nrk.no

Programvare er på vei tilbake

Kategorier: Internett & Mobil


I løpet av de siste årene har vi flyttet stadig mer av det vi gjør på datamaskinene våre ut i dette vi kaller «skyen». Eller ut på nettet om du vil.

Vi organiserer bildene våre hos Flickr, SmugMug, Expono og alle de andre. Vi organiserer prosjekter hos basecamp og har flyttet kontoret til Google Docs, Zoho og ThinkFree.

Det er mange fordeler ved å ha tingene sine liggende på nettet i stedet for å bruke en haug av lokale aplikasjoner. Du slipper vedlikehold og stadig oppgradering av programvaren på maskinen. Du har alltid backup og tilgang til dokmentene dine fra en hvilken som helst maskin koblet til nettet. Det blir lettere å dele innhold med andre.

Men det finnes også ulemper. Hastighet, stabilitet og brukervennlighet lider av og til under det at du er avhengig av kommunikasjon gjennom nettet for det meste du gjør. Programvare som kjøres i nettleseren har blitt kraftigere og kraftigere, men jeg benytter fremdeles KeyNote lokalt på maskinen for presentasjoner og Lightroom lokalt på maskinen for håndtering av de gigantiske råfilene fra min speilrefleks. For ikke å snakke om avansert videohåndtering og rask lydredigering.

Det dukker etter hvert opp løsninger for dette også, men i det siste har jeg sett et par veldig gode eksempler på at lokale aplikasjoner kan være å foretrekke. Men da ofte lokale aplikasjoner som benytter seg av innhold fra nett. Spotify er et slikt eksempel. Med en hastighet, fleksibilitet og brukervennlighet som hadde vært vanskelig å lage i dagens nettlesere. Likevel er det på en annen dings at jeg ser den største fordelen. Den dingsen du har i lommen og som har en skjerm og et grensesnitt som begrenser navigeringen mer enn en vanlig datamaskin.

IMG_0496

Da jeg installerte Tweetie 2 på min iPhone nylig ble jeg imponert. De har tatt navigering og håndtering av en kompleks webtjeneste til et nytt nivå. Små detaljer i grensesnittet gir en usedvanlig rask og responsiv måte å bevege seg rundt i det svært informasjonstunge twitteruniverset.

Og da slo det meg at jeg gjerne skulle hatt en egen aplikasjon for flere tjenester på nett. Etter å ha sjekket hva som skjedde ute i Twitterverden gikk jeg til Gmail i webleseren på mobiltelefonen. En av de beste og mest optimaliserte webløsningene for smarttelefon. Men etter opplevelsen i Tweetie 2 slo det meg at jeg ville hatt en egen aplikasjon med like god flyt for Gmail. Ellers skulle jeg gjerne ha sett en egen app for håndtering av billettbestilling fra SAS og Norwegian. Eventuelt at de tok en prat med Dopplr eller Tripit slik at vi kunne fått integrert muligheten til både bestilling og endring av billetter i deres aplikasjoner.

Jeg ønsker bedre og mer avanserte nettlesere velkommen. Nye versjoner av HTML og videreutvikling av internett. Kom igjen. Oss som ofte fungerer som supportavdeling for familie og venner får et lettere liv når det meste skjer i nettleseren. Mindre å oppgradere. Mindre å feilsøke. Men for store mediafiler og for dingser med liten skjerm og begrenset navigering er fremdeles programvare lokalt på maskinen det beste.

Hva tror dere? Hvilke oppgaver løser dere fremdeles lokalt på maskinen? Og hvor vil dere ha egen programvare? Er det spesielle tilbud fra NRK som dere gjerne skulle hattt som en egen app på iPhone, Andorid og de andre avanserte telefonene?

21 kommentarer

 1. Jeg ønsker meg iPhone-utgaver av spesielt http://www.NRK.no – det at forsiden plutselig sprer seg ut i tre spalter halvveis ned på sida gjør at jeg gjerne heller velger db.no eller Aftenposten når jeg skal lese nyheter på iPod Touch’en min. Og det er synd siden nyhetene på NRK.no er veldig bra.
  Samtidig synes jeg det også er litt rart at dere ikke har en iPhone versjon av NRKbeta.no 🙂

  Tweetie 2 er forresten veldig bra. Har prøvd tweetdeck også, men på iPod/iPhone blir jeg ikke helt fortolig med hvordan det funker. Litt krøkkete ui på et vis, og da er mye av poenget med en app borte.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg er i alle fall enig i at eksempelvis Twitter gjør seg mye bedre i en liten applikasjon enn direkte på nett. På samme måte synes jeg det er bedre å behandle bildene i et bildeprogram lokalt (legge til tags, tekst, evt redigering av selve bildet) som støtter opplasting til Flickr etterpå. Last.fm gjør seg også best som en plugin i din favorittspiller synes jeg.. Og jeg liker Spotify bedre enn Deezer (uten at jeg har prøvd sistnevnte i særlig grad så kanskje en dårlig sammenligning), fordi Spotify er et program man installerer lokalt. Alt i alt tror jeg fremtiden er at man har programmer lokalt som kan kommuniserer med disse web-tjenestene, mens man også kan bruke de direkte via en nettleser når man ikke har sin egen pc tilgjengelig. Dette gir større spillerom for programvaren enn om alt skal fungere direkte i nettleseren, og fører også til lavere krav til nettforbindelse og hastighet.

  Jeg likte forresten veldig godt ikonene dere hadde fått på bunnen av siden! (for linking til facebook, twitter osv)

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg er helt enig når det gjelder applikasjoner som Spotify. Men twitter, youtube, facebook, flybillett bestilling, nettaviser osv synes jeg bør klare seg fint med en nettside. Det er bare irriterende å må installere en egen applikasjon for noe man bare trenger en gang i måneden, eller kanskje sjeldnere? Det er ikke umulig å optimalisere slikt for mobile nettlesere (vær så snill ikke kall det «iPhone versjonen» av nettsiden – det finnes faktisk WinMo & Android brukere her ute).

  Svar på denne kommentaren

 4. bendik schøien

  Jeg er blant dem som ikke klarer helt og løsrive meg fra desktop applikasjonene. Jeg bruker google docs noe, men liker bedre f. eks textEdit lokalt. Det oppleves litt mer effektivt. Jeg bruker fortsatt epostklient med imap og pop (selv om jeg irriterer med over grensesnittet i mail på iPhone). Er derfor veldig enig med de andre her som mener lokale programmer har livets rett.

  Synes det er veldig spennende å følge med på hvordan de tradisjonelt «veldig lokale» programmene lager løsninger for samarbeid og deling på nett. Liker godt Abletons løsning i Live: http://www.ableton.com/share

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg tror at mange «tunge» oppgaver vil fremdeles bli løst lokalt i flere år fremover. Slik som video/bildebehandling. Men det er ikke tvil om at flere og flere oppgaver flyttes over på nett og inn i nettleseren vår. Og det liker jeg. Jeg liker når programmer gir meg et lokalt program men som også har en tjeneste på nett jeg kan bruke når jeg er vekke i fra min egen maskin.

  Svar på denne kommentaren

 6. Christoffer Steinsvåg

  Jeg har i det siste blitt en ivrig bruker av nettjenester, nettop fordi jeg får tilgang til det samme både på jobb og hjemme. Men er veldig glad for at det finnes egne lokale «skallprogrammer» for de nettbaserte tjenestene. Jeg har et lokalt program for å laste opp bilder til Flickr, veldig effektivt og enkelt. Spotify sitt lille program funker flott. Bruker Yoono til å følge med på msn/facebook/flickr/twitter osv, Yoono anbefaler jeg på det sterkeste til alle som er medlem av mer enn ett lokalt nettverk!!!:0)

  Men som nevnt er jeg ikke ennå fortrolig med nettbasert bilde/videobehandling som ofte er kombinert med nettbasert backup av materialet. Kan man stole på serveren til en tjeneste som kan vise seg å være en døgnflue?!:0) Disse popper jo opp som paddehatter. Google som er en av de store som man skal kunne stole på tabber seg også ut et par ganger i året.. Man må rett og slett tenke seg godt om før man tar i bruk slike tjenester. Jeg våger ikke å kun ha e-posten min på tilbyder sin server, jeg har alltid en lokal kopi.

  Svar på denne kommentaren

 7. Fredrik Graver

  Har vært sinke og tviholdt på programvare og lokale lagringsmedier i alle år, så det er litt tilfredsstillende å se at den tankegangen er «på vei tilbake» 🙂

  For meg har det vært et par hovedpunkt:
  – det som er lokalt på maskinen er alltid tilgjengelig. Opplever litt for ofte at jeg har dårlig eller ingen tilgang til nett
  – stoler ikke helt på eksterne aktører. F.eks. hva skjer hvis flickr skulle gå konk? Eller hvis Amazon plutselig oppdager at kopien av «1984» på Kindlen din ikke er «lovlig» 🙂
  – Har opplevd problemer med imap-mail hvor jeg plutselig har mistet tilgang til mail, eller mistet notater, calender-oppføringer, osv. Nå kopier jeg alt til maskinen og lager heller backup selv.

  Jeg deler mye på nett, men vil ha mest mulig lokalt. Om det betyr at jeg må drasse på bærbare harddisker, osv, så er ulempen verdt det – for meg.

  Svar på denne kommentaren

 8. Enig med Simon i at det først og fremst har med hvor ofte man bruker noe å gjøre. Men for all del, det er jo folk som bestiller flybilletter ukentlig. Det mest utrolige under det punktet, er at det selv på web er såpass få selskaper som har en virkelig god og intuitiv og enkel interface for dette, vil påstå at Norwegian har tjent mye på sin webinterface. Jeg jobber med tegneserier, og synes nettserie-tjenester som Zuda Comics absolutt burde lage egen app – dette er en typisk tjeneste som stiller sine helt egne krav til brukerinterface – men da må den være bedre enn flash-appen på websiden deres.

  Svar på denne kommentaren

 9. Christian Nøkleby

  På en måte er logikken på mobil og desktop litt i ufase for øyeblikket. Trenden på desktop er at flere av applikasjonene dine blir flyttet ut i nettskyen, mens man på mobiltelefonene har pakket web-innhold inn i applikasjoner. I de fleste tilfellene er applikasjonene ikke annet en grafiske brukergrensesnitt for å fremvise data hentet i nettskyen. Tror dog at «appifiseringen» av Internettinnhold på mobil er en mellomfase før standardisering av widgets, HTML5 og uniform utbredelse av f.eks. Flash 10.1 på tvers av desktop- og mobilplattformer flytter innholdet (=apps) fra mobile OS og inn i nettleseren (jf. web runtimes). Det fine med dette er at innhold på mobil dermed frigjøres fra maskinvaren i større grad enn i dag. Nettleserne er fremtidens konge på haugen…

  Svar på denne kommentaren

 10. I det siste har jeg flyttet en del av tekstbehandlingen over til Google Docs, men ellers foregår mye lokalt. Som allerede nevnt er i alle fall videoredigering og redigering av bilder (og ellers andre tyngre oppgaver) best å drive med lokalt.

  Jeg ønsker meg en iPhone-app med NRK sitt WebTV tilbud konvertert i iPhone-format. Kan se for meg at det er litt av en jobb å konvertere alt innholdet NRK sin WebTV sitter på over til et iPhone/mobil-støttet format, men hadde vært veldig praktisk å kunne streame nye og gamle NRK-programmer rett på iPhonen.

  Svar på denne kommentaren

 11. Torstein Ingebrigtsen Bø

  Hvis en ser på beta versjonen av «Google wave» ser man at det går an å lage websider som fungerer som fullgode webapplikasjoner med gode brukergrensesnitt. Med løsninger som «Google web tool» er det mulig å lage raske grensesnitt og i tillegg er det som å programmere i java.

  Jeg er enig med Christian Nøkleby i at dette bare er en mellomfase, jeg tror at det kommer bedre verktøy og standarder og at vi dermed (igjen) bare snakker om tid. Hvorfor kan ikke utviklere heller bruke tiden på å lage webapplikasjoner, istedenfor uendelig mange skall-applikasjoner?

  Svar på denne kommentaren

 12. Christian Nøkleby

  Når det gjelder videoinnhold for mobil er det verdt å merke seg at (de mest avanserte) mobilene ganske snart kan dekode fulloppløseligt HD-innhold (1080p) direkte (se http://nokleby.com/2009/10/mobiler-med-superkraft/). Det vil si at du kan sidemate mobilen med Blu-Ray type innhold som mobilen kan avspille direkte på den lille skjermen, samt vise innholdet i perfekt oppløsning på en TV, forutsatt at mobilen har HDMI-utgang. Mobilen har dermed potensialet til å bli en portabel mediespiller av rang.

  For streaming til mobiler er saken litt annerledes da man vil måttet prøve å begrense mengden data som overføres. Jeg etterlyser derfor, som andre, at NRK-innhold transkodes til ulike mobil-støttede-formater (bl.a. 640×480 @ H.264) og at videolenkene gjøres tilgjengelig i et pent og søkbart grensesnitt.

  Svar på denne kommentaren

 13. Det er interessant å merke seg at Google går motsatt retning og vil med Chrome OS at nettbøker skal gjøre alt i nettskyen og så godt som ingenting lokalt.

  Enig med Simon om at mange ting bør klare seg med nettside i stedet for egen app. De bør tilpasses enheten man benytter (som f.eks. http://m.norwegian.no/no/Norwegian/).

  Forhåpentligvis vil HTML5 osv. bidra til at alle «apps» er webapplikasjoner som fungerer og utnytter både lokale og «fjerne» ressurser. Akkurat som Gmail.com stort sett fungerer også når du ikke har nettilgang. Håper dette er fremtiden heller enn en egen app per plattform (som iPhone).

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.