nrk.no

CES2010: Skal det være en 3D-print?

Kategori: Gadgets


Det morsomme med CES er at man alltid ramler over en eller annen liten stand, med et eller annet smalt og sært produkt. I fjor ble vi fascinert av symaskiner som broderte bilder, i år ramla vi over en printer som faktisk printer i 3D.

MakerBot er en svært rimelige 3D printer som kommer som byggesett. Du må med andre ord sette sammen herligheten for egen maskin, men når den jobben er unnagjort har du en printer som er istand til å printe nærmest hva som helst av plastikk i 3D.

Printeren bruker en fil fra et 3D-program og setter etter det igang med printingen av selve objektet.

På nettstedet www.thingiverse.com kan man laste opp 3D modellene sine, eller se hva andre med samme litt sære printerinterresse driver med.

For 950 dollar kan du få din egen 3D-printer. Da må du som sagt sette sammen printeren selv, og mest sannsynlig også inneha en interesse for 3D-printing som ligger litt over normalen.

Vi er ikke helt overbevist om at dette er noe vi vil finne i de tusen hjem med det første, men vi liker tanken på å kunne printe i 3D svært godt 🙂

Andre artikler fra CES 2010:

[seriesposts]

22 kommentarer

 1. 3D printing er tøft og man trenger ikke å betale i dyre dommer for å få dette hjemme. http://reprap.org er et open source 3D printer prosjekt. Her har man all nødvendig informasjon en skulle måtte trenge for å lage sin egen 3D printer og ikke minst et miljø som driver aktivt på med videre utvikling.. 😀

  Svar på denne kommentaren

 2. turn.self.off

  spørsmålet er når vi får maskiner som i det ene øyeblikket kan forme plast, i det neste frese metall eller tre.

  Satt å hørte på ei vaskemaskin her om dagen som sleit med ett tannhjul. Og i slike sammenhenger hadde det vært morsomt å hatt en slik boks stående, så en kunne dyttet inn diameter og tanntetthet og fått ut en reservedel på stedet.

  Men det må gi dem store produsentene grå hår, siden deres hele eksistens er basert på masseproduserte varer med begrenset levetid, heller den vedlikehold. En ser jo det på reservedelsprisen, hvor en gjerne ender opp med en totalpris 10x orginalvaren. Om en i det hele tatt kan få tak i reservedeler fra original eller tredjepartsleverandør (sistnevnte fordi førstnevnte ikke gir ut noen info om produktene lengre).

  Svar på denne kommentaren

 3. Petter Reinholdtsen

  Har et reprap-byggesett hjemme, som ikke er helt ferdig ennå. Gleder meg til jeg får den operativ. Foreningen NUUG der jeg er aktiv har en liten gruppe som jobber litt med slikt. 🙂

  En liten kommentar til turn.self.offs spekulasjon om hvordan dette vil påvirke fabrikkproduksjon. Kostnaden med å produsere ved hjelp av en 3D-skriver er ganske høy, slik at det er usansynlig at 3D-skrivere vil kunne konkurrere mot masseproduksjon på fabrikk. Jeg tror dermed at 3D-skrivere er fremtiden for småproduksjon i 1-20 enheter, og at fabrikker og annen masseproduksjonsmetodikk vil bli brukt når det skal produseres mange eksemplarer av noe.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det er ikke nytt i det hele tatt.

  Det er godt innarbeidet som hjelp i produktdesignprosjekter.

  De fleste produktdesignskoler har en 3D-printer av en eller annen type. Blir vanligere og vanligere å bruke det, og det kan nok gradvis utkonkurrere håndbygde prototyper/skissemodeller. (Men ikke helt tror jeg, for også det å bygge modeller gir verdifull input i designprosessen, iallefall hvis man ikke er fullt utlært designer).

  Metall og isoporfresere hvor man legger inn 3D-filer finnes, men de brukes sjelden til å bearbeide samme materiale da isopor som ligger igjen fra forrige bruk antennes av gnister fra metallfresingen. Også er jo dette freser, som fungerer på en annen måte enn 3D-printere.
  3D-printere printer pulver lag på lag og kan derfor printe feks. to ringer som sitter i hverandre, noe som er ganske stilig. Skal nok ganske høye temperaturer til før en slik teknikk virker på metall.
  En fres arbeider seg ned i materialet ved å fjerne litt og litt (den jobber subtraktivt, mens en 3D-printer jobber additivt)
  Derfor vil man ikke klare å lage feks. et kuleformet hulrom inni en kube ved å bruke en fres, slik man kan med en 3D-printer.

  Svar på denne kommentaren

  • Roy-Tore Hostad (svar til MO)

   Bedre å bygge deg en RepRap og print ut deler til dem å selge i stedet da… slik jeg gjør… En RepRap Prusa Mendel har større byggevolum og er billigere en en slik MøkkaBot.

   Se http://reprap.no eller http://3dnor.no for mere info

   Alle er velkommen til det Norske RepRap miljøet der 🙂

 5. 3D-TV på Østlandssendingen

  […] og pratet litt mer generelt om det samme fenomenet, og den litt rare 3D-printeren som vi også viet oppmerksomhet under CES. I god tradisjon kan du også høre innslaget her hos […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Christoffer Steinsvåg

  Dette var fett, 3D printer til mannen i gata!:0) Var ikke klar over at denne teknologien var kommet så langt allerede. Her er det jo kun fantasien som setter begrensninger!

  Svar på denne kommentaren

 7. Roy-Tore Hofstad

  Makerbot blir for dyr synes jeg… samt at jeg liker ikke tre boks printere.. 🙂

  Man kan bygge sin egen printer mye billigere om man for eksempel bygger en RepRap Mendel Prusa. Jeg vet om folk nede i 15 års alderen som har bygget 3D printer så det er veldig enkelt.

  Gå inn på http://reprap.no og se..
  mye mere moro en å kjøpe en dyr ferdig 3D printer… større byggevolum og flere muligheter blir det også om man bygger selv

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.