nrk.no

Bergensbanen: Klar for avgang!

Kategorier: Fildeling,NRK & Video


Bergensbanen ble årets mest uventede suksess på tv og nett. Hele 1,2 millioner var innom i løpet av den første sendingen på NRK2 fredag 27. november. Og på Twitter rant det bokstavelig over med #bergensbanen. Mange har spurt om de kan få laste ned programmet, så det er derfor med stor glede at vi kan si: Ja, vær så god – last ned Bergensbanen.

English version – see «Download Bergensbanen in HD»

bergensbanen

Les om suksessen på NRK.no: Helgens store snakkis og Bergensbanen danket ut gullrekka på Twitter.

Frontkamera – 7 timer i HD!

NRKs redaksjon i Bergen har redigert en spesiell versjon til dette formålet. Den består av bare kameraet som sto foran på toget hele turen, over 7 timer sammenhengende opptak i HD. Vi har valgt å ha med annonsering av stasjoner og tunneller, både med grafikk og på lydsiden. Sidekamera, videoer, musikk og intervjuer er derfor ikke med.

Opptaket er gjort med et Sony 700-kamera i XDCAM HD 1080 50i. Kameraet har et 30 sekunders minne som gjør at diskene kunne skiftes undervies uten brudd i opptaker. Dermed fikk vi et kontinuerlig opptak på over 7 timer.

Bittorrent

For å laste ned filmen, må du bruke bittorrent. Om du aldri har gjort dette før, har vi en pedagogisk innføring her på NRKbeta; bittorrent for din bestemor. Vi anbefaler at du bruker programmet miro, som du finner på getmiro.com. Det er gratis og kan også brukes for å laste ned podkaster, f. eks. fra NRK som har et stort tilbud både for lyd og video.

Den opprinnelige filen var 165 GB så det ble litt mye for de fleste å laste ned. Derfor har vi kodet den om til 720 50P, 1280 x 720 piksler. Da er filen på 22 GB. Pass på at du har en disk som tåler filer på over 4 GB. Om du har en disk som er formatert med FAT32 filsystem (som de fleste eksterne disker du kjøper har), så vil du ikke kunne lagre hele filen på disken. Du må ha NTFS eller HFS+ eller annet som tillater store filstørrelser.

Direktelinken til torrentfilen finner du her.

For mer informasjon om bittorrent-tilbudet vårt, se nrkbeta.no/bittorrent

Creative Commons

Så kommer rosinen i pølsa: For at dere skal få kunne finne på fine ting med opptaket, har vi valgt å lisensiere det med en Creative Commons-lisens. Faktisk en lisens der du både kan bruke materialet til privat og kommersielt bruk så lenge du følger vilkårene:

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/

Du har lov til…

Du har lov til å dele – å kopiere, distribuere og spre verket (så lenge du følger alle de andre vilkårene)
Du har lov til å remikse – å bearbeide verket (så lenge du følger alle de andre vilkårene)

Dette betyr at du kan klippe om verket, fargekorrigere det, legge på grafikk, spille det baklengs, hva som helst – så lenge du følger alle vilkårene i lisensen.

På følgende vilkår…

Navngivelse — Du skal navngi opphavspersonen og/eller lisensgiveren på den måte som disse angir (men ikke på en måte som indikerer at disse har godkjent eller anbefaler din bruk av verket).

Det som alltid skal merkes er verket er lagd av NRK – og du skal alltid lenke til denne adressen: http://nrkbeta.no/bergensbanen. Om du lager noe på nett skal lenken være klikkbar. Om du lager video skal lenken være med i teksten som beskriver verket, med en klikkbar lenke. Om du lager noe for medier som ikke er klikkbare (tv, lyd, trykk) skal du skrive:

«Bergensbanen» – NRK
http://nrkbeta.no/bergensbanen

Brudd på dette er brudd på lisensen.

Del på samme vilkår — Om du endrer, bearbeider eller bygger videre på verket, kan du kun distribuere resultatet under samme, lignende eller en kompatibel lisens.

Dette betyr at alt du lager må deles videre på samme vilkår som det vi beskriver her. Så om du lager en ny film der du klipper om Bergensbanen, legger på grafikk, egen musikk osv, så må du dele denne med samme Creative Commons-lisens. Det betyr da også at du ikke kan legge på andres musikk (som du ikke har rettigheter til), fordi du ikke kan dele denne videre med denne lisensen. Det betyr også at vi kan bruke det du eventuelt lager på nett eller tv uten å spørre deg om lov, så lenge vi også deler videre det vi lager.

Kommersiell virksomhet

Legg også merke til at du faktisk kan bruke opptakene våre fra Bergensbanen i kommersiell virksomhet, så lenge du følger vilkårene. NSB eller reiselivsbransjen kan da lage reklamer basert på dette, så lenge de deler reklamen sin videre med samme lisens.

bergensbanen2

Oppsummering lisens

Så den korte oppsummeringen er at du kan dele verket videre og bearbeide det selv – også kommersielt – så lenge du krediterer NRK og lenker til nrkbeta.no/bergensbanen og putter samme Creative Commons-lisens som oss på det du lager. Og som det står i lisensen: I forbindelse med all gjenbruk og spredning skal du gjøre lisensvilkårene for dette verket klart for andre.

(Og skulle vi ha misforstått noe med lisensene her, så sier dere sikkert fra)

Konkurranse

For å oppmuntre til kreativ bruk av bergensbanen, arrangerer vi konkurranse for beste gjenbruk. Den som lager den beste nye versjonen vinner et HD videokamera til en verdi av ca. 8 000 kroner. Konkurransen er helt åpen for alle typer bidrag; video, nett, trykk, grafikk – hva som helst.

Eneste vilkår er at du må følge vilkårene i lisensen beskrevet ovenfor og skrive om bidraget ditt i kommentarfeltet under. Fristen er satt søndag 24. januar – akkurat en måned etter julaften. Så da har du romjul og mørke januardager til å lage fine ting.

Har du spørsmål, idéer eller kommentarer – så er kommentarfeltet åpent!

NRK2 1. juledag

Vil også minne om at NRK2 sender Bergensbanen om igjen 1. juledag kl. 1027 – samme tidspunkt som den egentlige Bergensbanen kjører ut fra Bergen stasjon.


Her er en 10 minutters smakebit – rett etter Finse stasjon:

Facebook

Du kan også bli tilhenger av «Bergensbanen minutt for minutt» på Facebook.

Bergensbanen minutt for minutt på Facebook

206 kommentarer

 1. @Helge og Øyvind: Er fullstendig klar over det, men dette er i HD 🙂 Jeg er heller ikke så veldig interessert i innslagene, så syns dette er nesten bedre tatt i betraktning at det er HD. Musikk kan jeg jo bare spille i bakgrunnen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Frank Eivind Rundholt

  Dette er jo litt galskap, men jeg sitter nå og laster ned fila på 22GB. Og gjør det vel fordi dette var et overraskende fascinerende program.

  Et lite tips bare, i den engelske versjonen av denne artikkelen burde dere kanskje nevne hvorfor NRK sende en togtur på 7 timer på TV en fredagskveld, nemlig at Bergensbanen var 100 år. Dette kommer ikke fram i artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hvorfor kan dere ikke opplaste en del av filmen for direkte nedlasting i f.eks. 6-7mb cutt? Det ville jo holde for de fleste som vil bruke filmen og dere kunne jo lage flere slike småkutt slik at folk kunne velge hvem av disse de ville nedlaste.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg har spurt før uten å få svar; hvorfor spesifiserer dere en port til trackeren?
  Det er bare håpløst og jeg ser ikke poenget. Hos meg stopper brannmuren alt bortsett fra porter jeg åpner. At jeg skal måtte åpne spesielle porter kun for nrkbeta.no er unødvendig og tungvindt.

  Ellers takk for at dere legger ut innhold, men kod det mer enn gjerne i x264 og legg det i mkv kontaineren.

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  @Niklas: Tror neppe vi kommer til å legge ut den store filen. Det vil være liten interesse for det, det er masse jobb for oss og det vil belaste serveren veldig mye. Vi mener kvaliteten på den 22 GB versjonen vi har lagt ut er minimalt dårligere enn «originalen». Men noterer oss ønsket.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  @Eirik og @Pelle: Vi har valgt et format som passer for flest mulig. Det er alltid et vanskelig valg men vi mener H.264 er såpass standard at de aller, aller fleste kan bruke det.

  Når det gjelder porten, Pelle så skal jeg sjekke.

  Svar på denne kommentaren

 7. Det går ufattelig treigt her hos meg, fra 0kbps til rundt 150kbps ned (opp til 1mbps opp da). Alle andre torrenter med god sverm laster jeg ned med rundt 1mbps. Er det noe galt på min ende?
  Transmission på OS X med åpne porter og 10/10 fiberlinje, forresten.

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim (NRK)

  Det er akkurat nå 240 seeds der ute. Men jeg opplever også av og til at det krever litt tålmodighet før man får opp farten på nedlastingen. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre trackeren vår og håper at vi kan få opp hastigheten etter hvert.

  Svar på denne kommentaren

 9. Knut-Olav Hoven (NRK)

  @Pelle Trackerne våre bruker port 16969, istedenfor 6969 som er standard, fordi det finnes mange brannmurer som har sperret denne porten, spesielt hos bedrifter. Dette var også tilfellet for oss, så det var derfor mest praktisk for oss å gjøre det slik.

  Vi skal se på muligheter for å sette opp flere trackere, på forskjellige porter, også standardport 6969.

  Svar på denne kommentaren

 10. Aldeles glimrende!

  MEN:

  Jeg har ikke fått lastet ned filen ennå, så jeg vet ikke sikkert.

  Men ut fra omtalen: Hvordan kan dere ha samvittighet til å kjøre dette programmet uten å vise det desidert storslåtte på hele turen: Utsikten fra venstre kamera, de første minuttene ved utkjøring fra Myrdal?

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  @Rolf: Tusen takk! Hva men hva mener du med at du ikke får lastet den ned? Hva skjer?

  Du får se på programmet når det kommer på NRK2 1. juledag. Vi har ikke sidekameraene i HD så da var dette valget vi gjorde.

  Svar på denne kommentaren

 12. Vil bare si at dere har tullet til deinterlacingen, og dobblet alle frames, istedet for å ha 25p, har dere 50p, ekstremt waste of space.
  *postet igjen, etter at jeg feilaktig postet i engelske versjonen*

  Altså: Kildematrialet er 50 halve frames i sekundet, det skal slåes sammen, slik at det blir 25 hele frames i sekundet. Filstørrelsen vil bli mye mer handy.

  Vet ikke hvilken encoder dere har brukt, men x264 er ledende innenfor h.264 komprimering. Vil annbefale denne. Sett den til å encode til level 4.1, velg treghetssetting, og en brukendes bitrate. Om dere har samme bitrate som her, vil kvaliteten «dobbles» pga. filen kun har halvparten så mange frames som denne.

  Svar på denne kommentaren

 13. Berømmer NRK(beta) for å ha gjort dette, og til og med legge ut innholdet under en så riktig lisens. Til alle som har tips til alternative måter å kode på, kan dere ikke forsøke dette selv? Alt ligger til rette med en slik Creative Commons-lisens. NRK-folkene kan heller gå videre med nye spennende ting, og så kan brukermassen perfeksjonere akkurat denne filmen.

  Svar på denne kommentaren

 14. Jeg vil bare opplyse om at det står en feil i artikkelen. Jeg holder nå på og laste ned fila og har ikke sett på den enda. På tross av det er jeg 99% sikker på at dere har kodet den om til 720 25P og ikke 720 50P som det står i artikkelen. Ved omkoding av ett original opptak på 50i (som er 50 halvbilder i sekundet) vil under normalt omstedigheter bli omkodet for pc bruk til 25p (25 helbilder i sekunde)
  Info:
  En HD film som er 50i er akkurat like mange GB som en HD film med samme oppløsning men 25P.
  50P filmer er dobbelt så mange GB som 50i filmer.

  Redigert:
  Oi oi oi… leser av andre innlegg at dere har kodet den i 50P. Det betyr at hvis dere koder den på ny med riktig format 25P, så blir kvaliteten dobbelt så god per størrelsen på fila. Altså enten halvparten av størrelsen 11GB eller en fil på 22GB med dobbelt så god kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 15. Norwegian public broadcaster torrents 7-hour, hi-def trainride | dv8-designs

  […] camera is now being offered as a free Bittorrent download under a CC license and there is even a competition (in Norwegian) for best reuse. Download Bergensbanen in […]

  Svar på denne kommentaren

 16. Norwegian public broadcaster torrents 7-hour, hi-def trainride | BlogTheBrain News Source

  […] Espen sez, “The Norwegian broadcaster NRK recently made a 7 hour program about the very scenic train journey from Bergen to Oslo. The program was hugely successful (the TV version offered interviews and various things along the ride). The raw film from the front camera is now being offered as a free Bittorrent download under a CC license and there is even a competition (in Norwegian) for best reuse. […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Noen som har fått lastet den ned? Kjempebra at den legges ut, men opplever at den stort sett står på 0 i hastighet, har hatt på maskinen i et døgn nå, og lastet ned 1,1 %, skal det gå så tregt?

  Svar på denne kommentaren

 18. @Magnus: Nei det skal ikke gå så tregt, jeg brukte hele kapasiteten på linja mi (3.6MB/s) når jeg lastet ned.

  @Øyvind Ruud Man vil ikke kunne halvere størrelsen da hvert bilde ikke nødvendig vis tar like stor plass. I og med at de to bildene er prikk like skal bilde nr 2 kunne komprimeres vesentlig mer enn det første bildet. Ved at man «gjenbruker» bilde nr 1 og forteller avspilleren at en del av bilde nr 2 er den samme som samme del i bilde nr 1, unngår man å lagre det samme to ganger.

  Man vil fortsatt kunne spare plass og forbedre kvaliteten ved å fjerne de dupliserte bildene. Så vidt jeg kan se så er filmen kodet men en encoder som ikke tillater mer enn en «B-frame» (Mer om I-, P- og B-frames) om gangen. Det gjør at hvert eneste unike bilde representeres med en P-frame (eller en I-frame) og at de dupliserte bildene representeres som en B-frame. Dersom de dupliserte bildene ikke hadde vært med kunne man representert noen av de unike bildene som B-frames og dermed spart plass.

  Ideelt sett hadde man fjernet alle de dupliserte og brukt en encoder som tillater mer enn en B-frame etter hver andre. Vurderer selv å encode filmen med x264 for å se hvor mye plass jeg kan spare uten å redusere kvaliteten for mye, men som Revolution nevner så forsvinner litt av poenget når kilden ikke er tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

 19. Hos meg går det fremdeles i sneglefart, har åpnet porter og det funker ypperlig med alle andre trackere. Siden det funker for mange andre så mistenker jeg at det er noe galt på min side, men hva det er som kun gir utslag på denne trackeren må gudene vite.

  Svar på denne kommentaren

 20. Eirik Solheim (NRK)

  Maskinen min har stått på siden i går. Og laster fremdeles bare ned fra 1-2 peers selv om det er hundrevis av mennesker som seeder nå. Så noen av oss har tydeligvis en eller annen utfordring.

  Svar på denne kommentaren

 21. Last ned Bergensbanen i HD | Frank Eivinds verden

  […] spilte det av i, hvis ikke hadde jeg nok blitt sittende. Den 22GB store fila kan du laste ned fra NRKbeta.no (eller direkte torrent-linken her). Ikke bare har NRK lagt ut 7 timer med togvideo, men de har […]

  Svar på denne kommentaren

 22. Jon Ståle Carlsen (NRK)

  @Revolution & @Øyvind Ruud

  Dere har rett! hvert bilde vises to ganger, og det er helt bortkastet.

  Så selv om det ikke hjelper noe for alle de bortkastede gigabytene som har gått med til overføring og lagring av filen, kommer nå en slags forklaring på hvorfor det har blitt slik.

  Når vi fikk den 162 gigabyte store filen inn til oss var den 1080i50 Interlacing er jo noe som ikke fungerer på dataskjermer. Vi måtte derfor i tillegg til å få ned filstørelsen på et håndterbart nivå, kvitte oss med delbildene.

  Det første vi gjorde var å velge ut et strekk på 60 sekunder for å teste mulige opppsettet på enkoderenen vår, en Telestream Episode Desktop Pro, som kjører på en quadcore Apple Mac Pro.

  Planen var i utgangspunktet å kode filen til 1080p25@10Mbit via deinterlacing. Men ved gjennomsyn oppdaget vi at bevegelsene ble hakkete, og at «fartsfølelsen» forsvsant ved 25p. Også deinterlaceren slet med de store bevegelsene
  ut mot sidene av bildet, med mye «sawtooth og blur». Totalt sett ble det rett og slett ikke bra nok.

  Så dermed måtte vi forsøke noe annet, og tanken falt da fort på 720p50, siden 1080i50 består av 50 «halve» bilder på 1920×540 pixler i sekundet. Planen var da å ta de 50 halve bildene, og skalere dem til 50 hele bilder på 1280×720. Det ville gjøre at
  fartsfølelsen ville bli uforandret, samt at vi ikke ville trenge deinterlacing.

  En 720p50@9Mbit testfil ble rendret ut på vår Episode Desktop maskin, og resultatet ble riktig så bra, helt jevne bevegelser, og ingen bevegelsesartifakter. Men når vi forsøkte å sette i gang hele filen, dukket encoderen opp med en feilmelding som hverken dokumentasjonen eller Google kunne hjelpe oss med å finne ut av, men som nok rett og slett skyldes lengden på videofila. Etter mange omstarter og andre rare forsøk måtte vi gi opp, og spørre pent om å få tilgang til en alternativ transkoder i en annen avdeling her på Marienlyst. Det fikk vi, og hardisken med råfilen, NRK-logoen og settingene våre ble
  sendt av gårde til En Telestream Episode engine, som er serverversjonen av vår transkoder.

  Der fikk de startet transkodingen, og den estimerte at den skulle bruke 27 timer. Men når de kom på jobb over helgen, hadde den kræsjet. De forsøkte å justere litt på noen settinger og startet den på nytt, men til samme resultat.

  På dette tidspunktet begynt vi virkelig å få dårlig tid med å få publisert videoen, og fikk derfor tatt en kopi av råfilen, for å forsøke andre alternativer hos oss. En faktor som begrenset
  hvilke transkodere vi kunne bruke, var kravet om at det skulle brennes inn en Nrk-logo oppe i høyre hjørne under transkodingen. Etter en del testing kom vi frem til at vi kunne legge inn råfilen og logoen som som layere i en Quicktime reference fil, og så mate den til transkoderene. Vi testet noen forskjellige, og endte med å bruke en turbo264 akselerator fra Elgato gjennom Quicktime Pro. Den estimerte 55 timer på jobben, og stod å jobbet jevnt og trutt helt frem til den var ferdig sist torsdag kl. 18.00. Vi satt så igang opplasting via FTP til maskinen som genererer torrentfilen, men når vi kom på jobb fredag, hadde den stopppet på 19GB uten noen god grunn, vi slettet noen filer på serveren, og forsøkte igjen, men med samme resultat. Så byttet vi FTP-klient fra Filezilla, tilTransmit, og da kom den omsider gjennom.

  I mellomtiden hadde de som jobbet med den andre transkoderløsningn oppdaget at det var noe galt med
  interlacingen på fila som kom ut av den, hvordan det har skjedd har vi ikke rukket å finne ut av, men vi antar at det kan skyldes noe inkompatibilitet mellom desktop og server versjonene av Telestream Episode

  Men så tilbake til feilen med at hvert bilde vises to ganger. Det må rett og slett ha skjedd en glipp når vi under tidspress testet alternative enkodere til Telestream Episode.

  Vi så nok rett og slett ikke på testfilen bilde for bilde, bare konstaterte at det spilte jevnt og fint. Takk for at dere gjorde oss oppmerksomme på feilen.

  Svar på denne kommentaren

 23. @Jon Ståle: moro med forklaring.

  Men hadde ikkje ein streamenkoder som den hardwaresaken som BBC hev fengje laga til Dirac Pro meir eigna til slikt? Då vil det taka 7 timar, og de kann køyra inn kva signal de ynskjer via SDI.

  Dirac Pro er kannhenda litt sært framleis, men det hev jo alt vore ein gong. 😉 Finst det ikkje hardware-enkodarar for h264?

  Svar på denne kommentaren

 24. @øyvind: ville no tru at kamera evt. ein PC kann spela av signalane ut til SDI? NRK hev vel eit hav av ymse deck-er til direkteutspeling av filane dykkar?

  Eventuelt kann det henda kortet mottek signaler frå bussen i pcen og kann enkoda direkte der, det veit eg ikkje då; eg driv ikkje akkurat high end som BBC elder NRK :p

  Svar på denne kommentaren

 25. Øyvind Solstad (NRK)

  @Odin: Nei, vi har ikke dessverre ikke et hav av ymse avspillere. Ikke der vi jobber. Men du har rett, det er mulig. Men vi ønsker ikke å jobbe på den måten, vi ønsker at mest mulig skal være filbasert, og ikke basere seg på utspilling til SDI.

  Svar på denne kommentaren

 26. Det var berre eit forslag. Ikkje vondt meint elder kritikk på nokon som helst måte. Eg hev ikkje sett meg like godt inn i det og lurte på kva de tenkte um hardwareløysingar. Kunne jo henda de allereide brukte hardwareakkselerasjonskort saman med programmi dykkar.

  Svar på denne kommentaren

 27. Øyvind Solstad (NRK)

  @Odin: Det ble heller ikke oppfattet som kritikk! Beklager om det kom ut slik. Ville bare forklare hvordan vi jobber/prøver å jobbe. SDI er fint for tv, ikke så brukanes for nett.

  Og som Ståle skriver så hender det vi bruker en «kjepp» med hardware-akselrering av koding. Fine saker.

  Svar på denne kommentaren

 28. Jeg opplever samme problemet som flere andre med at nedlastingshastigheten er utrolig lav (10-50Kb/s). Utlinja er derimot makset så og si hele tiden (rundt 200Kb/s).
  Har siden dagen den ble lagt ut fått lastet ned 8Gb, og lastet opp 32Gb(!).

  Finnes det noen løsning på dette?

  Svar på denne kommentaren

 29. Har akkurat samme erfaring som Andreas har. Vanligvis ligger linja på 2Mb/s ned og 200Kb/s opp uten problemer. Har seedet 6GB og lastet ned 1,4GB nå…

  Ellers vil jeg gi skryt til dere for å gjøre denne videoen tilgjengelig, og i tillegg under en god lisens.

  Svar på denne kommentaren

 30. Knut-Olav Hoven (NRK)

  @Christian Vi skulle gjerne brukt teknikker som DHT for å avlaste trackerne våre og for å få litt mer feiltoleranse. Dessverre har ikke NRK rettigheter til å la alle programmer ligge ute på Internett for nedlasting lenger enn en gitt periode. Derfor må vi ha mulighet til å «skru av» en torrent etter denne perioden. Vi bruker en «whitelist» i trackerne til dette.

  @Andreas Denne torrenten har for tiden rundt 1000 leechers, og bare 300 seeders. Derfor vil noen kunne oppleve at det ikke går like fort som med andre torrents.

  Svar på denne kommentaren

 31. Funka fint å laste ned, tok ca 7-8 timer. Brukte uTorrent for Mac og passet på å sette opp routeren til å forwarde innkommende port til uTurrent.

  @Aslak Raanes: Jeg får samme feil som deg i QuickTime. Funker fint i VLC.

  Kjempeprosjekt!!

  Svar på denne kommentaren

 32. Det jeg registrerer er at ca 300 seeder og 1000 leecher. Mitt problem er trolig at jeg er «koblet» mot 1 seeder og 20 som leecher, og da går der svært tregt.
  Et alternativ ville være at nrkbeta kanskje sperret ute folk som ikke klarer sette opp programmet/utstyret sitt i heimen slik at de også deler det de har lastet ned. Pr i dag har jeg lastet ned 300MB, lastet opp 2,2 GB, og det i løpet av 2 døgn. Ikke veldig mye å rope hurra for, i mine øyne.

  Svar på denne kommentaren

 33. Til alle som har problemer med hastigheten. Sørg for at dere har åpnet porter i ruter og/eller brannmur, prøv med en annen torrentklient, f.eks. µTorrent. Å begrense opphastigheten litt skader som regel ikke heller og som andre nevner er det for øyeblikket veldig mange som laster ned denne torrenten, etter hvert som flere blir ferdig skal hastigheten for resten gradvis bli bedre. Det er i hvert fall ikke noen problemer med trackeren, jeg lastet den ned på 4 timer. Jeg har seedet så lenge jeg har hatt filen og nærmer meg 0,5 TB opplastet, så trackeren fungerer som den skal.

  Svar på denne kommentaren

 34. Merkelig at noen får lastet ned hele spetakkelet på 4 timer, mens andre har lastet ned siden den ble lagt ut og ikke fått ned mer enn et par gigabyte. Jeg har lastet ned litt over 2 GB og har lastet opp godt over 16 GB. Og det har niks med ut-hastigheten å gjøre, andre torrenter blir tatt ned på 1-2-3. Får vel bare konstatere at det er noe merkelig med utstyret mitt som kræsjer med trackeren deres eller så er jeg bare uheldig med peers jeg blir koblet til. Jeg får vel bare ha tålmodighet, kun to døgn igjen om nåværende hastighet holder seg. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 35. Plutselig gikk antallet peers fra 10 til 50, og alt ble så mye bedre. Ingen innstillinger endret lokalt. Nå lastes det ned og opp i bra tempo her.
  Sånn sett minner jo den opprinnelige hastigheten på torrent-nedlastingen på den svært lave hastigheten til toget som kamereaet er montert i.
  Nå går det altså i stedet med hurtigtogsfart.

  Svar på denne kommentaren

 36. Må bare klippe inn noen av kommentarene fra denne artikkelen boingboing.net/2009/12/19/norwegian-public-bro.html :

  apoxia | #13 | 19:12 on Sat, Dec.19 | Reply
  This would consume almost my entire month’s data cap. Yes, in NZ we have data caps, mine in 30gb a month.

  Anonymous | #14 | 19:29 on Sat, Dec.19 | Reply
  This would be awesome to watch while running on the treadmill. You’d feel like you were actually getting somewhere!

  Dave Faris | #6 | 14:52 on Sat, Dec.19 | Reply
  I’d heard that there was going to be a movie released this weekend that was going to revolutionize the movie industry.

  This must be it?

  Svar på denne kommentaren

 37. Frank Eivind Rundholt

  @Odin Hørthe Omdal Jeg måtte gå noen omveier får å få det til slik jeg tenkte, siden ingen av programmene jeg har støtter speed-up. Men i praksis har jeg redusert antall bilder som vises ganske kraftig. Mer inngående beskrivelse kommer i et blogginnlegg senere.

  Holder på å laste opp videoen til YouTube nå, følg #Bergensbanen på Twitter, så kommer link senere i kveld (21.12).

  Svar på denne kommentaren

 38. Hei.
  Lurte på om dette med nedlasting betyr at filmen ikke vil bli å få kjøpt ?
  Jeg har såpass lite greie på nedlasting, og orker ikke å sitte i opptil 7 timer foran pc’n å se film..
  Vil filmen bli å finne i NRK-shop eller noe slikt ?

  Einar

  Svar på denne kommentaren

 39. Fikk endelig rotet meg til å laste ned i går. Veldig bra hastighet. Foreløpig går den som «screensaver» på PC’en. 7 timer i loop.

  Man burde jo konvertert en «gammel» laptop til fotoramme med videostøtte. Mye bedre med Bergensbanen i loop framfor gamle bilder.

  Svar på denne kommentaren

 40. Hei,
  jeg har nå lastet ned den store fila tre ganger, men den vil ikke kjøre, hverken i Quicktime eller VLC. Etter startbildet i Brgen vises enkelte bilder og jeg hører snakk og skinnesus hele tiden, men altså ingen sammenhengende film. Kan klikke meg fremover og i tunnelene går det greitt, men bildene stopper opp med en gang toget kommer ut i lyset. Kjørte Frank Eivind Rundholt’s Bergensbanen på 7 minutter og 14 sekunder på You-Tube og den gikk heller ikke uten videre, men der var det en knapp merket HD og klikket jeg på den kunne jeg kjøre i vanlig modus og da gikk det som smurt. Kan noen gi noen tips om hva jeg skal gjøre for å vise den store fila, for jeg finner ingen sånn knapp på QuickTime eller VLC? Har en Dell Dimension 4550 maskin med Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.00GHz, RAM 2048 MB, Microsoft Windows XP Home Edition 5.1.2600, skjermkort NVIDIA GeForce4 MX 420 Driver: nv4_mini.sys 6. oktober 2003, Plug and Play-skjerm Farge: Millioner av farger (32-biters) Oppløsning: 1280 x 1024.

  Hilsen Knut R

  Svar på denne kommentaren

 41. Øyvind Solstad (NRK)

  @Knut R: Om ikke vanlige videoer på YouTube spiller ordentlig hos deg, så har du noe rusk med oppsettet ditt. Det er dessverre helt umulig å si hva det kan være uten å sitte foran maskinen din.

  Når du sier du har lastet ned den store fila tre ganger, mener du den 22 GB store filen?

  Svar på denne kommentaren

 42. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  (denne var skrive fyrr Øyvind sitt innspel kom, so sidan det finst ein DVD som hev mykje meir innhald so er dette litt meir teoretisk. Òg verd å nemnda at DVD-en som NRK gjev ut *ikkje* kann kopierast og seljast vidare, av di den er ikkje underlagt den same Creative Commons-lisensen. Det eg skriv under vil framleis fungera, men liten vits når NRK hev allereide ein eigen (betre) DVD av turen. Dette er eit godt døme på NRK Beta-doktrinen; hadde ikkje NRK hatt ein DVD no, hadde andre truleg laga det — men når NRK allereide hev ein DVD, som er betre enn å dumpa råmaterialet på DVD, so ingen vits i å gå annanstads!)

  *Einar*: Det kann vera litt problematisk å få 7 timar på ein DVD, eg veit ikkje kor hardt det gjeng an å komprimera slikt eg, hev aldri pressa stort mange timane inn på ein DVD.

  Men du treng ikkje venta på at NRK skal laga noko feiande flott, lisensen er fri slik at du kann få nokon andre til å gjera den jobben for deg.

  Når jobben er gjort ein gong, so må òg DVD-en frigjevast slik at den kann du fritt kopiera og selja vidare til andre – heile tidi med klausulen at NRK må krediterast og at det som vert laga/spreidd vidare òg må vera fritt for vidarespreiding.

  Altso, eit døme; eg kunne fint gjort jobben for 800 kr (mest av di det er moro, og av di eg aldri hev jobba med Creative Commons på den måten) pluss alle materialkostnader (eit par DVD-ar). Det er ein god del for _ein_ DVD, med noko du fritt kann få på internett, men arbeid tek tid. Det som er interessant med denne modellen er at neste kopi av DVD-en er kjempeenkel, den kann du sikkert gjera på din heimemaskin.

  Den kann du selja vidare for t.d. 100 kr for arbeidet du hadde med å kopiera nett den DVD-en. Kopierer du og sel 10 stk då, so vil du ha henta inn alle utlogene du hadde på det. Alle som kauper desse DVD-ane fær òg same rettar som alle me andre hadde, og dei kann fint forbetra DVD-en, elder berre kopiera han og selja vidare. Eventuelt gje vekk i jolegåve.

  So slik kann altso den modellen fungera.

  Svar på denne kommentaren

 43. Fikk dere sjekket opp dette med porten? Dersom dere mener at mange har sperret for port 80, altså all web-trafikk så er ihvertfall diverse diffuse porter også sperret så skjønner ikke det argumentet.
  Ser jeg i forrige innlegg @ feil person hos dere..

  Svar på denne kommentaren

 44. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er riktig som Odin sier over her, hvem som helst kan lage en DVD av dette vi har lagt ut til nedlasting og selge den så lenge de følger alle reglene for kreditering og videre deling. Det betyr f. eks. at hvem som helst kan kopiere DVDen og så lage sin egen DVD og selge den igjen.

  Svar på denne kommentaren

 45. Til Øyvind Solstad: Jo, vanlige videoer spiller OK på YouTube, men ikke HD utgaven av videoen «7 minutter 14 sek». Når den siste ble spilt i vanlig modus (ved å trykke på knappen merket «HD» – så jeg fikk vanlig modus) gikk toget som en drøm. Ja, den store 22 GB filen er lastet ned tre ganger, en gang gikk det raskt, ca 5-6 timer, de andre tok 1-2 døgn. Jeg trodde det var feil på filen siden den ikke kjørte ordentlig. Den tredje prøver jeg ut nå på I-tunes. Det går i rykk og napp der også. Fins det noen avspillere som kan stille HD av eller på?
  Knut R.

  Svar på denne kommentaren

 46. @Øyvind: For all del, Creative Commons er jo til for at ting skal deles. Jeg bare tenker at hvis man selger noe man har fått gratis, da deler man det ikke. Så kan man jo forsvare at det koster noe med at det bare er betaling for DVDen eventuelt at man har gjort en jobb med å brenne den ut.

  Personlig tror jeg aldri det kommer til å bli et problem, jeg bare setter det i perspektiv.

  Svar på denne kommentaren

 47. Frank Eivind Rundholt

  @Jørgen @Øyvind NRK har valgt å legge ut denne videoen med en Attribution-Share Alike lisens, og jeg ser dermed ikke noe galt i at folk skulle ta seg betalt for bearbeidelser av denne videoen. Det strider ikke mot lisensen. NRK kunne valgt å ha en Attribution-NonCommercial-ShareAlike og da hadde ting stilt seg annerledes.

  Ser man på de ulike CC-lisens typene, så dekker de ulike områder for bruk. Det viktigste med CC er at opphavsmannen til materialet gir deg muligheten til å dele det under visse betingelser.

  Nå ser jeg vel ikke dette som noe problem, men likvel et greit tema å ta opp og belyse.

  Hadde for eksempel vært spennende om en kino satte opp Bergensbanen.

  Svar på denne kommentaren

 48. @Frank Eivind Rundholt Du har så rett angående lisensen, de har nok tenkt på det.

  Så hvis jeg laster ned Bergensbanen, klipper den sammen og legger på voice og NSB-logo, så er det helt uproblematisk å selge den til NSB for titusenvis av kroner? Det er vel heller tvilsomt at de er interessert i å kjøpe noe de kan lage selv, men kanskje hvis prisen er god.

  Svar på denne kommentaren

 49. Hei Jon Ståle,

  Er litt rart dere hadde problemer med å konvertere formatet. Hadde sikkert vært lurt å skrive/ringe til Telestream og spørre dem om hvorfor det krasjer, eventuelt sende logger til dem. Man har jo god support på Episode Engine; det var faktisk et svensk produkt (Popwire Compression Master) i sin tid. Jeg har brukt Engine i et par år til konvertering mellom TV standarder for en kanal her borte i Mexico, og har funnet at hvis preseten virker i Episode så virker det jo selvsagt i Engine også, bare uendelig mange ganger raskere, hvis man da har nok servere. Har ikke hatt problemer med at lange filer forårsaker noe krasj.

  Ellers er jo 1080i50 (EBU S2) egentlig kodet med 25 bilder per sekund med interlacet bilde og ikke 50 per sekund, så det kan hende det roter seg litt til av den grunn når du skal til 720p50? Jeg har faktisk konvertert en del av filene dere har lagt ut her tidligere til demobruk her for å vise «Norsk» TV stil til disse gale meksikanerne. I de tilfellene har jeg tatt filene fra NRK beta og konvertert dem med nettopp episode engine eller andre programmer og har aldri hatt problemer med det.

  Ellers kan dere jo også prøve Compressor, men det går selvsagt mye tregere. Graeme Nattress har også skrevet en fin liten plugin til Final Cut Pro som kan gjøre en del av dette med konvertering ganske lettvint. Finnes uansett mange muligheter.

  Jeg synes det er utrolig fint at NRK viser interesse for å legge ut materiale på denne måten!

  Forresten, det ville vært veldig lurt hvis man hadde dekket til kamera/linsen med et sort pledd eller noe slik at man kunne unngått litt av refleksen i vinduet, eventuelt ryddet litt i styrehuset, eller satt kamera på taket og brukt en enda mer vidvinklet linse. Men det er bare pedantisk klaging. Genialt prosjekt uansett! 🙂

  God jul!

  Svar på denne kommentaren

 50. Jeg har nå straks delt 1TB på denne filen og laster i skrivende stund opp i 3.4MB/s

  Det er tydelig at mange som laster ned struper utlinjen sin og tror at dette hjelper. Men det er faktisk motsatt, trackeren prioriterer de som deler for seg, og ikke de som bare stikker av med fart.

  God juul <3

  Svar på denne kommentaren

 51. Øyvind Solstad (NRK)

  @Nicho: Så fordi du synes dette er uinteressant så forvaltes lisenspengene på «idiotisk vis»?

  1) Dette er et kjempebillig prosjekt. Hele produksjonen kostet under 100 000 kroner, og resulterte i 1,2 millioner seere. Det er megabillig tv.

  2) Artikkelen om nedlasting er den mest leste på NRKbeta noensinne.

  3) Videoen på YouTube fikk 100 000 visninger i løpet av noen dager.

  4) Det er flere hundre som seeder torrentfilene hele tiden. Det er vår mest seedete torrent noen gang.

  Svar på denne kommentaren

 52. Er det flere andre enn meg som har problemer med å få lastet ned fila? PC’en har nå stått og lastet ned i 3 dager, og har bare lastet ned 15 prosent. Selv om det står at den laster ned fra flere stk samtidig, er hastigheten som regel lik 0. Har ikke opplevd dette på noen annen fil. Har nå startet å laste ned Iljas 4GB-versjon, og denne fyker ned i full fart, men skulle gjerne hatt fullversjonen. Men med denne farten ser det ikke ut til at jeg får lastet den ned før konkurransen er slutt…

  Svar på denne kommentaren

 53. Thomas Gabrielsen

  Takk for filmen NRK Beta! Jeg skal se om jeg kan finne på noen morsomt med den. Nå har jeg lastet opp / delt 311 GB og 14.4 i delingsratio, så nå har jeg gjort min del(ing).
  Det er mange som har fått gode hastigheter fra meg så hva grunnen kan være til at noen her har problemer aner jeg ikke. Bruker forresten µTorrent.
  Et tips til de som vil ha filmen slik den ble vist på NRK så kan den kjøpes i NRK Butikken: nrkbutikken.no/produktsok/results/bergensbanen

  Igjen takk for filmen!

  Svar på denne kommentaren

 54. Har nå seeda ca 3TB og det går mer eller mindre konstant på 3MB/sek. Kommer til å la den stå en TB eller to til før jeg reduserer ut-hastigheten og deler litt mer av andre ting istedenfor.

  Ellers håper jeg det kommer flere lignende opptak, både fra andre strekninger, men også samme strekninger på andre årstider.

  Svar på denne kommentaren

 55. Tok en liten gjennomgang over hvor folk som laster ned ifra meg er og her er en oversikt over landene (uten noen som helst sortering): Canada, Norge, Nederland, Sverige, Slovenia, England, Polen, Danmark, Singapore, Sveits, Australia, Spania, Hellas, Finland, Tyskland, Japan, Hongkong, USA.

  Svar på denne kommentaren

 56. Super god idé! Men det ville være dejligt hvis i ville få lavet en ordentlig transcode (der måske også var en smule mindre…), og lægge den ud også.
  Download tog ca. 2 dage.

  Godt nytår fra København!

  Svar på denne kommentaren

 57. Hei,

  Er det noen som har hatt success med å streame denne med PMS og se via PS3..? Jeg får bare «Dataen er korrupt»… :-s

  Har ingen problemer med de andre videoene som er lagt ut som torrents – hverken 1024, 720 eller 576.

  Det går forretsen også greit å se denne (Bergensbanen) på PC.

  Forøvrig, takk til NRKbeta-gjengen!
  hilsen
  -pål-

  Svar på denne kommentaren

 58. Bergensbanen på 7 minutter og 14 sekunder | Frank Eivinds verden

  […] NRK også. Programmet er allere sendt to ganger og blir sendt igjen 1. juledag. Det er også mulig å laste ned hele programmet i HD (kun frontkamera, og file er kjempe […]

  Svar på denne kommentaren

 59. Brilliant! Jeg ved ikke hvad jeg skal bruge det til, men nu har jeg filen. I Quicktime bliver alt hvidt i tunnellerne, men det virker fint med VLC afspilleren.

  Var der nogen der have en version reduceret til at passe ind i en iPhone eller iTouch?

  Svar på denne kommentaren

 60. Sven Buchholz

  Denne filmen er et plagiat! Tysk TV, ARD laget er HELT identisk versjon for mer enn 10 år siden, den har gått i reprise nesten hvert 2 år, siste gang til og med i forgårs, 6 januar 2010! Jeg ringte NSB første gang jeg så den, på 90 tallet! Etter å ha snakket meg gjennom en rekke personer kom svaret, «Det er uinteressant»!
  Tyskland er et land med langt flere innbyggere enn Norge, denne filmen må ha resultert i MANGE tyske turister til Norge. Er det rart det går dårlig med NSB? De menneskene jeg snakket med manglet helt perspektiver!! Jeg foretrekker den tyske versjonen. ARD 1 sender den om natten i sereien: «Verdens vakreste togreiser». Kan kjøpes på video!

  Sven Buchholz

  Svar på denne kommentaren

 61. Bergensbanen – i full HD – men hvordan?

  […] vi la ut Bergensbanen for nedlasting via bittorrent, lagde vi en 22 GB stor versjon fordi vi tenkte det var en passende størrelse for de mange. Og ja, […]

  Svar på denne kommentaren

 62. Allt är inte gratis | blog2.0 – per åström

  […] rad är 6212 och ser ut så här:class OverlayPaletteSlider (Slider):Använde senast Miro när jag laddade ner 7.5 timmar tågtur (Bergensbanan). Nej, jag har inte sett filmen.Spotify 99 kronor i månaden och ät hur mycket du […]

  Svar på denne kommentaren

 63. Da Bergensbanen kom til Brønshøj

  […] Beklager, jeg er sent ude med dette blogindlæg. Men det var jeg måske også en smule med det, nedenstående omhandler: Bergensbanens 100 års jubilæum, der udartede sig i en af de mærkværdigste seersucceser, man kan støde på anno 2009/10: 1,2 millioner nordmænd så i slutningen af november med på en 7 timer lang ”dokumentar”, der viste hele togturen fra Oslo til Bergen (se NRKs side om det her). […]

  Svar på denne kommentaren

 64. Heisann!
  Jeg ønsker å lagre denne filmen på DVD-plater. Tenkte kanskje 3 DVD`er av 8,5 gb kunne gjøre susen. Men, jeg klarer ikke å dele opp fila… ei heller er jeg sikker på hvilket prgram som kan brukes. Har forsøkt Nero med div angrepsvinkler, men har hittil ikke lykkes. Noen råd?

  Martin

  Svar på denne kommentaren

 65. Takk!
  Hvis jeg forstår deg rett kan jeg altså dele denne fila:
  BergensBanen720p_mLogo.mp4
  ved å gi split-kammandoen i CMD shell…
  -Og alle tre delene blir fullt spillbare på en DVD-spiller?

  Svar på denne kommentaren

 66. Odin Hørthe Omdal

  *Martin*: Ah, nei, eg trudde du ynskja å taka backup av fili/rydda plass på datamaskini di. Nei, han må takast inn på disk att og leggjast saman att med kommandoen:

  cat del1 del2 del3 > minfil.mp4

  for å fungera att! Orsak, eg forstod ikkje at du ynskja å laga det til ein video-DVD.

  Vel, det gjeng framleis fint det, men du må transkoda til MPEG2, pluss forminska biletet ein heil del. Det kjem truleg til å taka veldig lang tid med mindre du hev ei monstermaskin. Eg hev kommandoliner for slikt óg, men sidan du sit i Windows so er det sikkert lurare/enklare å bruka noko program der. Det hev eg ingen idé um, so du fær venta på nokon andre.

  Evt. kann du jo berre kaupa DVD-en til NRK. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 67. Bergensbanen i 3D | Frank Eivinds verden

  […] dem fram. Jeg har nemlig laget et 5 minutters klipp med Bergensbanen i 3D. Dette er mitt bidrag til NRKbeta sin konkurranse. Vidoen min har samme Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår lisens […]

  Svar på denne kommentaren

 68. Da ser det ut som om interessen for å laste ned har roet seg en del og jeg har stoppet seedinga for denne gangen. Litt enkel statistikk (fra 1/1-14/1) for min del av seedinga: ca 4,5TB (har seedet ca 7TB totalt) fordelt på 959 unike ipadresser fra 44 forskellige land og alle verdensdeler utenom Afrika er representert.

  Svar på denne kommentaren

 69. Mitt bidrag til konkurransen er å sette folk i stand – med NRK’s hjelp – til å oppleve hele eller deler av Bergensbanen fra sykkelsetet i det tempoet man bestemmer selv, uten risiko for å bli truffet av møtende tog 🙂 Hvilken teknologi muliggjør dette?

  Det fins et stort utvalg av spinningsykler og sykkelruller på markedet, for folk som ikke har så veldig lyst til å bevege seg utendørs på vinteren i bitende kulde og på glatt føre. Et problem med disse er at det ikke alltid er like motiverende å stirre inn i en vegg under hele treningsøkta. For å motvirke dette fins det noen avanserte sykkelruller (hovedsakelig Tacx I-Magic og Tacx Fortius) som kan kobles til en PC, og hvor man kan sykle i et virtuelt landskap (dataanimert) eller følge en RLV (Real Life Video). I en RLV regulerer programvaren hastigheten på avspillingen av videoen alt etter hvor fort man sykler, og belastningen på sykkelrulla reguleres automatisk alt etter hvor bratt oppover (eller nedover) veien på videoen går. Alt i alt gir dette en meget virkelighetsnær sykkelopplevelse.

  Man kan få kjøpt RLV’er, men det er også mulig å lage RLV’er selv. Det krever imidlertid normalt lang tid og mye arbeid å lage en god RLV. Mange av de hjemmelagede, gratis RLV’ene er laget i Norge, og mange av disse er samlet på http://www.rullesykling.com. Disse er meget populære og er spredt i tusentall utover Europa. Hver vinter samles mange norske og utenlandske deltakere til en uoffisiell konkurranse ( http://www.rulletour.no ) hvor man konkurrerer i flere av disse løypene.

  Mitt bidrag til denne konkurransen er altså en RLV av Bergensbanen. Jeg har her forsøkt å lage en så riktig løypeprofil som mulig, samt registrere hvor fort toget kjører til enhver tid, slik at man kan få en så riktig hastighet og stigning som mulig over hele løypa. Resultatet er en videofil (kodet om til AVI, da programvaren krever dette), samt filer som leses av programvaren, som forteller om hastighet på video og løypeprofil.

  Dette prosjektet er langt fra sluttført, og jeg vil etter hvert legge ut alternative versjoner, for eksempel en versjon som går dobbelt så fort, slik at man får mer flyt i videoen og slipper unna med «bare» 246 km i stedet for 493 km. Versjoner med hardere stigninger vil også dukke opp (for dem som mener at stigningen på jernbanen blir for pinglete) og det vil sannsynligvis også komme versjoner der f.eks. de lengste tunnelene er klippet bort. Selv om man i programvaren kan velge kortere strekninger enn hele Bergen-Oslo, vil det muligens også lages rene delstrekninger, hvor man kan ha god oppløsning / kvalitet på filmen uten at avi-fila blir alt for stor.

  De foreløpige filene for dette prosjektet er lagt ut på ftp://ftp.progresit.com (brukernavn: sykling og passord: railway123). Avi-filen er for tiden under opplasting, og vil sannsynligvis være klar mandag morgen. Det fins mange i Norge som har en sykkelrulle som kan nyttiggjøre seg av dette, og disse fins også å få kjøpt i mange sports- og sykkelbutikker.

  Svar på denne kommentaren

 70. radi: Er bare å laste ned filene og sette i gang. Readme-filen forklarer hvor filene skal plasseres. Så får du bare si fra om du får problemer.

  Etter hvert som jeg forbedrer løypeprofilen (rlv- og pgmf-filene) vil jeg laste opp oppdaterte versjoner av disse. I så fall trenger du kun å laste ned disse på nytt for å få en forbedret profil (man trenger ikke å laste ned AVI-filen på nytt).

  Svar på denne kommentaren

 71. Last ned Bergensbanen i *full* HD

  […] har tidligere lagt ut Bergensbanen til nedlasting i HD. Den gangen valgte vi å legge ut en 22 GB fil i 720p50 fordi vi tenkte dette var mer enn stort nok […]

  Svar på denne kommentaren

 72. Bergensbanen konkurranse – frist 1. mars 2010

  […] i lisensen beskrevet nedenfor og skrive om bidraget ditt i kommentarfeltet under. Fristen var opprinnelig satt til søndag 24. januar – men fordi vi nå har lagt ut 246 GB i Full HD, så utvider vi […]

  Svar på denne kommentaren

 73. Kaare K. Johnsen

  Jeg har et problem som jeg håper noen kan hjelpe meg med: Når mp4-filen (22 GB) skal redigeres i TMPGEnc Authoring Works, så skjer det merkelige at alt som er svart inni tunnelene, blir hvitt! (Når jeg bare ser på videoen med f.eks. VLC, er alt OK.) Er det noen som har en løsning på å få det svarte til å bli værende svart?

  Det blir for øvrig riktig god billedkvalitet når 22 GB-versjonen gjøres om til DVD og fordeles på fire DVD-er á 4.7 GB, så jeg trenger ikke monsterfilen.

  Takk til NRK som har lagt ut videoen til nedlasting – veldig bra! Det er jo denne versjonen med kamera bare rett fremover som burde ha vært vist på TV, uten all den forstyrrende musikken og de delvis forstyrrende bi-innslagene (de kunne man heller vist i et eget program om Bergensbanen).

  Men det er synd at filmen – og opplevelsen – blir skjemmet av at kamera står merkbart skjevt helt fra Nesbyen til Oslo, dvs i 3 timer, nesten halve filmen. Først etter halvannen time, i Vikersund, gjøres det et mislykket forsøk på å rette det opp, og et nytt mislykket forsøk i Drammen. Så jeg håper dere passer bedre på neste gang!

  Svar på denne kommentaren

 74. Kaare K. Johnsen

  Jeg viser til kommentaren min ovenfor. Jeg har nå fått hjelp ang. mp4-filen hvor svart ble hvitt. Løsningen er å først konvertere filen til VOB eller mpeg i f.eks. Free Video Converter (gratis og utmerket program), og deretter redigere den i f.eks. TMPGEnc Authoring Works.

  Svar på denne kommentaren

 75. Stort takk til NRK, Eilif og eventuelle medhjelpere på rullesykling.com for en flott sykkelopplevelse de siste seks kveldene. Takket være Eilif sin fine idé om å lage en RLV av Bergensbanen har jeg nå fått sett hver eneste meter av den samtidig som jeg har fått noen gode treningsøkter.

  Jeg valgte, siden jeg sykler saktere enn toget og ville unngå hakking i videoen, å bruke den versjonen som kjører videoen i dobbel fart i forhold til tråkket fart, slik at den totale distansen bare ble 244 km (men bakkene dobbelt så bratte). Etappene så derfor slik ut: Bergen-Voss-Finse-Ål-Flå-Vikersund-Oslo.

  Neste gang skal jeg prøve den enten i reell fart og distanse eller på færre dager. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 76. Virtuel tur med Bergensbanen. « Falk i spurveskjul

  […] Først tænkte jeg, det var løgn: Da norsk tv, NRK2, sendte hele den syv timer lange togrejser fra Bergen til Oslo, klæbede 1,2 millioner nordmænd til skærmene. Der foregår intet andet end den flotte udsigt, et kamera indfanger ved siden af lokoføreren forrest i toget. Alligevel er folk vilde med optagelsen fra den 100-års jubilerende bane. Interessen fortsætter på Internettet, hvor det knap 10 minutter lange uddrag på YouTube indtil nu er set 157.260 gange, og ikke nok med det. På grund af efterspørgslen tilbyder Norges Radio, NRK, at man kan hente hele herligheden i HD-kvalitet på Internettet. Det er ikke småting – filen fylder 22 GigaByte på din computer. Se her. […]

  Svar på denne kommentaren

 77. Har ingen hjemmeside. Hvorfor ikke lehhe ut filmen fra Bergensbanen i full verson som 1200 720 MP4 med sidekamera og andre ting?
  Dette var en utmerket sending på TV, men ble litt kjedelig med frontkamera i 7 timer.

  Svar på denne kommentaren

 78. Togparty til helgen?

  […] Ikke toga. Tog. Da vi la ut en av verdens flotteste togturer for nedlasting i fjor vinter bestemte vi oss for å legge på en creative commons-lisens som tillater at dere der ute ikke bare […]

  Svar på denne kommentaren

 79. Creative Commons Salon #1 | E-Learning

  […] med CC, BitTorrent og sociale teknologier for at nå seerne bedre, og ikke mindst om hvordan en syv timers rå HD-optagelser fra Bergensbanens blev et hit – også udenfor Norges […]

  Svar på denne kommentaren

 80. Hjelp oss å lage hurtigruten minutt for minutt

  […] Bergensbanen minutt for minutt var en uventet knallsuksess på TV høsten 2009. Og ikke bare på TV, men på nett. Tusenvis av kommentarer og twittermeldinger raste forbi under sending. […]

  Svar på denne kommentaren

 81. Holmenkollbanen minutt for minutt

  […] Bergensbanen tok togfilmgenren til nye høyder. Knallsuksess på kringkastet TV og på nett. Og rekordhøye seertall da den ble sendt på TV i Danmark. Programmet ble fulgt opp av urbane bilder fra bybanen i Bergen og nydelige opptak i 3D fra Flåmsbanen. […]

  Svar på denne kommentaren

 82. San Francisco minutt for minutt

  […] flere NRKbeta-lesere har vært inne på i forbindelse med Bergensbanen, Flåmsbanen og Holmenkollbanen, er ikke kombinasjonen kamera og tog helt ny. Selv en av de første […]

  Svar på denne kommentaren

 83. André Pedersen.

  Buhu. Får ikke lastet ned noe som helst av togturen.
  Får bare opp følgende melding: «Feil: Filen er større enn filsystemets størrelsesbegrensning». Skjønner ikke noe av det der.

  Svar på denne kommentaren

  • Kaare K. Johnsen (svar til André Pedersen.)

   Harddisken din må være formatert i NTFS, ikke FAT32, fordi FAT32 ikke kan lagre så store filer. Les i Windows Hjelp hvordan du omformaterer harddisken. Du må ta backup av alt innhold du vil beholde før du omformaterer.

 84. Hurtigruten: 5 døgn TV-maraton i midnattssol

  […] I etterkant av TV-sendingen har folk fra hele verden lastet ned videoen – som vi gjorde tilgjengelig vi BitTorrent – og gjort vidunderlige ting med den – du kan lese mer om det i saken Bergensbanen: Klar for avgang!. […]

  Svar på denne kommentaren

 85. Gunn-Mai H. Sjåheim

  Hei, har bare et lite spørsmål, det gjelder om det finnes en dvd om Bergensbanen på engelsk? Har en bror som bor i Australia.

  Med vennlig hilsen

  Gunn-Mai H. Sjåheim

  Svar på denne kommentaren

 86. Creative Commons Danmark inviterer til CC Salon 27. April – Creative Commons

  […] eksperimenterer med CC, BitTorrent og sociale teknologier for at nå seerne bedre, og hvordan en syv timers rå HD-optagelser fra Bergensbanens blev et hit – også udenfor Norges […]

  Svar på denne kommentaren

 87. Hjelp oss å lage Sognefjorden minutt for minutt

  […] erfarne folk på denne typen sendinger og sto blant annet bak både den banebrytende dokumentaren Bergensbanen minutt for minutt og knallsuksessen Hurtigruten minutt for […]

  Svar på denne kommentaren

 88. Med finsk tog i midnattsol

  […] Finnene har latt seg inspirere av NRKs arbeid som for eksempel Hurtigruten, Flåmsbanen og Bergensbanen. Nå har de laget sin egen vri på konseptet, noe vi synes er kjempeartig, sier Rune Møklebust, […]

  Svar på denne kommentaren

 89. Dit tv bliver fyldt med timevis af togskinner | Kiss Canaries

  […] for på skinner er NRKs optagelse af Bergensbanen, en togtur mellem Oslo og Bergen, som vakte stor opsigt og blev vædlig populært i Norge i 2009. […]

  Svar på denne kommentaren

 90. Se NRK:s film från Bergenbanan! | Jinges Bilderblogg.se

  […] Här kan du se den korta versionen av Bergenbanan på Youtube i nio minuter, och här kan du tanka hem fulllängdsvarianten av Bergenbanan I HD, utan klipp, en resa som tar sju timmar.. […]

  Svar på denne kommentaren

 91. Hei

  Jeg har lagt hele videoen uredigert ut på Youtube i Desember 2013 under navnet ‘BergensBanen minutt for minutt HD (Full video)’.
  Idag fikk jeg mail fra Youtube at et firma med navnet Little Dot Studios har copyright krav på innhold i videoen. Kjenner dere til dette firmaet?
  Her er copy/paste av kravet:

  «Hi Bnslamb,
  Due to a copyright claim, you are no longer monetising the following YouTube video. It is still playable on YouTube, but the copyright owner could choose to show ads on it.

  Video title: BergensBanen minutt for minutt HD (Full video)
  Includes: Audiovisual content
  Claimed by: Little Dot Studios

  Why this can happen

  Your video might contain copyrighted content.
  A copyright claim on a video can prevent you from monetising it.

  – The YouTube Team »

  Jeg har selvfølgelig bestridt kravet.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Jacobsen (svar til Jan Jacobsen)

   Nå har jeg fått svar fra Youtube:

   «Hi Bnslamb,

   After reviewing your dispute, Little Dot Studios has decided that their copyright claim is still valid.

   Video title: BergensBanen minutt for minutt HD (Full video)
   Includes: Audiovisual content
   Claimed by: Little Dot Studios

   Why this can happen

   The copyright owner might disagree with your dispute.
   The reason you gave for disputing the claim may have been insufficient or invalid.

   – The YouTube Team»

   Little Dot Studios står forsatt på copyright krav.
   Det morsomme er at videoen er fra 2009 mens firmaet Little Dot Studios startet i april 2013.

  • Selskapet kan jo godt forvalte rettigheter som er eldre enn selskapet selv, men det skulle være interessant å vite hva de mener å ha rettighetene til.

  • Jan Jacobsen (svar til ad)

   Jeg kjenner ikke noe til hvordan rettighetskrav forvaltes annet enn det som står i ovenstående artikkel at videoen kan brukes som man vil også kommersiellt så lenge jeg krediterer Nrk (min Youtube konto er ikke aktivert for inntjenning).

   I mitt svar til Youtube har jeg spurt etter hva Little Dot Studios har bidratt med til videoen.

   Jeg tvivler på Nrk har brukt en partner i fremstillingen av videon og vil gjerne høre hvordan Nrk stiller seg til dette kravet.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jan Jacobsen)

   Vi har undersøkt og det viser seg at Little Dot Studios håndterer dette på vegne av selskapet som tar seg av internasjonale rettigheter for NRK globalt. De håndterer alt NRK-innhold i sin portefølje på samme måte. Det blir ugunstig for akkurat disse filene som vi har ønsket å dele så åpent som mulig.

   Så kravet fra Little Dot Studios er faktisk reelt slik det står i dag. Vi skal sette oss ned og se på hvordan vi håndterer dette fremover. Både for Bergensbanen og andre CC-prosjekt, slik at vi kan fortsette å dele enkelte av våre produksjoner så åpent og fritt som mulig.

   Med situasjonen slik den er akkurat nå anbefaler jeg at du godtar kravet fra Little Dot inntil videre. Så kan jeg komme tilbake her når vi vet mer om hvordan vi skal løse dette juridisk/avtalemessig med kombinasjonen Creative Commons vs. internasjonal rettighetshåndtering.

  • Odin Hørthe Omdal (svar til Eirik Solheim)

   Hehe, det var litt morosamt på ein måte. Heilt bakvendt og feil sjølvsagt, men moro å få vita korleis det skjedde.

   Vert interessant å høyra korleis de løyser det og kva som skjer. Reknar med det vert eit nytt innlegg og ikkje i ein kommentar frå denne posten i frå 2009 😉

 92. Litt seint, nå har jeg i god tro bestridt kravet 2 gange, får se hvordan det går videre. Avventer svar fra Youtube.

  Jeg håpet det skulle gå som forrige gang et annet firma hadde rettighetskrav:

  Hi Bnslamb,

  Good news! Your dispute wasn’t reviewed within 30 days, so the copyright claim on your YouTube video has now been released by Pirames International.

  Video title: «BergensBanen minutt for minutt HD (Full video)»

  Your video’s monetisation settings have now been restored. View monetisation settings.

  – The YouTube Team

  Good news! Your dispute wasn’t reviewed within 30 days, so the copyright claim on your YouTube video has now been released by Pirames International.

  Video title: «BergensBanen minutt for minutt HD (Full video)»

  Your video’s monetisation settings have now been restored. View monetisation settings.

  – The YouTube Team»

  Little Dot Studios er åpenbart noe mere firkantet.

  Svar på denne kommentaren

 93. ¿Será el movimiento slow un paradigma de cambio en el negocio informativo? — OI2media

  […] travesía de  un tren entre Bergen y Oslo durante 7 horas, titulando este experimento audiovisual “Bergensbanen”. Tras el éxito de audiencia, el servicio televisivo NRK siguió con este formato, destacando la […]

  Svar på denne kommentaren

 94. Nå har jeg enda engang fåt mail fra YouTube med copyright krav på Bergenbanen videoen fra Little Dot Studio. Denne gangen har jeg nettopp opplastet 1080p versionen.
  Forrige krav på samme video i 720p version ble frafalt (se over). Så dette forstår jeg lite av.

  Her er copy/past av mailen fra YouTube:
  «Hi Bnslamb,

  A copyright owner using Content ID has claimed some material in your video.

  This is just a heads up
  Don’t worry. You’re not in trouble and your account standing is not affected by this.

  There are either ads running on your video, with the revenue going to the copyright owner, or the copyright owner is receiving stats about your video’s views.

  Video title: Bergensbanen
  Includes: Audio-visual content
  Claimed by: Little Dot Studios

  What’s next?
  If there are no problems, you don’t need to take any action. You don’t need to delete your video.

  If something has gone wrong and the copyright owner or our system made a mistake, we have a dispute process. Only use it if you’re confident that you have the rights to use all the content in your video.

  – The YouTube Team»

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Jacobsen (svar til Jan Jacobsen)

   Mindre enn fem dage etter copyright kravet mottar jeg denne mail fra YouTube 🙂 :

   «Hi Bnslamb,

   Good news! Your dispute wasn’t reviewed within 30 days, so the copyright claim on your YouTube video has now been released.

   Video title: «Bergensbanen»

   Your video’s monetisation settings have now been restored. View monetisation settings.

   – The YouTube Team
   «

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.