nrk.no

Den nådeløse sannhet på veggen

Kategorier: Internett & NRKbeta


Hva gjør du når du får en skjerm til overs og har en gammel ødelagt MacBook Pro i en skuff? Noen minutter med fysisk mekking og vips så har vi en skjerm med en datamaskin fast tilkoblet hengende på veggen.

IMG_9961-Edit

I vår lille NRKbeta-krok er vi fire personer som ofte har behov for å vise hverandre nettsider, utkast til artikler, failblog.org, bilder, videoklipp osv. Maskinen er tilgjengelig via nettet og når en av oss har noe å vise bruker vi remote desktop og styrer showet fra skjermen på veggen.

IMG_9957

Men hva når vi ikke bruker den?

Da får vi den nådeløse sannhet: trafikktall. Kontinuerlig hengende over oss. På NRKbeta bruker vi Google Analytics for å gå i dybden og Mint for å kunne følge med på trafikken i sanntid.

Da var det jo bare å lage en sanntidsoppdatert nettside med den informasjonen vi vil ha og så vise den i fullskjerm på maskinen.

Som tenkt så gjort. NRKbetas innleide übergeek Henrik Lied hjalp oss fort med litt kode slik at vi nå har en skjerm på veggen som viser antall unike brukersesjoner siden klokken 00:00 hver dag. Oppdatert hvert femte sekund. Og en liten søyle under som viser hvordan vi ligger an i forhold til samme tidspunkt dagen før.

beta_livestats(Klikk på bildet for å få det større)

I tillegg til dette har vi en liste over de mest leste postene siste tre døgn for å hele tiden vite hva som er det mest populære over litt mer tid. Samt en hyppig oppdatert liste over hvor vi får trafikk fra til enhver tid.

Andre små detaljer er et rullerende felt som viser siste kommentarer fra NRKbeta og siste meldinger som nevner NRKbeta på Twitter. Samt klokke, totalt antall sidevisninger og gårsdagens totale antall unike.

Effekt

Skjermen har større effekt enn vi trodde da vi fikk den opp. De fleste som går forbi legger merke til den. Og vi får en veldig tydelig påminnelse dersom trafikken går ned eller om det plutselig kommer mye trafikk fra en spesiell link. Vi ser også hele tiden hva som er populært.

IMG_0140Bilde: Marius Arnesen er oppgitt over lave trafikktall som truer fra skjermen på veggen.

All informasjonen har vi hatt i Mint hele tiden, men tallene får en mye større effekt av å hele tiden være synlige.

Jeg vil også ha en slik!

Da trenger du å kjøre Mint på nettsiden din. Så trenger du et system som Henrik Lied selv beskriver slik:

«jQuery henter inn JSON-data fra ei PHP-fil, som spør ei MySQL-database, ved gitte intervaller. Kvart femte sekund henter den inn antall visninger og unike besøkande, og kvart 59. sekund henter den inn resten av dataene, som er mest populære saker, og flest referers. Så har vi definert to RSS-feeds som blir parset (i vårt tilfelle, eit Twitter-søk etter NRKbeta, minus «from: nrkbeta» og NRKbetas kommentarfeed) og vist på sida, også kvart 59. sekund.»

Koden finner du på GitHub og vi svarer på eventuelle spørsmål i kommentarfeltet…

35 kommentarer

 1. Didrik Sæther

  Kjempestilig prosjekt! Jeg er mektig imponert over hvor mange morsomme og sprø geek prosjekter dere klarer å komme med!

  Vil bare påpeke en liten stavefeil her:
  tre døgn for å hele tiden hvite hva som er..

  🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Ønsker meg en bar til – som sammenligner denne ukedagen med forrige uke – samme dag.

  I dag ville det f. eks. stått – forrige mandag. Det gir en mer riktig sammenligning siden søndag og mandag er ganske ulike dager trafikkmessig.

  Svar på denne kommentaren

 3. Naaf! Nå ble jeg inspirert til å gå å filleriste en sjef. Denne tanken kalte vi i all beskjedenhet «Wall of Wisdom», og la inn i vårt interne idestyringsverktøy for et lite år siden. Ideen ble raskt «plukket» og lagt i en skuff. Vive le revolution og takk for påminnelsen 🙂 Her må’n gjørraresjøl tydeligvis.

  Svar på denne kommentaren

 4. Henrik Lied (NRK)

  Hei, Jørgen,

  Søyla som samanlikner dagen med gårsdagen er dessverre ikkje i denne branchen, da dette krever oppretting av ein ny tabell, samt kjøring av to cronjobs. Likevel, om det er stor etterspørsel etter dette, kan eg godt legge den ut som ei alternativ branch.

  Svar på denne kommentaren

 5. John Kristian Aasen

  Heheh!
  Jeg tok meg den frihet å kopiere det ene bildet av skjermen og sende det ut på e-post til alle ansatte med følgende tekst:

  Hei
  Til alle dere som har etterlyst ”liten bærbar med stor skjerm” kan vi nå tilby følgende:

  Dette har vært et reelt spørsmål på vår IT-avdeling, så når en mulighet for en aldri så liten spøk meldte seg kunne jeg ikke dy meg!

  Takk NRKBETA! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Hmm. Eg hadde alltid tenkt å laga ein slik informasjonsskjerm på hovudjobben min, tenkte mest på å visa «­neste bussar», dagens avtalar, vær osb. Litt keisamt eigentleg.

  No når eg såg denne so høyrast det mykje kulare å gjera det hjå Universitas, som hev ei netside som er interessant å fylgja med på.

  Svar på denne kommentaren

 7. Uka som gikk (42)

  […] Uken som gir svaret på “life, the universe and everything” er over. Fra denne kanten begynte det hele med begeistring over hva vi fikk til med en ødelagt laptop og litt kode for å sørge for konstant press fra trafikktall på veggen. […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Skal det bli en digital bilderamme av gammel 15 tommer PowerBook? – Stian A. Giltvedt

  […] NRKbeta har gjort noe kult av sin MacBook Pro og det er det som fikk meg på tanker om hva jeg skal bruke min PowerBook til noe nyttig. Kunne tenkt meg å benytte meg av det, men har ikke noe webprosjekt med nok trafikk slikt løsningen blir praksis. Har en prosjekt som er perfekt til det, men det skjer ikke med det første. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Sindre Edland-Gryt

  Hei. Jeg kom på at jeg så denne artikkelen for lenge siden. Har lyst å få til noe lignende. Har dere noen nye tips om hvordan lett sette opp noe lignende. Helst uten Mint, men bare ved å hente ut info fra Google analytics.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.