Bob: Ja, det har vært prøvd før og da så det elendig ut. Det gjør det ikke nå. Kom deg på kino og se selv. Mer kan jeg ikke gjøre for å overbevise deg. Dette er noe helt annet enn de teite 3D-brillene med et grønt og et rødt glass som fulgte med Donald Duck-bladene.

  Og @Mojo har helt rett: Dataspill vil drive dette fremover, spesielt siden Sony Playstation 3 før full støtte for å spille av 3D-film alt i år. Dermed har flere hundre tusen norske hjem allerede en spiller de kan bruke for å spille av filmer som Avatar og Istid 3 når de kommer i 3D etter sommeren.

  Svar på denne kommentaren

 19. Øyvind Solstad (NRK)

  @runemail: Jeg har tatt meg tid til å svare de fleste skeptikerne her i dag, også deg. Og jeg mener bestemt at du tar feil.

  Og dette handler da ikke om Avatar eller ikke? En haug med filmer lages i 3D, og om kort tid vil dette være det vanlige for de aller fleste storfilmer.

  La oss ta fotball som eksempel: Ca. halvparten av kampene i fotball-VM i Sør-Afrika skal produseres i 3D. Om du får sett dem i 3D i Norge avhenger av både det ene og det andre, så det gjenstår å se. Men de spilles inn i 3D og du vil kunne se dem i 3D mange steder.

  Produksjon er et vesentlig spørsmål. Det finnes alt kamera som filmer i 3D, det finnes programvare som gjør at klipperne bruker den samme redigeringsprogramvaren de er vant til, og Blu-ray har alt definert EN felles standard for hvordan det skal gjøres. De har faktisk blitt enige om EN standard, som er utrolig i seg selv.

  Er du bekymret for at du ser teit ut med 3D-briller? Ja, de brillene du får på kino er ganske dølle. Derfor vil det (som @Even sier over her) komme briller med grommere design når dette blir vanlig. Jeg vil tippe det vil komme briller med styrke også, slik at de som bruker briller kan ta på seg et par briller i stedet for to som nå.

  Spill

  At dette ikke har slått an i spill er jo sole enkelt: Det har ikke funnes utstyr til dette ennå! Hva slags skjermer skulle folk se 3D på når det ikke fantes skjermer som hadde dette? Selvsagt har det ikke tatt av, det fins jo ennå ikke.

  Nå fins det en standard, HDMI 1.4, og utover våren kommer alle skjermene til salgs. Om du leste artikkelen så ser du at Nvidia kommer med grafikkort som støtter 3D ut fra den nye standarden.

  Når alt dette kommer på plass så vil spillene komme! Nettopp fordi spill er svært egnet for 3D-effekter. Å få et monster i trynet i 3D er langt mer effektfullt enn i 2D. Ta deg en tur på kino og se hvordan folk reagerer når ting kommer fykende mot dem i 3D. Det er v-e-l-d-i-g effektfullt.

  Så har du selvsagt rett:

  Trenger du ny tv så kjøper du ny tv. Hvis ikke kan du jo se på den du har så lenge.

  Det var akkurat det jeg også sa i artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 20. Hmm. Jeg ser nå at ESPN lanserer 3D-kanal i tide til fotball-VM, og at de skal sende inntil 25 VM-kamper i 3D. Regner med at de pubene som får 3D-utstyret på plass i tide vil kunne tjene gode penger i sommer 🙂

  Svar på denne kommentaren

 21. En annen liten detalj man glemmer er at insynnsvinkelen for å få 3D-effekten er ganske begrenset.
  Så fotballpuben som evt. sender 3D får jo plass til færre tilskuere. Ølbriller er dessuten betraktelig mer mandig enn store polariserte 3D briller.

  Hvor pene brillene er å se på er bare ett aspekt, terskelen for å ta de på er og det faktum at alle som ser må ha de på er viktigere imho. (Du må med andre ord alltid ha ett halvt dusin briller tigjengelig i stua).

  Dessuten tar skjermprodusentene i bruk ulike løsninger på brillefronten, VIZIO som er svære i USA kjører «aktive» 3D briller som styres via bluetooth. Noen mener dessuten at 3D ikke vil slå igjennom før brilleløs 3D er tilgjengelig, google autostereoscopic, selv om det nok er ett stykke unna.

  Tviler ikke på at 3d blir stort på spillfronten, men at det tar av 2010 tviler jeg på. Hdmi 1.4 er positivt på mange måter, men enda finnes det ikke en meter Hdmi 1.4 kabel å få kjøpt så vidt meg bekjent. Dessuten har de nå også konkurranse av displayport, noe som kan bremse utbredelsen. Det gjenstår også og se.

  At det finnes en standard for lagring og transport av 3D innhold er bare ett steg på veien.

  Faren for å kjøpe katta i sekken er i høyeste grad tilstede hvis du bruker en månedslønn eller to på en ny 3D tv i høst.

  Jeg tviler ikke på at 3D kommer etterhvert, bare ikke helt enda.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hvordan vil det bli med bakoverkompabilitet da? Hvordan vil en tv-kanal som sender i 3d se ut på en «vanlig» tv? Må tv-kanaler ev. sende 2 versjoner av samme kanal, og dermed bruke mye mer båndbredde? Og hvordan blir det om en zapper fra kanal til kanal, og bare noen sender 3d? På og av med brillene hele tiden?

  Tror nok jeg stiller meg blant de skeptiske til at dette blir så stort de første 10 årene. På kino blir selvsagt noe helt annet..

  Svar på denne kommentaren

 23. Øyvind Solstad (NRK)

  @runemail skrev:

  Faren for å kjøpe katta i sekken er i høyeste grad tilstede hvis du bruker en månedslønn eller to på en ny 3D tv i høst.

  Du kjøper uansett ikke katta i sekken fordi nesten alle tv’er vil ha dette. En 3D-TV er ikke en annen tv en de andre tv’ene! Det er en vanlig tv som også kan vise 3D. Og jeg tviler på at de kommer til å koste særlig mer enn andre.

  Med fare for å gjenta meg selv: Samsung sier at alle tv’er skal ha dette, og Sony vil ha 3D installert som standard på alle nye Playstation 3, samt oppdatere de som ønsker det via nettet.

  Svar på denne kommentaren

 24. Øyvind Solstad (NRK)

  @smale skrev:

  Tror nok jeg stiller meg blant de skeptiske til at dette blir så stort de første 10 årene. På kino blir selvsagt noe helt annet..

  Vi får se. Blu-ray tok ikke av så veldig fort, men nå kommer det masse filmer til normale priser. Jeg tror ikke det tar 10 år. Det er et hav av tid! Jeg tror de ivrige kjøper alt i år, blant annet for å få kjøpt og sett filmer som Avatar og menge av de andre som spilles inn i 3D hjemme i stua.

  Svar på denne kommentaren

 25. Lars Christian

  «Legg spesielt merke til at Samsung – som nå selges med spesialtilbud hos både Elkjøp, Lefdal og Expert – kommer med 3D-støtte i både series 7, 8 og 9 i løpet av sommeren.»

  Vil det være mulig å oppdatere Samsung-tv’ene som har internettforbindelse?

  Svar på denne kommentaren

 26. Dumt spørsmål, men har Norge infrastruktur til at alle tvkanalen skal sendes med X mer båndbredde en de allerede gjør ?
  Om en dvd ikke er stor nok til å ha 3d filmen liggende altså….

  De har forresten prøvd å pushe oss til å kjøpe 3d siden 1893:
  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/StereopticonColumbusMuseum.jpg/180px-StereopticonC…

  Nvidia som de fleste gamere kjenner har prøvd å pushe 3d briller til spill, og det høres jo ut som en brilliant ide siden de fleste spill er i 3d.
  Ref: nvidia.com/object/3D_Vision_Main.html
  Gamere generelt vil faktisk heller ha 2d. Spesielt til fps spill hvor man er avhengig av presisjon.
  Det samme gjelder også wow spillere, som gjerne har lenger sessions, og ikke vil ha en faktor til som kan gi hodepine/kvalme/ubehag.
  Jeg personlig har mer tro på VR (en skjerm per øye + sensor for bevegelse) enn «3d»

  Men som det nevnes over her i kommentarer, svært mange får hodepine, blir kvalm/dårlig.
  Ref: huffingtonpost.com/2010/01/19/taiwanese-man-dies-after_n_428602.html

  Så kjøp en billig lcd/led/plasma om du trenger, minimum 10 år til norske tvkanaler kringkaster i 3d. Og er du bestemt på å vente på noe nytt, vent på oled.

  Svar på denne kommentaren

 27. Øyvind Solstad (NRK)

  @Krunk: Tror ikke det er noen som ser for seg at norske kanaler skal begynne å sende i 3D med det første. Men nå er det jo ikke slik at norske kanaler er eneste leverandør av innhold til nordmenn. Via satelitt og spesielt via Blu-ray vil folk få 3D hjem kjappere enn de tror. Det er poenget med artikkelen.

  Og det med at «De har forresten prøvd å pushe oss til å kjøpe 3d siden 1893″… Vel, det er en vesensforskjell på alt det rare som har vært gjort før og det som er nå. Fordi den 3Den som er nå funker. Det ser 3D ut, og det er skarpe bilder med normale farger.

  Svar på denne kommentaren

 28. Thomas Raddum

  Vi som mangler samsyn kan bare glemme 3D. Samsyn er når hjernen er i stand til å kombinere bildet fra hvert øye til ett 3D bilde. Tipper dette gjelder de aller fleste som har hatt briller grunnet skjeling og lignende fra barnsben av. De fleste mennesker har samsyn.

  Selv vet jeg ikke om jeg hadde det før jeg fyllte to, men deretter hadde jeg skjeve hornhinner, skjelet osv. Hjernen min klarte da ikke å kombinere bildene til ett lenger og jeg så faktisk dobbelt. Det hjernen gjør for å kompensere i slike tilfeller er å ignorere inntrykket fra det ene øyet, slik at man alltid velger hvilket øye man skal bruke.

  Det sier seg selv da at 3D ikke funker for oss. Vi er ikke istand til å oppleve to synsinntrykk samtidig.

  Grunnen til at man ikke hører mer om manglende samsyn er at de aller fleste lærer seg å leve helt fint med det. Mitt største problem med samsynet er ikke bilkjøring eller å sikte på ting, det er faktisk akkurat å se 3D med grønn-røde briller. Åja, jeg kan heller ikke se stereoskopi 🙂

  Svar på denne kommentaren

 29. Når det gjelder Samsung oppgradering, så må dere huske to ting. Det vil komme forskjellige typer S3D på markedet. Noen vil kreve 120Hrz, andre vil kreve 240Hrz. Dem med 240 vil kunne generere en mer behagelig 3D opplevelse enn med svakere frekvens. Det er da mest sannsynligvis RealD sin versjon, som forresten blir å finne på Sony sine nye TVer som kommer til høsten. Det andre punktet er HDMI, Samsung leverer med versjon 1.3, som ikke støtter 3D standarden 1.4, og jeg tror ikke de kan oppdateres til 1.4 slik en skal kunne gjøre med PS3. Dette gjelder også forsterkere. Jeg vet at budsjettmerket «Onkyo» vil annonsere forsterkere med HDMI 1.4 til våren/sommeren. Det kommer til å bli veldig mye verre fremmover til 2011. Det kommer til å komme forskjellige typer «sertifiserte» S3D versjoner, Dolby 3D, RealD etc… For vår egendel håper jeg at det er RealD som blir standard. Hvis dere går på Kino på Colosseum eller Konsertpaleet i Bergen og ser Avatar vil dere kunne se RealD S3D.

  Svar på denne kommentaren

 30. Det er ingen tvil om at 3D teknologi er kult og fristende, og samtidig i en familie som består av minst 2 generasjoner, kan det være en fordel å bruke TV’en til enhver smak.
  Avater var en flott opplevelse på kino men for min del slike filmer vil jeg gjerne se på kino og ikke hjemme.
  Jeg har vurdertå kjøpe TV og har nå ventet i ett år. Klarer rett og slett ikke bestemme meg for en, siden det er så mange forskjellige meninger om hva som er markedets beste TV.

  Svar på denne kommentaren

 31. Vi kårer vinneren i Bergensbanenkonkurransen!

  […] Les om hvordan det ble gjort på Frank Eivinds nettsider. Hvis du er interessert i “ordentlig 3D” på tv’en din, les NRKbetas artikkel om 3D TV. […]

  Svar på denne kommentaren

 32. 3D-tv klar i butikken

  […] du lurer på hva dette dreier seg om, så får du den fulle oversikten i artikkelen “Nå kommer 3D på tv – så kanskje det ikke var så lurt å kjøpe TV akkurat nå?”. Kortversjonen er at du får en fet opplevelse av 3D hjemme i stua når det etterhvert kommer masse […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.