nrk.no

NRK1 i HD fra 12. februar 2010

Kategorier: NRK & TV


Fra 12. februar 2010 kommer NRK1 til å sende programmer i HD. Vi starter med OL, og følger på med «Himmelblå», «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix og endel film – blant annet «Spiderman 2».

Oppdatering: Her finner du full oppskrift om hvordan du stiller inn tv’en for å ta inn NRK1 i HD.

Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 2014.

Les også om vår knallsatsing på livesendinger på nett under OL: En totalopplevelse fra OL 2010 på nrk.no

Hva trenger du?

For å kunne ta i mot HD må du en tv som er «HD Ready» eller «Full HD» – samt en digitalboks som støtter HD.

Alle godkjente RiksTV-mottakere i det digitale bakkenettet kan ta i mot HD, mens de som bruker Viasat, CanalDigital, Get, Altibox og øvrige anlegg, trenger en egen HD-boks for å kunne se bildet i HD-kvalitet.

Her er det ulike bokser på markedet, men for å være sikker bør man ta kontakt med sin leverandør for nærmere informasjon. Alle sendeplattformer, dvs. satellitt, kabel og bakkenett, vil få tilbud om HD-signalet.

Programmer i HD

For å kunne sende i HD har NRK måttet oppgradere sin hovedkontroll, hvor alle NRKs programmer sendes fra. Denne oppgraderingen er NRK nå i mål med. 
Fra og med 12. februar kommer vi også til å sende en rekke andre programmer i HD. Det gjelder for eksempel:

Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen
Dramaserien «Himmelblå»
Dokumentarserien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.

Etter hvert vil stadig flere programmer bli sendt i HD. NRK må skifte alt fra kabler til kameraer, redigeringsutstyr og nytt sendeutstyr, for å kunne sende alt NRK-innhold i HD-kvalitet, derfor går overgang skrittvis. Hvis alt NRK-innhold skulle sendes i denne bildekvaliteten allerede i dag, ville det ha kostet over 700 millioner utenfor NRKs budsjett.

Spørsmål?

Har du spørsmål om HD så skal vi forsøke å svare så godt vi kan!

Mere HD-stoff på NRKbeta

Andre saker som kanskje kan være av interesse for deg som skal se tv i HD:
NRKs strategi for HD

Bak kulissene: Himmelblå – en artikkelserie i 3 deler om produksjonen av «Himmelblå».
Del 1: Produksjonen
Del 2: Lyd og foto
Del 3: Lydopptak og synkronisering

Du kan også laste ned «Bergensbanen» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i HD fra NRKs bittorrentserver.

94 kommentarer

 1. Martin Rødvand

  Sky i Storbritannia, som er det største HD-markedet etter USA, sender alt i 1080i.

  Bra at vi endelig får en skikkelig satsning på HD fra NRK. Når vi ser på utviklingen over dammen så ligger vi et tiår etter mtp HD.

  Så må vi ikke slå oss til ro med dette, NRK3 har jo en stor mengde amerikanske serier hvor mestparten er tilgjengelig i HD-format.

  Svar på denne kommentaren

 2. @bent På bakkenettet er alle dekodere HD-kompatible, og kan skalere ned bildet til SD for de som ikke har HD-klare TVer. Det er derfor ikke nødvendig å ha en SD-kanal og en HD-kanal som sender parallellt. For videredistribusjon til kabelnett må nok kabeloperatørene sende to utgaver av kanalen; en som er skalert ned, og en som sender originalsendingen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Spørs om eg får glede av dette..

  Mythtv-frontenden min med Intel Atom CPU må ofte opp i 1,6 GHz for å syne vanleg kvalitet DVB-T utan hakking, so det skal bli interessant å sjå om han taklar HD. Har NRK prøvd med slikt utstyr eller testa kor mykje meir CPU-krevjande HD er? Nettboka har sjølvsagt ikkje fancy skjermkort som kan gjere jobben. Eg har og prøvd å transkode til eit mindre CPU-krevjande format på backenden for å kunne spele av på Xboxen i stova, og backenden har akkurat nok CPU til det med SD. Er ikkje mykje hjelp i ein god GPU der heller når biletet ikkje skal ut på skjerm.

  Svar på denne kommentaren

 4. Martin Rødvand

  @Trond M: Alt kommer jo an på hvilket format bildene produseres i fra Vancouver. Om bildene som kommer fra Canada er 1080i så vil det ikke hjelpe å konvertere til 720p.

  Om sendingene fra Canada følger det normale i Nord-Amerika vil det sendes i 720p. Det meste av amerikanske idretter produseres i 720p.

  Og uansett om NRK velger å konvertere fra 720p til 1080i vil ikke forskjellen være enorm.

  Men vil NRK1 HD gi oss bedre lyd?

  Svar på denne kommentaren

 5. Frank Eivind Rundholt

  Ser fram til at NRK starter sine sendinger i HD. Det blir bra, og veldig flott å starte med OL. Dermed blir det mye TV i HD.

  Blir studiosendingene fra OL sendt i HD, eller er disse oppskallerte?

  Håper NRK vil sende Kodenavn Hunter i HD osgå.

  Svar på denne kommentaren

 6. 1. Vil NRK HD bli sendt med Dolby Digital 5.1 slik som SVT og visse andre HD-kanaler?

  2. Vil all teksting bli DVB-tekst, slik at vi som ikke ønsker tekst på filmer og serier kan velge det vekk?

  3. Vil tippekampen på lørdag bli sendt i HD?

  Ellers så syntes jeg dette er strålende nyheter! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. @Lars H: Jeg jobber ikke i NRK, så dette er litt gjetting fra min side. Men, NRK sender DVB-teksting på bakkenettet i dag, så jeg kan ikke helt skjønne at det skal være noen god grunn til å gå bort fra dette når de begynner med HD-sendinger.

  Sendingene har både vanlig teksting (dvs. all tale som ikke er norsk er tekstet), og teksting for hørselshemmede (dvs. absolutt all tale er tekstet). Det er noen unntak, men dette er hovedsaklig når de sender gamle programmer (Grevinnen og Hovmesteren, Med Grimm og Gru osv.). Her virker det som om NRKs original har tekst i bildet, og da hjelper det ikke mye med DVB-teksting.

  Svar på denne kommentaren

 8. Veldig gode nyheter. Det lille som har vært produsert i HD frem til nå har jo stort sett vært utilgjengelig for almuen (ingen Blu-rayer er utgitt så vidt jeg kan se), så dette er gledelig. Håper bare ikke at altibox krypterer så jeg ikke kan ta opp med PCen.

  Ang. oppløsningen så syns jeg det er fint at NRK (og resten av Europa) har valgt 720p og h264. Det er svært lite utbytte av å velge 1080i fremfor 720p. Jeg har gjort noen sammenlikninger med TV1000 HD og Silver HD (som begge sender h264 1080i MBAFF) og det er svært lite detaljer som forsvinner ved å nedskalere til 720p. Titter man mot statene hvor de bruker mpeg2 blir forskjellen enda mindre.

  Lurer også på lyden, vil det bli AAC? 5.1 AAC hadde vært kjekt, men jeg er usikker på hvordan det går med Motorola-boksen fra altibox…

  @Martin Rødvand: Britene er vel ikke akkurat kjent for å følge Europeiske standarder? 😛

  Svar på denne kommentaren

 9. Skjønner ikke hvorfor folk er så opphengt i 1080i. Er ikke så stor forskjell på det, husk på at interlacingen gjør at du «bare» får 540 linjer 50 ganger i sekundet, mot 720p der du får alle 720 linjene. 😛

  (Jada, litt forenklet, men poenget er at begge deler i utgangspunktet er samme mengde data, lagret på to forskjellige måter, best til hvert sitt bruk om du vil.)

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg har nå lest mange innlegg, men er visst litt «treig».
  Jeg skjønner ennå ikke om jeg skal velge full HD, HD ready, plasma, LCD…
  Tenåringene i heimen mener vi MÅ ha full HD eller så får vi
  ikke full utnyttelse av filmer, tv sendinger…
  Veit at jeg har lyst på tv med litt størrelse, 46 – 50″.
  Og veit at jeg vil ha en tv med god farge, klart bilde, gode
  kontraster, «godt å se på». Variert «familie-bruk».
  Hva skal jeg da kjøpe?

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Sandnes

  Når NRK også begynner å sende 5.1-lyd på HD-sendingene, tror jeg ikke er helt bestemt. Men som en av lydmennene på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», vet jeg iallfall at for den sesongen som vi så vidt har begynt opptakene til, gjør vi opptak i surround slik at vi skal kunne tilby en 5.1-miks. Disse programmene vil imidlertid ikke bli sendt før i 2011. Innen da håper jeg iallfall at distribusjonen er klargjort for 5.1-lyd. Om ikke annet er jeg brennsikker på at en da vil kunne laste ned vha bittorrent versjoner med 5.1-lyd.

  De programmene i serien som nå ligger ferdige og venter, topp motiverte for å pynte opp HD-tv’ene deres, er altså produsert i HD, har altså vanlig stereolyd. Så om NRK tilbyr 5.1 allerede fra OL, vil ikke det gjelde.

  Om noen skulle lure: programmene filmes i 1080i.

  Svar på denne kommentaren

 12. Nå kommer 3D på tv – så kanskje det ikke var så lurt å kjøpe TV akkurat nå?

  […] er ikke en anbefaling om å ikke kjøpe flatskjerm nå. Som sagt i overskriften så skal NRK sende OL i HD, vi skal sende alle finalene i Eurovision Song Contest i HD, serier som Himme…. En rekke av de andre kanalene sender i HD, og filmer på Blu-ray begynner endelig å få normale […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Hallvor Engen

  «Om noen skulle lure: programmene filmes i 1080i.»

  Jeg har aldri forstått hvorfor man filmer i et interlaced format, det må da være bedre å filme og produsere i 1080p. Dette er riktignok for stort til å kunne sendes på vanlig TV, men hvis det blir populært og man vil lage en blu-ray eller lignende kan man det.

  Og jeg har alltid trodd at å interlace en video er enkelt og ikke lager problemer, man dropper tross alt bare informasjon, så da burde det være enkelt å lage en 1080i versjon for vanlig TV.

  Svar på denne kommentaren

 14. @Hallvor Engen: Grunnen til at man ikke produserer i 1080p50 er den voldsomt store bitraten du får ved det opptaksformatet. Du har da en bitrate på 2,0736 Gbit i sekundet, noe som overstiger standarden for HDutstyr, som er på 1,56Gbit. Hvis du derimot produserer i 1080i25, 50Hz, vil du få en bitrate på nesten det halve, 1.36 Gbit/s. Dette er altså produksjonsformater. Så grunen til at man filmer interlaced er altså for å spare båndbredde. Men forhåpentligvis om 20 år vil alt bli produsert progressivt.

  EBU har definert 4 HD-standarder; s1 som er 720p50, s2 som er 1080i25, s3 som er 1080p25 og s4 som er 1080p50. EBU anbefaler foreløpig å produsere i S1, men det er så klart S4 alle sikler etter… Men det er i TV verdenen langt frem i tid.

  Svar på denne kommentaren

 15. Hva med Super Bowl? Vil denne bli vist i HD? Er jo ett ypperlig program å sende i HD da det går på natta slik at dere slipper å kutte ut andre programmer. (Danseband Jukebox er ikke ett program).

  Synest foresten det er på tide at dere legger til støtte for IDN-epost adresser nå 🙂

  Svar på denne kommentaren

 16. Svar til Sturle:
  Jeg tipper Atom-boksen din kan få problemer – med mindre den har ION-chipsettet fra Nvidia. Dette chipsettet er kapabelt på å kjøre ut full HD, nesten uten å belaste CPU.

  Kan på det varmeste Anbefale ASRock sine NetTops (selges hos Multicom) – Kjører en sånn med Win7 64-bit, Windows Media Center og XBMC – spytter ut full HD som bare det! 🙂

  I tillegg kan du få med BluRay-spiller, samt at de har WLAN og Fjernkontroll. Toppmodellen koster 3600 (!!)

  Svar på denne kommentaren

 17. Kjetil Kjernsmo

  Jeg lurer på litt av det samme som Sturle. Jeg testet boksen min med MythTV og Tekno-sendingene i 1080i, og det ble hakkete, men den klarte det nesten. Jeg vil tippe at de siste byggene i 0.22 med VDPAU skal klare det hvis man har et nVidia-kort som støtter VDPAU (eller omvendt) og at CPUen ikke skal ha så mye å si i dette tilfellet, men jeg vet ikke, jeg kjører backend og frontend på samme maskin.

  Tuner-kortet mitt har også støtte for HD, så det blir spennende å se om det funker.

  Svar på denne kommentaren

 18. Martin Rødvand

  Støtter Håvards forslag om en test-sending hvor dere sender Super Bowl i HD. Problemet kan jo kanskje være om Viasat Sport har noen eksklusivitetsavtale på HD-feed? Vet at det er slik i Storbritannia, hvor Sky som viser hele NFL-sesongen får vise SB i HD mens BBC kun viser i SD.

  Svar på denne kommentaren

 19. Geir Børdalen

  NRKs sendeformat blir helt klart 720p50.

  Internt i NRK blir NRKs produksjonsformat fra start av HD produksjon – XDCAM HD422 (50 Mbps). NRKs standard definisjon produksjonsformat er i dag IMX50, dette er også 50 Mbps (Quicktime innpakning endres med det første til MXF).

  OL-sendingene i Vancouver produseres imidlertid i 1080i30 format (amerikansk standard for HD) og konverteres til 720p50 av EBU før det oversendes til Europa.

  Svar på denne kommentaren

 20. Jeg har en Sony Bravia LCD (KDL-40W3000) som støtter det digitale bakkenettet. Har ikke abo hos RiksTV, men får inn NRK-kanalene. Spørsmålet er da om jeg vil kunne se HD-sendingene denne veien?

  Svar på denne kommentaren

 21. Er det virkelig slik at det meste HD-innhold i Europa distribueres i 720-formater? Da må CD være helt på jordet, for alle de 9 HD-kanalene jeg foreløpig kan motta fra satellitt sender i 1080i. Eller er det kanskje slik at man oppskalerer på forhånd så ikke STB’er og/eller TV skal bli belastet med dette?

  Svar på denne kommentaren

 22. Håvard Hanasand

  Norgescup i Freeride 2010 håper vi å få levert til NRK i HD og dermed også sendt i HD hvis det lar seg gjøre.

  Noen av dere i NRK-beta som vet hvilken metode for overføring av programmer fra NRK Bergen til NRK Oslo som er tilgjengelig for en DVCproHD produksjon? Vi er, om det er mulig, avhengig av at det ikke tar mer enn et par timer.

  Svar på denne kommentaren

 23. Martin Rødvand

  Da ser jeg at NRK1 HD er tilgjengelig på Canal Digital over parabol. Dog uten EPG-data, men det regner jeg med kommer.

  Blir dere å bruke en HD-logo for å markere at programmet er i HD?

  Svar på denne kommentaren

 24. Geir Otto Molstad

  Supert med HD og det bli sikkert bra, men noen spørsmål
  1 Kommer dere til og sende SD produserte ting i HD og drive med TV2tullet oppskalere SD ting (kun fyller harddisker unødvendig)
  2 Blir det samtidig på Rikstv Viasat CanalDigital Altibox o.s.v`?
  3 Kommer NRK virkelig til og «redusere = nedskalere» 1080i ting til 720p? 95% av HD produseres i 1080

  OL sendinger i 30p(stod det ett sted dere fikk) vil definitivt bli best i 60i alt 1080 enn og prøve og endre det alle bokser og tvr i rikstv vil takle det perfekt.
  Opp/nedskallering/bildefrekvensendring er i utganpunktet redusere kvalitet, lage rykkete panorering f.eks.
  Vær så snill og send i «nativ» orginal format på både bilde og lyd så langt som mulig.

  Svar på denne kommentaren

 25. Nå har jeg hatt NRK1 HD i kabelnettet noen dager. Og i flg mitt apparat så går mesteparten av sendingene i 720p. De eneste gangene jeg har merket at det går i en lavere oppløsning (576i) er når det sendes lokal nyheter (Østlandsendingen). Er det Canal Digital som oppskalerer eller er sendingene i HD allerede?

  Svar på denne kommentaren

 26. Jeg har Canal Digital (CD) HD ab. med tuner, med harddisk. Kjøpte dette sammen med ny TV for å få gode OL opplevelser. I følge CD så er det bare å kutte strømmen til tuneren, så vil den oppdatere seg selv, og legge inn NRK1 HD på kanal 15. Det skjer imidlertid ikke. Heller ikke etter at jeg har tatt en automatisk kanal oppdaterng. – Vet dere råd? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 27. Jeg har altibox borettslagspakke med HD-dekoder. I følge altibox inngår imidlertid NRK HD kun i de to andre grunnpakkene, tv-basispakken og viasat underholdning. Det fremstår som altibox bruker dette som et virkemiddel til å presse kundene over på dyrere grunnpakker. Dette synes jeg er noe betenkelig, all den tid NRK HD, slik jeg har forstått det, finansieres gjennom lisensavgiften. Altibox vil dermed ikke ha noe merkostnad på å viderefomidle denne kanalen. Føler NRK seg tjent med at innholdsleverandørene spekulerer på denne måten? Dette uthuler, slik jeg ser det, lisensordningen og kan bidra til å underbygge kritikk mot denne.

  Svar på denne kommentaren

 28. Hei Aasbø

  Her er hva Canal Digital opplyser på sin nettside:
  Fredag 12. februar kl 20:05 lanseres NRK1 HD! Dette gir deg som har HD-klart tv-apparat og HD-dekoder mulighet til å se NRK1 HD-innhold med krystallklare bilder.

  Samtidig benytter vi anledningen til å samle de norske HD-kanalene i kanallisten og på programguiden (EPGen). NRK1 HD vil du fra 12. februar finne på kanalplass 13 og TVNorge HD på kanalplass 15.

  Svar på denne kommentaren

 29. Øyvind Christiansen

  Ser at det er snakk om at det skal sendes i HD fra 12. Februar.
  Under nyhetene ser nyhetsoppleserne merkbart mye skarpere ut allerede i dag, og min Samsung 4xx tv som tar inn NTV-sendinger direkte (uten å gå via rikstv-boks) mener at den tar i mot signaler i 720P/HD for NRK1 Vestlandsrevyen..
  Er det snakk om en liten tjuvstart her?

  Svar på denne kommentaren

 30. Jeg ringte Altibox i dag for å spørre om hvor NRK 1 i HD ble av, ble tidligere lovet at det skulle være tilgjengelig kl 00:00 i dag 12.02. Svaret var at jeg må betale 110 ekstra i måneden, i tillegg til HD-pakken jeg allerede betaler for. Hva er det for noe tull? Har de lov til dette? Jeg jobber i NRK, klipper bl.a. Skavlan, og hadde gledet meg til å se Skavlan oppskalert fra HKs multihundretusenkroners-oppskalerer og ikke i 50-kroners-chip’en som sitter i Altibox-mottageren.

  Svar på denne kommentaren

 31. Ole: Har du, som meg, Tv-borettslagspakke som grunnpakke? I så fall viser jeg til innleget mitt ovenfor. Hvis du har en av de andre grunnpakkene fremgår det ganske klart av altibox sin hjemmeside at du skal ha NRK HD. Uansett skulle jeg gjerne ønske at NRK besvarte både ditt innnlegg og innlegget mitt ovenfor. Jeg synes også det er rart at altibox skal ha adgang til å segrere kundene sine gjennom et lisensfinansiert produkt.

  Svar på denne kommentaren

 32. Jeg har vist bare en borettslagpakke. Tidligere hadde jeg Canal Digital, og da fikk jeg dobbelt så mange HD-kanaler gratis i grunnpakken som det jeg nå betaler 99 kroner måneden ekstra for. Altibox gjemmer seg bak sin advokat, som sier at de ikke er pliktige til å legge ut NRK1HD gratis, og det har de forsåvidt rett i. Men når kundene føler at tilbudet er så urimelig at Altibox tyr til advokat-prat for å bortforklare det, er det et tegn på at noe er veldig galt med tilbudet. Den type kundebehandling hadde man ikke kommet så veldig langt med i andre bransjer. Er veldig skuffet over at borettslaget valgte denne løsningen, 3 års binding betyr i realiteten monopol med dertil tilbud.

  Jeg har nå bitt i det sure eplet og bestilt tilleggspakken, så får jeg tenke på hvordan jeg skal komme meg bort fra Altibox. Virkelig elendig mottager, treg og tungvindte menyer, dårlig oppskalering, mye dårligere kanaltilbud enn andre leverandører. Og nå altså advokat-prat for å bortforklare hvorfor jeg ikke får NRK1 i HD.

  Svar på denne kommentaren

 33. Jeg er forsåvidt veldig fornøyd med altibox-tilbudet for øvrig. Jeg måtte betalt mye mer for samme internetthastighet og tv-pakke hos andre levarandører. Men jeg synes det er litt kritikkverdig at NRK HD ikke inngår i alle grunnpakkene. Jeg kommer nok ikke til å oppgradere, all den tid jeg ikke føler at NRK HD i seg selv er verdt 100 kr. Dessuten føler jeg at jeg i utgangspunktet allerede har betalt for kanalen, gjennom lisensen (som jeg i utgangspunktet ikke er motstander av). Å betale 1200 ekstra for noe som jeg allerede har betalt for lar seg ikke forsvare. Så viktig er ikke NRK HD for meg.

  Mer problematisk er det vel hvis dette skaper presidens for innholdsleverandørenes fremtidige strategi. Dersom innholdsleverandørene i eskalerende grad fortsetter å ta seg betalt for lisensfinansierte kanaler, vil også lisensinstituttet bli uthulet. Lisensen har tidligere vært forsvart ved at det er noe alle må betale, men også noe som alle har tilgang til (såfremt teknisk utstyr er tilpasset og anskaffet). Å betale lisens på et produkt man i realiteten ikke har tilgang til, eller som innebærer at man må betale mer enn andre lisensbetalere, vil fremstå som urimelig. Da vil det fremstå som mer rasjonelt om man avskaffer lisensen og lar den enkelte velge innholdsleverandør og kanalpakke, slik at man kun betaler for de kanalene som inngår i kanalpakken man selv har valgt. Dersom dette rammer tilstrekkelig mange, vil nok lisensfiendtlige partier som FRP kunne få større oppslutning om sitt syn på denne saken. Selv synes jeg dette er urovekkende. Jeg er en tilhenger av en lisensordning alle må betale for, siden dette skaper en kanal som ikke har så tabloide vinklinger på nyheter, debatter og program for øvrig. Lisensen gjør at NRK kan fokusere mer på dybde og objektivitet fremfor å til enhver tid tekkes flest mulig tv-seere.

  Svar på denne kommentaren

 34. Slik ser du NRK1 i HD

  […] og med i kveld, fredag 12. februar kl. 20.05 kan du se NRK1 i HD. Som vi tidligere har skrevet om vil NRK nå begynne å sende NRK1 i HD på enkelte sendinger. I første omgang er det OL i […]

  Svar på denne kommentaren

 35. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi har kontaktet Altibox og de sier NRK1 i HD er med uten ekstra kostnad om du har en HD-mottaker. De kommer til å svare mer utførende selv her ganske snart regner jeg med!

  Øyvind Solstad
  Redaktør, NRKbeta.no

  Svar på denne kommentaren

 36. Ok. Hvis dette stemmer, så er jo ingenting bedre enn det! I så fall kudos til altibox!

  Både jeg og Ole har, slik jeg forstår ham, HD-mottaker. Han abonnerer sågar på en HD-pakke i tillegg til grunnpakken sin. Forklaringen vi har fått ved kontakt med Altibox har vært at det ikke har noe med dekoder å gjøre, men hvilken grunnpakke man har. Den vanligste grunnpakken er nok tv-basispakken, her inngår NRK HD utvilsomt. Men for oss som har tegnet en kollektiv borettslag/sameie-avtale, som inkluderer borettslagspakken som grunnpakke, har vi blitt fortalt av Altibox at NRK HD ikke inngår. Det kan vel uansett ikke være god reklame for altibox å være den eneste innholdsleverandøren i Norge som ikke tilbyr NRK HD kostnadsfritt til alle sine kunder. Men dersom dette skulle bygge på en misforståelse, slik at også vi med denne grunnpakken får NRK HD, så er som sagt ingenting bedre enn det!

  Svar på denne kommentaren

 37. Altibox-kunde 2

  Samme problemet her, ingen NRK HD med HD-mottaker og den såkalte «borettslagpakken». Er ganske dårlig av Altibox å ikke gi oss tilgang til et lisensfinansiert tilbud når man har betalt for utstyret som kreves, så håper det skjer noe fremover.

  Svar på denne kommentaren

 38. Jeg har kranglet mye med Altibox i dag, og sågar fått overbrakt min skuffelse til de som er ansvarlig for omleggingen til HD i NRK. Kanskje dette har gitt resultater? Jeg avbestiller prompte den utvidede grunnpakken og går tilbake til borettslagpakken.

  Svar på denne kommentaren

 39. NRK1 i HD | Frank Eivinds verden

  […] OL er over kommer både Himmelblå og en rekke filmer i HD (se NRKbeta), skal bli gøy. NRKbeta har en fin oversikt over alle leverandører og hvordan du får inn NRK1 […]

  Svar på denne kommentaren

 40. Nrk produserer skiskytingen fra Vancouver, det hadde vært veldig flott å fått en oversikt over utstyret som nrk har med(eller stiller obsv med utstyr?)!! Er HD1bussen der? Hører også rykter om en ganske fett kamera med 1500bilder i sekundet

  Svar på denne kommentaren

 41. Hei!

  Prøvde å finne et sted å gi NRK tilbakemelding på den nye resultatservicen i Silverlight, men fant ikke noe annet enn beta…

  Resultatsidene i Silverlight fungerer «ganske» bra, men det er noen åpenbare problemer:
  1) Det interessante innholdet på sidene starter ca. 70% nede på sidene, det er alt for mye logoer og dill øverst. Dette hadde forsåvidt vært greit hvis man kunne scrolle ned og at sidene forble scrollet, men…
  2) noen har bestemt at hele siden skal autooppdateres, hvilket betyr at man havner på topp i siden ca. hvert minutt, og må scrolle ned til innholdet på nytt. (Ser at man et stykke ut i sendingen på 3000m nå har stoppet autooppdateringen, det samme skjedde etter en stund i 5000m i går også. Det er bra!)
  3) Hastigheten på oppdateringene skulle være «tilnærmet samtidig med at kommentatorene fikk mellomtidene». Det har det vært langt unna so far. Enkelte rundetider kommer to runder etterpå…

  Dette kan bli skikkelig bra, bare man får fikset noen åpenbare svakheter.

  Svar på denne kommentaren

 42. Jeg fikk akkurat svar på min avbestilling av Full Basispakke at:

  Nrk HD er kun tilgjengelig i full basispakke og Viasat Underholdningspakken.

  Mvh

  Viken Fibernett.

  Følg med for den spennende fortsettelsen! 🙂

  Ole.

  Svar på denne kommentaren

 43. Har HDPWR boks fra Canal Digital og det står at det er bare å stoppe og starte boksen på nytt så har kanallisten blitt oppdatert – men ingen oppdareing på min boks, dermed ingen HD kanal fra NRK. 🙁

  Svar på denne kommentaren

 44. Har canal digital hd pvr boks. Den er satt til 1080i da de fleste hd kanalene bruker dette. Kun SVT HD og NRK HD som bruker 720p(ikke 100% sikker på dette). Følgende skjer: Hd pvr boksen oppskalerer de to 720p kanalene til 1080i, dette blir ikke pent. Interlaced som så blir deinterlaced. OL i HD på eurosport(1080i native) knuser OL i HD på NRK og SVT. Hvis jeg setter dekoderen til 720p blir NRK HD og SVT HD mye bedre(tv apparatet tar seg av oppskaleringen, men fortsatt ikke like bra som eurosport i 1080i). Når jeg kjører 720p på dekoder blir de andre 1080i kanalene nedskalert, dette resulterer i litt «blurry» bilde. En grei måte teste dette på er ved å sammenlikne resultat-menyene fra OL sendingene, de vises ofte samtidig på de tre OL kanalene. Resultat av dette er at jeg befinner meg konstant i dekodermenyen for å bytte mellom 1080i og 720p, kjipt!

  Svar på denne kommentaren

 45. Jeg skulle ønske dekodere bare kunne slippe igjennom signalet i den oppløsningen det kommer i, så kunne den (som regel) mye bedre signalprosessoren i TV’n stå for oppskaleringen, i steden for den ekstremt billige som sitter i dekoderen.

  Når det er sagt, 720p oppskaleres veldig greit til 1080i og så videre til 1080p som TV’n faktisk er, så det skal ikke være store tapet her. På 2 meters avstand kan jeg knapt se forskjell på 720p og 1080p filmmateriale på min 50″ Kuro.

  Svar på denne kommentaren

  • Roger (svar til A. A.)

   Hei A. A.

   Du må resette mottakeren din til fabrikkinstillingen,du finner det i menyen en eller annen plass. Deretter vil den søke på nytt kanalene etc.

 46. Dankert Vedeler

  Det er en merkelig politikk fran NRK, skryte av bilde (til tross for at de er seint ute) og ikke et ord om lyd. Sveriges Radio/TV og BBC har HD-kanaler med 5.1 lyd fra begynnelsen. Hvorfor fokuserer NRK bare på bilde?
  Samtidig skryter de av 5.1 lyd i RADIO(!!!) Men det må da være radio gjennom datamaskin. Sanseløst!

  Svar på denne kommentaren

  • Ja, og i tillegg er stereolyden NRK sender over DVB-T skikkeleg dårleg. Han høyrest ut som MP3 med veldig låg bitrate. Litt kompleks lyd, som bølgjer, fossefall og til tider applaus, vert berre graut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.