nrk.no

Året 2009 på NRKbeta

Kategorier: Internett & NRKbeta


2009 var et godt år for NRKbeta. Vi publiserte mange saker som skapte debatt og som mange folk leste. Vi kunne alltids laget en «Året som gikk»-post for 2009, i samme stil som «Uka som gikk»-postene, men det hadde fort blitt tungt og kjedelig lesestoff. Vi gikk i stedet i en litt annen retning, og visualiserte året 2009 som en scatter plot.

Hvordan satte vi dette sammen?

Første tanke var å bruke dataene fra Mint til å konstruere antall visninger pr. artikkel. Disse tallene har vi da i en lokal database, og å hente de ut skulle i teorien være ganske enkelt. Underveis viste det seg at det var stor spredning mellom tallene fra Google Analytics og Mint. Artikkelen vår om The Beatles hadde i følge Mint bare ca. 300 visninger, mens Google Analytics melder om 3700. Dette gjentok seg for andre artikler som ble skrevet tidlig i 2009 også. Så da måtte vi kaste den tanken ut av vinduet, og heller hente ut data fra Google Analytics.

Dette fikk vi til ved å opprette en «Custom Report», også eksportere dataene til CSV.

Så bygde vi et lite script som henter ut info fra WordPress. Vi trengte tittel, url, dato og antall kommentarer. Data fra Analytics ble så samkjørt med informasjonen fra WordPress ved hjelp av et lite Python-program, og lagret i en SQLite-database.

Når vi nå har dataene i et strukturert format, var det ganske enkelt å bygge en liten HTML-frontend for informasjonen (her er vi ganske åpenbart inspirert av Engadgets The Daily Roundup). Ingen JavaScript, Flash, Silverlight og så videre – bare HTML og litt CSS3. Postene er sortert etter antall kommentarer på Y-aksen, og dato på X-aksen. Og til større boksen er, til flere visninger har den fått.

Så krydret vi på med en liten embed-versjon også:

Alle artiklene:

Topp 30 artikler Mest kommenterte artikler:

Du kan inkludere denne grafen i din egen blogg ved å lime inn følgende kode:
<iframe src="https://nrkbeta.no/visualisert/embed.html" width="570" height="300"></iframe>

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.