nrk.no

Ikke la kulda knekke dingsen

Kategorier: Foto & Mobil


Kulde fører ikke bare til problemer for NSB, transport generelt og kalde pleiehjem. Det kan føre til utfordringer i teknologiverden også. Og da må jo NRKbeta komme til unnsetning.

Snøkanon

Men først må vi ha det litt moro. Er det -20 grader ute kan du lage fine effekter ved å kaste varmt vann opp i luften. Ved -30 blir alt vannet til snø ganske umiddelbart bare ved å kaste det rett opp. Vi hadde bare -20 og gikk derfor opp på taket for å få litt høyde. Og der kunne vi slå fast at når +95 møter -20 blir det fine effekter.

Men over til utfordringene…

Batterier

Den største utfordringen for tekniske dingser i kulda er nok det faktum at de fleste batterier fungerer dårligere jo kaldere det blir. Og løsningen er stort sett veldig enkel. Hold batteriet varmt. Men det er jo lettere sagt enn gjort. Både kamera og mobiltelefon blir litt vanskelige å bruke dersom du ikke kan ta dem opp av den varme innerlommen. Trikset blir å holde utstyret varmt så lenge som mulig, ta det frem når du skal snakke, sende meldinger eller ta bilder og så legge det raskt tilbake i den varmeste lommen du har.

Vi som har jobbet profesjonelt og gjerne vil ha kamera fremme i lange perioder løser det ved å ha med ekstra batterier. Et som holder seg varmt i lommen mens det andre er i kamera og leverer strøm. Og blir kaldere og kaldere. Til slutt sier kamera at batteriet er tomt. Det er det ikke. Bare kaldt. Da tar du frem det varme batteriet fra lommen og putter det kalde tilbake for oppvarming. Avhengig av hvor kaldt det er kan det hende du må utstyre deg med både to og tre batterier.

Og generelt er det lurt å ha fullstendig oppladede batterier før du går ut. Der du var vant til at kamera knipset i vei på halvt batteri kan du risikere at det blir dårlig med bilder når du tar frem det samme halvfulle batteriet i streng kulde.

Tørr på hendene

Et litt nyere problem er alle disse flotte berøringsskjermene. De baserer seg på at fingrene dine leder strøm. Og det gjør de stort sett alltid. Med mindre du er veldig, veldig tørr på hendene. Og luftfuktigheten i vinternorge er lav. Veldig lav. Så lav at hendene kan bli så tørre at du opplever problemer ved bruk av din fine nye iPhone, Android eller annen berøringsdings. Dette løser du enkelt og greit ved å fukte fingeren litt.

Hansker og votter

Samme problem som med tørre hender. Med mindre du har kjøpt spesialhansker for bruk av berøringsskjerm vil du oppleve at telefonen ikke reagerer når du prøver å klikke på skjermen med dine fine nye votter. Dette kan også løses på flere måter.

Du kan for eksempel bruke nesen eller tungen. Problemet med nesen er at den ofte er for tørr. Og det er vel egentlig ikke så lurt å anbefale folk å slikke på telefonen i disse influensatider.

Lag dine egne dingsehansker

Du kan relativt enkelt lage dine egne spesielle berøringsskjermhansker. Det handler bare om å få fingertuppen på hansken til å lede strøm.

Ta litt tynn ledning, sy noen sting gjennom hansken i tuppen av fingeren. Skjermen krever et visst areal, så når du har fått noen små ledningsstumper gjennom hansken limer du på en bit aluminiums- eller kobberfolie på tuppen.

Og for dem som fremdeles er i tvil. Ja, den virker.

Et siste og enklere triks er selvfølgelig de gode gamle fingerhanskene. De lar deg operere det meste av utstyr uten å bli iskald på hendene. Men i -20 kan fingerhansker også bli alt for kalde.

Statisk elektrisitet

En faktor som ikke mange tenker på er at den tørre luften om vinteren fører til mye mer statisk elektrisitet. Kombinert med ullklær kan det bli rene tordenværet når du tar av deg genseren og tar i datamaskinen. Statisk elektrisitet kan skade datautstyr. Det kan da være lurt å lade seg ut først. Ved å ta på noe stort av metall. En vask, en radiator, et metallrør, en bil.

Skal du grave inne i datamaskinen og bytte ut deler er det viktigere enn noen sinne å bruke et lite jordingsarmbånd for å sørge for at spenningen mellom deg og datamaskinen holder seg konstant. Du trenger ikke å kjøpe et fancy armbånd kun til dette formålet. En ledning og litt tape gir samme effekt. Ta av isolasjonen i begge ender av en ledning. Tape fast den ene enden rundt håndleddet og den andre enden i noe metall i kabinettet.

Oppdatering etter kommentar fra Anders E:

Å benytte en vanlig ledning til jording vil fungere, men er ikke å anbefale. En jordledning av den profesjonelle typen skal ha en motstand på 1MOhm (10⁶). Dette er for å forhindre strøm gjennom kroppen i tilfelle du skulle komme borti en av fasene. Med en vanlig ledning er denne motstanden under 1Ohm.

Statisk elektrisitet blir også et ekstra stort problem i sikkerhetssjekken på flyplasser. Når laptopen ruller bortover båndet og du subber ved siden av gjennom metalldetektoren får du og din kjære maskin forskjellig ladning. Da hjelper det å lade seg ut ved å ta på metallbenken der du skal plukke opp maskinen før du tar i selve maskinen.

Kondens

Tar du noe som har vært ute i kald tørr luft inn i varm fuktig luft samler det seg fuktighet på den kalde tingen. Dersom den tingen er en elektronisk dings kan dette skade elektronikken. Dette kan løses ved at du legger det kalde utstyret i en helt tett plastpose før du går inn. Og lar det ligge i posen helt til det har blitt varmt. Kondensen vil da samle seg utenpå plastposen og ikke skade utstyret.

Er det et kamera det er snakk om tar du ut minnebrikken og gjerne batteriet før du går inn. Legg brikke og batteri i en egen pose. Disse tingene blir fortere varme og du kan dermed få ut bildene dine og starte lading av batteri før kamera er ferdig oppvarmet.

Veiviseren og den langsome tiningen

Da de spilte inn filmen Veiviseren i Finnmark var det -40 grader på vidden. Filmrullene måtte da sendes til laboratoriet i Oslo i en frysebil, der temperaturen ble gradvis økt under transporten. Rett og slett for at filmen ikke skulle bli ødelagt ved for rask oppvarming. Og dette er egentlig et generelt tips: raske temperatursvingninger er stort sett skadelig. Glass kan sprekke, elektronikk får kondens, god lagringsvin blir ødelagt. Og det meste av det du har av mat i fryseren blir bedre om du tiner det langsomt.

Som vanlig tar vi imot deres tips og erfaringer i kommentarfeltet. Gode forslag og løsninger flytter vi opp i artikkelen.

11 kommentarer

 1. Jeg pleier å ha små poser med silica gel (finnes ofte i f.eks. i en nyinnkjøpt skinnveske, lomme på en ny jakke etc) liggende i fotovesken/ryggsekken. De skal absorbere både fuktighet og kondens fra kamera og objektiver.

  Svar på denne kommentaren

 2. Et tips for en iPhone som skal fungere lenge når det er virkelig kaldt, for eksempel for RunKeeper på skiturer når det nærmer seg minus 40 : Bruk sportstape og fest telefonen i en tett plastpose helt inn mot huden, for eksempel inni vottene tett mot håndryggen. Der blir det aldri ordentlig kaldt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Å benytte en vanlig ledning til jording vil fungere, men er ikke å anbefale. En jordledning av den profesjonelle typen skal ha en motstand på 1MOhm (10⁶). Dette er for å forhindre strøm gjennom kroppen i tilfelle du skulle komme borti en av fasene. Med en vanlig ledning er denne motstanden under 1Ohm.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg vet ikke hvor mykt aluminiumsfolie er eller du evt. ikke vil se for nørdete ut, kan man godt bruke andre interface til å gå rundt på iPhone.

  Jeg liker å bruke nasen når jeg ikke har lyst til å ta av meg vottene (med ytterjakke er det ekstra stress). Funker til små ting, bare ikke gjør det når du sitter ved siden av noen på bussen!

  Svar på denne kommentaren

 5. var på tur med min 7 mnd gamle 3gs i nyttårshelga. -20 og vind på fjellet i 3 timer. Oppevart i ytterlomma på skalljakke.

  Den var fulladet når jeg dro og hadde 97% igjen før jeg satte meg inn i bilen. Imponerende!

  Svar på denne kommentaren

 6. Ikke alle berøringsskjermer har problem i kulden. Resistive skjermer som reagerer på fysisk trykk fungerer fint. Og på dem fungerer jo pekepinne også. Pekepinnen kan fint brukes med votter og man oppnår på den måten stor treffsikkerhet og varme fingre 🙂

  På den nye Nokia N900 er forøvrig den resistive skjermen meget følsom. Føles omtrent som en kapasitiv.

  Svar på denne kommentaren

 7. Henrik Lindstad

  For alle oss gamle jegere og oppklaringsmenn er det å legge småbatterier til nattkikkerter, PACE eller annet rask som trenger strøm i stive -30 er langt fra ukjent og uprøvd. Her snakker vi om undik og helsetrøye modd’er via forsvarets utmerkede sysett en masse, i tillegg til uforglemmelige bjørkenever som allitds ligger og tørker der midt i mellom 😉

  Svar på denne kommentaren

 8. Ta bedre bilder i påsken

  […] kan ikke hjelpe deg med påskeværet og vi regner med at du vet hva du skal gjøre med alle dingsene når det er kaldt. Så selv om solen ikke skinner over hele Norge for tiden kan vi sørge for at bildene du tar i […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Hvordan beskytte mobilen mot vann og sand

  […] mobiltelefon, kamera og andre elektroniske dingser utsatt for ekstra påkjenninger. Om vinteren er det kulde som er hovedproblemet. Om sommeren er vann og sand to […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.