nrk.no

CES2010: Livet etter Full-HD

Kategori: Gadgets


I det du akkurat hadde fått den nye 47 tommeren din opp på veggen. Har satt deg ned i godstolen, klaska Blu-ray filmen i spilleren, og gjort deg klar for en kveld med pop-corn og cola i Full-HD-land, syntes vi det var på tide å ruinere kvelden din 🙂

Vel… så ille er det heldigvis ikke. Men tro det eller ei så finnes det et liv etter Full-HD-TV også. Snart få man formelig en Full-HD-TV slengt etter seg i landets mange elektronikkbutikker, og bransjen må følgelig legge lista enda et hakk høyere for å også i årene som kommer tjene sine penger.

Løsningen Panasonic har valgt er en variant av  «4K» eller «Ultra High Definition TV» og byr på en oppløsning på hele 4096×2160 px, noe som gir den litt rare aspekt ratio på 17:9. På årets CES viste Panasonic fram en 152 tommers «4K» Plasma-TV som for sikkerhets skyld var klar for Full-HD-3D.

Så da er det bare å starte sparingen igjen. Neste gang du handler en TV blir det nok en «4K»… og den skal selvsagt også ha 3D. 🙂

Andre artikler fra CES 2010:

[seriesposts]

19 kommentarer

 1. Foreløpig er vel behovet begrenset, siden det finnes fint lite videomateriale med høyere oppløsning enn full HD å spille av på disse TV-ene. Og det kommer vel neppe et nytt fysisk format som skal erstatte Blu-ray med det første?

  Men jeg ser behovet – for full HD er ikke spesielt imponerende på en 46 tommers TV.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg håper virkelig de heller går for 4K-navnet, i stedet for Ultra High Definition. For hva blir det neste? SuperUltra High Definition? UltraAwesome High Definition? Higher Definition Than Your Mom?

  De kommer etter hvert til å møte en vegg, der, tror jeg.

  Svar på denne kommentaren

 3. Det kommer alltid noe nytt. Utviklingen går ekstremt fort fremover. Men kjekt for oss som bare sitter på gjerdet og venter til prisene er under halve 🙂
  Så uansett hva du kjøper så vil det være utdatert etter 2-4 år som oftest. Selv ser jeg ikke vitsen med å betale 10 000 – 30 000 tusen kroner for et tv.. men men, hver sin lyst…

  Nytter ikke å gråte over spilt melk, men det er lov å tenke seg om før du beveger på melken..

  Svar på denne kommentaren

 4. Asbjørn Ulsberg

  Dette er etter min mening et steg i feil retning (foreløpig). 1920 x 1080 er for øyeblikket nok, i hvert fall så lenge bildet fremdeles bare beveger seg med 25 rammer per sekund. Jeg har lest studier som beviser at det menneskelige øyet oppfatter detaljer som om bildet skulle vært av 4 ganger høyere oppløsning om rammehastighet (framerate) bare økes med 2 ganger.

  Jeg synes derfor maset om oppløsning kan dempes og at vi heller kan forsøke å gå opp til 100 bilder i sekundet. Dette er imidlertid en større teknisk utfordring enn å bare øke oppløsning, så vi blir nok sittende med 25 bilder i sekundet i høyere og høyere oppløsning i all overskuelig fremtid.

  Svar på denne kommentaren

 5. Frode Slettum

  Hadde planen klar om hva jeg skulle skrive, men så ser jeg at Asbjørn Ulsberg skriver akkurat det jeg tenkte på.

  Siden jeg så demos og spilte PC-spill på min 386 som konfirmant og så forskjellen mellom en rask PC (mange frames/sec) og en treg pc, har jeg irritert meg over at alt du ser av filmer (inkl kino) og TV-sendinger hakker. Og jeg tror noen ganger at det bare er jeg som irriterer meg for ingen forstår hva jeg snakker om. Det er egentlig helt forjævlig hvor ille det er, men vi er bare vant til det.

  Det eneste umiddelbare lyset i tunnelen er vel de nye TV-ene med 100 og 200hz motion plus (eller hva de kaller det, i hvert fall fra Samsung) der de har en prosessor som kalkulerer fiktive bilder mellom hvert bilde. Det fungerer faktisk veldig bra så lenge det ikke er for store bevegelser.

  Svar på denne kommentaren

 6. Man har jo foreløpig ikke bruk for 1080p Tv-er heller, når «HD-sendingene» man kan ta inn kun er 720p. Jeg tør ikke tenke på hvor grusomt oppskalering til 4K vil se ut fra de relativt sterkt komprimerte 720-signalene man får inn. Og kapasitet til 4k kan man bare glemme. I hvert fall gjennom RiksTV. Og så vidt jeg har fått med meg, er det det samme for paraboler hos CD også, at HD-sendingene er 20, ikke 1080.

  Svar på denne kommentaren

 7. Denne teknologien var mulig allerede i 1994.
  Men som vanlig venter og drøyer man så lenge man kan så man kan kaste et bein til idiotmassene når det ikke lenger er annet å bruke til å få dem til å se en annen vei så kontrakter og avtaler kan innskrenke vår frihet gradvis mens vi sitter som sauer og følger med på «siste trend som du bare MÅ ha!!»

  Dikterte & manipulerte idioter hele gjengen!
  Også klager dere på at verden går til helvete?
  Herregud så ironisk!

  Forresten var videosamtaler mulig allerede i 1989!
  Og det finnes ørten eksempler på teknologi som har blitt holdt tilbake til det er på tide å slippe det til massen.
  Eller fordi det ikke kan tjenes på der og da.

  Svar på denne kommentaren

 8. turn.self.off

  mye teknologi er gjennomførtbar tidlig, men da under laboratorieforhold eller i mindre skala.

  spørsmålet er som alltid, hvordan få produksjonen opp på kostnadseffektivt nivå, samtidig som eksisterende teknologi blir forbedret.

  også kommer spørsmålet om hvordan å få folk interessert. HD vil komme mer til folket etter hvert som spillere og mottakere blir utslitt (eller påtvunget, se rikstv), heller den hva en observerte med cd eller dvd, hvor formatet ga en praktisk forbedring i forhold til tidligere, ikke bare en kvalitetendring.

  Svar på denne kommentaren

 9. Nå kommer 3D på tv – så kanskje det ikke var så lurt å kjøpe TV akkurat nå?

  […] Skal det være en 3D-print? – 11. januar, 2010CES2010: Strøm uten en tråd – 11. januar, 2010CES2010: Livet etter Full-HD – 11. januar, 2010Nå kommer 3D på tv – så kanskje det ikke var så lurt å kjøpe TV akkurat […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Kjell Martin Olsen

  siden dette er 3 år siden så er 4k kommet ut på markedet. fortsatt bare de rike kan få slike nå for tiden. selv 2k-8k blir for tungt for rikstv. 2k kan noenlunde kjøres med små marginar. riks tv bør da gå over fiber satelitt vdsl shdl ol. siden kobberlinjene skal fjernes innen 2013-2020 så blir det vanskelig å satse på slikt. 4k er gammelt for det kommer på markedet.japan har hatt det lenge.(hvis ikke rett ikke koriger.bare se på wiki media for ikke nerder)
  selv om du har 2k 4k skjerm i stua rommet ol så må du ha en kilde som du evt må laste ned og så kjøre den som en test. 4k camera er nå ute på markedet, du kan filme fra 1k-4k med at 4k blir 15 fps.
  kmo007 kmo911

  Svar på denne kommentaren

 11. da er det kommet ut rimelige priser på uhd. den ene er billigere enn den annen men mangler noe ektra. for runt 4400 nok og 9900 andersson.
  den til 4400 mangler tuner 3d smart tv ol funksjoner. det trengs ikke.
  når du har et go 3 cam med opptak på 15 fps i 4k så er det bare å prøve det ut. du akn alltids kjøpe bedre skjermer. 1k holder i masser. og til xb one ps 3 4 så er det en liten sak å legge til 4k i spill filmer. datamengden lyden blir fordobla fra 5.1 7.1 til tja la oss si 9.2 til 22.2 og 32.2.
  du kan koble til 3 9.2 og 3 dekodere som får samme signal. og du trenger minst 5 ups er for å holde en uhd tv i live et par minutter. strøm vekler og et argegat på minst 2600w.
  overspenningsværn er en bra investering. du kan da slå av før tordenværet lynet bryter seg inn og griller den dyrkjøpte uhd skjermen din.
  det selges vel snart bokser med inkludert 4k innhold. og selv nå er visse sider ute med 5k innhold. det er 1 gang mere enn 4k innhold.

  Svar på denne kommentaren

 12. da er det kommet både 4k og 8k tv monitorer ut.
  5k krever bra pc og skjermkort. thunderbolt 3 4 er ute. så nå kan du kjøre 5k uten problemer og masser av ekstra utstyr er bakovekobitabelt.
  det å spille i 8k dolby atmos er suverent. 4dmaek 11 er gammelt og fortsatt spillbart som benchmark andre 3dmark 99-2006 går i flere 100 -1000 fps. fremtiden har 16k men ingen er på markedet. userbenchmark unigine ff benchmark og chaser dx 9. stalker dx 11 dying light og metro 2033 osv. serious sam 1 2 3 4 ol bioshock 1 2 3. gled dere til 16k da ma du inn med ende mere tyngre gpu cpu. kanskje 16k kommer med am5 cpu og pcie 5.0 nvidia ati intel fps. i9 13 th gen passer inn på 12 th gen hovedkort. god sommer from buffy s*bootcamp 1

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.