nrk.no

NRK Nett-TV på Linux

Kategorier: NRK,NRKTV,Streaming & Video

Moonlight

Moonlight
Moonlight

I vår artikkel om hvordan man får NRK Nett-TV til å spille best mulig på Mac, kom det såpass mye med innspill rundt hvordan man også kan få Nett-TV til å fungere på Linux, at vi har valgt å skrive en egen sak på det.

Installeringen er ganske enkel:

 1. Last ned og installer Moonlight : http://www.go-mono.com/moonlight/ (Mozilla Pluginet for deg med Ubuntu 9.10: apt://moonlight-plugin-mozilla )
 2. Åpne NRKs Nett-TV: http://www.nrk.no/nett-tv
 3. Velg Instillinger i øverste høyre hjørne.
  Screen shot 2009-12-15 at 11.40.35 AM
 4. Velg så Silverlight som din avspiller:
  Screen-shot-2009-12-15-at-11.25.06-AM
 5. Du vil da få spørsmål fra Moonlight om du vil installere en kodekpakke fra Microsoft. Svar JA på dette.
 6. Du vil nå være i stand til å spille NRK Nett-TV på Linux via Moonlight:
  nettv

(Takk til Odin Hørthe Omdal for tips)

NB: En viktig forutsettning for å få NRK Nett-TV til å fungere med dette oppsettet er at man benytter Moonlight versjon 1.0.1 og ikke versjon 2.0

Det er også en mer omstendig metode å få Nett_TV til å fungere ved bruk av mplayer for deg som er godt bevandret i Linux-universet. Aksel Hovdar forklarer godt i denne kommentaren.


Denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons lisensen «Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Norge«
Creative Commons Logo

63 kommentarer

 1. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  Salte bananar, plutseleg fungerer det ikkje lengre! Moonlight har oppdatert nedlastingslenkja si til den nye versjonen. Den *Kjetil Ree* viser til er høgst truleg den korrekte.

  @Kjetil Ree: Sikker på at du gjorde det usynlege steg 4.5? Det er altso «Moonlight vil spørja deg om å lasta ned ein kodekpakke frå Microsoft, sei ja».

  Det er også en mer omstendig metode å installere Moonlight på for deg som er godt bevandret i Linux-universet. Aksel Hovdar forklarer godt i denne kommentaren.

  Den metoden er utan Moonlight. Det er for å bruka mplayerplugin til å sjå Windows Media-filene. Den metoden gjev betre kvalitet, men er (på mi maskin) meir ustabilt og stoggar stundom for bufring og kva-veit-vel-eg.

  Eg skreiv Ubuntu-metoden for Moonlight på NRK Nett-TV på bloggen min (som fungerer, sjekka nett no på mi 9 år gamle maskin), av di det sjølvsagt er jysla flaut at det som vart skrive her plutseleg ikkje fungerer lengre. Det er det same som eg skreiv i kommentaren, berre at no fungerer det der «klikk her»-opplegget av di det er eit blogginnlegg og ikkje eit innspel som vert filtrert for html.

  Svar på denne kommentaren

 2. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  *Marius*: Nei, må ha Ubuntu 9.10 for å bruka den metoden eg viser i bloggen min, den: trykk her-funksjonen. Det er ei lenkje til:

  apt://moonlight-plugin-mozilla

  Altso langt i frå ei lenkja til noko på verdsveven, men berre ei lenkja som gjer at Ubuntu prøver å installera sin eigen spesielle Ubuntu-versjon av Moonlight, pakka moonlight-plugin-mozilla.

  Versjonen de hev skrive om, er å lasta ned og installera instikket «manuelt» i Firefox (er ein heilt vanleg extension til Firefox). Med denne manuelle extension-versjonen må folk passa på å installera 1.0.1, og den vil truleg fungera andre plassar enn Ubuntu 9.10 (t.d. fungerte det flott i 8.10, ho eine eg bur saman fann ut av det sjølv).

  Dei to ulike måtane må ikkje blandast.

  Orsak, eg veit det heile er utruleg enkelt å blanda saman, spesielt når me snakkar om det eine og so det andre og so det tredje! :S

  Svar på denne kommentaren

 3. Svenn-Arne Dragly

  Du verden. Nå fungerte det endelig med Moonlight hos meg også. Det må ha vært versjon 2.0 jeg installerte sist. Noen som vet hvorfor den nye versjonen fungerer dårligere?

  Tidligere har jeg bare fått det til å fungere halvveis med mplayer, men det er minst like mange ganger det ikke fungerer som det gjør det. Det skal bli godt å kunne se ting på nett-TV uten å måtte krysse fingrene hver gang 🙂

  @Kjetil Ree: Har du prøvd å la bufferet laste inn litt? Jeg opplevde det samme nå, og da hjalp det å la den laste ned litt data for så å flytte markøren til begynnelsen av videoen. Da var det bare å trykke pause og play, så kom den i gang.

  Svar på denne kommentaren

 4. Alexander Karlstad

  Litt kjedelig av spilleren ikke fungerer med v2.0, da. Er det så mye jobb å få til? Men nå skal det også nevnes at nett-tv fungerer fint i Ubuntu 9.10 uten Moonlight også. Etter en bugfix i Totem så har det begynt å fungere igjen så sant man har de rette kodeker installert 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei! Nå skulle jeg egentlig skrive en fin veiledning, men det viste seg at det bare funka rett ut av boksen for meg. Jeg brukte en relativt nyinstallert Ubuntu 9.10.

  twitpic.com/unwyh/full

  Jeg har aldri syntes at Silverlight/Moonlight har funket spesielt godt på Linux, men har vært godt fornøyd med MediaPlayerConnectivityPlayer for Firefox. Jeg bruker da vlc til å se mediainnhold med.

  For å få til det må man først installere vlc. Det kan gjøres via den synaptiske pakkepehandleren. Etter det installerer man MediaPlayerConnectivity herfra: addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/446

  Etter installasjonen må man restarte Firefox, og når man starter opp igjen, må man klikke seg gjennom en konfigurering av MediaPlayerConnectivity. Her valgte jeg vlc på alt. Når man så går inn på et nett-TV-klipp, får en opp en «knapp» en kan trykke på, for å spille av klippet i VLC.

  twitpic.com/unyf1/full
  (screenshoten gjør at klippet ser ut som det har dårligere kvalitet enn det egentlig har)

  Jeg synes begge metodene fungerer bra, men spoling i klippet kan være litt hakkete. Indeksering fungerer heller ikke særlig godt, og man må alltid starte på starten av programmet, selv om man velger å starte på et spesielt innslag.

  Mvh
  Silje 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg vil bare si tusen takk for både den originale saken og kommentarene som har kommet. Oppskriften presentert fungerte nesten perfekt på min laptop med Ubuntu 9.04. Det eneste unntaket er at når jeg skal klikke meg fram til et bestemt tidspunkt stopper spilleren. For å komme videre må jeg først trykke pause, og så på play igjen. Men det kan jeg leve med. Dette var en skikkelig fin julegave, takk Marius og resten av dere i NRKbeta! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Dagens helt Silje, sånn ca akkurat sånn funksjonalitet jeg har savnet i lang lang tid!:) Gamlemetoden har vært å gå inn i html-koden for å finne mms-linken, betraktelig mer tidkrevende 😛

  Når det er sagt så kan jeg også nevne at jeg ikke hadde problemer med å installere moonlight fra community-repositoryet i Arch (jeg har Chakra 64bit installert, dvs sånn ca. Arch+KDEmod), og så se NRK nett-tv ved å bruke denne plugin-saken. Imidlertid er førstnevnte løsning mitt klart foretrukne valg.

  Setter pris på å se at NRKbeta også vier linux-miljøet litt oppmerksomhet iblant!:)

  Svar på denne kommentaren

 8. Har sett på NRK hele tiden med min Ubuntu 9.10 i både 32 og 64 bit-versjonene og ikke hatt noe trøbbel/måttet bruke moolight før.
  bruker medibuntus tillegg, nesten første jeg gjør ved ny-installering.

  så deilig å bli kvitt M$.

  Eneste jeg ahr litt trøbbel med er flash, dersom jeg har flere tabs og vinduer oppe samtidig

  Hadde helt «glemt» at det finnes et oppegående linux/nyhetshungrende-for-verktøygale-forum her ja!

  Linux gir gass i forhold til min Vista som tok et år for meg/dell/MS- å få på stell.

  take care eller ta vare

  Svar på denne kommentaren

 9. Slutter meg til Silje Rosvoll og Omarly:

  Det er slett ikke nødvendig å benytte Mono og Moonlight for å se NRK nettv med Linux.

  MediaplayerConnectivity med Mplayer eller VLC fungerer helt utmerket.

  Moonlight er i denne sammenheng bare en wrapper rundt kodek’ene, og derfor er Moonlight er helt unødvendig.

  Flash, Java applets++, ActiveX og lignende har vært en pest for brukerne i mange år. Etterhvert har tlgjengeligheten økt, og da er det ikke om å gjøre å promotere enda en propietær løsning.

  Synes det er bra at NRK/blogginnlegge dekker dette – så ingen kritikk av innlegget i så måte. Men mer Moonlight/Mono bidrar til flere løsninger som Sumo og fotball via nettavisene – og Moonlight henger hele tiden etter Silverlight. Det betyr en uendelig periode hvor enhver endring vil skape problemer for andre enn Microsoft.

  Jeg ser aldri TV2 nettv fordi de har valgt en lukket løsning. NRK bruker jeg hele tiden. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  *Jafo og de andre*: Det er heilt sant at det finst andre løysingar, tingen er at dei er ikkje like enkle og fungerer ikkje like stabilt. Det er sjølvsagt NRK sitt helder dårlege Nett-TV-system som er det dårlege her, og Moonlight er ei vond løysing – men det ER ei løysing. Det hindrar at folk på jobb helder gjeng til ei Windowsmaskin for å sjå NRK Nett-TV «fordi Windows kann visa nett-TV utan problem»; eg vil mykje helder at folk skal sitja med si eiga Ubuntu-maskin utan å føla at «Windows er betre». Som sjølvsagt er ein haug med tull og tøys, men det er slik folk tenkjer. Slengjer dykk inn howtoen på MediaPlayerConnectivity som er ganske enkel, so er han like vel litt vel involvert – og so byrjer folk tenkja sitt att.

  Eg tek ikkje lett på fridomen min, eg brukar ikkje proprietær Flash eingong! Eg brukar Gnash, og kann dimed sjå all reklame, og YouTube korrekt, alt anna av elendig dritt-flash-innhald på netet (t.d. SlideShare, burn-burn) fær eg ikkje med meg.

  Eg meiner likevel det er mykje betre med fornøgde Ubuntu Linux-brukarar som brukar proprietære elendige løysingar enn einkvar form for Windows-brukar. So det fyrste eg gjer for dei eg installerer Ubuntu til er å leggja inn allslags slikt (Adobe Flash, nvidia-driveren dersom dei treng det og no Moonlight til NRK Nett-TV)

  Når nok folk køyrer Ubuntu Linux må NRK og alle andre tenkja meir på standardar og det er jo berre bra. Må velja kva for nokre kampar du skal taka. Å gå vekk frå horrible, innestengjande, vonde Silverlight vil berre skje dersom 1) det finst gode alternativ, 2) dei alternativi er mykje brukt.

  Men, ja, det er viktugt å læra folk um fridom – men det er ikkje det eg segjer då eg fyrst innstallerer GNU/Linux til folk, det kjem heilt til slutt (elder som anekdotar).

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg skal være den siste til å fortelle andre hva de bør gjøre, men jeg tror ikke det å øke brukermassen for enda en propietær løsning hjelper noen – inkludert Windowsbrukere.

  Som vanlig ved slike lanseringer som Silverlight fokuseres det på strategisk viktige tjenester. Derfor er all norsk fotball unntatt NRK’s 1.divisjonsdekning innelåst i Silverlight.

  Foreløpig er det relativt få tjenester som er avhengig av Silverlight, men ved å akseptere enda et propietært format bidrar en også til å spre det. Ergo blir ikke problemet mindre, men større.

  Det er selvsagt fritt frem for den som ønsker å anvende dette, men tar en det i bruk der hvor det er helt unødvendig skaper en bare fremtidige problemer for en selv.

  Jeg har ikke sett noen nye artikler om den oppdaterte Theoraversjonen (finnes foreløpig bare i Fedora 12 tror jeg), men jeg tror jo at Google kommer til å slippe noe bra her sammen med videotag’en.

  Mediaplayerconnectivity installeres i Firefox fra:
  addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/446

  Firefox–>Meny–>verktøy–>mediaplayerconnectivity–>konfigurer–>

  Klikk Wizard
  Klikk Start Configuration wizard

  Wizard velger gjerne Mplayer, har en installert VLC kan en bytte for de formatene man ønsker når wizard er ferdig.

  Svar på denne kommentaren

 12. Til Ubuntu:

  VLC løsningen som Silje beskriver virker bedre end Moonlight løsningen. Generelt er VLC et godt multimedie produkt.

  Når du har installeret VLC via Synaptic, skal du så installere multimediaconnector til firefox:
  Vil du se NRK1 direkte i VLC taster du

  Ctrl+N og Kopierer dette stream link ind:
  straumv.nrk.no/nrk_tv_direkte_nrk1_h

  Du kan med VLC også se andre TV kanaler i god kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 13. Hva gjør NRK med anti-standard dritt som Silverlight er spørsmålet som skulle vært stilt !!

  Er det inkompetanse eller korrupsjon ?

  Det finnes bedre, åpne standarder for den funksjonaliteten de trenger, at microsoft gir dritten gratis til NRK, burde likevel ikke gjøre at de sluker det rått !

  Svar på denne kommentaren

 14. Hva med å bruke noe annet enn silverlight? Noe sånn er noe de fleste ikke vil ha inn på maskinen, jeg syns selv det er på grensen til malware. Bruk åpne standarder som html 5 var det en som nevnte så kan dette bli kjempe bra.

  5er for ide, stryk for gjennomføring siden det er basert på silverlight (det siste vi trenger er en ny adobe-flashplayer som åpner masse hull til pcen, er innenfor hacker-miljøet selv uten at jeg er så aktiv mer, og det å bruke silverlight er, om enn ikke mange kjente/ukjente feil i enda, en feil vei å gå)

  Svar på denne kommentaren

 15. Syns det er tragisk at NRK bruker Silverlight, da Flash, dog proprietær, er noe som funker bra på Linux.

  Moonlight henger langt igjen i utviklingen, samt at jeg ikke helt stoler på Microsoft sitt engasjement for å bidra til at Mono og Moonlight tar av.

  Vil i samme slengen rose denne bloggen som vier tid til Linux brukere – syns dere gjør en bra jobb.

  Svar på denne kommentaren

 16. NRK er en statskanal av og for folket – det er skattebetalerne som betaler for alt NRK lager! Og så benytter dere lukkede formater!?! Utrolig at ingen politiker tar tak i denne mafiavirksomheten …

  Svar på denne kommentaren

 17. Øyvind Solstad (NRK)

  @Asbjørn og @Inge:

  NRK har et ønske om at våre programmer skal kunne sees på så mange OS og dingser som mulig. Da vi lagde Nett-TVen vår for en god del år siden ble Microsoft Windows Media valgt fordi det ga den beste løsningen den gang. Det er ikke nødvendigvis slik i dag, og det er planen at mest mulig av innholdet som vi har rettigheter til skal ut i H.264/MPEG4, pakket med Flash, men også slik at nettlesere uten Flash får direkte tilgang til H.264/MPEG4-filene. Dvs at du skal kunne se på NRKs programmer på alt fra mobil og spillkonsoller, til PC, Mac og Linux.

  Det er ikke mafiavirksomhet, det er realiteter. Vi har nesten 80 000 klipp i vår Nett-TV, som brukes av like mange prosent nordmenn som bruker YouTube. Det er en formidabel jobb å sette opp et nytt Nett-TV og å konvertere alt gammelt innhold til nye formater. Her snakker vi tusener, kanskje millioner av timer datajobb, som vi ha både programvare, systemer, teknologi og kapasitet til å sette opp.

  Og ikke minst; vi må ha en infrastruktur som gjør at vi tåler trafikken vi kan få når vi har dette klart.

  Så ha tålmodighet med oss: Vi har en plan og den er kort fortalt «så mye som mulig på flest mulig dingser og skjermer». Om dere følger fast med her på NRKbeta så vet dere at vi informerer svært mye om hva vi holder på med, og vi spør dere om råd underveis.

  Svar på denne kommentaren

 18. mplayer funker egentlig best.

  Her er et fint skript for å få ned playlist for en fil:

  »
  #!/bin/sh

  wget -O – –header «Cookie: NetTV2.0Speed=NetTV2.0Speed=10530; UseSilverlight=UseSilverlight=0;» $1|grep mplayer|grep object\ id |sed -e
  ‘s/^.*url\=\»//’
  »

  $ getnrk www1.nrk.no/nett-tv/klipp/597014
  $ mplayer -dumpstream -playlist (klipp inn utputten fra kommandoen over, men klipp vekk alt etter «&amp»)
  $ mplayer stream.dump (i en annen terminal)

  På denne måten laster man ned til en fil og unngår problem med buffring plus at det er enkelt å spole fram og tilbake med mplayer (piltaster pluss PageUp/PageDown).

  Svar på denne kommentaren

 19. Dette skriptet laster ned direkte til stream.dump:

  #!/bin/sh

  wget -O – –header “Cookie: NetTV2.0Speed=NetTV2.0Speed=10530; UseSilverlight=UseSilverlight=0;” $1|grep mplayer|grep object\ id |sed -e ’s/^.*url=”//’ |cut -f 1,1 -d’&’|mplayer -dumpstream -playlist `xargs`

  Svar på denne kommentaren

 20. I trinn 5, codec, får jeg opp spørsmålet, svarer ja, godtar, men får «permission denied» tilbake. Hva skjer? Har Acer Aspire One med linux. (Den som er så enkel t den visstnok ikke selges mer.)

  Svar på denne kommentaren

 21. Anders S. Lund

  Men, siden man må bruke moonlight versjon 1 så er jo dette ubrukelig i forhold til OL. Der kreves minimum versjon 2, og den fungerer jo ikke med NRK’s avspiller dessverre. Dette vil jo si at Linux brukere faktisk ikke får sett OL via nettet, det syns jeg er uheldig.

  Noen som vet om det går ann å få moonlight versjon 2.0 eller høyere til å fungere i Linux? (kommer sikkert litt ann på hvilket OS du bruker da)

  Svar på denne kommentaren

 22. Anders S. Lund

  Etter en del prøving og feiling utover dagen har jeg funnet ut at monos alpha versjon av moonlight 3 faktisk fungerer med ubuntu og NRK’s nett TV under OL. Det er dog et par ting man må sørge for, for at dette skal fungere. Jeg legger derfor ut en liten oppskrift her for de som vil prøve.

  NB!: Moonlight versjonen som fungerer med NRK’s medieavspiller under OL er en alphaversjon som man har gitt ut nå rett før OL i den hensikt å få OL sendingen til å fungere. Det vil si at det kan være mange feil i koden, og at den er langt fra sikker. Vær derfor yterst varsom når du er inne på andre sider etter at du har installert!

  1. Først må du sørge for å gjerne VLC pluginen for Firefox (den ødelegger for moonlight, bruker heller mplayer pluginen), dette kan gjøre med følgende kode:


  sudo apt-get remove mozilla-plugin-vlc

  2. Så må du sørge for å fjerne eventuelle tidligere versjoner av moonlight, dette gjør du ved å gå på Tools -> Add-ons -> Extensions

  3. Installer den nye alpha versjonen av Moonlight 3.0 fra her:
  go-mono.com/moonlight/prerelease.aspx

  4. Nå skal medieavspilleren fungere, men den går utrolig tregt. Derfor må man skru av ekstra funskjoner i Silverlight som ikke trengs for avspilling, men som bruker mye ressurser (shadowers og lignende). Dette kan man gjøre på flere måter, en måte er følgende kode i terminal:


  MOONLIGHT_OVERRIDES=effects=no
  export MOONLIGHT_OVERRIDES

  Se ellers følgende side for problemer:
  mono-project.com/Moonlight/OlympicsPlayerIssues

  Når dette er gjort skulle streamingen gå bra, jeg prøvde ikke så lenge selv nå, men så ut som om det streama bra.

  Jeg gjentar igjen: Dette er en alpha versjon av Moonlight og brukes på eget ansvar!

  Håper Linux brukere kan ha nytte av dette, og at de får sett OL via nett-TV

  Svar på denne kommentaren

 23. Andreas Scheen

  Kan noen gi en fornuftig grunn til at min mplayer plugin (3.55-4mdv2009.1) med firefox virker helt utmerket på nrknett tv men ikke på nrkol? Er det et bevisst valg av NRK å ikke tillate annet enn Silverlight/Mono/Microsoft på nrkol?

  Andreas Scheen

  Svar på denne kommentaren

 24. Er så inmari lei av NRK og støtten til Microsoft. Nei moonlight funker ikke, verken på pc eller min nye smart-telefon. NRK funker ikke hos meg selv om jeg har godt utstyr til å spille videostrømmer. Hadde NRK brukt åpne standarer så hadde det funket hos meg. Dersom en først skulle bruke godseide avspillere så kunne en jo bruke flash som kan brukes på mange plattformer, både min pc og min telefon. Men nei, NRK ser ut til å tørke Microsoft bak. (korrupsjon??)

  Med mindre jeg snart ser at NRK går mot åpne standarer og plattform-uavhengighet, så skal ikke jeg betale neste nrk-lisens. Som det står til ønsker jeg at NRK legges ned.

  Svar på denne kommentaren

 25. Knut-Olav Hoven (NRK)

  Hei. Jeg ser det er mange som sliter med å spille av OL-sendingene på Linux. Derfor forsøkte jeg å gjøre et forsøk selv for å se hvor vanskelig dette kunne være, og dessverre er det ingen ettklikk-løsning.

  Det som Anders S. Lund har skrevet i en kommentar ovenfor om å bruke Moonlight 3 fungerte for meg.

  Jeg har Ubuntu 9.04, Firefox 3.5.7 og Moonlight 2.99.0.3 (= 3.0-pre). Kjører forøvrig KDE 4.3.2.

  Jeg måtte også sette miljøvariabelen MOONLIGHT_OVERRIDES som Anders beskrev. Uten dette steget krasjer Firefox hos meg. Etter at denne variabelen er satt og eksportert, start så Firefox fra samme terminal.

  Svar på denne kommentaren

 26. Kristian Haga Karstensen

  Har selv testa moonlight på Ubuntu 9.10, og det fungerer fint, men jeg får ikke opp noen knapper for fullskjerm. Noe jeg har gått glipp av her? Funker fint på Windows, men knappene er bare ikke her på Linux.

  Svar på denne kommentaren

 27. «I vår artikkel om hvordan man får NRK Nett-TV til å spille best mulig på Mac, kom det såpass mye med innspill rundt hvordan man også kan få Nett-TV til å fungere på Linux, at vi har valgt å skrive en egen sak på det.»

  Flott.

  Men hvordan går det med å dette for Mac?

  Svar på denne kommentaren

 28. Bjørn Håland

  Hei!
  Bruker Ubuntu 9.10. Prøvde oppskrifta til Anders S. Lund feb 13th, 2010, inkludert kommandoene for å skru av ekstra funksjoner i Silverlight. Får fremdeles svart skjerm med en rund hvit pulserende ”stjerne” midt i når jeg prøver NRK-nett TV. Kan noen gi meg et tips om hva jeg har glemt (er helt uerfaren med Linux, – må ha alt med teskje) eller hva jeg kan prøve (sjekke) videre?

  Svar på denne kommentaren

 29. Fant ut at Moonlight 1.0.1 er tilgjengelig, ved å gjette meg frem til URLen.
  Denne funker pr. 2. mai:

  go-mono.com/moonlight/downloads/1.0.1/novell-moonlight-1.0.1-i586.xpi

  Hvis den tas offline har jeg lagret den selv, så send i så fall en e-post til haavard alfakrøll ostermann punktum no.

  MEN: Denne er jo ikke kompatibel med Firefox 3.6! Så da må du installere en eldre versjon. Jeg gikk for 3.0.8, siden denne kom ut like før moonlight 1.0.1.

  Firefox 3.0.8 finner du her: ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.0.8/linux-i686/nb-NO/

  Guide til å installere eldre firefox-versjoner på ubuntu finner du her: help.ubuntu.com/community/FirefoxNewVersion/MozillaBuilds

  Når FF 3.x.x er installert går du til moonlight 1.0.1-lenken og installerer den. Etter restart av ff må du venstreklikke på videoen og installere kodekene. Så, etter en refresh av siden skal videostrømmen vises.

  Dette blir veldig tungvint, og jeg syns det haster med å få konvertert opptakene snarest og lagt det ut på en vettug måte. Skjønner at det er en stor jobb, men har dere noen anelse om når dette er ferdig?

  Svar på denne kommentaren

 30. nyeste ubuntu 10.04 og firefox med telenormobils bredbånd

  nett-tv går helt fint med mediaplayerConnectivity-tillegget koblet mot VLC, kuleste spiller?? (den eter jo alt) og smetter rundt strupingen til isp på latterlige 5G/mnd

  og telenor mobil har ingen planer om support for linux, har jeg fått beskjed om:

  «Telenor har ingen planer om å lage en Mobilt Bredbåndklient for Linux, så velger du å bruke det Linux videre fremover vil du ikke få disse varslingene (hvis ikke du har et program som kan vise SMS)»

  så da tar det vel tid før de får fingern ut av …. og jeg kan se så mye jeg vil 🙂

  Svar på denne kommentaren

 31. Avspeling av NRK Nett-TV i nyaste Ubuntu (den enkle metoden) – Velmont – Odin Hørthe Omdal

  […] Den ganske so nye Moonlight 2.0 fungerer nemleg ikkje, berre den gamle 1.0.1-versjonen. NRK Beta skreiv ein ny artikkel basert på kommentaren min, men den viste seg diverre å vera av kortvarig verdi: no endra Mono-prosjektet nedlastingssida si […]

  Svar på denne kommentaren

 32. Kevin Brubeck Unhammer

  Bruker no Xubuntu 11.10. Ser ut som om Moonlight involverer masse
  kluss (i tillegg til at utviklinga på det prosjektet har blitt
  stoppa), medan MediaPlayerConnectivity ikkje fungerer i Firefox 9.

  Men eg fekk ei fin løysing. Eg gjorde først:


  sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list \
  --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list &&
  sudo apt-get -q update &&
  sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring &&
  sudo apt-get -q update

  sudo apt-get install w64codecs # ev. w32codecs for 32-bit
  sudo apt-get install gecko-mediaplayer

  som gav meg ein spelar i Firefox og Chromium. Den fungerer heilt
  greitt, men klarer ikkje å spola.

  Men, om du høgreklikkar på videoen så kan du trykka «Copy Location»,
  og opnar du då spelaren Parole (sudo apt-get install
  parole
  ) og vel «Media → Open Location» og limer inn, så går det
  fint an å spola fram og tilbake så mykje du vil 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Odin Hørthe Omdal)

   No prøvde eg å ta vekk alt det eg gjorde (alt frå medibuntu, gecko-mediaplayer), og så klikka på den apt-lenkja. Det gjekk jo fint å installera, men då var eg tilbake til der eg byrja, med ein grå firkant der det står «manglar programtillegg, klikk for å installera».

   Vel, første gongen hadde eg ikkje prøvd det sidan eg ikkje stolte på at Firefox ville få til å installera noko sånt, men no prøvde eg, og fekk valet mellom gecko, vlc, totem og xine. Prøvde den første, og no ser det ut som det gjorde før.

   Altså: heile den der medibuntu-greia trengte eg ikkje, sidan eg huka av for «Install restricted extras» (eller noko) når eg installerte xubuntu, så følgte kanskje kodekpakka med uansett. Eg må berre læra meg å klikka på den grå boksen i Firefox som seier «klikk her for å installera» i staden for å opna ein terminal ved første teikn på problem.

   Men: eg får likevel ikkje spolt utan å opna i Parole el. Burde eg ha installert vlc-utgåva eller noko?

  • Odin Hørthe Omdal (svar til Kevin Brubeck Unhammer)

   Hm. Det er i totem her, og fungerer ut av boksen so lengje du har restriced extras.

   Eg har dei siste åri aldri måtta gjort noko for å få nett-tv til å fungera. Og eg er inne og ser ganske ofte, eller kjærasten min er, men det går jo på det same.

   Godt mogleg all fiklingi har irritert stakkars Firefox. Forresten so brukar eg Opera, men brukte Firefox før, og synast å hugsa at det fungerte der òg.

   Ahh! Kanhenda du manglar totem av di du brukar Xubuntu i staden for vanleg Ubuntu?

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Odin Hørthe Omdal)

   Ah, Totem fungerte 🙂 Eg fjerna gecko-mediaplayer heilt og starta Firefox på nytt, valte Totem denne gongen og no kan eg spola utan problem 🙂

   Så, den korte løysinga for nyaste (X)Ubuntu:

   1) Installer ubuntu-restricted-extras om du ikkje har gjort det frå før av.

   2) Start Firefox og gå på nrk.no/nett-tv/. Viss du får ein grå boks der det står at du må installera eit tilleg, vel Totem.

   (Og viss du har gjort som meg og allereie har installert ein spelar som ikkje kan spola, opna Programvaresenter og sjå om du har gecko-mediaplayer eller mozilla-plugin-vlc eller xine-plugin installert, fjern det du finn, omstart Firefox og vel Totem neste gong.)

 33. Fedora og Firefox 10? Det finnes andre distribusjoner enn Ubuntu, og denne tråden har blitt litt gammel så Firefox har rukket til versjon 10. Da virket ikke Xine som plug-in lenger. Men følgende fungerer:

  1) Lukk FireFox, åpne et terminalvindu, logg på som root
  med «su», oppdater maskinen med
  yum update
  2) Sørg for at du har RPM fusion databasene installert
  <a href="rpmfusion.org/Configuration
  3) Installer diverse codecs
  yum --exclude=*devel* install gstreamer-ffmpeg gstreamer-plugin* -y
  4) Installer en videospiller. Totem har en god plug-in for FireFox, men det er mulig at andre fungerer også
  yum install totem

  Selv om Totem er skrevet for GNOME fungerer den fint også under KDE, og nå kan jeg se på nett-tv uten noen problemer. Moonlight har nå kommet til versjon 4, og fungerer heller ikke, så det er liten vits å kaste bort tid på å få en «silverlight» avspilling til å virke.

  Lykke til!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.