nrk.no

Fortell verden hva du kjøper

Kategorier: Det sosiale nettet,Netthandel,Nettjenester & Nettkultur


I en verden med Facebook, Twitter og tusen andre sosiale medier, deler vi mer og mer. Nå også hva vi kjøper – ned til minste detalj.

Nettstedet Blippy åpnet for alle brukere i dag, og dermed kan du registrere deg med en konto, sette opp diverse kontoer mot Blippy, og verden ser hva du shopper. Du kan foreløpig koble til kontoer fra iTunes, Amazon (US), Audible, Threadless, en rekke amerikanske kredittkort og PayPal. Jeg har koblet til iTunes-kontoen min, så da kan du snoke på hva jeg kjøper i iTunes på blippy.com/oyvind.

Hva skal vi med dette?

Ja, det gjenstår å se? Hva tror du? Noen vil kanskje synes det er kjekt å se hva slags apps og musikk jeg kjøper, andre vil kanskje like å se hva Michael Arrington i TechCrunch kjøper (MBT sko??? Hæ???) eller å vite at Even Williams i Twitter kjøpte Gowalla-appen i går og liker Gossip Girl-serien.

Ashton Kutcher har tilsynelatende registrert seg – men har ikke begynt å shoppe ennå. Det kan jo bli humor…

For ordens skyld: Ja, du må legge igjen passordet ditt til iTunes eller Amazon etc. hos Blippy for at de skal få tilgang til dataene dine. Det er helt opp til deg om du stoler nok på Blippy til at du vil det.

15 kommentarer

 1. Er nok mest redd for at dette kan misbrukes. Har du et brukernavn, har du et kontaktpunkt hvor du kan få spesialtilpasset reklame. Og noen aktører er såpass useriøse at de kommer til å kjøre på med spam.

  Men på den annen side. Rent personlig, setter jeg pris på amazon sine «Du eier denne og andre som eier den kjøpte også denne smarte dingsen». Så lenge Amazon ikke selger mine vaner til 3. part, er det bra. Jeg ser litt samme bruksområde for dette.

  Jeg kommer ikke til å registrere meg.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg er en smule skeptisk til dette. Ikke for jeg direkte tror at siden kommer til å missbruke dette, men en side som dette kan fort bli en hackers drøm.

  Hadde PayPal osv hatt en api som gjorde at jeg kunne gå inn på paypal å tillate at siden lastet ut informasjonen om hva jeg handler, men ikke mer så hadde det vert greit, men å gi vekk bruker og pass til tjenestene kommer jeg ikke til å gjøre. Får noen tak i passordet til paypalen min, så kan de tappe visa kortet mitt, samme tror jeg går med itunes, husker ikke om du faktisk må oppgi informasjonen hver gang på itunes eller ikke.

  Hvis mange har lagt inn paypal, og siden blir hacket, så sitter hackeren på en haug med paypal kontoer, og det er ikke så bra.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg ser ikke helt hvilken nytteverdi dette har.. Du liker jo ikke nødvendigvis ALT du kjøper. Om du kommenterer hvert kjøp så kanskje det har en viss nytteverdi, men om du virkelig liker noe du har kjøpt kommer du jo uansett til å skrive om det på blogg/twitter/facebook.

  Svar på denne kommentaren

 4. Kan ikke heeelt si nytteverdien for andre en ecomerse sites da de kan dra inn nye kjøpere men ut over det kan jeg ikke se at jeg kommer til å bli beriket eller lykkeligere av dette.

  For dere kriminelle der ute: Nå kan dere enklere finne ut hva og når folk kjøper varer og alt dere har å gjøre er å plukke opp eska som ligger på trappa utenfor huset noen dager etter. Nå trenger dere ikke lenger planløst å følge etter postbilene rundt i nabolagene. Dette gjelder de land hvor posttjenesten driver med dette og ikke bryr seg om kvittering ol. (les veldig veldig mange land). Denne foretningsmodellen lanserer jeg under CC og kan fritt brukes uten at jeg vil kreve prosenter av fortjenesten 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Kristoffer Lygre Åsen

  Det er ikke så vanskelig å skjønne hvorfor folk bruker Twitter og Facebook. Man vil dele sine meninger, opplevelser, kjøp osv. med venner, familie eller totalt fremmede. Jeg bruker Twitter aktivt til både privat bruk, men også til nettsiden jeg skriver for. For meg er f.eks «reality TV» hjernedød underholdning, men jeg kan forstå at andre liker å se på slikt.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  @steinmb: Jeg tror forretningsmodellen din har en haug med svakheter. For det første så er det et visst misforhold mellom «finne ut hva og når folk kjøper varer», «ligger på trappa» og «land hvor posttjenesten driver med dette».

  De fleste land der folk er såpass på nett at de driver og bestiller varer i nettbutikker, har et fungerende og sikkert postsystem med sikker levering.

  Det andre er at det er ørten forskjelllige måter å få levert varer på. Og hentelapper sendes i mindre og mindre grad på papir men som SMS eller mail.

  Og – folk har forskjellige leveringspunkter; hjemme, jobb, mottakerbokser (som vi har flere av i Oslo) og det er ørten forskjellige leveringsmetoder – alt fra UPS, DHL via Posten på døra til det å hente pakker selv på postkontor eller post i butikk.

  Jeg har min sterke tvil om skurker skulle GIDDE å holde på sånn for å få tak i den evt. dyre tingen de ser noen har bestilt og som har dukket opp i Blippy. Da er det mye lettere å ringe på til gamle damer og si at de skal sjekke strømmen og så stikke av med de 70 000 hun hatr liggende i skuffen fordi hun har hørt at internett er full av skurker som stikker av med pengene til folk bare de skjønner passordet til banken.

  Jeg skjønner at du sier det du sier litt spøkefullt, men jeg kommer på den Nemi-stripen der Nemi snakker med venninnen om teite ting man sier på tull. Og som man plutselig sier hele tiden uten at det er tull lengre.

  Jeg leser f. eks. med forundring at noen påstår at det å sjekke inn på sosiale nettverk der du «avslører» hvor du er (f. eks. Brightkite eller FourSquare) skal føre til at du får innbrudd hjemme fordi skurkene da vet du ikke er hjemme. Det synes jeg er så fjernt at jeg nesten ikke får sagt det.

  Det forutsetter at skurkene sitter og følger med hva du driver med, at de vet hvor du normalt bor, at de kjenner til hvem andre som bor i huset, at de vet om du har alarm eller ikke, hva slags alarm, hvor lang utrykningstid den har, hva slags avtaler du har med naboer etc. Og ikke minst om du egentlig har noe spesielt å stjele.

  Det begynner å ligne ganske avansert spaning, av den typen som sjefsskurken gjør når han skal bryte seg inn hos multimillionren og stjele den utstoppede sabaltanntigeren verdt 10 000 000 på svartebørs i Midt-Østen…

  Jeg tror rett og slett ikke på det.

  Om fins så dedikerte og sofistikerte tyver der ute, så kan de like godt sette seg i en varebil utenfor huset ditt noen dager, vente til alle er ute av huset og så stjele alt de klarer på noen minutter.

  Men nå sporer jeg helt av!

  Enn så lenge så syns jeg Blippy er et interessant eksperiment. Jeg er med og skal se hvordan dette funker og rapportere tilbake om det har noen verdi, hva det evt. er, noen bakdeler, og hvordan det utvikler seg videre.

  Jeg tror som en generell tendens at vi kommer til å dele mere av ganske mye på nettet – og så være mer private når vi velger å være det. Mer om det kommer i en artikkelserie i ukene som kommer.

  Svar på denne kommentaren

 7. I alle sosiale applikasjoner jeg har vært borti (f.eks. twitter, facebook, mail, msn), er det alltid en mulighet for å kontakte deg som person. F.eks. får jeg oftest «followers» på min twitter-account rett etter at jeg har postet noe. Dette fører til en mail til meg hvor jeg får vite at en eller annen sexy berte er superinteressert i at jeg twitrer om openstreetmap, Star Trek eller mine siste slosskamper med KDE-innstillingene. Jeg går da inn og ser om denne personen skriver noe som jeg er interessert i. Merkelig mange av mine nyeste followers kan fortelle om hvor lett det er å tjene penger på nett ved hjelp av diverse spam-teknikker.

  Jeg ser at Blippy også har en «followers»-funksjon som sikekrt også gir deg en mail når noen følger deg.

  Hvis denne tjenesten forhindrer all kontakt med meg som bruker, er den jo også helt nytteløs som sosial applikasjon.

  Alt kan misbrukes, er det jeg vil fram til. I mange tjenster kan man jo blokke by default og så kan man bare tillate de som får et passord/invite osv osv, men da begrenser man jo den enkle bruken.

  Den sikreste datamaskinen er den uten internett, uten disk, uten strøm, uten skjerm, uten input-muligheter. Men den er ikke spesielt morsomt å bruke. Får man så høy sikkerhet på disse sosiale applikasjonene at man faktisk 100% forhindrer spam, har man ofret mye av funksjonaliteten som gjør applikasjonen spennende i utgangspunktet.

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  Vet ikke om jeg helt skjønte hva du mente med…

  «Hvis denne tjenesten forhindrer all kontakt med meg som bruker, er den jo også helt nytteløs som sosial applikasjon»

  Du kan jo kommentere alt som alle de du følger kjøper?

  Svar på denne kommentaren

 9. Rableblokk » Blog Archive » Hva har du kjøpt i det siste?

  […] for ideer når det gjelder hva slags informasjon man skal dele gjennom sosiale medier. Etter at NRK beta skrev om den nye tjenesten Blippy, som forteller verden hva du kjøper, måtte jeg jo teste den ut. […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Hva har du kjøpt i det siste? « MFD

  […] tom for ideer når det gjelder hva slags informasjon man skal dele gjennom sosiale medier. Etter at NRK beta skrev om den nye tjenesten Blippy, som forteller verden hva du kjøper, måtte jeg jo teste den ut. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.