nrk.no

Hvor viktig er nedlasting?

Kategorier: Fildeling,Musikk og lyd & NRK


«We want to be the company that gives you access» sa Daniel Ek fra Spotify under Monaco Media Forum tidligere i høst.

IMG_1254

De vil gi deg tilgang. I første omgang tilgang på musikk. Men hva er egentlig tilgang?

En gang i tiden hadde jeg en haug med CD-plater som jeg brukte da jeg skulle høre på musikk. Nøye organiserte plater av plastik i en hylle. Så snart datamaskinen min var i stand til å spille av lyd i høy kvalitet begynte jeg på jobben med å legge all musikken over på disk.

Årene gikk og til slutt ble all musikk avviklet fra en stillegående datamaskin som stod fast oppkoblet mot stereoanlegget i stuen. Nye innkjøp ble umiddelbart lagt inn på disk.

CD-platene havnet i en kasse i kjellerboden. Etter at iTunes sluttet med kryptering og fine alternativer som Amie Street dukket opp sluttet jeg helt med de lite miljøvennlige plastikplatene og gikk fullt og helt over til nedlasting direkte til min store musikkdisk.

Men så kom Spotify og Whimp. Jeg hadde fremdeles en følelse av at det å eie en kopi av musikken på min egen disk var viktig. Disse streamingtjenestene var et greit tillegg. Men det tok ikke lang tid før min musikkdisk også havnet nedstøvet og frakoblet i en skuff.

IMG_4910

Det ble så utrolig behagelig å slippe backuprutiner, organisering, konvertering av formater og styr med cover-art osv. Det slo meg at så lenge noen gir meg tilgang er det utrolig fint å slippe å ha data liggende lokalt.

Samtidig har vi jobbet hardt for at NRK skal forhandle rettigheter slik at publikum kan laste ned innholdet vårt. Og vi ønsker fremdeles å forbedre og utvide våre tilbud både på podcast og nedlasting via BitTorrent.

Ja takk, begge deler

Det finnes fremdeles gode argumenter for nedlasting og lagring lokalt. For video er kvalitet en viktig faktor. Båndbredde og maskineri må fremdeles forbedres litt før vi kan tilby den samme kvaliteten og stabiliteten på våre streamingtjenester som vi kan på filer dere laster ned.

Dessuten er vi fremdeles ikke tilkoblet høyhastighetsnett hele tiden. Dette er spesielt en utfordring når man beveger seg.

Derfor har tjenester som Spotify også brukt ressurser på å sørge for at du kan ha et utvalg av musikken liggende lokalt. Først i forhold til iPhone-aplikasjonen for mobile enheter, så i selve desktopaplikasjonen.

Vi ønsker innspill

Når NRK forhandler rettigheter er nedlasting et viktig spørsmål. Og ofte et av de vanskeligste. Og selv om min egen musikkdisk støver i en skuff tror vi at publikum fremdeles ønsker å laste ned innhold.

Hva tror dere? Hvilken type innhold er det viktigst å tilby for nedlasting? Og hvorfor?

37 kommentarer

 1. Med fare for å virke sutrete/pirkete: Jeg var ikke klar over at Spotify til Android ikke ga mulighet for lokal lagring (eller Symbian for den saks skyld, men den versjonen kom jo senere).

  Sutrepoenget: Det finnes mobiltelefoner som ikke produseres av Apple.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Du har helt rett og jeg har fikset den formuleringen. Om ikke du hadde påpekt detaljen angående iPhone og andre enheter ville en eller annen språkperson ha tatt meg for feil bruk av «i forhold til». Så der fikk jeg fikset to feil på en gang… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Radioprogram/TV med fullt innhold. Ikke bare er det en glede å høre Herreavdelingen eller liknende istedenfor rumling fra busshjul, like viktig begynner denne typen innhold å bli for dokumentasjon av samtiden. Å streame er en ting, men i mange sammenhenger vil det være både til glede og nytte å ikke være avhengig av at nettkoblingen virker.

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Jacobsen

  For å bruke et ord med eplesmak: «Podcasting» er fortsatt et viktig use case for både radio- og TV-programmer. å kunne abonnere på serier eller «siste nyhetssending» og laste opp som mp3 eller video til ipod/avspiller er en fin ting.

  Svar på denne kommentaren

 5. Så lenge en streamingtjeneste ikke tilbys på «alle» plattformer så vil behovet for nedlasting være til stede. Siden jeg bruker PS3 som «underholdningsenteret» i stua så hjelper det ikke med Spotify siden jeg ikke får kjørt det på den enheten, samme gjelder NRK Nett-TV som ikke støttes av browseren på PS3..

  Svar på denne kommentaren

 6. Streaming er vel og bra for stua, men jeg vil gjerne spille musikken min på bilstereoen, på Oakley Thump-solbrillene mine, og på diverse andre enheter jeg måtte få lyst til å bruke. Så ja takk, begge deler.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg mener helt klart at musikk og film/tv-programmer er det og den viktigste kulturen og dele.

  Fordi deling av slikt materiale fører til økt engasjement og en øking av nyskapt kultur inspirert av gammel.

  Jeg mener at i dag anno 2009 så ødelegger immaterialretten mer kultur enn den skaper.

  Jeg elsker at nrk legger ut filer til nedlastninger via bittorrent! fortsett med det. Men nå som dere i nrk legger ut mye interessant på nett-tv er jo også muligheten der for ripping, men nedlasting via bittorrent er klart mye lettere.

  Svar på denne kommentaren

 8. youtube.com/watch?v=p6l8-1kHUsA

  Den videoen der summerer vel hvor viktig jeg mener tilgang på det meste er, om det er podcasts, musikk, video, kunnskap osv.

  Hva vi tenker som kultur i dag, blir fort historie i morgen, og historien er skrevet av vinneren. Jeg mener vinneren i dag er den som gir tilgang, og ikke begrenser den. Jo mer tilgang vi har til noe, jo bedre.

  Nedlasting/streaming er utrolig viktig for min del. Innholdet varierer (musikk, film, tv-programmer, kunnskap osv), men det at jeg har muligheten (aka. tilgangen) er viktig for meg. Som programmerer så elsker jeg f.eks. å ha tilgang til e-books, tutorials, youtube, blogger og forums om emnet.

  Tilgang til kultur er også viktig, som hva spotify gjør nå. Fins ikke noe bedre enn å få en spotify-link til en kul sang ifra en venn, eller samle sammen en playliste på fest. Gleder meg også til Voddler/hulu og lignende blir mer tilgjengelig ^^

  For NRK så ser jeg gjerne at dere deler både kultur og kunnskap. Tror nok mange på OPIM/VKD/Animasjon/medieproduksjon på høgskolen i hedmark ville ha likt å vite hvordan NRK jobber med f.eks. videoproduksjon.. og samme med kultur, hadde ikke hatt noe imot å se mye av tv-program arkivet deres. Del så mye dere kan <3

  Svar på denne kommentaren

 9. Først; du kan lagre Spotify spillelister lokalt på iPhone. ^^

  Som storbruker av Wimp og Spotify er jeg helt klart tilhenger av streaming. Eie-begrepet har i større grad minsket, det er tilgjengelighet som står i sentrum. Utfordringen er som dere sier når man er uten nettilgang, nettilgangen er for dårlig eller tjenesten for ustabil.

  Med unntak av Voddler har jeg pr dags dato ikke opplevd en streamingtjeneste for film/tvserie som beholder kvalitet og stabilitet slik en nedlastet fil gjør. Men med html5 og kraftigere bredbånds/4G linjer vil sikkert dette tilbudet øke.

  Jeg vil i alt i pose og sekk! God streamingsmulighet som ikke lemper på kvalitet, men muligheten til å laste ned en fil jeg kan bruke på det mediet jeg vil når jeg vil. Inkluder gjerne navnet mitt i filen hvis det gjør at dere blir tryggere, men jeg vil ha muligheten til dele en god opplevelse med en venn!

  Svar på denne kommentaren

 10. Mats Taraldsvik

  Det aller viktigste, der det er størst behov for å laste ned kontra å streame, er definitivt NRKs podkaster (sic). Det er mange flere som eier musikkspillere enn mediespillere (video, film), og derfor har behov for å laste ned.

  Når det er sagt er jeg av de som foretrekker å laste ned materialet og se det fra disk uansett – da vet jeg at jeg unngår avbrudd pga. bufring, og dessuten har jeg noe å se på dersom jeg skal reise med tog e.l.

  (Streamingtjenester basert på) Flash er heller ikke veldig snill med prosessoren i Linux, og derfor blir også vifta og maskinen mer fornøyd om jeg laster ned materialet.

  Svar på denne kommentaren

 11. De fleste kommentarene over inneholder ønsker om underholdning. Jeg ønsker også underholdning; men dokumentarer og nyheter er viktigere, og bør være enklere i forhold til rettigheter.

  Mindre bruk av musikk og grave-journalister som vil ha stort og raskt nedslagsfelt for dokumentaren gjør de to største rettighetsproblemene vesentlig mindre.

  NRK skal være kunnskap- og kulturformidler, og deling er ett effektiv verktøy NRK kan velge å bruke.

  Jeg håper NRK fortsetter å forsøke å være det, og lykkes.

  Svar på denne kommentaren

 12. Video og film (og radioprogrammer) er noe man først og fremst konsumerer en gang. Noen filmer ser man selvsagt flere ganger med stort sett ser man noe en gang, i motsetning til musikk som man ofte hører på mange ganger. Jeg tror derfor det kun er et spørsmål om tilgjengelighet. Når vi får tilstrekkelig båndbredde og internet blir like pålitelig som stikkontakten i veggen tror jeg streaming vil komme til å komme inn på samme måte som spotify har tatt en del av musikkmarkedet. Det er deilig å slippe å ha ting lokalt så lenge du har tilgang til det når du vil… Men som med spotify tror jeg det er veldig lenge til vi ikke trenger nedlasting i det hele tatt..

  Sjur

  Svar på denne kommentaren

 13. Formynderstaten skal forby alt mulig, og det nytter ikke. Vi bør legalisere både hasj og fildeling, hva er vitsen med å kriminalisere noe som er vanlig i et demokrati?

  Bare vold, ødeleggelse og tyveri bør straffes. Ikke kopiering som ikke fører til knapphet eller aktivitet som ikke skader andre.

  Svar på denne kommentaren

 14. Streaming blir ikke et reelt alternativ til nedlasting før det er fullgod dekning til rimelig pris alltid og over alt. Det inkluderer fly, tuneller og steder langt fra folk. Dessuten må løsningene være uavhengig av teknsik plattform. Et tilbud som bare er tilgjengelig for iPhone er uinteressant for oss som ikke har den telefonen (og som ikke liker Apple pga deres ganske konsekvente policy med å låse inn kunder så mye som mulig). På samme måte er selvfølgelig tjenester som bare er tilgjengelig på Windows-plattform for dårlige.

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg synes ikke at NRKs web-TV løsning fungerer særlig godt på Windows heller. Litt for ofte får jeg bare en grønn flate i stedet for bildet jeg skulle ha hatt. NRK har en jobb å gjøre her. Jeg har ikke tilsvarende problem med web-TV fra andre.

  Svar på denne kommentaren

 16. Eirik Solheim (NRK)

  @Morten
  Vi har høy terskel for å slette innlegg her på NRKbeta. Mye fordi våre lesere er veldig flinke til å holde seg innen tema. Din kommentar er langt på siden av det vi har planer om å diskutere her. Du får finne et annet sted å ta opp spørsmål rundt narkotika, formynderstater, kriminalisering og hva det måtte være.

  Artikkelen antyder ganske tydelig hva det er vi har lyst til å diskutere her.

  Svar på denne kommentaren

 17. Dette er veldig individuelt.

  For meg som enno ikkje har skaffa meg mobiltelefon, har relativt tregt nett heime og elles klarar meg med opne trådlause nett når eg er på farten, er det nedlasting som gjeld. Eg lastar heller ned enn å prøve å streame. Då kan eg gjere meir interaktive ting medan eg har nett, og alltid ha film/radio/musikk tilgjengeleg utan hakking. Difor har eg kopiert både musikk- og filmsamling over på disk. MythTV i ein PC med DVB-T-kort tek opp dei fjernsynsprogramma eg veit på førehand at eg kan tenkje meg å sjå. Då kan eg sjølv velje tid og stad for når eg skal sjå eller høyre, og kopiere over til ein passande dimp dersom eg ikkje har tenkt å gjere det heime. Det einaste eg streamar er P2 om morgonen og Dagsnytt 18 for å få med meg siste nytt medan det framleis er nytt.

  Elles er eg samd med Olav Torvund. Som innehavar av opp til fleire sære dimpar som korkje forstår seg på Macsk, Windowsk eller for den del Intelsk, er eg oppteken av at formatet på nedlastinga må vere ope og plattformuavhengig.

  Svar på denne kommentaren

 18. Streaming er greit det og jeg bruker Spotify til den musikken jeg bare vil høre en eller to ganger, men når det gjelder musikk, bøker, film, osv vil ikke jeg være avhengig av at noen andre – uansett hvem de er – forvalter min tilgang til det. I dag kan man finne nesten hva som helst på nett, men bare se hva som skjer i Australia i disse dager (og hvis jeg husker rett er det flere vestlige stater som tenker slik). Det er mektige krefter som forsøker å begrense det vi kan ha tilgang til.

  Derfor er det for meg prinsipielt viktig å ha en egen kopi – enten fysisk eller digital – av de tingene jeg vil beholde og ikke være avhengig av at noen andre bestemme om jeg får lese/se/høre på dem eller ikke.

  Svar på denne kommentaren

 19. Eirik Solheim (NRK)

  @Olav Torvund
  Vi er smertelig klar over at NRKs nåværende Nett-TV ikke fungerer optimalt. Vi jobber for tiden hardt med å få på plass en ny løsning som skal fungere bedre både når det gjelder forskjellige plattformer og når det gjelder selve distribusjonen / kvaliteten.

  Desverre er dette en ganske kompleks jobb fordi vi har veldig mye innhold og løsningen må kobles tett sammen med våre eksisterende systemer for håndtering av innhold.

  Vi håper å få på plass en ny løsning i løpet av neste år og kommer til å informere om prosjektet her på NRKbeta etter hvert.

  Kort fortalt handler det om en total modernisering med overgang til MPEG4 som videostandard, bredere plattformstøtte, tettere kobling mellom streaming, nedlasting og bittorrent og forhåpentligvis best mulig støtte for HTML5 og åpne videostandarder i tillegg.

  Svar på denne kommentaren

 20. Jeg er enig i poenget med at video er viktigere enn musikk for nedlasting pga filstørrelser og behov for båndbredde. Mer og mer innhold kommer i HD, og flere og flere har feks PC koblet opp mot TV og ønsker høy kvalitet. Kvalitet som man ikke får ved streaming. Det er da også utrolig kjedelig å sitte dypt inne i en film og plutselig få beskjeden «buffering…»

  Jeg ser poenget med å kunne laste ned innhold for å spille av på bærbare enheter der man ikke har nett, men jeg tror fortsatt mange flere bruker disse enhetene til musikk enn til video. Selv kunne jeg aldri tenke meg å se noe mer enn kanskje en trailer på den knøttlille iPhone-skjermen.

  Oppsummering: nedlastbar video og streaming for lyd. Men selvsagt, jo flere valg jo bedre, folk er forskjellige.

  Svar på denne kommentaren

 21. Nedlasting av programmer som PILS, P1-scenen og andre musikkprogrammer og konserter har interesse for meg.
  Når det gjelder nedlasting og streaming av vanlig musikk som er utgitt på plate har jeg ikke den helt store interessen så lenge det ikke er i full kvalitet/tapsfritt. Jeg er kanskje litt i steinalderen fra noens ståsted, men jeg bruker ikke tid på halvgod kvalitet når det finnes fullgod kvalitet. Og musikk jeg liker ønsker jeg å eie, så betalt nedlasting ser jeg ikke noe poeng i når jeg enkelt kan kjøpe den CD-en jeg ønsker. Men for å oppdatere meg på ny musikk er streaming ypperlig.

  Svar på denne kommentaren

 22. For oss som ikke har PC direkte koblet til TV er det supert med nedlasting. Da kan man lettere koble seg på TV med laptop, ekstern disk eller annet for å få sett ting, uten å måtte være avhengig av at TVen skal være på nettet.

  Og for dem som ikke har ubegrenset datatrafikk på mobilen, er det kjekt å kunne laste ned også radioprogrammer og musikk. Spesielt når man er i utlandet blir det jo fryyyyyktelig dyrt om man skal streame.

  Svar på denne kommentaren

 23. Så enig så enig, ja takk begge deler! Spotitfy eller andre streamingtjenester er glimrende under visse betingelser. Men for bruk i stua er det bort i mot ubrukelig, selv for oss som har koblet media pc til hifi anlegget. Ja, kanskje spesielt for oss! Det krever at en har monitor (eller fjernsyn/videokanon) slått på for å se hva en holder på med. På grunn av denne grunnleggende mangelen oppdager eg etter hvert at eg holder meg til iTunes, denne kan eg fjernstyre fra iPhone med Apple remote så slipper eg det generende lyset fra flatskjermen. Den første brukbare streamingtjenesten som kommer med tilsvarende løsning vil få meg som betalende kunde.

  Musikk er best i mørket!
  Frode

  Svar på denne kommentaren

 24. Siden jeg oppholder meg nokså mye ombord i båter med trege satelittlinker er nedlasting uten tvil tingen. Avhengig av hvor i verden båten er har vi sjelden NRK tilgjengelig, men det har hendt at jeg har lastet ned nrk torrents og tatt med meg på disk. Så helt klart: Flere nedlastinger, siden de kan tas med overalt i verden.

  Svar på denne kommentaren

 25. Et moment som pussig nok nesten ingen snakker om lenger når det gjelder (hermetisk) musikk, er KVALITET. Inntil for ganske få år siden dreide nesten all teknologiutvikling rundt musikk (og lagring/avspilling) seg om kvalitet.
  Lydkvalitet. Og lytteopplevelse.

  Nå dreier det seg om tilgjengelighet – og tilsynelatende bare det.
  Er jeg den eneste som synes Spotify låter råttent og at mye av den lettest tilgjengelige musikken er av tvilsom (lyttemessig) kvalitet hvis du lytter med noe annet enn femtikroners ørepropper? Neppe!

  Jeg slår et slag for at musikk bør gjøres tilgjengelig i best mulig kvalitet – og da er jeg redd alternativene blir vinyl, CD, DVD – eller nedlastbare filer av god kvalitet. Og så får vi håpe at de som leverer streaming kan tilby bedre kvalitet etter hvert.

  Svar på denne kommentaren

 26. (Bedre sent enn aldri?)

  Dokumentarer står øverst på min ønskeliste for innhold jeg vil laste ned. Dette er en type innhold jeg gjerne ser flere ganger, og som jeg gjerne vil ha raskt tilgjengelig lokalt for å kunne sjekke innhold i. Dessuten, jeg er av dem som gjerne brenner DVD’er til andre med innhold jeg har funnet på nett; aller helst med et innhold som kan aktivere de små grå hos de jeg gir ‘hjemmebrent’ til.

  Debattprogrammer står som nummer to på min ønskeliste for innhold, men i motsetning til med dokumentarer er aktualitet det viktigste. Aller helst vil jeg ha en litt fleksibel abonnementstjeneste med automatisk nedlasting. Tenk om jeg hver morgen kunne plugge inn mp3-spilleren min og automatisk få overført ‘Politisk Kvarter’ og en utvidet dagsnyttsending som jeg kunne lytte til på vei til jobb? Og hver ettermiddag gjøre det samme på jobbmaskinen og få overført Dagsnytt 18 eller, om jeg går tidligere hjem, en helt oppdatert ‘nyhetsrull’ automatisk komponert ut fra de stikkordene jeg er mest interessert i? Det ville vært inmari ålreit!

  Mitt tredje ønske er ikke egentlig et personlig ønske. Jeg vil at de kreative sjelene som klipper- og limer skal få mulighet til å laste ned ‘alt det de synes er kult’. Det er mange som startet sine regissør- eller produsentkarrierer med å klippe og lime andres materiale. Om NRK kunne gjøre sitt til at en oppvoksende generasjon får innhold (og gjerne verktøy) som kan skape en norsk Søderberg (http://soderberg.tv), tror jeg fremtiden blir litt bedre enn den ellers ville vært.

  Svar på denne kommentaren

 27. Erik Solheim skriver:
  «Kort fortalt handler det om en total modernisering med overgang til MPEG4 som videostandard, bredere plattformstøtte, tettere kobling mellom streaming, nedlasting og bittorrent og forhåpentligvis best mulig støtte for HTML5 og åpne videostandarder i tillegg.»

  Det er herlig å se hvor godt NRK er med i tiden, og jeg elsker at designet til nrk.no er så nært opp til perfekt validering som det til en hver tid kan være. Før den nye sorte linjen kom, så var det stort sett bare en feil som gikk igjen at & ikke ble skrevet &. Jeg elsker NRK for sin teknologiske satsning – virkelig verd lisensen bare det ;-D

  Svar på denne kommentaren

 28. Tor Inge Røttum

  Jeg personlig liker å ha tingene mine «fysisk» på en hard disk, ikke i noen «sky», men streaming er greit nok. Men for oss med tregt nett er det MYE bedre å heller bruke noen timer på å «få ned» et album enn å bruke 2 minutter ekstra på hver sang pga streaming.
  Noen som er enige ?
  Er også enig med han Magnus fyren litt over her.
  Dokumentarer er bra, vil gjerne ha flere dokumentarer ute for nedlastning.

  Keep up the good work NRK.
  – Røttum 🙂

  Svar på denne kommentaren

 29. Espen Hobbesland

  På min mini-laptop ser jeg nesten ikke forskjell på f.eks Tekno via Nett-TV eller nedlastet i HD fordi skjermen er så liten. Men i høst oppdaget jeg at jeg kan ta ut de nedlastede filene i HD kvalitet på minnepinne og overføre dem til en PS3. En fantastisk oppdagelse

  Laptopen min står nesten alltid på så det er ikke noe problem at det tar litt tid å laste ned programmet. Det skjer som regel i bakgrunnen mens jeg jobber med noe annet. De tre siste episodene av Tekno i høst har jeg nyt i HD på en lånt PS3. Dette ser bedre ut en å se på NRK sine vanlige sendinger, så jeg er veldig fornøyd med at enkelte programmer finnes tilgjengelige til nedlasting i HD. Samtidig er det greit å kunne benytte seg av streamingmulighetene når jeg har en halvtime å slå i hjel og kun har med meg mini-laptopen.

  Den lånte PS3en er levert tilbake og siden jeg lever på det lille jeg får av lånekassen hver måned er utsiktene til å anskaffe en egen vidundermaskin heller mørke, så er det noen som vet om det finnes enklere/billigere teknologi som kan gjøre det samme når det gjelder avspilling av filmfiler til et fjernsyn?

  Svar på denne kommentaren

 30. For min del er nedlasting svært viktig. Muligheten til å laste ned fremfor streaming gir forbrukerne frihet og følelsen av å eie noe selv. Nedlasting gir forbrukerne kontroll over sin økonomiske investering.

  Med streaming forsvinner helt denne kontrollen og bedrifter kan ta fra deg tilbudet med kort eller ingen varsel. Det er etter min mening uakseptabelt å betale for midlertidig tilgang til underholdningsmateriale når den digitale plattformen har støtte og kapasitet til nedlastede kopier.

  Kudos til NRK! 😀

  @Espen Hobbesland – Finnes etterhvert en del mediabokser som f.eks. WD TV Live vil kunne gjøre samme nytten når det gjelder visning av HD materiale. Koster rundt 1000-lappen. Slik jeg har forstått baserer disse seg på streaming over nettverk eller ekstern harddisk (så du må enten kjøpe en USB harddisk i tillegg eller konfigurere PCen din til å streame til nettverksenheter).

  Svar på denne kommentaren

 31. NRK podkast uten musikk fra nå

  […] NRK Beta har det tidligere vært diskutert om hvor viktig nedlasting er kontra streaming. Vi hadde nok trodd at podkasting raskere skulle nå bredere ut til publikum enn det bruken tyder […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.