nrk.no

Live kjærlighet på Twitter

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett,Moro,NRK & Radio


Radioteatret vil ha flere lyttere. Nå satses det ungt og tungt på sosiale medier. Du kan høre seriene på radio, streame eller laste dem ned. Du velger rekkefølgen. På Twitter kan du være med i serien selv.

Av Hege Fagerheim og Nina Nordbø

Prøvesteinen blir Lars og Rakel, en produksjon som ikke ligner mye på klassikerne Dickie Dick Dickens, Ibsen eller Stompa. Lars og Rakel er i trettiåra, henholdsvis plateprodusent og frilansfotograf, lever et hektisk liv i Oslo og blir et par etter å ha møttes gjennom felles venner på Twitter.

– Idéen om Lars og Rakel oppsto fordi jeg savnet radiodrama som var kortere, lettere tilgjengelig og som snakker direkte til folk på min egen alder og yngre, forteller Camilla Liby Clausen (35), som har laget serien.

lars-og-rakelLars spilles av Espen Reboli Bjerke og Rakel av Rebekka Karijord

– Veksten av de sosiale mediene tyder på at vi har et sterkt behov for arenaer der vi kan utrykke oss – bli sett og hørt. At Lars og Rakel opererer på Twitter og Facebook er en helt naturlig del av deres hverdagsliv, og en spennende måte å drive frem dialog på. I tillegg mener jeg at de sosiale mediene og nettet er radiodramaets overlevelsesmulighet inn i fremtiden. Unge mennesker hører lite på radio, og slett ikke på radioteater. Vi må rekruttere nytt publikum de befinner seg, og det er på nettet, påpeker Liby Clausen.

Radio on demand

Fra november til mars skal Lars og Rakels samtaler og krangler om sex, eventuelle barn, jobb, venner og hverandres drømmer, sendes både på P1 (Nitimen på fredager) og P2 (Sånn er livet på tirsdager).

Alle episodene finnes i to versjoner, én lang på seks til åtte minutter, og én kort på to minutter. Du kan selv velge om du vil høre dem på radio, streame eller laste dem ned. Rekkefølgen kan du velge selv. Det blir radio on demand i praksis.

Tradisjonelt er Radioteatrets sendinger på rundt en time. Nye produksjoner legges ut i 30 dager etter første sending til streaming, men kontrakter inngått med skuespillere, dramatikere og instruktører åpner ikke for fri nedlastning. Med Lars og Rakel tester NRK Kultur ut helt nye måter å tilpasse produksjonen med den nye nettvirkeligheten på.

Først Twitter, så radiopremiere

På Twitter har Lars og Rakel vært en stund allerede. De møtes når Lars spør sine venner om noen kjenner en god fotograf, og venninnen Stine anbefaler Rakel. Gjennom tweetene mellom de tre får vi med oss møtet og skjønner fort at det blir god kjemi.

Den første daten er tema for en av episodene, men har man fulgt begge på Twitter i forkant vet man mer enn om man «bare» er radiolytter.

Bilde 4

Hjemmevideo fra Afghanistan

Camilla Liby Clausen har både skrevet de fleste episodene (totalt 18) og instruert Lars og Rakel. Skuespillerne er Espen Reboli Bjerke fra Nationaltheatret og Rebekka Karijord, sistnevnte har også har komponert musikken til episodene.

Rebekka Karijord er sanger og komponist, ga nylig ut The Noble Art of Letting Go og turnerer for tiden med Ane Brun. Sjekk forresten også ut Good or Goodbye (2005) og låta ”Chemistry” – og du vil kjapt høre tydelige elementer fra kjenningen til Lars og Rakel!

I tillegg til disse to møter du skuespiller Cecilie Mosli som venninnen Stine, og den som introduserer de to for hverandre på Twitter. Roger, spilt av Petter Width Kristiansen, er en kompis som jobber i Forsvaret og har bakgrunn fra Afghanistan.

Tilfeldighetene gjør at Width Kristiansen nettopp har vært i Afghanistan, ikke som soldat, men gjennom et teaterprosjekt der. Da gjorde han videoopptak av seg selv i rollen som Roger, som kommer til å bli lagt ut på Facebook-sida. Slik er målet å la fiksjon og virkelighet gli inn i hverandre.

Vær med og lag radioteater

Følger du Lars eller Rakel på Twitter, kan du ha samtaler med dem og bli med og lage radioteater. Denne serien er enda ikke ferdig skrevet og manusforfatter Camilla Liby Clausen håper det vil dukke opp materale til nye episoder fra mikrobloggen.

Personene som er med i Lars og Rakel finner du også i listen «Lars og Rakel» (les om Twitterlister her).

Hvis du blir tilhenger av Lars og Rakel på Facebook får du høre alle nye podcaster først. På fansiden får du også tilgang til episodene, korte videosnutter og bilder av Lars og Rakel. Hvis dialogen med andre på Facebook fungerer kommer det kanskje idéer til nye episoder der også?

Bilde 5

Her er siste tweets fra Lars, Rakel og venninnen Stine:

Grøssere på nett

Det er ikke første gangen Radioteatret utfordrer den tradisjonelle radiosendingen. Gamle hørespill er på lista over NRKs mest populære podkaster, alle nye produksjoner legges som sagt ut til streaming, og man har også tidligere eksperimentert med kortformat og nedlasting. Julen 2008 ble Grøssere på nett lansert med suksess, det er korte historier, skrevet av lytterne, men produsert av Radioteatret. Grøsserne er kun tilgjengelige på nett og er aldri sent på radio. I høst blir det produsert seks nye, korte skrekkhistorier etter samme mal.

12 kommentarer

 1. RadioAssistant.com – Because We Love Radio

  […] – Jeg mener at de sosiale mediene og nettet er radiodramaets overlevelsesmulighet inn i fremtiden. Unge mennesker hører lite på radio, og slett ikke på radioteater. Vi må rekruttere nytt publikum de befinner seg, og det er på nettet, sier Camilla Liby Clausen til NRK Beta. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er spennende å utforske nytt terreng! Jeg er også spent på hvordan responsen er på det private. Selv om mange gladelig deler både kjærlighetssorg, hverdagstraumer og sykdom, er det mange som holder en personlig stil uten å bli særlig private… Hvordan kjenner du på det?

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette høres ut som en spennende idé.
  Nettet, radio og video integrert i et og samme produkt er en smart måte å fange interesse, og fungerer som PR-masking i tillegg.
  Jeg er mer en videomann enn radiofantast når det gjelder skuespill, men dette skal definitivt sjekkes ut.
  Kudos til NRK og de kreative hjernene bak.

  Svar på denne kommentaren

 4. Takk! Så oppmuntrende med ros! Vi skal oppsummere og legge slagplan videre på mandag, da skal jeg jammen vise disse kommentarene. Kom gjerne med innspill underveis, hvis det kommer noe over deg 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.