nrk.no

Fremtidens magasin – 2

Kategori: Gadgets


For noen dager siden kikket vi på hvordan Sports Illustrated ser for seg at fremtidens magasin vil se ut. De er ikke alene om å drodle. Svenske Bonnier har også tenkt, og har lagt ut denne videoen om hvordan de ser for seg fremtidens magasiner – på lesebrett.

Om videoen sier de blant annet følgende:

The purpose of publishing this concept video is first and foremost to spark a discussion around the digital reading experience in general, and digital reading platforms in particular. Thus, we would be more than happy to hear what you have to say regarding the concept and ideas expressed in the video: the magazine reading experience, digital browsing, text versus images, as well as hear about your own digital reading experiences and thoughts. We are all ears.

Spennende – og jeg liker at Bonnier ber om tilbakemelding på nettsidene sine.

Vi vil også høre hva dere synes!

Personlig har jeg stor tro på at både ukeblader, magasiner – spesielt nisjemagasiner innen teknologi, livsstil, sport og design – og kataloger vil få en renessanse når denne teknologien kommer vår vei. Jeg vil gjerne ha Wired, Wallpaper, FutureMusic og Monocle etc. i farger på lesebrettet – med videoer, søkefunksjon og notatlapper! Ditto med Chlas Ohlson og IKEA-katalogen. Stakkars Narvesen…

Hva vil du ha?

21 kommentarer

  1. Øyvind Solstad (NRK)

    @Skeptisk: De er vel ikke tenkt å være tilleggsprodukter? Kindle er en leseplate du kan kjøpe alt i dag, og den er «bare» leseplate. Dvs, du kan gjøre endel andre ting men OSet og skjermen er ganske ubrukelig til annet enn lesing. Men produsenter som Apple og Microsoft ser for seg at du har en leseplate som også har funksjonaliteten til de andre dingsene dine. Tror for eksempel at Apple vil lage en tablet som er en stor iPhone.

    Svar på denne kommentaren

  2. Mats Taraldsvik

    Bare å ha statiske magasiner og aviser på lesebrett / digitalt ville spart mye plass her, i hvert fall. Kassetter med bladårganger som er kjekt å ha, hadde vært mye bedre å ha i et digitalt, indeksert og søkbart format.

    Svar på denne kommentaren

  3. Jeg har nettopp fått meg en tidlige julegave, lesebrettet Kindle. Ja, jeg lar meg imponere. Det er behagelig å lese på, har mange nyttige funskjoner og plass til omtrent 1500 bøker. Lær deg begrepet DTB med en gang. Det betyr Dead Tree Book og er en del av sjargongen til Kindlebrukere på diskjusjonsforumet til Amazon.com. Det er det også stor grad av enighet og at lesebrettet fører til at det leses mer. Mer om dette på bloggen min.

    Det er enda tid til å skaffe seg Kindle i julegave. To dager tok det fra bestilling til mitt brett ble levert på døren.

    Svar på denne kommentaren

  4. jeg undres meg mer og mer over bruken av ordet «konsum» i sammenheng med ikke-fysiske elementer…

    for det er jo ikke slik at en leser ett blad eller lignende en gang, og så kan det ikke leses lengre. En går kanskje tilbake og leser det igjen, eller andre leser det, enten rett etter eller flere tiår etter.

    og denne videoen snakker jo gjerne vel så mye om opplevelsen rundt det å lese, som selve innholdet.

    gjetter meg forøvrig til at ting som muligheten for å klippe ut deler av en artikkel vil være høyst DRM-avhengig…

    og jeg undrer meg over bruken av en lang tekst-kolonne, heller den 2-3 med klare sidebrytninger. For noe jeg merker ved å leste nettsider med lengre artikler er at når en må rulle lengre ned på siden for å leste videre så må jeg til tider lete etter hvor jeg var før jeg kan fortsette å lese, eller ender opp med å ikke rulle så langt som jeg teoretisk kunne, for å være sikker på at jeg ikke mister hvor jeg var i teksten.

    Svar på denne kommentaren

  5. Øyvind Solstad (NRK)

    @turn.self.off: Har du magasiner som er 10 år gamle hjemme? Jeg kunne godt tenke meg å ha ALT av blader jeg noensinne har dratt med meg ut fra en kiosk (vel, nesten alt) på en leseplate. Men å ha det i esker hjemme er uaktuelt.

    Svar på denne kommentaren

  6. Jeg har i flere år vært overbevist om at en slik løsning vil komme som en naturlig fortsettelse av boken og bladet. Trådløse digitale plater vil kunne ta alle typer medialt innhold og vise de – kanskje bedre enn papir og dagens standardskjermer.

    Tenk på alle de trærne som kan spares! Og alle bilene som slipper å suse rundt i land for å distribuere papiret. Synd for noen, men starten på en ny æra. Jeg vil binde inn i skinn og bruke’n til den er utslitt …

    Svar på denne kommentaren

  7. Øyvind Solstad (NRK)

    Jeg tror jeg fortsatt vil kjøpe endel bøker på papir. Digger å bøker som er nydelig designet, med fonter jeg liker, kule cover og deilig papir. Men tror det aller meste ville blitt lest på skjerm om skjermene er bra nok.

    Svar på denne kommentaren

  8. fant vi menn blader fra 60/70-tallet på loftet av generasjonsboligen en gang, så det er fullt mulig.

    men så kan familien min være pakkrotter, og når en ikke driver å hopper boliger hele tiden, som det virker som folk gjør i mer urbane strøk, så blir det nok større muligheter for å la ting samle seg opp.

    Svar på denne kommentaren

  9. Dette var et lekkert konsept syns jeg. Men jeg har et par forslag:

    * Å bla bare ved å røre siden av skjermen tror jeg fort kan bli irriterende når kanten er så smal

    * Å dra oppover med to fingre gir deg en meny under. Det er bra, men bør vel og utnyttes på de 3 andre kantene. Forslag: Dra ned gir deg innholdsfortegnelsen. Dra til en av sidene gir deg mitt neste forslag (og den siste siden har jeg ikke noe forslag til akkurat nå).

    * En sosiale medier-«sidebar» hadde vært fint (som et alternativ for de som ønsker det, selvsagt). Der kunne man sett hva venner og hva alle sier om den artikkelen du ser på akkurat nå, både på de store og kjente nettverkene, de litt mindre nettverkene, og kanskje til og med et eget nettverk for magasinet. Utveksling av meninger og linker til mer info om temaet, osv. Og fra den samme «sidebaren» vil du selvsagt kunne legge til din egen stemme.

    * Det burde gå an å velge oppsett selv til en viss grad. F.eks. kan jeg tenke meg at mange vil syns det kan være fint med to spalter når man holder den i landskap-modus.

    Mats Taraldsvik: Det ønsker jeg meg og, og jeg har sett en på forelesning som hadde det en gang. Men jeg vet ikke hva den het.

    Svar på denne kommentaren

  10. Bra konsept. Det er slik jeg har sett for meg at en bra leseplate kan være. I prinsippet kan en bærebar PC ha programvare som fungere på samme noenlunde samme måte, men det er mye bedre med en dedikert enhet med stort skjermareal i forhold til total størrelse/vekt/tykkelse og som har lavt strømforbruk og som er klar til bruk 5 sekunder etter at den er slått på. Forutsetning er er prisen er lav nok.

    Leseplater som Kindle o.l har forløbig bare vært for spesielt interesserte, men etter hvert som leseplater blir bra nok til en lav nok pris vil salget ta av. I mellomtiden kan man kanskje kvitte seg med aksjene man har i papirprodusenter og trykkerier… 🙂 (det haster neppe veldig…).
    Selv kunne jeg tenke meg å lese avviser på en slik, altså en avvis med samme innhold som papiravvisen (betalt avvis). Jeg har ofte en følelse av å drukne i avvispapir med alle bilagene de trenger for å få plass til all reklamen.

    Det hender jeg ser en artikkel jeg ikke har tid å lese der og da og legger avvisen til side. Når jeg så får tid å lese den er enten avvisen kastet eller jeg finner ikke igjen artikkelen og artikkelen finnes kun i papirutgaven… Da hadde det vært greit å kunne søke den opp på en slik leseplate, eventuelt hvor jeg kan markere artikler jeg kan tenke meg å lese senere.
    Dessverre er jeg alltid for optimisisk over hva jeg rekker å lese, men det blir nå ikke fysisk rot av alt det uleste (som jeg ikke har samvittighet til å kaste før det har hopet seg opp så mye at det må kastes) det når det er lagret elektronisk..

    Svar på denne kommentaren

  11. Espen Reiss Mathiesen

    Ja, jeg vil ha en sånn dings.
    Hvorfor det?
    – Jo, fordi jeg har hatt Kindle og Cybook leseplater nå et år eller to, og savner å lese noe annet enn gamle bøker. Dessuten har jeg abonnement på Time og The Week. Begge magasinene er ment å dekke uka som gikk – dvs være aktuelle. Men svært ofte får jeg dem ikke i postkassen før mandag eller tirsdag. Mens jeg helst vil lese dem lørdag og søndag.
    – I tillegg til dette så tenker jeg miljø. vi hogger og forbruker rundt regnet 12000 trær om dagen for å spy ut aviser og blader – som så blir lest i 20-25 minutter og kastet. Det mener jeg må være helt galt.
    Altså – magasiner og aviser for leseplater vil sikre distribusjonen og holde dem aktuelle. Dessuten vil det vær bra for miljøet.
    – Ny teknologi med fargeskjermer tror jeg og er bra. Personlig spiller farge liten rolle for meg – bare navigasjonen er intuitiv og rask, og skjermen stor nok til at jeg kan lese uten å plukke sidene fra hverandre som med dagens pdf.
    – I tillegg må leseplata ikke være proprietær. Jeg må være sikker på at når jeg kjøper en leseplate så virker den på mer en Amazon sine bøker eller bare på Nobel and Barnes, eller Bonnier for den saks skyld. Årsaken er at jeg og vil lese fagbøker og fagartikler, kunne notere og laste inn sakspapirer etc.
    – Og så må leseplatene være trådløse – aller helst via mobilnettet og med muligheter for å jobbe via trådløst nettverk.
    Med det på plass tror jeg at jeg vil kjøpe flere magasiner og flere aviser – sikkert og flere bøker.
    – Sammen må vi presse på regjeringen slik at vi får moms på elektroniske utgaver vekk. Får vi ikke det vil norske aviser og ukeblader – samt bøker – få store problemer.
    – Jeg likte forresten godt utgaven av Sports Illustrated og. Poenget der var å skape rik tekst med god interaktivitet og stadige oppdatering av sportsresultater etc. Stilig. Men det viktigste for meg er likevel å sikre at lesebrettet gir samme oversikt over sider og samme dype leseopplevelse som papiret.
    – Jeg kan godt leve med at lesebretteet først og fremst er til for å lese. Jeg trenger ikke en elektronisk dings som kan alt – jeg trenger en som er god til noe. Lesing er viktig for meg – så da vil jeg ha den som er best å lese på.

    Svar på denne kommentaren

  12. Morsomt med slike prototyper. Helt uenig i kommentaren om blaing vs scrolling dog. Allerede på Macen har jeg brukt ting som Tofu, som gjør at jeg kan lese en tekst i fine kolonner med enkel page down, scrolling er forferdelig når det gjelder å lese veldig lange tekster. (En annen ting er avisartikler etc)… Jeg har en iPod touch, og jeg har lest overraskende mange bøker på den, noe av det jeg elsker er hvor lett det er å bla, det gjør at jeg mye lettere glemmer at jeg står pakket som sild i en Beijing T-bane, og i steden går helt «opp» i teksten (slik at jeg ofte går glipp av stasjonen min)…

    Har også Instareader, men bruker den faktisk sjelden, fordi jeg må drive og scrolle… Samme med f.eks. NYTimes appen… Den er veldig bra i det at den automatisk laster ned artikler offline. Har vært på en del konferanser der det er veldig kjedelige presentasjoner. Selv om det ikke er wifi i salen, kan jeg åpne NYTimes appen på hotellrommet om morgenen og oppdatere, så har jeg nok til å lese i flere timer. Men tommelen min gjør nesten vondt etterpå – noe som aldri skjer med Stanza.

    Stian

    Svar på denne kommentaren

  13. CES2010: Skredet som uteble

    […] revolusjonerende mangler dessverre rett og slett. Det nye, det sjokkerende, det fantastiske. (Engadget klarte også å lure seg til en kjapp fotosession med det som ser ut til å være DELLs […]

    Svar på denne kommentaren

  14. Hvordan blir Apples nye tablet?

    […] Her på NRKbeta har vi hatt to saker hvor forlagshus viser konsepter for hvordan de ser for seg slike magasiner. Svenske Bonnier har laget denne konseptskissen: […]

    Svar på denne kommentaren

  15. Wired på en plate

    […] Vi i NRKbeta har vært forholdsvis opmistiske på vegne av kombinasjonen “gromm leseplate” + “interaktivt magasin”. Vi har sett på hvordan Sports Illustrated ser for seg at dette skal se ut, og hvordan Bonnier i Sverige har tenkt. […]

    Svar på denne kommentaren

  16. Fremtidens magasin 4

    […] sett på Wireds tanker om fremtidens magasin, vi har kikket på Sports Illustrated, og hvordan Bonnier i Sverige har tenkt det kan se ut. Og vi hadde noen tanker om hvordan iPad vil være den første dingsen som gjør at vi begynner å […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.