nrk.no

Nexus One: Google inntar lommen din

Kategorier: Gadgets & Mobil


I 2005 kjøpte Google selskapet Android som utviklet programvare for mobiltelefoner. Da begynte ganske raskt ryktene om en egen Google-telefon å spre seg på nettet.

Noen ble kanskje skuffet da Google i 2007 endelig lanserte Android. Et operativsystem for mobiltelefoner. Og ikke en egen telefon. Det var altså snakk om programvaren som styrer alle grunnfunksjonene i telefonen. Det kan sammenlignes med Windows, Mac OS X og Linux for vanlige datamaskiner.

(Foto: Search Engine Land / Creative Commons)

I mobilverden finnes det mange slike operativsystem. Nokia har lenge basert seg på et system som heter Symbian. Apple har sitt eget system for iPhone, Microsoft har Windows Mobile. Og så lanserte altså Google et nytt. Det ble lansert som et åpent system som andre leverandører kan bruke i sine telefoner. Telefonutvikleren HTC er en av selskapene som har benyttet Android i mange av sine håndsett.

Google laget altså bare programvaren som må til for å få telefonen til å virke. Etter dette har likevel ryktene om en egen Google-telefon dukket opp. Og like fort blitt benektet av Google.

Men så kom den likevel. Googles egen telefon. Den heter Nexus One og ble lansert på tirsdag denne uken. Og en del teknologijournalister har hatt den på prøve en stund. De er gjennomgående fornøyde med den. En av de mest detaljerte testene finner du hos Engadget (engelsk). Og noen mer overordnede tanker finner du hos Tim O’Reilly.

(Bilde: moppet65535 / Creative Commons)

Men hva så?

Android har vært ute en stund. Og det er ingen tvil om at operativsystemet er en av de viktigste delene av en telefon. HTC har hatt imponerende telefoner basert på dette systemet i markedet lenge. Når Google så velger å knytte sin merkevare tett opp mot et spesielt håndsett har de selvfølgelig tatt sikte på å lage en bra telefon.

De har satt i en usedvanlig god skjerm. En spennende støydemping av mikrofonlyden. Minnekortplass. Litt bedre kamera enn iPhone. Men her er ikke noe som gjør at vi alle kommer til å kaste våre telefoner fra Finland eller Sverige, de som har et eple på seg eller de som kjører windows.

Skulle Nexus One alene revolusjonert mobilmarkedet måtte Google ha utført større underverker enn som så. Et batteri som varte en uke eller to. En skjerm som var både aktiv (som på de fleste mobiltelefoner) og passiv (som på de fleste lesebrett), eller kanskje en vesentlig større billedbrikke og skikkelig optikk i kamera slik at vi en gang for alle kunne kastet kompaktkameraet?

At Google velger å lansere sin egen telefon er likevel et interessant skifte for Android-plattformen. De er et mektig selskap med solide utviklingskrefter. Og med dette går de i konkurranse med sine samarbeidspartnere som har valgt å benytte det åpne, men likevel ganske Google-styrte operativsystemet Android.

Google er suverene på nettbaserte tjenester og ligger milevis foran for eksempel Apple med sin gMail, Google Calendar og sine Google Docs. De ligger veldig bra an til å kunne lage en telefon som er bedre sammenflettet med nettet enn iPhone, som uten tvil er den argeste konkurrenten.

iPhone vs Android

Android vs. iPhone

Der Apple har valgt å være lukket med sitt operativsystem og godkjenning av aplikasjoner har Google valgt å være åpne. Der Apple har valgt å la kundene måtte betale ekstra for skikkelig integrasjon med nettet gjennom sin tjeneste Mobile Me har Google valgt å la hele nettpakken være finansiert gjennom reklame.

Det er veldig bra for oss forbrukere at det blir skikkelig konkurranse i markedet. Og det at Google har lagt inn ressurser mot utvikling av selve telefonen i tillegg til utvikling av operativsystemet er bra. Veldig bra.

Som vi har skrevet om tidligere på NRKbeta så er det mellom iPhone og Android slaget kommer til å stå. Og med Nexus One rykket Android et hakk lenger frem. Vi kommer tilbake med mer når vi får lagt våre hender på et eksemplar av Googles siste nyvinning. Inntil da får du studere den nærmere både innvendig og utvendig hos MakeZine (engelsk).

8 kommentarer

  1. lol, koffor tror alle at det e den store modellen som e tlf’en? 😛

    viss man har vert på youtube i det siste har alle de kjente youtuberene fått en nexus one helt gratis, og har lagt ut en video om tlf’en! 😀

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.