nrk.no

Twitter innfører lister

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettjenester


I går begynte Twitter å rulle ut en ny funksjon der man kan lage lister over folk. Kanskje du vil ha en liste over de du jobber sammen med, en for vennene dine og en for alle kjendisene du stalker? Det kan du snart.

Ganske få har fått funksjonen ennå. TechCrunchs journalister har fått lister, @NRKbeta har ikke fått, mens jeg har fått både på min norske @osol og den engelske kontoen min @oyvind. Utfra respons på Twitter ser det ut som det ikke er så mange norske som har fått dette ennå, men det er helt vanlig prosedyre når store sosiale nettverk skal innføre nye funksjoner. Det testes ut på noen brukere først, og så rulles det ut til alle sammen etterhvert.

Oppdatering: Det er visst ganske få som har fått dette, i følge en som jobber hos Twitter.

Samle folk etter selvvalgt tema

Lister funger altså slik at du kan samle folk i en liste. En liste kan være privat eller offentlig, og du får et nytt felt ved siden av «following» og «followers» som viser hvor mange lister du er involvert i. Tallet viser summen av lister andre har puttet deg i. Her er hvordan det ser ut hos meg nå:

twitter-lists-1

Klikker du på lister får du to tab’er, en med de før nevnte listene andre har valgt å ta deg med i. Den andre tab’en er lister du selv har lagd:

twitter-lists-2

Så her er altså jeg lagt til fire lister, hvorav en er privat – den som bruvik kaller Norge. I og med at du ser hvilke lister du er med i, selv om de er private, lønner det seg å tenke seg om to ganger før gir listene dine navn. Ikke så lurt om jeg lager en liste som jeg kaller «skrotnisser» og putter halvparten av VG og TV2s twitrere i den. Hehe. Eller kanskje dette er den nye geekete måten å erte venner på Twitter… Bring it on…

Når du klikker på en liste får du rett og slett opp alle tweets til de som er med i listen. Og om du ikke alt følger denne listen, får du forespørsel om du vil følge denne listen. Slik som denne listen fra @holten som han kaller frikultur (lenken vil ikke funke om du ikke har fått lister på Twitter ennå).

twitter-lists-3

Som dere ser, viser sidefeltet til høyre både hvor mange som er med i listen og hvor mange som følger denne listen. I skrivende stund er det altså bare @holten selv (og om to sekunder jeg).

Gjør det lettere å sortere informasjon

Jeg synes dette er helt genialt og en funksjon som jeg kommer til å bruke mye! Nå kan jeg samle folk etter tema (Twitter, markedsføring, NRK, Mac, padling, toppfolk osv). Og jeg kan finne lister som andre har lagd for å få info fra en bestemt gruppe mennesker. To eksempler på dette; Twitters egen liste over folk som jobber i og med Twitter. Lenken vil da ikke funke om du ikke har lister ennå.

http://twitter.com/twitter/team

twitter-lists-twitter

Eller denne listen fra TechCrunch over TechCrunchs journalister:

http://twitter.com/TechCrunch/team

Jeg har lagd en liten test med NRKbetas folk i:

http://twitter.com/osol/nrkbeta

…og skal lage denne på nytt når @NRKbeta får lister selv og da også legge inn alle som skriver for NRKbeta i en annen liste.

Følg folk du ikke følger

En annen kul ting med lister er at du kan se hva en gruppe mennesker du normalt ikke følger på Twitter gjør. Jeg følger for eksempel ikke mer enn 10-12 av de som jobber hos Twitter. Men når jeg ser på listen over Twitter-teamet over, vil jeg likevel se hva alle 108 på lista har twitret. Det gjør at du kan «slippe» å følge så mange folk og heller samle de du er aller mest interessert i på din egen following.

Administrere lister

Siden dette er helt nytt er det selvsagt mangler. Måten du legger til folk i lister er skikkelig 1980. Du må gå inn på din egen «follower»-side og bla deg gjennom alle du følger for å legge de til i en liste. Nnnnnnnngh. T-u-n-g-v-i-n-t. Her må det selvsagt komme søk og bedre måter å legge til folk. Som at du kan søke på folk og legge til du finner.

twitter-lists-4

Oppdatering: Ser jo nå (etter tips fra Carl Mathisen på Twitter) at jeg kan gå direkte til en persons profil på Twitter og legge til henne i lister jeg har derfra. Det gjør det jo endel enklere. Her er et eksempel:

twitter-lists-5

Men ønsker meg fortsatt metoden som Facebook bruker ved å skrive første bokstaven og bare velge blant de som kommer opp.

Jeg vil gjerne også ha såkalte smarte lister som du kjenner de fra iTunes og annen programvare. Det vil si lister som oppdaterer seg automatisk basert på kriterier du setter. Et eksempel kunne være lister som inkluderer alle som har ordet «NRK» i bio’en sin på Twitter.

Det hadde også vært spennende med delte lister, slik vi kjenner det fra Spotify. Det betyr at du kunne autorisere andre til å være med på å redigere en liste, og dermed kunne holde den bedre oppdatert. Det kunne for eksempel være «norske kjendiser på Twitter», «deltagere i Tour de France» osv.

SosialeNRK

Inntil det kommer kan du sjekke ut brukeren @sosialeNRK som vi har lagd på Twitter. Denne brukeren følger bare NRK-programmer, redaksjoner, feeder eller ansatte. Så om du kikker på @sosialeNRK sine following, er det bare NRK. Det er opprettet en egen kort-URL for dette også:

http://bit.ly/sosialenrk

…og du kan finne info om det på en egen side her på NRKbeta. Du finner den i toppbanneret ved å parkere over ordet Twitter:

http://nrkbeta.no/twitter/sosiale-nrk/

Lister i applikasjoner

Mange bruker programmer/applikasjoner for Twitter. Jeg bruker f. eks. Tweetie 2 for iPhone, og der vil det komme listefunksjonalitet så snart Twitter har rullet dette ut for de fleste brukerne. Det samme gjelder applikasjoner som Tweetdeck, Twitterific osv.

Favorittlister?

Siden det ikke er så mange som har fått dette ennå, er dette muligens litt tidlig. Men uansett: Har du noen favorittlister? Putt dem i kommentarfeltet med en begrunnelse. Si gjerne også noe om hva du synes om lister på Twitter og om du har ideer for hvordan de kan bli enda bedre!

14 kommentarer

 1. henriette hedløv

  Det er mulig jeg er litt treig men hva skal man med dette om man bruker verktøy som tweetdeck o.l. ?

  Jeg har ørten grupper i Tweetdecken min, hvor jeg legger inn kollegaer, kunder, potesielle kunder, bloggere i ulike kategorier, journalister, politikere etc. I tillegg har jeg faste søk på ord jeg er opptatt av, som f.eks «sosiale medier» eller folk jeg egentlig ikke følger @jegvilikkeatduskalviteatjegfølgerdeg .

  Hvilken merverdi har disse listene du snakker om her?

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Om du bruker bare Tweetdeck og aldri noen annen måte å bruke Twitter, så har det kanskje ikke noen ekstra funksjon for deg?

  Men kan du f. eks. se Tweets fra alle som jobber i TechCrunch i Tweetdeck UTEN å følge dem? Tror ikke det går.

  En annen fordel er at listene «synker». Om du er på web eller Tweetdeck eller en eller annen app på iPhonen, så har du samme lister alle steder.

  Svar på denne kommentaren

 3. Den aller nyttigste funksjonen til listene er at de kan deles, og man kan følge andres lister. Jeg har allerede funnet flere fine lister som andre har lagd. Og man kan legge til folk på sine egne lister *uten* å følge dem.

  Svar på denne kommentaren

 4. henriette hedløv

  Ser et par fordeler, ja. Men kan man importere listene inn i tweetdeck? Jeg regner med at det vil dukke opp verktøy som åpner for det etterhvert. Tweetdeck er også tilgjengelig på Iphone.

  @bruvik
  Ønsker man alltid å dele lister da? Er det ikke slik at nettverk bør bygges organisk sakte men sikkert? Om alle følger alle blir det litt mye irrelevant, kanskje?

  Uansett – alt til sitt bruk, selvsagt. Vi har alle ulike motiver for bruk av twitter. I tillegg endres nok behovene etterhvert.

  Tusen takk for at dere deler dette!

  Henriette

  Svar på denne kommentaren

 5. Identi.ca har jo hatt noe som ligner en god stund – grupper. Dette hadde jeg håpet å se hos Twitter også.

  På identi.ca må man først melde seg inn i en gruppe. Deretter vil man få alle «dents» som sendes med gruppenavnet uansett om man følger dem eller ikke. For å sende en melding ut til hele gruppen setter man inn gruppenavnet med utropstegn foran, så om det var en nrkbeta gruppe, så ville !nrkbeta i meldingen gjøre at alle medlemmer av gruppen ser meldingen – forutsatt at du selv er medlem.

  Er det mulig å adressere en gruppe på denne måten, eller går automatisk alle meldinger du sender ut til listen? Det kan jo fort føre til kaos om mange RT samme melding. Plutselig har du 50 tweets som er identiske…

  Jeg bruker en klient som heter Choqok nå (Kubuntu Linux – både Twitter og identi.ca) og den har en grei funksjon for identi.ca der utropstegnet foran gruppenavn kan fjernes om man RD en melding. Da slipper man «spamming» av grupper.

  Svar på denne kommentaren

 6. Einig med Bruvik i at deling av lister er den nyttigaste funksjonen. Med litt dugnadsinnsats går det greitt lage lokale lister som er fyldigare enn dei halvautomatiske listene som f.eks. http://tvitre.no har. I eit fylke som Sogn og Fjordane, med mange småbygder og 26 kommunar, er det vanskeleg og tidkrevjande å søke fram kjentfolk. Dei færraste har Sogn og Fjordane i profilteksten sin.

  Det tok meg halvannan time, men etter kvart kom den ultimate Sogn og Fjordane-lista på plass, og var klar til å delast med andre:
  twitter.com/arnybo/sognogfjordane

  Meir om lista her: mediebruket.no/2009/11/meir-enn-300-sogn-og-fjordane-tvittrarar-samla/

  Svar på denne kommentaren

 7. Twitter får ny retweet-funksjon

  […] brukere har fått enda en ny funksjon på Twitter. For noen uker siden var det lister, nå er det en ny måte å retweete på. Retweeting er når du twitrer om igjen noe som noen andre […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.