nrk.no

Bergensbanen – i full HD – men hvordan?

Kategorier: Fildeling & Video


Da vi la ut Bergensbanen for nedlasting via bittorrent, lagde vi en 22 GB stor versjon fordi vi tenkte det var en passende størrelse for de mange. Og ja, bergensbanen er lastet ned over 16 000 ganger og artiklene om nedlastingen er vist snart 100 000 ganger. Smakebiten vi la på YouTube er også vist over 100 000 ganger.

Bilde av Charley1965 med en Creative Commons-lisens.

Vi har fått ganske mye klager på at filen var for stor, at 22 GB var altfor mye å laste ned og at torrenten gikk for sakte. Men vi fikk også en rekke henvendelser om vi kunne legge ut den originale filen på over 170 GB! Noen av dere har for mye harddiskplass.

Men – vi er folkets kanal! Dere ønsker, vi står på hodet. Vi har da en enorm fil i 1920 x 1080 50i. Men den er jo i Apple ProRes, som er et format som ikke så mange av dere kan bruke siden det forutsetter at du har installert Final Cut Pro (stadard videoredigeringsprogramvare på vel 850 maskiner i NRK). Så det enkle spørsmålet er:

Hva vil dere ha?

Ikke svar H.264 eller noe annet avspillingsformat. Det må være noe som kan brukes til redigering slik at folk kan gjøre noe med det.

PS – vi har slitt litt med å få kodet om så enorme filmer, så vi garanterer ikke at vi får det til. Det er grenser for hvor mye tid vi kan bruke på dette, selv om mange spør. Så et ørlite forbehold om at vi faktisk klarer å fikse dette. Vi har trua, men lover ikke 100% at det ordner seg.

44 kommentarer

 1. Hvis det ikke kan redigeres så lurer jeg litt på hvorfor AVCHD er standard på prosumer og endel consumer videokamera?
  Å si at H.264 er H.264 er vel det samme som å si at en bil er en bil… Det største problemet med høykomprimert H.264, som er grunnen til at det er fiklete å redigere, er vel at det ikke har så mange keyframes som er ønskelig… Jeg antok, uten å ha spesiellt peiling på kodeker, at AVCHD fikset dette ved å ha flere/bare keyframes… Så feil kan man ta…

  Hva med DIRAC da? 🙂 FLOSS FTW! 😉

  Evt eksportere enkeltframes i PNG:DEFLATE format… Så kan folk ta jobben med å sette det sammen igjen selv 🙂
  Og lyden i FLAC seff 😛

  -C-

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er vanskelig – eller umulig – å finne et eksempel for ProRes på nettet, for å prøve det. Kan du frembringe et litt klipp (kortere enn 450 minuter :-))?

  FFmpeg kan ikke spille eller konvertere ProRes, det vet jeg. Selv om det understøtter DNxHD, som er ganske lik.

  Moritz (i Tyskland)

  Svar på denne kommentaren

 3. @Christian: Du har rett i at det er keyframes (også kjent som I-frames) som er hovedproblemet, for redigering er det best med en kodek der hver frame er en I-frame. Proffversjonen av AVCHD, AVCIntra, bruker bare I-frames, men ikke AVCHD.

  (her skulle det egentlig vært en link til glede for spesielt interesserte, men wipikedia ser ut til å slite litt for øyeblikket så dere får prøve å søke på group of pictures eller gop selv og se om dere treffer) 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Thorstein Johannessen

  Mye vil ha mer, eller hva?

  Jeg ville ikke blitt grinete om jeg fikk fila i h.264-format, men det er jo lite redigeringsvennlig. Problemet er vel at det ikke finnes noe godt format for dette formål, kanskje med unntak av en MPEG-2-aktig sak, PS eller TS? Ikke så sikker på dette, men tror det er noe av det samme på Blu-Ray. Ikke sikkert det er så veldig mye mer redigeringsvennlig heller.

  Uansett, om dere må legge på en NRK-logo, så må den være tilpasset størrelsen på oppløsningen, slik at ikke logoen blir enorm på store skjermer.

  Til dette formålet burde man egentlig ha funnet opp et nytt videoformat, hvor grafikk og slikt lå i et eget spor i videofila. Ikke sikkert at alle liker den prisvinnende grafikken når stasjons- og tunnelnavnene som dukker opp.

  Kunne kanskje legge ved en fil med den informasjonen, og i tillegg en fil med hvilke sanger som ble spilt hvor (med TC på inn), slik at man virkelig kan remixe 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  @Thorstein: Ser hva du mener, mange vil ha dette uten logo. Men det er måten vi markerer at dette er et NRK-produkt. Logoene våre er alltid tilpasset skjermstørrelsen.

  Enig i at det hadde vært kult med et filformat som funket slik. Vi har disse problemene internt også. Om jeg lager et tv-program med grafikk, tekst etc. så blir disse «brent» inn i programmet. Om noen skal redigere programmet om noen år, så ligger grafikken fast. Jeg kan velge å lagre en «clean feed»-versjon, men da må jeg lagre programmet to ganger, for vi trenger programmet i en sendbar versjon.

  Ditto med lyd. Ideelt ville man lagre alle lydspor – uansett hvor mange – OG en ferdigmiks. Slik at man kunne sende programmet uten noe mekk, men også ta bort lyden slik at man kan bruke innholdet uten å få problemer. Jeg jobbet i NRKs Promoavdeling i mange år, og da var det alltid et problem at moderne filmer har veldig mye musikk. Så om du vil ha kule replikker med i en promo, så var de alltid smurt på med musikk. De som lager filmtrailerne for filmene har selvsagt ikke det problemet, de får «cleane» kutt med bare originaltale.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  @Sondre: Notert. Tror vi heller til at det blir en stor bit, dels fordi vi trenger å legge en infoplakat foran og bak med litt Creative Commons-informasjon. Det blir litt rart om det er fem biter med en slik foran og bak på alle.

  @Morten: Tusen takk! Og sender takken rett videre til kule kollegaer i Bergen som 1) kom opp med idéen og 2) sto på helt til alle andre syns den var lur også.

  Svar på denne kommentaren

 7. Geir Børdalen

  Hei

  Foreslår at Bergsenbanen deles inn i mange klipp som deles der hvor toget står stille på hver enkelt stasjon (altså f.eks – Vikersund-Geithus, Geilo – Ål osv. ).

  Når det gjelder valg av format vil antagelig ikke noe format passe for alle. Vesentlig blir det å velge et format som ikke er alt for volumiøst, slik at nedlasting faktisk vil være mulig. Det er pr i dag veldig få systemer som kan redigere native i AVCHD (selv om det finnes noen få). AVCHD kan imidlertid forholdsvis enkelt konverteres til formater som kan brukes eller importeres til f.eks ProRes.
  Dersom AVCHD brukes kan f.eks Adobe Encoder brukes for å lage h264 i mer standardisert utgave (mp4). MP4 kan enkelt importeres til ProRes (de vanligste utgavene fra 90-220 Mbps). Transkodingen er imidlertid MEGET tung og krever selv på en god PC 10-25 ganger realtid. AVCHD er ingen dårlig ide pga filstørrelse (som vil være ca 1/10 av ProRes (9-24 Mbps for AVCHD, hvis jeg husker riktig…).

  Anbefaler dersom AVCHD for utlegging i flater, evt utvalgte highlights i ProRes.

  Svar på denne kommentaren

 8. Hva om dere legger ut et klipp på ett minutt i diverse forskjellige formater, så det går an å teste hvordan disse fungerer i de forskjellige avspillerene og redigeringsprogrammene?

  Jeg kunne forresten også veldig gjerne ha tenkt meg videoen fra sidekameraene. Det spiller ingen rolle at de er i SD. Avspilling på en treskjerm-løsning må jo bare bli bra 🙂

  Hvis dere har GPS-logg fra turen, hadde det også vært ypperlig. Det vil gjøre det mulig (i hvert fall enklere) å mikse inn grafikk med hvor toget er til enhver tid, hvilken fart det holder, hvor bratt det er, osv. Det er nok ikke helt umulig å generere noe slikt fra bildene og et passelig detaljert kart fra Statens Kartverk (mulig N250 holder), men det høres ut som en skikkelig drittjobb.

  Svar på denne kommentaren

 9. Har ikke mkv mulighet for flere lag? Så vidt jeg kan huske har jeg ofte kunne valgt til og fra subtitles og forskjellig typer lyd i en og samme fil. Det er riktignok bare en container, så filformatet må vel fortsatt krangles om.

  Svar på denne kommentaren

 10. MKV kan inneholde flere parallelle video-, audio- og subtitle-streamer, ja. Du kan også legge inn kapitler (nytt kapittel for hver stasjon) og til og med vedlegg (jeg nevnte GPS-logg, ikke sant 😉 )

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg har falt av lasset når det gjelder HD-formater, så formatkrigen skal dere få for dere selv.

  Når toget står stille på Geilo, er det sinnsykt mange kjentfolk på perrongen som ombordstiger. Disse kommer fra en konferanse på Dr. Holms, som jeg arrangerte. Dersom dere kommer til å lage noen testsnutter, for allmenn test til redigering, har jeg et stooort ønske om at dere bruker Geilo stasjon som en demosnutt. Det er bare 1-2 minutter..:-)

  Jeg har utrolig lyst til å bruke dette materialet til å markedsføre neste konferanse, og da hadde vært sinnsykt kult med NRK-logo på det…:-) Jeg bruker så mye fritid på å arrangere konferansene at dette hadde spart meg for sinnsykt mye tid (og knoot)…:-)

  Svar på denne kommentaren

 12. En god løsning kunne være å «kappe opp» filen i passe DVD størrelser. På den måten kan man brenne de over på DVD plater som fortsatt er standard. Kvaliteten kan kanskje komprimeres litt mer også, slik at man får togturen ned til to DVD plater? Tross alt så varer ikke togturen så mye mer enn 7 timer!

  Svar på denne kommentaren

 13. @Nico: Du kan allerede kjøpe sendingen på DVD: nrkbutikken.no/dvd/bergensbanen

  Det er her snakk om å legge ut original-filen så folk kan arbeide med den og da er DVD er dårlig valg. For det første er filen på over 170GB, en vanlig dvd tar 4,37GB, det blir opp mot 40 DVDer. Å komprimere filen så den passer på 1-2 DVDer vil i denne sammenhengen være meningsløst.

  Svar på denne kommentaren

 14. For det første: La Bergenstoget gå i sin opprinnelige trassè – over Roa. En både raskere og sikrere bane enn å passere problemet Askertunellen og om Drammen. Gjøvikbanen til Roa skal likevel oppdateres med krysningsspor og signalutstyr.

  Svar på denne kommentaren

 15. Trenger man å spare plass så er vel H.263 i CIF oppløsning i en 3GP container et greit alternativ…

  Siden det er mest hobbyprodusenter som kommer til å ta tak i dette så er det vel de mest benyttede formatene på kameraer i hobbyklassen som gjelder? Og da er det vel AVCHD som jeg nevnte tidligere, eller kanskje HDV ? Eller Lagarith, som bare bruker I-frames…

  -C-

  Svar på denne kommentaren

 16. Andreas Nordal

  Plan A:
  Unngå transkoding så godt det lar seg gjøre og del det opp i biter på ca 1-10 GB.

  Plan B (hvis antall biter blir upraktisk):
  Spar plass med Theora. Theora skulle i teorien være et redigeringsvennlig format på grunn av lav kompleksitet, spesielt at det mangler Bipredictive-frames. For å få kun Intracoded-frames, setter man keyframe-intervallet til 1. Filstørrelsen skyter i været når dette tallet går mot 1, mens 8 skader lite. 64 (standard) funker fortsatt fint å klippe og lime i med Kdenlive på min PC. Ferske utgaver av libtheora gir ved høy bitrate en kvalitet som i gjennomsnitt er marginalt dårligere enn H.264 og bedre enn H.263. Med tanke på at selv MPEG2 bruker B-frames, må da dette være et godt kompromiss?

  Svar på denne kommentaren

 17. Thorstein Johannessen

  @Øyvind Solstad: Vel, akkurat dette filformatet er jo ikke noe teoretisk problem, hvis jeg jobbet med distribusjonsdelen av tv-teknikk vet jeg hva jeg ville jobbet med. Da ville jeg jobbet med et filsystem som aldri trenger å transcode fila. Dvs at man egentlig bare lager en referansefil som i tur og orden kan kopieres osv osv, mens det alltid vil være en original, som også skal kunne kjøres direkte.

  Det er jo bare spørsmål om tid før det kommer. Samme med radio også. Tenk så greit å spille repriser av Radioresepsjonen, uten å kutte vekk de gamle sangene?

  Yeye. Se å få slengt opp den 170 GB-fila, vi trenger noe å laste ned 🙂

  Svar på denne kommentaren

 18. Bergensbanen må gå den opprinnelige trassè om Roa, eller gjennom Nordmarka (Ringeriksbanen) og den må oppdateres både hva angår skinnegang, infrastruktur og vogner/lok. Det skulle være mulig å redusere reisetiden med min. 1 time i alle fall.

  Svar på denne kommentaren

 19. Denne typen videoformater har jeg ikke peiling på, men hvis dere ikke tror dere får det til hvis dere må transkode må det være bedre å legge ut den fila dere har. Mye bedre at dere legger ut prores og heller lar folk transkode selv enn at det ikke blir gjort.

  Svar på denne kommentaren

 20. Marius Krinnan

  Er det meningen den skal legges ut med Creative Commons lisens?
  Det hadde i så fall vært artig om dere la den ut både i HD og SD format.
  Jeg er helt fersk i videoredigering (kjøpte meg Pinnacle Studio HD Collection 14 her om dagen), og har null kunnskaper hva slags formater som er «the shit» for tiden.
  Det eneste jeg er interessert i er at den er i originalformatet den er laget i. (16:9 vs 4:3)

  Svar på denne kommentaren

 21. Barry Warburton

  I downloaded the ProRes422 246GB file – it takes about a week. After installing the ProRes422 codec it’s plays great with Quicktime or MPC-HC but not VLC.

  Maybe you could take us on another trip up to
  Trondheim or Tromso or up the Flambanen – that would be nice. This is a great way for us virtual tourists to see Norway. Keep up the good work.

  Svar på denne kommentaren

 22. Barry Warburton

  Looks like the Google translator got the English mangled up. What I was trying to say is perhaps you do another torrent of a trip somewhere else – maybe up the west coast of Norway. I suppose 720p gives a more reasonable filesize. Just check that the tunnels show black instead of white on the final encode.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.